Gull 745

Sve što želite znati o plastičnim brodovima

Moderatori/ce: riberer, teranavis, Moderatori

Re: Gull 745

PostPostao/la amiklic1 » 27. 03. 2010. (17:10)

Ma ne mogu ponistre puštat, šta ti je. Kad ih staviš, ako je Sika izašla po cijelom obodu ispod okvira, pa onda to pokupiš kartončićem ili plastikom i obrišeš ostatak alkoholom, nema šanse da pusti. Unutra, ispod okvira, ima utor u kojem se stvori brtva,a Sika je trajnoelastična i nema šanse da pukne.

Ja nisam naručivao svoje prozore nego sam ih uzeo kod Tare, imao je jedne na lageru. zato mi fali jedan za WC kojeg moram naknadno uzet', al' to nije problem.

I moji su malo bili odmaknuti na vanjskim bokovima, prema boku broda, al' svega cca 1cm, šta se lako nategne vidama. nema šanse da staklo pukne. zapravo, kad bolje pohgledaš, malo se nategne plastika, malo staklo, i to je to...

Uglavnom, kod mene je sve sjelo 100% na plastiku i nemam nikakve zamjerke...
amiklic1
Old Senior Member

Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: Gull 745 / Yanmar 4JH4AE

PostPostao/la Kiana » 27. 03. 2010. (18:10)

Ma znam znam,...samo se to tako kaze.
Gledam kako ugradjujes djelove i onda se sjetim kad sam onda ja poceo (April 2002) nije pola toga bilo za nabavit u HR i SLO. Za sve si morao u Trst ili cak u A (Velden). Ipak se u tih 8 god. puno promjenilo za samograditelje. Prvo lito (2004) dole po Dalmaciji stalno sam morao odgovarat na pitanja znatizelljnicima i pokazivat iznutra brod.
A vidi sada koliko ima slicnih i ljepsih modela.
Sad imam mir,.. he he
Radio ne radio svira ti radio...
Kiana
Member

Tip plovila: Adria 1002 - 2x Iveco Aifo 80 Ks

PostPostao/la Jenny » 27. 03. 2010. (20:10)

samo naprid bija san malo skeptičan sa onim pilanjem preko tapicerije, ali ispalo je odlično :thumbup: :clap:
Jenny
Senior Member

Tip plovila: super galeb 6,75

PostPostao/la luc » 27. 03. 2010. (20:27)

Pitanje Kiana,
Kažeš da imaš prozore F4 već sedmu godinu, je su li šta počeli oksidirati ?
luc
Senior Member

Tip plovila: Fantastikus 32 Volvo D3 2x190

PostPostao/la Kiana » 27. 03. 2010. (23:43)

luc je napisao/la:Pitanje Kiana,
Kažeš da imaš prozore F4 već sedmu godinu, je su li šta počeli oksidirati ?

Ne nista,...mozdamalo onaj spoj na okviru, kao da se malo rasirio za desetinku mm. To je na jednom bocnom. Na ostalima jedva da mozes nac spoj sa prostim okom.
Kiana
Member

PostPostao/la Gaso » 28. 03. 2010. (00:47)

Amiklic, koji brisač i motor brissača imaš ?
Imaš slično prostora ispod krova ko ja, samo onaj brisač koji sam ja prije imao mi se ne sviđa, pa možda imaš ti koju bolju variantu.
Gaso
Old Senior Member

Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: Pasara i Betina 700

PostPostao/la amiklic1 » 28. 03. 2010. (09:23)

Sam sad samo provukao i pričvrstio motor, sad trebam izmjerit i skratit ovu navojnu cijev i osovinu da stane sve lijepo (sad malo smeta spušteni rub krova natkabine prilikom montaže ruge brisača).

marka motora i brisača je TMC. Evo ovaj: http://www.absolutemarine.co.nz/product ... oduct/5411

oba se sinkronizirano zaustavljaju na jednu stranu.

Šta ti predstavlja problem? Ovaj motor je dosta jak, jedino možda trebaš promijenit ruku i brisač ako nešto ne valja.
amiklic1
Old Senior Member

PostPostao/la Gaso » 28. 03. 2010. (13:53)

Da motor izgleda sličan nego onaj što sam sada imao. Ruku brisača, koju sam sad imao trebam promjenit. B700 ima dosta malene prozore, tako da dođe na taj prozor najmanja ruka, koja nije bila baš najbolja, one malo veče su več puno bolje. Ruka koju sam sad imao nije imala federa, pa je tako vrlo loše brisalo prozor.

Idealno bi mi bilo, da postoji neki motor, koji bi imao fleksibilan kardan, tako da nebi trebalo montirat ruku pod 90° u odnosnu na motor, to bi mi bilo najidealnije, da bi ga mogao smestit u kontraštampu na krovu, koja je sad pripremljena za radio i VHF, tako bi bio motor nekih 120° u odnosnu na ruku. A ovaj kardan bi se sklopio na fiskno motiranu šipku(navojno cjev) od ruke, koja dođe unutar broda Imam i fiksno je montirana na ruku, imam sličan problem pošto je krov gore, pa malo fali mjesta. Razmišljao sam i o brisaču sa donje strane prozora, jer mogao bi onda motor stavit u komandni pult, kdje ima prostor između WC kutije i pulta nekih 10-15cm, a komandi pult bi se povukao do prozora.
Gaso
Old Senior Member

PostPostao/la amiklic1 » 28. 03. 2010. (14:00)

Ovaj moj ima ruku s dosta jakom oprugom koja pritisne brisač na staklo.

A ruka je teleskopska, odnosno može se po potrebi uvuć' ili izvuć'.

Motor s kardanom ne znam da postoji, ali ovaj moj kad ga skineš stoji zbog opruge pod nekakvim kutem (u odnosu na osovinu) koji je različit od 90 stupnjeva. Znači, kad natakneš ruku na osovinu i pritegneš, ruka se privuče prema motoru, i to dosta. Mogu ti poslikat kad skinem opet , valjda sutra, pa da vidiš.

Šta se tiče same kvalitete brisanja, u igri je često i slana okolina, odnosno posolica na staklu, pa je teško, a nekad i nemoguće to obrisat. I to se skori baš kad ti triba.

triba to održavat redovno i brosat slatkom vodom, a nije naodmet ni uzet posudu s motorom, malo crijeva i prskalicu sustava za pranje stakala na autima. Zvuči smiješno, al' nije nimalo. To nađeš na otpadima za malo love, a montiraš sam za po ure....

Ako staviš dva brisača, na oba stakla, lijevi mora bit' gore jer smeta na donjoj strani. A onda imat lijevo gore a desni dolje nema smisla.

Ovo kod mene briše pod 110 stupnjeva, i automatski se zaustavlja na istom mjestu, bez obzira u kojem položaju ga isključiš (kao na autu)...
amiklic1
Old Senior Member

PostPostao/la Gaso » 28. 03. 2010. (15:05)

U stvari ja ne kompliciram koliko se možda čini oko brisanja stakla itd..., ali prije sam imao između gume ruke i stakla, na donjem djelu cca 1mm udaljenost gume od stakla, dok je na gornjem djelu bila nula, pa sad zamisli kako to briše.

Nisam sada tako daleko da dođe brisač na red, jer trebam prvo sve i izmjeriti, pa ču onda više znat kakve su mi opcije. Ali možeš mi poslikat ako češ imat veremena, da si mogu bolje predstavljat o čemu se radi.

Ni ja nisam još vidjeo takav sistem da bi ruko i motor spojio sa nekim kardanom, ali neznam zašto toga nema na tržištu, kad ima sličnih stvari kod bušenja sa bor mašinom, kje ima takav gumeni kardan, za bušenje pod kutom, jer onda bi mogao montirat motor kako ti odgovara, ruka bi bila fiksno motirana, a između ruke i motora gumeni kardan, pa onda montiraš motor kako očeš. Recimo kod mene je ruka na istom mjestu kao kod tebe, dok bi voljeo motor zavidat na strop recimo i sve skupa bilo bi između kontraštampe sa VHF-om i krova, da ga ne gledam ispred prozora.
Gaso
Old Senior Member

PostPostao/la amiklic1 » 28. 03. 2010. (16:15)

Evo još malo slika:

Prvo slike montiranih prozora iznutra, da se vidi kako su sjeli ...

Prednji desni:
slika

Prednji lijevi:
slika

Klizni, natkabina (prije postavljanja gume u utor), donja strana okvira:
slika

Prednji natkabina, lijevi, gornja strana:
slika

Prednji, natkabina, desni, gornja strana:
slika

Prednji natkabina, desni, desni donji kut, vidi se veći razmak od okvira do prozora, i gotovo spojen donji dio okvira s konzolom (obrusili smo 7-8mm unutarnje flanđe prozora da možemo to stavit:
slika

I ista situacija s prednjim lijevim prozorom natkabine. OK, nije to velik razmak, samo napomena da nije svugdje jednak. Možda se malo može dobit podešavanjem i vidama, natezanjem i sl...., al' pošto ni ovo nije loše, ne diram.
evo ga:
slika

Evo i kutne lajsne koja će sakrit spoj dvaju panela, prednjeg i bočnog, u natkabini. za razliku od većine stvari, ovo nije brodski komad opreme nego aluminijska eloksirana lajsna kupljena u B__max-u za 30-40kn, i savršeno će dobro poslužit za ovu namjenu:
slika

Evo i sličnih takvih alu lajsni oko komande motora u natkabini.
slika
Ispod komande je komad šperploče 122m, tikov furnir, na rub je zalijepljena (Sika 292) lajsna 15mm širine. Okomita alu lajsna na bočnoj stranici prekriva rez nastao skraćenjem konzole komande motora. Puno jednostavnije rješenje or finiširanja gelcoata. Na slici je gornja lajsna oko drveta oblijepljena izolir trakom i krep-trakom da ostane na mjestu dok Sika ne osuši, a ona dolje zaobljena lajsna je samo mjera do koje razine treba podignuti okomitu lajsnu na boku, jer na sdpoju kuhinjske ploče i boka bit će druga lajsna.
amiklic1
Old Senior Member

PostPostao/la Kiana » 28. 03. 2010. (17:05)

Ami - zanima me kako mislis ucvrstit alu lajsnu izmedju prednje stijene i bocne stijene - tamo gdje ti se spajaju tapecirane obloge ? Samo zaljepit na skaj ili ...
Kiana
Member

PostPostao/la amiklic1 » 28. 03. 2010. (17:12)

Da, samo lagano Sikom zalijepit. zapravo, već sad sam je teško ugurao i sigurno ne bi ispala, al' osigurat' ću je malo za svaki slučaj. na taj način mogu je odlijepit ako bi trebalo (eventualno se mogu provuć neke žice tuda, ne vidim drugu svrhu).

Sika 292 drži za skoro sve materijale, a ovaj skaj i alu lajsnu će zalijepit dovoljno čvrsto da ne otpadne.
amiklic1
Old Senior Member

PostPostao/la amiklic1 » 28. 03. 2010. (17:29)

Ovih alu-lajsni ima raznih oblika i veličina. U dužinama su 1m i 2m (možda čak i 2,5m, nisam siguran)...

Već odavno ih koristim na mnogim mjestima, i moram priznat da je vizualni učinak dosta kvalitetan i oku ugodan. Ovdje možda stavim i užu lajsnu (bok natkabine), samo kad probam, možda je ljepše.

Evo jedna slika strašila za galebove u Stobreču. To sam jutros vidio pa sam riknio od smija :-)
slika
amiklic1
Old Senior Member

PostPostao/la amiklic1 » 28. 03. 2010. (17:30)

Evo i još jedna, malo "normalnija":
slika
amiklic1
Old Senior Member

PrethodnaSljedeća

Natrag na Plastični brodovi

Trenutno korisnika/ca: / i 2 gostiju.