Postao/la mali od palube » 20. 01. 2009. (05:21)
Dome, slatki Dome, mijenjao bih ja taj motor. Ovaj moj je duga osovina, četverotaktni. Radio max 20-30 sati. Javi se na 098 282 557.
Što se para tiče, trenutno nemam nemam ni kinte, jedva ću nagrabljat 2.500 € da kupim brod. Točnije, bratić će nagrabljati. Nekako se posti u mome poslu u zadnje vrijeme. Možda zbog banane. A što se uređivanja tiče, cilj je ploviti jeftino i udobno, bez obzira na to koliko se para ima ili nema. Što se nas ljetnih mornara tiče, svaka diskusija tipa "isplati se - ne isplati se" je izlišna. Svi odmah znamo da se NE ISPLATI. I to jako. Kako god jeftino uredim brod, u svakom će slučaju koštati koliko i najmanje deset godina najma. A za deset godina tko živ, tko mrtav. Redovni troškovi održavanja su barem za tjedan dana najma svake godine. Ali u tome nije čar... Osim toga moja ružnija polovica (jer ja sam svakako ljepša) ne voli kakiti na školjki na kojoj već tko zna tko sve nije kakio.Meni je, iskreno, svejedno. Kakiti mislim...
Konstrukciju NE ISPLATI SE ću s ovim brodom ublažiti tako da ću ga i kupiti i opremiti s već spomenutim bratićem popola. Vjerujem da ćemo tako sve troškove svesti na 50%, a od komfora izgubiti jedva 10%. Treba samo malo paziti da nam se godišnji odmori ne poklope, a ako se i poklope, nema veze. Brod je dovoljno velik, a imam i kuću u Vlašićima na Pagu. Uostalom što fali druženju?
Što se tiče bijesnih i skupih brodova, taman da si takvo nešto i mogu priuštiti (prodam kuću, radionicu, strojeve, aute, ženu, djecu...), nikad ne bih kupio takav brod. To je malo filozofsko pitanje. Način života. Moj obiteljski auto je renault twingo, a ne neka bijesna pila za preseravanje. Jednako je tako i s brodom.
E sad, zašto brod meni treba. Možda sam to trebao već prije napisati.
Godinama sam ljetovao na brodovima. Malim deplasmancima u kojima smo se, brzinom od 5-6 čvorova vozikali posvuda. Onda je žena ostala trudna. Prodao sam brod i kupio kuću u Vlašićima. Točnije kat stare kamena kuće, cca 70 m2. Kilometar daleko od mora. Ljetovali smo tako lani i preklani. Koma!! Komfor na plaži i na brodu se ne može usporediti. A gužva... a žulja me... a piški mi se... a kaki mi se... a ja bih kavu.... puhne malo vjetra pa mi nečiji suncobran doleti u krilo... nekoj ženi slučajno stanem u širom otvorenu knjigu... A taj kilometar je taman toliko da se nikome ne ide u kuću kakiti. Sve u svemu, zajednički smo odlučili ponovno kupiti brod. Brod je plaža iz snova. A i Bumbo (naša mala curica, sunce tatino malo) će naljeto već imati skoro tri godine. Nadalje, lučica u Vlašićima je prilično otvorena i sve neke male barke u njoj. To malo koja lučica ima... mislim kupanje na vezu. Kad si na vezu, more je uglavnom prljavo i nema kupanja. U Vlašićima je super. Jedino što brod ne može tamo ostati preko zime. Ono malo vezova koji su dublje zavučeni u lučicu i koji su koliko-toliko zaštićeni od zimskoga juga su već odavno zaposjeli domaći. A i plitko je more tamo.
Da ne duljim, plan je da mi ljetujemo na brodu, manje-više na vezu u Vlašićima, gdje se klinci mogu kupati u lučici, a do plaže ima 50 m. Navozali smo se dosta prošlih godina i možda to i nje više takav gušt. Doduše, otići ćemo povremeno do Vira, Molata ili čak Kornata, ali velike đite preko pola hrvatske obale i natrag, kako smo to radili nekad, više ne dolaze u obzir.
A sad malo o motoru našem svagdašnjem!
Barku preko zime ne mogu ostaviti na tome vezu. Svake ću je godine izvaditi iz mora i odvesti nekome tamo u dvorište. Ponekad čak i doma, u svoj Sevetski Kraljevec, poštanski broj 10361. No, ako ostane tamo u Vlašićima, što se preko zime radi sa stabilnim dizelima? Prije sam imao vez u Plominskom kanalu i bratića koji živi relativno blizu (Labin). On je povremeno dolazio na brod, praznio kaljužu i palio motor. Možda to mogu s nekim dogovoriti i u Vlašićima, ali to nije jednostvno i nije mala obaveza. Pogotovo ako je brod na suhome (daj akumulator, daj vodu za hlađenje, daj crijevo, daj raskrij ceradu, daj sve ponovno zapakiraj...). Kako se stabilni dizel konzervira preko zime, nemam pojma. Može li se to uopće? Može li ga se ostaviti 10-tak mjeseci nekonzerviranog i da ga svih 10 mjeseci nitko ne upali? Ne bih to reskirao, pogotovo ako kupim novi motor i za njega dam oko nekoliko tisuća eura.
S vanbrodskim je puno lakše. Isperem ga, nalijem ulje u cilindre i ne razmišljam o njemu do sljedećega ljeta. Ako ima bilo kakvih problema s njim, rješavam ih bez presinga. Preko zime... doma. Servisa i ljudi koji se kuže ima na svakom koraku. Čak i da mi na ljetovanju otkaže tako jako da ga moram mijenjati, to je jedan dan za otići u Zg, kuptiti drugoga i vratiti se natrag. Stabilni dizel se ne mijenja jednostavno. To sam jednom radio za vrijeme ljetovanja i ne bih to poželio ni najgorem neprijatelju. Na vezu, bez struje, jedva sam našao neki bager koji je izvadio stari motor iz broda i spustio novi u njega. Kakvim smo sve alatima bušili rupe i narezivali navoje na bloku motora... Da su nas Japanci nekako gledali sa satelita, odmah bi nas ukrali! Trajalo je oko tjedan dana i svo smo to vrijeme živjeli na brodu, kuhali, kakili i spavali. I taj novi motor je (dakako) bio stari i s njim je ostatak ljetovanja bilo sto problema. Pa pusti semering na kopči i getriba se nalije vodom. Pa usred debelog mora na 3/4 gasa odjednom sve stane. Daj mjesta, svi u kabinu, daj rezervni motor, makni se, mali, samo smetaš... je..m ti motor i sve po spisku... a valja taman toliko da kida živce... vozi pola sata na rezervni motor... znam što je krivo!!! Lampica se upali PING!!! - otpojila se žičica na bosh pumpi (marinizirani golf).