Jugoplastika 4.60 nadogradnja: spojler, 10ks, brzina...

Sve što želite znati o plastičnim brodovima

Moderatori/ce: riberer, teranavis, Moderatori

Jugoplastika 4.60 nadogradnja: spojler, 10ks, brzina...

PostPostao/la bobe » 27. 12. 2020. (16:12)

Pozdrav

Trenutno sam u procesu kompletne renovacije i prilagodbe doticne pasare: potpuno ojacanja trupa/krme rebrima, plasticno dno/zatvoreni pajol, prilagodba tehnikama ribolova itd da ne duljim....dobio sam prijedlog od mestra da stavim spojler koji bi mi poboljsao stabilnost na moru.

Sada, na pasari je 5ks 4T sa kojom ni sa spojlerom ne ocekujem povecanje brzine, vjerojatno ce ostati jednako spora iliti 5-5.5 milja na 2/3 gasa, ali ovime bih dobio opciju da u buducnosti stavim 8 ili 10ks 4T.
Zanima me, ako se spojler tj produzenje vodene linije dobro izvede, koliko bi povecanje putne brzine mogao ocekivati sa 8 ili 10 ks? Ako netko ima iskustvo iz prve ruke bilo bi idealno jer zna da nisam prvi koji takav zahvat radi.

Sto se tice ostalih razloga za i protiv, znam sve: prodaj kasetu i kupi gliser, porast potrosnje u odnosu na brzinu neisplativ itd ali zanemarimo to, brod si maksimalno prilagodjavam uz relativno mala ulaganja.

Sa 8/10ks bi dobio i pouzdanost i osjecaj sigurnosti, pogotovo po noci kad idem u ribolov ili prelazim kanal, i a nekih 7 milja putne u odnosu na 5 uopce nije zanemarivo.

Trosak samog spojlera nije toliko velik jer radim sam a mestar mi samo daje smjernice tako da uglavnom placam samo materijal.

Napominjem da trenutno prevaguje opcija bez spojkera i samo bi potencijalno osjetno povecanje brzine s javim motorom to moglo promijeniti.

Hvala
bobe
New Entry

Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: Jugoplastika 4.60

Re: Jugoplastika 4.60 nadogradnja: spojler, 10ks, brzina...

PostPostao/la el passo » 29. 12. 2020. (20:42)

Ono što tebi treba da bi dobio ono što tražiš...brzina, sigurnost su bočni stabilizatori. Sam spojler nije nužan za ono što tražiš. Sa recimo 15 ks dobio bi optimalnu kombinaciju brzine, potrošnje i popriličnog poboljšanja stabilnosti plovila, pogotovo kod valova u bok. Možeš ih napraviti sam a možeš ih uzeti i od mene pa upasati/plastificirati na barku. Za detalje se možeš obratiti na pp
Postoje samo dvije vrste forumaša. Oni koji sve znaju i oni koji misle da puno toga još moraju naučiti. Jedan mudar čovjek je zaključio....što više znam to sam više svjestan koliko neznam
el passo
Old Senior Member

Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: Bayliner ciera 2655 mercruiser 5.0 EFI bravo2

PostPostao/la bobe » 30. 12. 2020. (13:46)

Pretpostavljam da mislis na "brkove". Mestar mi je predlozio da ako pocnem sa spojlerom tj produzenjem vodene linije 1m+ od krme da bi dobio i na bocnoj stabilnosti a krma vise nebi tonula kod jaceg gasa. Covik je radio je dosta tih spojlera ali ne zna konkretne brojke koje bi dobio sa 10ks jer ljudi uglavnom ostanu na malim motorima.

Naravno da spojlerom koji samo izlazi iz krme na bocnoj stabilnosti nebi dobio nista, ali naponinjem da mi je sve osim brzine bonusca ne prioritet, pa tako i bocna stabilnost.

Brkove mi je spomenio ali samo u kombinaciji sa spojlerom. Po njemu sami brkovi nece imati efekta na brzinu bez spojlera jer ce mi krma jednako kopati. No buduci da sam vec probio i vremenski i financijski budjet ne smijem puno komplicirati, covik ima firmu i oino posla ako da bi trebalo ovo dovrsavati i goniti ca :D

Sto se tice 15ks, budici da motore kupujem iskljucivo nove, to mi nije opcija. 8ili 10ks max. Ipak je preko 5000kn razlika u cijeni i vec se dolazi do onoga koliko uopce ima smisla dati skoro 4000e za motor za pasaru.

Da i napominjem da ne trebam ici 12 milja, sa 7 putne i 8-9 na ful cisto ako zatreba bio bi i vise no zadovoljan.
bobe
New Entry

PostPostao/la nostromo » 30. 12. 2020. (15:18)

Evo u grubo: sa spojlerom, 10ks i jednom osobom možeš očekivati max 8, možda-kažem možda 9čv, pod uvjetom da je spojler pogođen i da brod nije improvan.
Graditi se mora korablju iz snova, da nam slavi rod...
nostromo
Old Senior Member

Tip plovila: Kuster 15, Mercury 60 4t

PostPostao/la Baško junior » 30. 12. 2020. (20:06)

Kad vec radis napravi lipi spojler.a mos i brkove.i jos nesto.nema potribe izvlacit spojler jedan metsr iza krme.mislim da je to predugo.nema potribe.
Sto se tice brzine.ako pogodis spojler imat ces sigurno 7 putne.mozda i vise.ja iman betinu 500 koja je poludeplasmanac.veca sira i teza od jugoplastike.sa hindom od 8 ks san vozija 6 ipo putne a max 8.
Tako da bi jugoplastika tribala ici i brze.
Baško junior
Senior Member

Tip plovila: Betina 500 cabin honda 8 ks

PostPostao/la bobe » 30. 12. 2020. (22:31)

Mislim da ce spojler ici a o brkovima cu razmisliti. Taj metar je odoka, covik mi je samo pokazao letimice kako bi se to izvelo.

Vidio sam jos da neki ukoso otpilaju kolombu u tako da ktenu ca 1m od krme i dodju na nulu ispod krmenog zrcala. Navodno zbog nekakvih vrtloga koji se stvaraju kada se stavi jaci motor.
bobe
New Entry

PostPostao/la jerga » 30. 12. 2020. (23:27)

To sa rezanjem kobilice ako misliš u torpiljerku preraditi onda ok. Za ovih tvojih 10 KS radije zaboravi.
ono čega nema to se ne kvari
jerga
Member

Tip plovila: Marinello Eden E-tec 115; pasaraElanYamaha6

PostPostao/la bobe » 31. 12. 2020. (00:20)

Ok. samo da se razumi, nisam mislio na kompletno rezanje ili skracivanje kolombe kao u nekih prerada, nije mi cilj pretvoriti pasaru u gliser, vec samo na ovaj komad na krmi:

https://ibb.co/XScyHQT

U svakom slucaju, meni draze ako ne treba, ali ako ima efekta to mi nije problem napraviti sada. Kada brod ode u more, dorada vise nece biti tako da...
bobe
New Entry

PostPostao/la bobe » 31. 12. 2020. (00:46)

Hmm... Jos jedno pitanje... Vidim sada da se motori od 15-20ks mogu kupiti i za manje od 3000 eura novi, ja sam ocito nesto krivo gledao.
No na jednu stvar sam zaboravio: koliko se KW uopce smije staviti na pasaru i postoji li legalni nacin da se ta brojka poveca a da ne moram zvayi i placati HRB?

Pitanje vrijedi i za 10ks kao i za 15-20.

Inace barka je trajno regana, imam sve uredne papire pa zelim da tako i ostane.

Hvala
bobe
New Entry

PostPostao/la macro » 31. 12. 2020. (11:31)

Pitaš u kapetaniji.
Pitagorin poučak: 24 riječi

Molitva Oče naš: 66 riječi

Arhimedov poučak: 67 riječi

10 zapovijedi: 179 riječi

Američka Deklaracija nezavisnosti: 1.300 riječi

Američki Ustav sa svih 27 izmjena i dopuna: 7818 riječi

Propisi EU o prodaji zelja: 26.911 riječi

Smrt EU, sloboda narodu
macro
Old Senior Member

Tip plovila: Samonadokaradnja 550, Merc 90, Merc 5, mazgun

PostPostao/la riberer » 31. 12. 2020. (14:10)

Teoretski, a sada i praktično, traže dokument tipa: "izjava o sukladnosti za motor (dokument izdaje proizvođač brodice)".
Nekada su znali reći da sve ovisi o kapetaniji (ispostavi), tj. o kapetanu, no s obzirom da su nove izmjene osnovane na elektronskoj obradi podataka... čini mi se da više nema iznimki.
... al kad sam jednom diga jedra na laganoj buri oduševio sam se, poskočila je kao živo biće i počela rizat površinu mora ka vruća pošada maslac... by brule
... i nemoze svjetlo bit mobitel :(... by josey
riberer
Moderator

Tip plovila: Elan T-401 - Tomos 18

PostPostao/la bobe » 31. 12. 2020. (19:06)

Znaci to mi u principu olaksava zivot: proizvodjac vise ne postoji tako da izjavu ne mogu nabaviti. Dakle ostaje 5 ks i ne moram raditi spojler ni iskesirati 20ak tkn za motor u sljedecih godinu-dvije.

Nazalost, dugorocno to znaci da cu prodati ovo i potroaiti jos vise na postenu barku.

A sto je sa HRB, bi li oni mogli mogli izdati nekakvu potvrdu nakon sto pregledaju i isprobaju plovilo?
bobe
New Entry

PostPostao/la riberer » 31. 12. 2020. (22:44)

macro je napisao/la:Pitaš u kapetaniji.

Probaj svejedno ;)
... al kad sam jednom diga jedra na laganoj buri oduševio sam se, poskočila je kao živo biće i počela rizat površinu mora ka vruća pošada maslac... by brule
... i nemoze svjetlo bit mobitel :(... by josey
riberer
Moderator

Tip plovila: Elan T-401 - Tomos 18

PostPostao/la lupis » 03. 01. 2021. (10:57)

bobe je napisao/la:
Nazalost, dugorocno to znaci da cu prodati ovo i potroaiti jos vise na postenu barku.

Vjerojatno si htio napisati "nasreću",jer u konačnici ćeš imati kako si i sam napisao,"poštenu barku",uz sve druge uštede oko preinaka...
Još ako to prodaš čim prije i kupiš drugo te u novoj barci počneš uživati....top topova... ;)
Sve su osobe i događaji izmišljeni.
Svaka sličnost sa stvarnim likovima i događajima je slučajna.
lupis
Korisnik baniran

Tip plovila: Merry Fisher 625,Suzuki 115

PostPostao/la bobe » 03. 01. 2021. (13:42)

Sto se mene tice moze odmah. Realno za obicnog Ribara sa motorom treba imati 10 tisuca eura bez ikakve opreme a je ovdje na sve necu 6000kn potrositi.

Tako da, sve to lijepo zvuci ali treba biti realan i uzivati u onome sto imas a ne sanjati trenutno nedostizno.

Meni je lipo i sa pasarom i uhvatio sam gomilu ribe s njom, i da nije skroz trula nebi nista ni radio. Kad budem mogao priustiti bolji brod onda cu ga i kupiti
bobe
New Entry

Sljedeća

Natrag na Plastični brodovi

Trenutno korisnika/ca: / i 7 gostiju.