Dalmatinka sa VB motorom na spojleru?

Sve što želite znati o plastičnim brodovima

Moderatori/ce: riberer, teranavis, Moderatori

Dalmatinka sa VB motorom na spojleru?

PostPostao/la fizio88 » 11. 03. 2019. (09:42)

Postovanje. Trenutno imam dalmatinku sa unutarnjim motorom torpedo od 9 ks. Motor postaje lagano nepouzdan. Svako malo pusta neka brtva, curi voda, curi ulje i jednostavno je prestar i pretezak da bi ga popravljao i ulagao u njega dalje. Prije godinu dana sam na krmi napravio prolaz na spojler i to mi je najdraza stvar dosad.Rekao sam da nikad nebi ugrađivao vanbrodski motor ali sam se lagano predomislio. Međutim, zbog izrade prolaza, izgubio sam mogucnost ponovne ugradnje vanbrodskog motora u orginalno korito koje je postojalo. Vidio sam na par gradaca a i na nekoj primorci da su ljudi ugrađivali vanbrodski motor na kraj spojlera. Spojler je dug 75 cm A sirok 170 cm. Zanima me je li to isplativo i koliko je ucinkovito u smislu plovnosti??? Htio bih motor od 20 ks. Barka mi sluzi iskljucivo za kupanje i samo ljeti. Ugradnja nekog boljeg unutarnjeg motora od 3 cilindra tipa lombardini ili yanmar je malo preskupo. Sam motor polovan dodje oko 20-30 000 kn. Dodajmo novi osovinski vod, propelu, komande i sve sto ide uz to brojka raste. Plus ugradnja unutarnjeg motora u Dubrovniku koja se krece oko 1000 eura. Evo kako to izgleda na slikama

20190310_164921.jpg

20190310_164850.jpg

20190310_164839.jpg
Nemaš dopuštenje za pregledavanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
fizio88
New Entry

Tip plovila: Dalmatinka 590

Re: Dalmatinka sa VB motorom na spojleru?

PostPostao/la peroLA » 11. 03. 2019. (09:52)

u zadnje vrijeme svi to rade pa ćeš bit moderan :), tako da je moguće to napraviti... ja osobno nebi... ali ja nebi ni prolaz na dalmatinki radio pa opet se nisi potopio... kako napraviš tako ćeš imat...
"Nadam se da se svi slažu da kod deplasmanskih plovila stacionarni motor s osovinom nema alternativu što se maritimnih svojstava tiče." by Juraj
peroLA
Old Senior Member

Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: Show29 - LDW1003M +Tender

PostPostao/la josme » 11. 03. 2019. (15:00)

Pitanje..Koliko je taj spojler jak..dali će izdržati VB motor od 20 ks..tu su i vibracije koje se prenose na spojeve,moguća pucanja spojlera.Dakle sve to treba najprije preispitati a potom(eventualno) pojačati spojeve i strukturu spojlera.mjenjanje kablova za upravljanje,nabavka motora a imaš i za nabaviti repariranih torpeda (18/24,jačih od tvojeg) za "male pare"i ne treba puno preinaka a polovni (a i novi)VB motori su ti cijenom u tom rangu..dakle nema puno razlike u cijeni..dobro razmisli i stavi sve na papir...sretno..
... ajmo malo ... satnica.com ... povećajte si profit
josme
Old Senior Member

Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: luft-madrac

PostPostao/la bananko28 » 11. 03. 2019. (15:14)

Novi 20 vanjski. Polovni torpedo je sizifov posa. Nagradi sebe i postuj se, jedan je zivot
bananko28
Old Senior Member

Tip plovila: Bakan 5 cabin

PostPostao/la peroLA » 11. 03. 2019. (15:31)

ili popravi ovaj ili kupi neki nov/noviji unutarnji motor, ili pokušaj prodat, pa kupi gotovu stvar sa vanjskim ili unutarnjim... mislim da ako bi vanjski je puno bolje imat na mjestu kamo je namjenjeno...
"Nadam se da se svi slažu da kod deplasmanskih plovila stacionarni motor s osovinom nema alternativu što se maritimnih svojstava tiče." by Juraj
peroLA
Old Senior Member

PostPostao/la fizio88 » 11. 03. 2019. (23:36)

josme je napisao/la:Pitanje..Koliko je taj spojler jak..dali će izdržati VB motor od 20 ks..tu su i vibracije koje se prenose na spojeve,moguća pucanja spojlera.Dakle sve to treba najprije preispitati a potom(eventualno) pojačati spojeve i strukturu spojlera.mjenjanje kablova za upravljanje,nabavka motora a imaš i za nabaviti repariranih torpeda (18/24,jačih od tvojeg) za "male pare"i ne treba puno preinaka a polovni (a i novi)VB motori su ti cijenom u tom rangu..dakle nema puno razlike u cijeni..dobro razmisli i stavi sve na papir...sretno..

Spojler je dovoljno jak. 3 odrasla covjeka stoje na njemu bez problema.svaki 100 kg. Testirano. Ali svejedno bi ga pojacao sa strane jer sam imao u planu produljiti rebra i radi estetike vec. Cvrstoca nece bit problem jer bi isao motor oko 50 kg. Neda mi se stavljati torpedo 18/24 od 200 kg jer su trenutna propela i osovinski vod sa osovinom neiskoristivi. Potroseni su jer su vec preko 30 god na barci. Ja bi najvise volio unutarnji motor jer ne narusava vanjski izgled ali onaj kakav ja zelim mi je trenutno nedostizan. Lombardini focs 1003. Hvala na savjetu :)
fizio88
New Entry

PostPostao/la fizio88 » 11. 03. 2019. (23:42)

peroLA je napisao/la:ili popravi ovaj ili kupi neki nov/noviji unutarnji motor, ili pokušaj prodat, pa kupi gotovu stvar sa vanjskim ili unutarnjim... mislim da ako bi vanjski je puno bolje imat na mjestu kamo je namjenjeno...

Barka mi je previse draga da je prodam. S nama je vec 20 godina. Odrasto sam s njom nekako. Tata je obnovio do zadnjeg sarafa kad je kupio 98 godine. A ja sam je opet generalno uredio 2015. Slazem se da je uvijek bolje ugradit motor na predvideno mjesto. Bas zato i pitam da vidim ima li slicnih iskustava i je li netko vec pokusavao ovo. Nov unutarnji motor nazalost ne dolazi u obzir :)
fizio88
New Entry

PostPostao/la fizio88 » 11. 03. 2019. (23:46)

bananko28 je napisao/la:Novi 20 vanjski. Polovni torpedo je sizifov posa. Nagradi sebe i postuj se, jedan je zivot

Za Sizifa se slazem :D Svake godine mi je ova devetka pruzila neki novi kvar. Ili sitan ili veci. Sreca je sta dijelovi nisu toliko skupi. Novo je ipak novo. Jednom se zivi :D
fizio88
New Entry

PostPostao/la peroLA » 12. 03. 2019. (09:36)

a jesi razmišljao ako si već 10 god bio zadovoljan, uložit 3-4 tisuće(balansirat propeler, naravnat izmjenit/osovinu, centrirat motor nosače zamjenit po potrebi/ motor na velik servis nekome dobrome mehaničaru), malo ekstra spužve stavit, eventualno filter zraka stavit neki bolji, pa da si još 10 na miru... samo jednom sa plovilo sa torpedo 9 na dalmatinki koju sam gledao za kupit i sve u svemu bilo je zadovoljavajuće, mjera ti je ako si ti već toliko bio zadovoljan...
ja sam na svojoj dalmatinki imao dmb sa jednom generalkom imao je 3600sati kad sam ga prodao... meni je isto novi motor bio skup pa sam zamjenio barku i motor radije jer sam dobio prije svega motor i brdo opreme koja mi je trebala... ali ja koristim barku za đite pa mi je to bio najveći prioritet...
peroLA
Old Senior Member

PostPostao/la josme » 12. 03. 2019. (11:33)

fizio88 je napisao/la:Spojler je dovoljno jak. 3 odrasla covjeka stoje na njemu bez problema.svaki 100 kg. Testirano. Ali svejedno bi ga pojacao sa strane jer sam imao u planu produljiti rebra i radi estetike vec. Cvrstoca nece bit problem jer bi isao motor oko 50 kg. Neda mi se stavljati torpedo 18/24 od 200 kg jer su trenutna propela i osovinski vod sa osovinom neiskoristivi. Potroseni su jer su vec preko 30 god na barci. Ja bi najvise volio unutarnji motor jer ne narusava vanjski izgled ali onaj kakav ja zelim mi je trenutno nedostizan. Lombardini focs 1003. Hvala na savjetu :)

Meni ne djeluje kao problem koliko težine izdrži spojler neko koliko će vibracije podnijeti u vožnji..nisu muke kad ti neko iskrene 100 l vode na glavu nego su muke tu istu količinu dobiti kap po kap na glavu..preporučujem unutarnji..manje zajebancije..
josme
Old Senior Member

PostPostao/la lupis » 12. 03. 2019. (14:49)

Ja ne znam jel itko ovdje plovio u plastičnoj barci od 6 m sa 9 ks Torpedom?
Nema te izolacije.Ne postoji.A o vibracijama neću ni govorit.
Kad iz onog kokpita izbaci to tandrkalo preporodit će se.
Osim toga spojler ima potencijala da se sa vanbrodskim dobije 50% na brzini.
Koliko će to pak na kraju koštat to ne znam.
Bananko :thumbup:
Sve su osobe i događaji izmišljeni.
Svaka sličnost sa stvarnim likovima i događajima je slučajna.
lupis
Korisnik baniran

Tip plovila: Merry Fisher 625,Suzuki 115

PostPostao/la peroLA » 12. 03. 2019. (21:36)

lupis je napisao/la:Ja ne znam jel itko ovdje plovio u plastičnoj barci od 6 m sa 9 ks Torpedom?
Nema te izolacije.Ne postoji.A o vibracijama neću ni govorit.
Kad iz onog kokpita izbaci to tandrkalo preporodit će se.
Osim toga spojler ima potencijala da se sa vanbrodskim dobije 50% na brzini.
Koliko će to pak na kraju koštat to ne znam.
Bananko :thumbup:

ja sam lupis i to ispod krckog mosta, dole u kraljevici se jedna prodavala pa sam isprobavao... i nije bilo toliko strasno... recimo niti blizu ko na drvenjaci sa hatzom... kad pisete o unutarnjim motorima imam filing ko da ste svi isprobavali tvrde ugradnje bez izolacija... zar na vegi sa t4 ne prorade nikom hemoroidi?? to pricam jer sam imao dmb na dalmatinki i itko koga sam vozio nije imao primjedbe ni na buku ni na vibracije...ali je bio napravljen kako treba
peroLA
Old Senior Member

PostPostao/la josme » 13. 03. 2019. (07:49)

Dakle..ne postoji niti jedan motor koji se neće kvariti i kojeg ne treba održavati,svi motori dižu buku,sve se može smanjiti dodavanjem izolacije.Ali nikada ne stavljati motor tamo gdje nije predviđen bez provjere stanja i dorade nosača.Vidio sam što motori naprave kod fušerantskog posla.Fizika i mehanika i matematika puno znače kod planiranja(pa čak i golo oko)...Neću više ništa reći :silent:
josme
Old Senior Member

PostPostao/la fizio88 » 13. 03. 2019. (10:11)

Popravak i servis ovog torpeda ne dolazi u obzir. Najvise zbog nedostupnosti majstora u Dubrovniku. 2017 mu je reparirana kopca i nakon godinu dana je pocela pustat ulje opet. Filter zraka sam stavio od volva i nije neka velika razlika u buci. Spužva za izolaciju od buke je od 5 cm. Novi waterlock sa cijevima i novi nosači motora ugrađeni. Ali mi se jednostavno neda vise slusati torpedo, niti gledati kako mi odavija sarafe sa plexia na kabini od silnih vibracija. Propela je gotova i ne moze se balansirati, a bukula i osovinski vod su za smeće. I uz sve to barka ide nategnutih 5 milja. Mislim da cu je na kraju izbacit na suho i pomalo stedit pare za bolji unutarnji od 20-30 ks. Mislio sam da je malo jednostavnije to sa vanjskim motorom na spojleru ali evo vidim da nije
fizio88
New Entry

PostPostao/la peroLA » 13. 03. 2019. (11:18)

pošteno;) ako ipak želiš plovit na kratke relacije za početak stavi nosač pomoćnog pa nabavit 4-5-6 ks pentu... imam ja i jednog bisera koji ima 4ks za glavni motor pa za ribolov mu je ok...
peroLA
Old Senior Member

Sljedeća

Natrag na Plastični brodovi

Trenutno korisnika/ca: / i 9 gostiju.