Gull 745

Sve što želite znati o plastičnim brodovima

Moderatori/ce: riberer, teranavis, Moderatori

Re: Gull 745

PostPostao/la aladin » 24. 03. 2010. (23:21)

Gaso je napisao/la:Alladin, ne odnosi se to samo na Ameriku i Hrvatksu, pogledaj cjene unutar EU, recimo SLO i UK ili Irska, nema nikakvih carina i kupiš kdje želiš, a razlika u maržama je, da ne pričam kolika, a sve su to EU modeli, Raymarine se ionako radi u Mađarskoj, jedino što je razlika da nečeš dobit upute na svom nacionalnom jeziku, ali meni je to svejedno.

Lupe nas ovdje, kako god okreneš.

ma djelomicno je istina. Ali je razlika i u velicini trzista. Ne moze se usporedjivati velicina SLO i UK trzista. Logicno je da UK dealer ima bolju cijenu kada moze kupiti 50-100 komada necega dok u SLO ili HR kupis dva komada i cekas pola godine da prodas.
Ponavljam... ne zelim braniti nikoga jer se djelomicno slazem.... ali sa amerikom se ne moze usporedjivati. To je sasvim drugi svijet.
aladin
Moderator

Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: Patrol 690, Yamaha F150

PostPostao/la Gaso » 24. 03. 2010. (23:24)

Ovdje je sad jedno EU tržište, to ti je isto, ako bi sada kazao, imaš drugčije tržište u Rijeci nego u Splitu, a jedan iz Zagreba če kupit kdje je jeftinije.
Gaso
Old Senior Member

Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: Pasara i Betina 700

PostPostao/la aladin » 24. 03. 2010. (23:25)

Gaso je napisao/la:Ovdje je sad jedno EU tržište, to ti je isto, ko bi sada kazao, imaš drugčije tržište u Rijeci nego u Splitu, a jedan iz Zagreba če kupit kdje je jeftinije.

teoretski jeste jedno trziste bez carine .... ali distributeri po drzavama jos uvijek postoje... otisli smo OT :-)
aladin
Moderator

PostPostao/la madi » 25. 03. 2010. (07:23)

Svaka čast Ami na opremi i uređenju, jaki si. :thumbup:
madi
Old Senior Member

Tip plovila: GULL 745 // Nanni 175ks

PostPostao/la skandalozo » 25. 03. 2010. (08:59)

Radar; osobno si ga ni na jednom svom brodu do sada nisam priuštio jer je uvijek nešto drugo bilo preče. Ali obzirom da više plovim noću nego danju smatram ga vrlo požljnim i korisnim. Na sporom brodu još se uz veliko naprezanje i može noću vizualno vršiti kakva takva kontrola, ali čim brzina poraste riječ je o ruskom ruletu. Svako toliko zavozim slalom oko kakve barke bez svjetala. Jednostavno kad si na moru trebaš biti spreman reagirati i na tuđe pogreške.
Radar- definitivno da ako čovjek plovi noću i može si ga priuštit.
Radar kao statusni simbol? Ne znam baš.
slika
skandalozo
Djelatnik u sektoru ribolova

Tip plovila: Grašo 19, drvena gajeta, Angler 23

PostPostao/la amiklic1 » 25. 03. 2010. (09:33)

aladin je napisao/la:
amiklic1 je napisao/la: zasad je ideja ovaj veliki dolje, plus jedan mali za krmu dok panulam i za bajbot ako idem kad familija spava rano ujutro, al' i ovde oko kuće kad izađem.

kada smo vec kod toga sta si planirao za bajbot i kako ga planiras montirati? Ako ga planiras montirati

Nisam još definirao, al' bit će našto cca 3m. Možda Mila ili nešto slično. Montaža? na inox nosač na boku.
Imam neku ideju, al' nisam je još razradio.

recimo da će bit inox nosač na kojem će se prema provi pružit "grana" na kojoj je HDS, spojen na krmenu sondu, a prema krmi druga grana (znači kao neki "T" od inoxa) na kojoj je ploča za rezat ješku.
amiklic1
Old Senior Member

Tip plovila: Gull 745 / Yanmar 4JH4AE

PostPostao/la amiklic1 » 25. 03. 2010. (09:37)

skandalozo je napisao/la:Radar; osobno si ga ni na jednom svom brodu do sada nisam priuštio jer je uvijek nešto drugo bilo preče. Ali obzirom da više plovim noću nego danju smatram ga vrlo požljnim i korisnim. Na sporom brodu još se uz veliko naprezanje i može noću vizualno vršiti kakva takva kontrola, ali čim brzina poraste riječ je o ruskom ruletu. Svako toliko zavozim slalom oko kakve barke bez svjetala. Jednostavno kad si na moru trebaš biti spreman reagirati i na tuđe pogreške.
Radar- definitivno da ako čovjek plovi noću i može si ga priuštit.
Radar kao statusni simbol? Ne znam baš.

Ko nije plovio noću nema pojma o čemu se radi. Al' ne uz kraj vratit se do kuće milju-dvi. mene je par puta noć ulovila daleko od kraja, i moram priznat da, iako me nije bio strah, šest očiju i milju brzine (oba puta mrkla noć, oblaci ...)...

Radar ko statusni simbol? Ah, kod nas je sve astatusni simbol postalo. Još će i malo bolji protupožarni aparat neko proglasit statusnim simbolom :lol:

Ma fora je u tome da smatram da mi za par puta daleko otić, na vanjske pošte, ne treba brži brod i jači motor (kad idem na đite svejedno želim da sve to traje šta duže...) , a za par puta noću plovit mi treba radar. najjerdnostavnije i najkraće rečeno.
amiklic1
Old Senior Member

PostPostao/la aladin » 25. 03. 2010. (09:39)

amiklic1 je napisao/la:
aladin je napisao/la:
amiklic1 je napisao/la: zasad je ideja ovaj veliki dolje, plus jedan mali za krmu dok panulam i za bajbot ako idem kad familija spava rano ujutro, al' i ovde oko kuće kad izađem.

kada smo vec kod toga sta si planirao za bajbot i kako ga planiras montirati? Ako ga planiras montirati

Nisam još definirao, al' bit će našto cca 3m. Možda Mila ili nešto slično. Montaža? na inox nosač na boku.
Imam neku ideju, al' nisam je još razradio.

recimo da će bit inox nosač na kojem će se prema provi pružit "grana" na kojoj je HDS, spojen na krmenu sondu, a prema krmi druga grana (znači kao neki "T" od inoxa) na kojoj je ploča za rezat ješku.

mislio sam na "montazu" bajbota.... sta si mislio kako bi bajbot vozio na gullu (na krmenoj platformi, na "kranovima" za jahte, na krovu...)? Mene to muci sa mojim (pogotovo sto je VB motor)

Inace provjeri mozes li bajbot od 3m koristiti na tolikoj brodici zbog registracije (do 2.5m ide bez registracije ali ne znam kako je regulirano ono "tender to..."
aladin
Moderator

PostPostao/la amiklic1 » 25. 03. 2010. (11:29)

ma neću ga montirat' nikako nego vuć.

Triba mi čvrsti bajbot. Imam i gumenjak 2,5m dužine, sklopivog dna, kojeg lako dignem na palubu i plovim. može stat i na platformu natrag " na nož".

A vidit' ću, svakako bi registrira taj plastični od 3 metra, jer mi triba i ovde oko kuće za panulu itd.
amiklic1
Old Senior Member

PostPostao/la marin » 25. 03. 2010. (12:40)

Gaso je napisao/la:Amiklič, znači da si odlučio na vrhunski uređaj b164 :thumbup:

Gaso, pitanje, koja je razlika izmedju te sonde i ove od 500W, ja san mislija da to postaje bitno na dubinama većim od 100m,
vidi li se razlika neka u prikazu recimo na 30m ?
marin
Old Senior Member

Tip plovila: Ocqueteau 735, Kuster 15

PostPostao/la aladin » 25. 03. 2010. (12:46)

amiklic1 je napisao/la:ma neću ga montirat' nikako nego vuć.

hm...da.... to je i meni najlogicnija varijanta ali... em komplicira panulanje (pogotovo ako se vuce nesta povrsinski)... em opet isti problem kada se hocu negdje brzo prebaciti....a nista... razmisljam dalje :-)
aladin
Moderator

PostPostao/la Gaso » 25. 03. 2010. (13:13)

Razlika između 600W i 1kw, ti je velika, 1kw je puno veča i teža, pošto ima veči kristal i više je osjetljiva, to bi značilo da imaš puno manje smetnji kod detekcije, a to znači čišču i detajlniju sliku na sonderu. Jačina sonde se sama podesi ovisi koja je dubina, tako da ne radi uvijek na max. Slično ti je kod raznih antena, prestavljaj si recimo sondu ko neku antenu, recimo VHF(ovdje su EM signali kod sonde zvuk, ali tek tolko za predstavu), kdje nije toliko bitna jačina pojačala ili 5W ili 25W, nego osjetljivost antene, jer možeš sa manjom snagom detektirat isto i ako imaš manju snagu, onda su i manje smetnje.

Dobro, koliko je ova razilika zaista bitna za nas koji panulamo, ja mislim da ne baš, nisam još bio u mogučnosti vidjet razliku između b60 i b164 u praksi, ali ču za koji mjesec, dva.
Gaso
Old Senior Member

Tip plovila: Pasara i Betina 700

PostPostao/la zubatac » 26. 03. 2010. (08:39)

amiklic1 je napisao/la:(jebate, Lupis, vidiš ti koliko malo ima mista unutra za razliku od maestrala ) i to je to...

: Laughing4: : Laughing3: : Laughing4:

Stvarno guštam gledati tvoje umjetničko dijelo, svaka čast i samo naprid legendo :thumbup: :thumbup: :thumbup:
zubatac
Senior Member

Tip plovila: MAESTRAL 800 LOMBARDINI 60KS

PostPostao/la marin » 26. 03. 2010. (11:50)

Gaso je napisao/la:Razlika između 600W i 1kw, ti je velika, 1kw je puno veča i teža, pošto ima veči kristal i više je osjetljiva, to bi značilo da imaš puno manje smetnji kod detekcije, a to znači čišču i detajlniju sliku na sonderu.

Koja je tek onda mrcina SS264N (ima dvi sonde, posebno za 200khz, posebno za 50khz), po ovome prospektu 50 puta osjetljiviji od verzije 600W na 50Khz i 13 puta osjetljiviji na 200khz

(doli na dnu usporedba)
http://www.airmartechnology.com/uploads ... s/B164.pdf
marin
Old Senior Member

Tip plovila: Ocqueteau 735, Kuster 15

PostPostao/la amiklic1 » 26. 03. 2010. (19:57)

Evo ga, počelo je i ovo :-)
Osvanuo je lijep, sunčan dan, temperatura se u trenutku popela do 24 stupnja...
Divota jedna. A i radovi koje smo obavili napokon su od plastične kutije napravili nešto što već polako izgleda kao brod,
unijeli dodatno svjetlo u unutrašnjost, što će zasigurno dodatno potaknuti i mene da se još ozbiljnije pozabavim finišom uređenja prije planiranog porinuća.

Izrezali smo otvore za prozore.... Po presjeku se vidi da je debljina sendviča dosta debela. Uglavnom, ide 1cm plastike, 800 izolacije (ispod okvira kasnije smo stavili 8mm šperploče da se bolje pritegne), 5mm spužve pa skaj...

presjek izrezanog komada. Tare, vidi se, nije štedio na plastici, i to mi je drago. Zapravo, već sam se puno puta uvjerio da je plastika dobro, kvalitetno i profesionalno napravljena (za razliku od nekih drugih proizvođača ;) ):
slika

evo presjek, prije mazanja top-coatom, nakon što smo oko ruba reza izvadili izolaciju i zalijepili 8mm šperploču:
slika

a prije ugradnje prozora, nakon postavljanja traka šperploče zalijepljenih Sikom i mazanja ruba top-coatom, izgledao je ovako:
slika

Malo slika izrezanih otvora:
slika
slika
slika
slika
slika
slika
slika
slika

I malo slika nakon ugradnje. Uglavnom rezime današnjih radova je rezanje i obrada otvora prozora na natkabini, i postavljanje bočnih kliznih i prednjeg lijevog.

Sutra još ostaje prednji desni i dva mala na kabinu ugradit, i naknadno mali na WC...

Evo malo slikica.....
slika
slika
slika
slika
slika
slika
slika
slika
slika
slika
amiklic1