Brzine deplasmanaca

Sve što želite znati o plastičnim brodovima

Moderatori/ce: riberer, teranavis, Moderatori

Brzine deplasmanaca

PostPostao/la Spužva » 31. 10. 2008. (12:38)

Evo odlucio sam otvoriti svoju prvu temu, bilo bi u redu jer vec dugo citam vase :D
Dakle ovako sam ja to zamislio...neka ljudi koji imaju ili su imali deplasmance napisu kolike su max brzine postigli sa raznoraznim spojlerima,skijama i ostalim cudima tehnologije...
Bilo bi korisno napisati jos par podataka pa da to bude kao jedna tablica, recimo ovako nekako :

Brod :
Dodatak :
Snaga motora :
Potrosnja :
...i sta se jos sjetite...
aj zivili!
Spužva
Member

Tip plovila: Beneteau Ombrine 550WA/Mariner 75

Re: Brzine deplasmanaca

PostPostao/la Žabar » 31. 10. 2008. (12:49)

brod: A790
Dodatak: limovi, šal-table,na kraju flapsovi...
Snaga motora: marinizirani BMW 2500 ccm,150ks
Potrošnja:ne pitaj!
Max brzina 14 nm
Na kraju: turbina van,flapsovi naštimani samo da mi je platforma suha,putna 7-8 nm,potrošnja 4-5l.
Ove godine yanmar 55 ks-sve isto,samo je potrošnja za litar-litar i po manja.
Ajd,živio!
Žabar
Old Senior Member

PostPostao/la lupis » 31. 10. 2008. (13:04)

Spužva je napisao/la:Evo odlucio sam otvoriti svoju prvu temu, bilo bi u redu jer vec dugo citam vase :D
Dakle ovako sam ja to zamislio...neka ljudi koji imaju ili su imali deplasmance napisu kolike su max brzine postigli sa raznoraznim spojlerima,skijama i ostalim cudima tehnologije...
Bilo bi korisno napisati jos par podataka pa da to bude kao jedna tablica, recimo ovako nekako :

Brod :
Dodatak :
Snaga motora :
Potrosnja :
...i sta se jos sjetite...
aj zivili!

E pa Sunđer ovako:

Brod tip a)drveni s kabinom,7 metara,3 tone
-dodataka nema
-torpedo 18/24
-potrošnja doslovno simbolična
-brzina putna 5,5-6(ovisno o kurentu)

Brod tip b)Maestral 700,new tipe
-dodataka nema
-IMR 43 ks
-potrošnja 3-4 litre
-brzina putna 6,5-7,1(ovisno kolko mi se "žuri").
Sve su osobe i događaji izmišljeni.
Svaka sličnost sa stvarnim likovima i događajima je slučajna.
lupis
Korisnik baniran

Tip plovila: Merry Fisher 625,Suzuki 115

PostPostao/la samoborček » 31. 10. 2008. (13:09)

Pozdrav svima,
dugo Vas čitam, zahvaljujem na puno korisnih savjeta koje sam od Vas saznao.
Nadam se da se Spužva neče ljutiti ako vezano uz njegovu temu (koja me jako zanima) zamolim Vaše mišljenje na tezu:

"Poludeplasmanski brodovi će u nedostatku porivne snage ploviti u deplasmanskom režimu."

Osobno mi je to logično i vjrujem da je točno. No, ono što me zanima je da li na poludeplasmansko plovilo za koje se predviđa motor od 70 ks možemo staviti motor od cca 20 ks? Znam da možemo no kako će se onda ponašati? Kakva će biti stabilnost, kakav će biti po malo težem moru?

Molim Vaše mišljenje, ali nakon što odgovorite Spužvi.

Još jednom, srdačan pozdrav svima.
samoborček
New Entry

Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: Saga 27 ac, Volvo 42 kw

PostPostao/la raptor » 31. 10. 2008. (13:14)

Da sunđer :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: e lupis :mrgreen:
Evo ti tablica za deplasmanci pa vidi,sve drugo je sejens fikšn :mrgreen:
brzina.jpg
raptor
Korisnik baniran

PostPostao/la Žabar » 31. 10. 2008. (13:22)

Heh...
PD fali kobilice. na malim brzinama neće biti upravljiv.
D "jaše" na svojem valu,PD gura more ispod sebe,zato mu i treba konja da bi bio brži i zato je najneekonomičniji između D i glisera.
Možeš staviti na PD slabiji motor, ali ako je trup čisti PD,kao recimo,grašo,šibenik,a ne izvedenice sa daskama iz D,opalit ćeš dreku pljusku.
Žabar
Old Senior Member

PostPostao/la raptor » 31. 10. 2008. (13:36)

Ovdi bi se složija sa Žabarom ča je napisa ;)
A za samoborćeka; poludeplasmanski brodi nisu predviđeni za motore od 70 ks već daleko jaće kao 150ks pa naviše a kad bi stavia slabije motore ,plovidba bi bila moguća samo u deplasmanskom režimu a ne vidim razloga da nebi bija upravljiv na manjim brzinama i jedino san mišljenja da bi mu krma puno kopala na većim obrtajima (valjda :mrgreen: )
raptor
Korisnik baniran

PostPostao/la Žabar » 31. 10. 2008. (13:42)

Ma upravljiv je,samo mu moraš dat gasa kad ploviš kontra ili niz kurenat kad panulaš,inače timun ko da nepostoji.
Žabar
Old Senior Member

PostPostao/la samoborček » 31. 10. 2008. (15:36)

Da malo preciziram.
Brod je dužine 5,75 m (preko svega 6,20 m) i proizvođač preporuča motor 60-90 KS. Nabrojat ću razloge zbog kojih mislim da je za moje potrebe to prihvatljiva kupovina, a vrlo ću rado vidjeti Vaše komentare prije nego što se na tu kupovinu odlučim.

Brod bi služio za god. odmor i nekoliko produženih vikenda. Najčešće dva sina (danas 8 i 11 god, za koju godinu vjerojatno krupni i visoki) i ja (prekrupan i visok), ponekad i supruga. Brod ima manju kabinu u kojoj se može prespavati i to bi koristili (1, max 2 noći). Služio bi i za ribolov; puška, panula, štapovi, koji sitniji parangal i zimi lignje. Dimenzije su takve da ga mogu staviti na prikolicu i držati u dvorištu (imamo nešto na moru).

Cijena novog s opremom da može isplovit mi je prihvatljiva, postoji mogućnost opremanja do sitnih detalja koju bi možda kasnije po etapama koristio (praktično je što mi je proizvođač blizu). No, cijena s motorom od 60-90 KS više nije tako prihvatljiva pogotovo što u slučaju greške u izboru puno gubim na prodaji.

E, sad ta greška u izboru je ono što me muči pa mi se čini ovog trenutka da je ovaj izbor najmanje loš.

Naime, motor od 20 KS (možda čak i 10 KS) može poslužiti sezonu-dvije kao glavni, a tada ako shvatim da mi je to presporo, a da me brod po drugim karakteristikama zadovoljava kupim preporučeni, a ovaj postane rezervni. Sigurno, odličan za panulu. Ako pak shvatim da je dovoljan (ovog trenutka ne mislim žuriti na pošte, no ne bih stavio ruku u vatru da neću poželjeti jednom biti brži) mogu za neko vrijeme upotpuniti opremu, a da se nisam financijski preopteretio.

Hvala unaprijed za Vaše savjete i komentare na moja razmišljanja.
samoborček
New Entry

Tip plovila: Saga 27 ac, Volvo 42 kw

PostPostao/la opus » 31. 10. 2008. (15:40)

brod: A790
Dodatak: Spojler 80 cm
Snaga motora: IMR 39 KS
Potrošnja: 2.5 l/h
Max brzina: 7.5 Nm/h
Putna brzina: 6.5 Nm/h
opus
Senior Member

Tip plovila: A790

PostPostao/la Robi » 31. 10. 2008. (15:50)

Žabar je napisao/la:Heh...
PD fali kobilice. na malim brzinama neće biti upravljiv.
D "jaše" na svojem valu,PD gura more ispod sebe,zato mu i treba konja da bi bio brži i zato je najneekonomičniji između D i glisera.
Možeš staviti na PD slabiji motor, ali ako je trup čisti PD,kao recimo,grašo,šibenik,a ne izvedenice sa daskama iz D,opalit ćeš dreku pljusku.

Pozdrav,

imam i ja jedno pitanje. Kupio bi malog poludeplasmanca koji je nekakva izvedenica "istranke" (Arba 500 ili Nika 17), za koje je preporucena snaga VB motora od 40 KS (max 20-ak milja/sat) a trenutno imam na raspolaganju mali VB motor od 6 KS. Zanima me sto bi sa malim motorom od 6 KS izgubio u odnosu na klasicnu istranku sa deplasmanskim dnom (stabilnost, upravljivost)? Kako bi u buducnosti uzeo ipak malo jaci motor kada financijska situacija bude bolja, na ovaj nacin bi izbjegao kupovinu druge brodice. Brodica bi i koristila za panulavanje, lignje i kupanje, a kada kupim jacu makinju za odlazak do obliznjih otoka.
Robi

PostPostao/la raptor » 31. 10. 2008. (15:57)

Samoborček,slabo si ti nama precizira koji je to brod osim ča si navea dužinu.Dakle piši ponovo:
-dužina(to si već reka) :mrgreen:
-širina
-tip broda(gliser,poludeplasmanac,deplasmanac)
-težina broda
E pa kad ove stavke popuniš onda možemo dalje se raspravljat ča i koji motor ;)
Inaće dobrodoša na forum :mrgreen:
raptor
Korisnik baniran

PostPostao/la Homer » 31. 10. 2008. (16:08)

U dosadašnjem praćenju foruma uspio sam shvatiti slijedeće:

1. vlasnici deplasmanskih plovila tvrde da su poludeplasmanci i brodice gliserskog dna neupravljivi ili teško upravljivi pri malim brzinama (npr. panulanje)

2. niti jedan vlasnik poludeplasmanskog plovila ili brodice gliserskog dna nije napisao da ima takvih problema

Pustimo sad teoriju "šta bi bilo kad bi bilo" i pišite o vlastitim iskustvima. Onaj koji nije probao nek niti ne piše!

Ajmo dečki, Primorac, Karamba, Aladin i ne znam tko još ima takvu vrstu plovila. Budite iskreni i napišite kakva su vaša iskustva s vašim brodicama kad panulate ili kad vozite pri malim brzinama. Slušaju li vas kormilo i brodica ili ne?

Tražim brodicu za sebe, a vjerojatno ima još takvih, pa ajmo znat na čemu smo!!!
Homer
Senior Member

Tip plovila: Kvarnerplastika Vega i Honda 10 ks

PostPostao/la Žabar » 31. 10. 2008. (16:09)

Samoborček,mislio sam da te zanima "pravi" brod. Na tu duljinu stavi što hočeš,nečeš fulati. Samo reci koji je brod.
Robi,ne kupuj izvedenice od istranke,osim adrie 500.Drugo su sve sr@**a.Nešto su pokušavali,ali ni jedan nije pogođen.
Žabar
Old Senior Member

PostPostao/la Žabar » 31. 10. 2008. (16:18)

Homer,imam dost iskustva sa a800,par njih. Za panulanje je zakon na njima imati pomočni motor.Puno su upravljiviji.
Šta se tiče putne D brzine,tu su ok,ali na jačem moru paše im više gasa.
Ujakov kolega penzioner ima starog kvarnera,gliser 10 metara,neznam koji tip. Yanmar 450 ks. Kad uključi kopču,već ide 3 čvora. i opet,bez pomočnog 10 ks je kaco na vjetru ili kurentu.
Za glisere i neke lakše PD-e,bi pasao z pogon ili vanbrodski umjesto direktnog pogona,baš zbog propulzije.
Sa direktnim su bogci na malim brzinama.
Eto...
Žabar
Old Senior Member

Sljedeća

Natrag na Plastični brodovi

Trenutno korisnika/ca: / i 2 gostiju.