Gull 745

Sve što želite znati o plastičnim brodovima

Moderatori/ce: riberer, teranavis, Moderatori

Re: Gull 745

PostPostao/la Gaso » 21. 03. 2010. (23:53)

Ja sam prije imao B60 600W, sada sam uzeo B164 1kw, obe su bile 12°, radi odlično, ako uzmeš ove za montažu na bok.
Gaso
Old Senior Member

Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: Pasara i Betina 700

PostPostao/la teranavis » 21. 03. 2010. (23:56)

amiklic1 je napisao/la:Da, vidim da je izašla.

A u kolumbu ide bez problema. Ipak je to raskošan brod pozamašnih dimenzija :lol:

klumba je dosta široka za stavit sondu, istina. jedini problem je ako negdi zapneš, ode sonda. Zapravo, i nije baš da će otpast, al' će se izgrebat.

Sad bi volio znalce da mi daju prijedlog između postavljanaj sonde u kolumbu, skroz na dno, i na prednju stranu spojlera, na ravnu bazu (malo iza kopče prema krmi, na jednu ili drugu stranu).

Ipak mislim da je bolje u kolumbu.

Također, opcija je i B164 za običnu sondu, koja je dobavljiva pod kutovina 12 i 20 stup. Ona je 1 KW,a a ima i jeftinija i slabija B60 (600W).

1kW bi trebala dat bolje rezultate jer je kristal u njoj dvostruko veći...

pa na to sam i mislio ..jer ja sam imao davno na dalmatinki u kolombi ...i to obicnu sondu sam imao kroz plastiku ....napravio sam joj posudu s uljum ....bitno samo da nema znaka između sonde i plastike ...heheh i u plastici :lol:
1) predstavi se i ispuni rubriku “Lokacija”
2) koristi “Pretražnik”
3) slikaj ribu bez krvi i tamo gdje je ulovljena, ne u kuhinji...
4) upute za postavljanje fotografija: KLIK
5) citiranje postova
6) o problemima porazgovaraj najprije sa moderatorima putem pp-a
teranavis
Old Senior Member

Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: damor 800 fjaka

PostPostao/la amiklic1 » 22. 03. 2010. (11:23)

Evo dva načina koja me trenutno zanimaju, jer predstavljaju rad sonde na predviđeni način. Stavljanje sonde u zasebnu posudu u uljnu kupku sam tek počeo istraživat', pa recimo da mi trenutno nioje odluka to stavljat. Opet, nikad ne reci nikad.
Rupa na trupu se ne bojim, ako se dobro i kvalitetno naprave, obrade i zabrtve.

slika

Ajmo sad o razlikama. Odmah ćemo riješit gornju sondu, pod kutom, jer ona nije problem pošto je postavljena baš kako je i predviđeno. Znači, nema problema. ove sonde vire van trupa samo 5-6mm pa ne predstavljaju nikakav problem u slučaju udara, zapinjanja i sličnog.

Ova donja sonda, u kobilici, zahtijeva malo više posla, a prednost je da je okrenuta direktno dolje, teže se udari (osim ako se brodom negdje zapne i prođe preko nečeg fiksnog itd.).

Najviše problema stvara mi ova structurescan sonda koja radi lijevo-desno, pa me zanima "za i protiv" ovakve ugradnje u kobilicu.

Prednosti, zbog kojih razmišljam o tom, su svakako i lako dostupno mjesto sonde iz kabine/natkabine, više-manje uvijek idealan položaj sonde (gaz prova-krma je skoro jednak dok brod miruje, a ta structurescan se ionako koristi pri manjim brzinama) itd.

Eto, toliko.
amiklic1
Old Senior Member

Tip plovila: Gull 745 / Yanmar 4JH4AE

PostPostao/la amiklic1 » 23. 03. 2010. (15:36)

Evo, probao sam malo pročačkat po modelu table i vidit kako se vidi FF s krme kad se panulaje.
Prvi zaključak je da se nema šanse vidit, jer prije svega staklo radi refleksiju koja će spriječit bilo kakvu upotrebu tijekom dana.

Prvo sam tablu položio na razinu na kojoj je i planirana, i vidi se ovako:
- pogled direktno sjedeći na krmi, bez približavanja
slika

Onda sam gornji dio table podigao za 5cm, pa sam napravio istu sliku:
slika

Mislim da razlika nije velika, svakako meni ne dovoljna za sve to ponovno raskopat i upasivat'.
radije uzmem još HDS-5, montiram ga na konzolu na nosač šugomana (jebate, Lupis, vidiš ti koliko namjena ima taj nosač šugomana :lol: ) i to je to...

A i zgodno je jer krmenu sondu koju ću dobit stavim na bajbot, pa jutrom rano kad idem na ribe ponesem samo HDS-5 sa sobom.

Danas smo malo radili. Zalipio sam zadnji komad bočne obloge, prije postavljanja prozora.
Svi spojevi ispali su više nego dobro, iako će na većinu spojeva doć' drvene lajsne (svi vodoravni spojevi na pregibu paluba/bok). Evo kako izgleda sad (slikano mobitelom, pa nisu baš neke slike, al' vidi se da je uredno :-)):
slika
slika
amiklic1
Old Senior Member

PostPostao/la kalafat » 23. 03. 2010. (18:15)

a kako mislis rizat otvore za prozore priko ove obloge, ili ces je skidat prije??? :?:
kalafat
Senior Member

Tip plovila: primorka630+60cm/ vidović 300

PostPostao/la Gaso » 23. 03. 2010. (18:15)

Nečeš vidjet sondera iz krme, pa da staviš največi display. Uzmi onaj dodatni ekran ako nisu prevelike pare, nečeš žalit.
Ja ovako kombiniram, u ovom slučaju da se povremeno dižem pa pogledam na Sonder u kabini, večinom smo inonako dvojica tad na brodu, pa ima i drugi nešto za radit, pa malo prati sve na sonderu. Ali bez dodatnog displaya na krmi nije to to.
Gaso
Old Senior Member

Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: Pasara i Betina 700

PostPostao/la amiklic1 » 23. 03. 2010. (18:35)

Nema skidanja, kidamo po kućama :lol: :lol:

Sve se riže direktno ovako kako je, ubodnom pilom.
Onda se pročeprka izolacija između šperploče i trupa, napuni poliesterskim kitom, pusti malo da stane, namaže top-coatom, pa se montiraju prozori.

ja sam imao drugu ideju, al' majstor koji stavlja prozore kaže ovako.
Virujen čoviku jer u jednoj velikoj brodograđevnoj firmi postavlja prozore stalno, pa zna šta govori...
amiklic1
Old Senior Member

PostPostao/la kalafat » 23. 03. 2010. (19:45)

a dobro samo pitan :!:
Zadnja izmjena: dome; 23. 03. 2010. (23:05); ukupno mijenjano 1 put/a.
Razlog: nepotreban citat
iz motora gredu okrugli dimovi (torpedo dizel) - by Uroš
kalafat
Senior Member

Tip plovila: primorka630+60cm/ vidović 300

PostPostao/la amiklic1 » 23. 03. 2010. (19:53)

;) ;) nema frke...
Zadnja izmjena: dome; 23. 03. 2010. (23:06); ukupno mijenjano 2 put/a.
Razlog: nepotreban citat
amiklic1
Old Senior Member

PostPostao/la franco » 23. 03. 2010. (20:01)

Mislim da ti onaj panel sa prekidačima na konzoli nije baš na najboljem mistu.Iz iskustva uhvatit ćeš ih prstima svaki put kada budeš vrtija timun,a onda će bit "majko.................mila".To je moja opaska
Brod se rađa u šumi a umire u moru
franco
Old Senior Member

Vrsta ribolova: profesionalni
Tip plovila: Motosailer

PostPostao/la som » 23. 03. 2010. (21:02)

amiklic1 je napisao/la:Nema skidanja, kidamo po kućama :lol: :lol:

Sve se riže direktno ovako kako je, ubodnom pilom.
Onda se pročeprka izolacija između šperploče i trupa, napuni poliesterskim kitom, pusti malo da stane, namaže top-coatom, pa se montiraju prozori.

ja sam imao drugu ideju, al' majstor koji stavlja prozore kaže ovako.
Virujen čoviku jer u jednoj velikoj brodograđevnoj firmi postavlja prozore stalno, pa zna šta govori...

Amiklic a koje prozore imaš?Ako su iz Zadra kako češ ih postaviti preko svega. Imaš plastiku 6-8 mm,izolaciju 8 mm,špera sa skajem 5-6 mm,ukupno cca 24 mm. Teško da ti ostane mesa za zavidati prozore a još ti je s unutarnje strane meko tj.
elastično zbog izolacije,može ti se lako dogoditi da če puštati a nemožeš otkrit gdje pušta.
Što se tiče sondera ja ti imam to rješeno vrlo jednostavno i jeftino.Postaviš nosač na plafon natkabine lijevo otprilike na polovici lijevog prednjeg stakla(kablove nije teško provuči u ovoj fazi).Nosač je okrenut naopako i zavidan na plafon samo okreneš sonder naopako u nosač i okrečeš ga lijevo desno i nakosiš da ga možeš vidjeti dok voziš a kad panulaš vani, okreneš ga u lijevo i gledaš iz vani.Sve se vidi i savršeno funkcionira,bar kod mene.
som
Old Senior Member

Tip plovila: Galeb

PostPostao/la amiklic1 » 23. 03. 2010. (21:05)

Prozori su Nautica F4, i stanu preko ovog. Puštat ne može nikako ako se napravi kako valja. To mi i ekipa govori, kao stavi prozore pa zalijevaj vodom da vidiš puštaju li :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

pa ako triba zalivat onda nemoj ni stavljat prozore, daj nekom drugom da to napravi...

A to sa sonderom na krovu znam, al' neću.

Razmišlja san o svemu, i o VHF-u gore, al' nisan se odlučio na to.

zasad je ideja ovaj veliki dolje, plus jedan mali za krmu dok panulam i za bajbot ako idem kad familija spava rano ujutro, al' i ovde oko kuće kad izađem.
amiklic1
Old Senior Member

PostPostao/la Galun » 23. 03. 2010. (22:26)

Na koncu sam postavio dva lijeva poklopca na bočna spremišta.
slikaUglavnom, sa svake strane bit će po dva odvojena spremišta, donje veće i gornje manje. U desnom donjem, u stepenici za izlazak na bok bit će plinska boca, u okruglom ležištu i pričvršćena trakom za stijenke.

ami idealno bi ti bilo vanjski fishfinder montirat na gornji poklopac od bočnog spremišta sa unutarnje strane,tako da kad loviš ribu samo otvoriš vratašca i imaš savršen pregled,a kad ti ne treba isklučiš ga i zatvoriš vratašca,i staviš bravicu pa ga netrebaš spremat svaki put. vidio sam to na par pičuljana.
Galun
Senior Member

Vrsta ribolova: profesionalni
Tip plovila: Adriatik

PostPostao/la skandalozo » 24. 03. 2010. (09:38)

Sonda - nisam sklon opciji ugradnje u kobilicu. Iakoje tamo teoretski najlogičnije smjestiti u praksi ne dobijaš ništa više od ugradnje u trup (naravno, ako je dobro smjestiš i paziš da ne smeta kobilica sa strane snopu). A smještaj na kobilici ti daje najveće šanse da oštetiš sondu. Ako ikad "zarusaš" dnom, prvi udar dobije kobilica. A nikad ne reci nikad. Eto, prije pet dana smo prijatelj i ja ostali visit usred jedne vale na Hvaru, noć, veća oseka od očekivane... I onda ti preostane premjestiti teret na provu i potezat se po kobilici.

Smještaj, tj. gledljivost sondera sa krme - sonder ugrađen u konzolu teško ćeš gledati sa krme zbog oštrog kuta. Iz tog razloga u brod ugrađujem sonder na nosaču, stavljem ga u okomiti položaj i prebacujem ekran na "brojčanik" što znači da gledam trenutnu brzinu i pamtim dno iza sebe. Dok panulam ne obazirem se na ribu koju sonder pokazje tj. ne pokazuje. U ovakvom postavu je moguće lako gledati sonder sa krme, pod uvjetom da ga ne gledaš kroz stakla stijenke. Ako gledaš kroz stakla, često će odbljesak biti problem.

Prozori - F4 nisu međusobno isti, postoje male razlike pa je dobro raditi otvore jedan po jedan prema svakom pojedinačnom prozoru, a ne po jednoj te istoj šabloni. Imao sma na jednom brodu takve prozore koji su puštali - isključivo zbog loše ugradnje. Ako pedantno odradite ne bi smjelo biti problema. Zanimljivo je da su ti prozori sklopljeni od ravnog stakla koje je cijelo vrijeme napregnuto u okviru. Što znači da je okvir izuzetno čvrst jer staklo ne uspijeva deformirati ga.
slika
skandalozo
Djelatnik u sektoru ribolova

Tip plovila: Grašo 19, drvena gajeta, Angler 23

PostPostao/la amiklic1 » 24. 03. 2010. (09:47)

Ova sonda koju mislm ugradit (Airmar B164, 1kW) izbočena je van trupa svega 5mm, a dobavljiva je pod nagibom 12 i 20 stupnjeva.

To znači da ide na trup, samo ću morat' nać' mjesto koje je pod otprilike tim nagibom u odnosu na horizontalu.

Već sam se pomirio da ovaj sonder ne mogu vidit' s krme. Možda navečer dok su kontrasti skroz drukčiji, ali za dan imat ću mali HDS-5 koji se u mrežu spoji s velikim i prikazuje sve iste podatke kao i on. jedina stvar koju ne dijele su karte. Mogu uzet dvije kartice pa imat u svakom uređaju, ili prebacivat' karticu iz jednog u drugi, svejedno.

Prozore će svakako ugrađivat' jedan po jedan, svaki sa svojom šablonom. Čine se kvalitetni, iako ne i top-klasa, Ima nekih manjih nepravilnosti (vidi se područje vara kao slabo vidljiva flekica na eloksum al' samo na malim prozorima). za takvo ime mislim da su mogli i bolje to napravit'.
amiklic1
Old Senior Member

PrethodnaSljedeća

Natrag na Plastični brodovi

Trenutno korisnika/ca: / i 3 gostiju.