Od jedrilice motornjak

Sve što želite znati o plastičnim brodovima

Moderatori/ce: riberer, teranavis, Moderatori

Re: Od jedrilice motornjak

PostPostao/la Gaso » 19. 01. 2009. (23:59)

Okreni stol pa napravi gliser.
slika
U tom slučaju, bolje imat 2 vanbrodska, pogotovo 2T, pošto ima više okretnog momenta od 4T, pa češ moč još padobran vuč. Podrži more i 5 Bofora. Tomosakiji su zakon za to.
:lol: :lol:
Gaso
Old Senior Member

Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: Pasara i Betina 700

PostPostao/la riberer » 20. 01. 2009. (00:02)

Kradeš ideje opusu, a ? slika
... al kad sam jednom diga jedra na laganoj buri oduševio sam se, poskočila je kao živo biće i počela rizat površinu mora ka vruća pošada maslac... by brule
... i nemoze svjetlo bit mobitel :(... by josey
riberer
Moderator

Tip plovila: Elan T-401 - Tomos 18

PostPostao/la karamba » 20. 01. 2009. (00:03)

gaso , razumijem ja šta ti hočeš reči i da ja kupujem taj trup sve tvoje savjete bi prihvatio , ali u svom postu sam odgovarao malom od palube , koji hoče brod za malo para da ode po bonaci do plaže , a ovo šta ti sugeriraš košta 20 000€ minimalno, stari torpedo popravljat i uvjeravat čovjeka da neče imat problema neču jer bi lagao ,imali smo mi takav motor i s njim je sve samo ne sigurna vožnja , a novi motor 30 ks znaš koliko košta , a mali od palube ne želi ulagat u "pravi" brod več želi sa minimalnim troškovima doč do plaže a za to je jedino rješenje ovo šta piše .
,,,
da čovjeku lova nije problem sigurno se nebi nadmudrivao s takvim idejama nego bi kupio novi yanmar ,novu kopču , zvao plastičara da sredi kabinu itd,itd i kad bi sve to zbroio došao bi vrlo brzo na računicu da kupi novi brod !
,,,
a da sam ja imao loša iskustva d dizelom jesam , imao sam starijeg yanmara od 9 ks ,i s njim sam uvijek bio u strahu , masan trup je nešto normalno, lojanica kad ne kaplje onda cijedi , pumpica goriva stalno zajebava, servisi nezamislivo skupi, po zimi paljenje bez startera ne dolazi u obzir a i sa starterom verglam 2-3 minute , nosač (jedan) istrulio novi org. košta (jedan) 300€ , otišao alanser , izgulio se navoj od poklopca za impeler ,za novi navoj nema "mesa" , pa je tamo isto stalno cijedilo , a osovinu , vod,propelu , sve one dijelove ni neznam koliko sam platio (propelu vozio 5 puta na rebalansiranje i onda nije bila pogođena) , ukratko s novom hondom sam se tisuču puta preporodio , uopče ne razmišljam o motoru , kao da ga nema , ključ pali vozi ! , je da je nova a yanmar je bio star ali to su moja iskustva.
U.T.R. SMOKVA
----rent a boat----
karamba
Old Senior Member

Vrsta ribolova: mali
Tip plovila: 2bakan5 yam 40,60 ,galeon475yam70,sessa100

PostPostao/la Gaso » 20. 01. 2009. (00:05)

Ne kradem ideje, nego prihvatim šta se pokazalo ljudima na moru optimalnim i jeftinim rješenjem, šta češ otkrivat toplu vodu. :Other13:
Gaso
Old Senior Member

PostPostao/la Žabar » 20. 01. 2009. (00:09)

Gaso je napisao/la:Okreni stol pa napravi gliser.
slika
U tom slučaju, bolje imat 2 vanbrodska, pogotovo 2T, pošto ima više okretnog momenta od 4T, pa češ moč još padobran vuč. Podrži more i 5 Bofora. Tomosakiji su zakon za to.
:lol: :lol:

Bogami,ovo bi moglo biti stabilnije od budučeg broda malog od palube :lol:

Trebalo bi probati :lol:
Žabar
Old Senior Member

PostPostao/la dome » 20. 01. 2009. (00:12)

gašo reče:
Za deplasmanske brodove, teže od 2t, za glavni motor nema šta radit vanbrodski. Problem je u tome, da za težke deplasmance ti treba velika spora propela, kopča sa što večim omjerom, propela bit veča sa manjim korakom, baš zbog kavitacije. Zamisli, kako bi bilo da staviš vanbrodski motor od 300KS na trajekt i kakva bi bila tu kavitacija,....., opet sve to ovisi od parametara brodice i ne može se tako u tri reda sve napisati.

Poštovani gospodine mali od palube:
kao što je gašo rekao standardni vanbrodski motori imaju malu propelu i puno okretaja ali, postoje i takozvani teretni vanbrodski motori namjenjeni deplasmanskim barkama i jedrilicama to su motori koji se kod yamahe označavaju sa HIGH TRUST ili FT oznakom,kod mercurya sa BIG FOOT.ti tipovi motora imaju veću i manje zakrivljenu propelu i znatno reduciraniju i masivniju getribu te se klasificiraju kao radni motori za teške uvjete rada nešto kao heavy duty kod dizelaša te im je kompletno kućište masivnije kod yamahe FT25 izgleda kao kod yamaha F50.
primjer ovo je FT25
slika

a ovo je F25 i pored nje F15
slika

ovo je propeler od FT25
slika

a, ovo od F15
slika

Stoga Vam je moja preporuka ugradnja FT25 taj motor bi bio idealan za Vašu novu barku jer bi bio u skladu sa Vašim željama vanbrodski i nebi zauzimao mjesta u kokpitu,jer je gotovo nečujan (tiši od dva F15 ),jer je daleko jeftinije i jednostavnije održavati jedan motor nego dva,jer jedan motor adekvatnog propelera i kopče daje bolji efekt i iskoristivost nego dva sa neadekvatnim propelerima i kopčama,jer jedan motor od 25ks manje troši nego dva od 15ks, jer je FT25 lakši nego dva F15,jer FT25BEDL ima daljinsku komandu i hidro tilt.I nakraju jer imam klijenta koji bi trampio izvanrednog FT25BEDL za F15 :D
Inače FT25BETL sam motirao na dalmatinku sa spojlerom i postigao brzinu od 12knot što je lijep rezultat.
Također sam radio montažu suzukija 15 sa sail izvedbom getribe (to je kao FT kod yamahe samo je suzuki 2T) na jedrilicu od 8m kojoj je gazda demontirao jarbol i jedrilje pa ju koristi kao motornjaka ali nije rezao kolumbu, brodica je stabilnija nego sa jarbolom jer mu je sad težište ispod vodene linije ali on nije dirao u kabinu postigao je 6.5 knot. po bonaci ali radi se baš o jedrilici a, ne o moto sailoru koji ima bitno drugačiji trup pa mu treba više snage.
Da sve ovo ne govorim napamet nego iz višegodišnjeg iskustva u ugradnji motora na svakojaka plovila reći ću samo da sam ja izveo montažu motora na jedini brod koji je prodan na ovom dijelu jadrana a, na koji ste se Vi pozvali u jednom od prijašnjih postova.
Evo par slikica:

slika

slika

slika

slika

slika

Ali ovako nešto bilo bi jako teško izvesti na Vašem brodu tako moja prepotuka ipak ostaje FT25BEDL tim više što je možete dobiti za u zamjenu za Vaš F15 ako je duga osovina.
Za sad od mene toliko i usput za razliku od kolega mislim da prerada moto sailora u motornjak uopće nije loša ideja dapače ako vas jedrenje ne privlači mislim da je to jako mudra odluka.
1) predstavi se , ispuni rubriku “Lokacija” i tip plovila
2) koristi “Pretražnik”
3) slikaj ribu bez krvi i tamo gdje je ulovljena, ne u kuhinji...
4) o problemima porazgovaraj najprije sa moderatorima putem pp-a
dome
Moderator i djelatnik u sektoru nautike

Tip plovila: Ribar 480

PostPostao/la Gaso » 20. 01. 2009. (00:13)

Razumijem ja tebe Karamba, samo ne možeš uspoređivati neki novi diesel sa tvojim starim, jer kod novih nije baš tako.
To sam i željeo kazati, ako mali od palube oče solidan brod neka pripremi 20.000€, inače ako mu je bitno samo imat brod za kupanje, onda neki manji brodič do 10.000€ ili možda razmišljati čak o najamu broda. Ali najviše bi voljeo da bi mali od palube ipak radio brod, pa da stavi ovdje slike, samo neka ne štedi, pa če na kraju dobro ispast, u to sam siguran.

Da zaboravili smo spomenuti, ove Big foot što ih je dome stavio, to je ipak bolja opcija u tom slučaju od 2x15 obična.
Gaso
Old Senior Member

PostPostao/la raptor » 20. 01. 2009. (00:31)

Je Dome,možda bi ti motor vanbrodski bija odličan izbor a može ga nabavit i ovdi :mrgreen:
http://www.ad-mehanika.com/
raptor
Korisnik baniran

PostPostao/la dome » 20. 01. 2009. (00:41)

A, je kolega ča je je pravo zboriš...................
Ma tamo bi ga triba platiti u šoldima.................................
A ja san otija čuviku samo ušparati ki god šolad jer se iz njegovih postova da zaključiti da je jako šparinjoz ča se tiče opremanja broda pa mu nudin nabavku adekvatnog i pouzdanog motora bez da troši i još se libera motora ki mu ne triba ..............a, ča ćeš više a ... :D
2) koristi “Pretražnik”
dome

PostPostao/la raptor » 20. 01. 2009. (00:57)

dome je napisao/la:A, je kolega ča je je pravo zboriš...................
Ma tamo bi ga triba platiti u šoldima.................................
A ja san otija čuviku samo ušparati ki god šolad jer se iz njegovih postova da zaključiti da je jako šparinjoz ča se tiče opremanja broda pa mu nudin nabavku adekvatnog i pouzdanog motora bez da troši i još se libera motora ki mu ne triba ..............a, ča ćeš više a ... :D

Gledam te gledam,lukav si ka lisica slika je,možda bi mu to bilo pametno ;)
raptor
Korisnik baniran

PostPostao/la dome » 20. 01. 2009. (01:05)

A, biće kolega raptor da je tako........................kad ti tako kažeš ................a pametnije triba uvik uvažavati................... :D
Ma, opet uvik mu ostaje da tamo di si mu priporučija kupi novi sa 3 godine garancije sigurno će dobiti i dobar popust jer i ja san čuo da je to jedna čestita i plementa i nadasve jako pouzdana i korektna firma . :D
2) koristi “Pretražnik”
dome

PostPostao/la mali od palube » 20. 01. 2009. (05:21)

Dome, slatki Dome, mijenjao bih ja taj motor. Ovaj moj je duga osovina, četverotaktni. Radio max 20-30 sati. Javi se na 098 282 557.
Što se para tiče, trenutno nemam nemam ni kinte, jedva ću nagrabljat 2.500 € da kupim brod. Točnije, bratić će nagrabljati. Nekako se posti u mome poslu u zadnje vrijeme. Možda zbog banane. A što se uređivanja tiče, cilj je ploviti jeftino i udobno, bez obzira na to koliko se para ima ili nema. Što se nas ljetnih mornara tiče, svaka diskusija tipa "isplati se - ne isplati se" je izlišna. Svi odmah znamo da se NE ISPLATI. I to jako. Kako god jeftino uredim brod, u svakom će slučaju koštati koliko i najmanje deset godina najma. A za deset godina tko živ, tko mrtav. Redovni troškovi održavanja su barem za tjedan dana najma svake godine. Ali u tome nije čar... Osim toga moja ružnija polovica (jer ja sam svakako ljepša) ne voli kakiti na školjki na kojoj već tko zna tko sve nije kakio.Meni je, iskreno, svejedno. Kakiti mislim...
Konstrukciju NE ISPLATI SE ću s ovim brodom ublažiti tako da ću ga i kupiti i opremiti s već spomenutim bratićem popola. Vjerujem da ćemo tako sve troškove svesti na 50%, a od komfora izgubiti jedva 10%. Treba samo malo paziti da nam se godišnji odmori ne poklope, a ako se i poklope, nema veze. Brod je dovoljno velik, a imam i kuću u Vlašićima na Pagu. Uostalom što fali druženju?
Što se tiče bijesnih i skupih brodova, taman da si takvo nešto i mogu priuštiti (prodam kuću, radionicu, strojeve, aute, ženu, djecu...), nikad ne bih kupio takav brod. To je malo filozofsko pitanje. Način života. Moj obiteljski auto je renault twingo, a ne neka bijesna pila za preseravanje. Jednako je tako i s brodom.
E sad, zašto brod meni treba. Možda sam to trebao već prije napisati.
Godinama sam ljetovao na brodovima. Malim deplasmancima u kojima smo se, brzinom od 5-6 čvorova vozikali posvuda. Onda je žena ostala trudna. Prodao sam brod i kupio kuću u Vlašićima. Točnije kat stare kamena kuće, cca 70 m2. Kilometar daleko od mora. Ljetovali smo tako lani i preklani. Koma!! Komfor na plaži i na brodu se ne može usporediti. A gužva... a žulja me... a piški mi se... a kaki mi se... a ja bih kavu.... puhne malo vjetra pa mi nečiji suncobran doleti u krilo... nekoj ženi slučajno stanem u širom otvorenu knjigu... A taj kilometar je taman toliko da se nikome ne ide u kuću kakiti. Sve u svemu, zajednički smo odlučili ponovno kupiti brod. Brod je plaža iz snova. A i Bumbo (naša mala curica, sunce tatino malo) će naljeto već imati skoro tri godine. Nadalje, lučica u Vlašićima je prilično otvorena i sve neke male barke u njoj. To malo koja lučica ima... mislim kupanje na vezu. Kad si na vezu, more je uglavnom prljavo i nema kupanja. U Vlašićima je super. Jedino što brod ne može tamo ostati preko zime. Ono malo vezova koji su dublje zavučeni u lučicu i koji su koliko-toliko zaštićeni od zimskoga juga su već odavno zaposjeli domaći. A i plitko je more tamo.
Da ne duljim, plan je da mi ljetujemo na brodu, manje-više na vezu u Vlašićima, gdje se klinci mogu kupati u lučici, a do plaže ima 50 m. Navozali smo se dosta prošlih godina i možda to i nje više takav gušt. Doduše, otići ćemo povremeno do Vira, Molata ili čak Kornata, ali velike đite preko pola hrvatske obale i natrag, kako smo to radili nekad, više ne dolaze u obzir.
A sad malo o motoru našem svagdašnjem!
Barku preko zime ne mogu ostaviti na tome vezu. Svake ću je godine izvaditi iz mora i odvesti nekome tamo u dvorište. Ponekad čak i doma, u svoj Sevetski Kraljevec, poštanski broj 10361. No, ako ostane tamo u Vlašićima, što se preko zime radi sa stabilnim dizelima? Prije sam imao vez u Plominskom kanalu i bratića koji živi relativno blizu (Labin). On je povremeno dolazio na brod, praznio kaljužu i palio motor. Možda to mogu s nekim dogovoriti i u Vlašićima, ali to nije jednostvno i nije mala obaveza. Pogotovo ako je brod na suhome (daj akumulator, daj vodu za hlađenje, daj crijevo, daj raskrij ceradu, daj sve ponovno zapakiraj...). Kako se stabilni dizel konzervira preko zime, nemam pojma. Može li se to uopće? Može li ga se ostaviti 10-tak mjeseci nekonzerviranog i da ga svih 10 mjeseci nitko ne upali? Ne bih to reskirao, pogotovo ako kupim novi motor i za njega dam oko nekoliko tisuća eura.
S vanbrodskim je puno lakše. Isperem ga, nalijem ulje u cilindre i ne razmišljam o njemu do sljedećega ljeta. Ako ima bilo kakvih problema s njim, rješavam ih bez presinga. Preko zime... doma. Servisa i ljudi koji se kuže ima na svakom koraku. Čak i da mi na ljetovanju otkaže tako jako da ga moram mijenjati, to je jedan dan za otići u Zg, kuptiti drugoga i vratiti se natrag. Stabilni dizel se ne mijenja jednostavno. To sam jednom radio za vrijeme ljetovanja i ne bih to poželio ni najgorem neprijatelju. Na vezu, bez struje, jedva sam našao neki bager koji je izvadio stari motor iz broda i spustio novi u njega. Kakvim smo sve alatima bušili rupe i narezivali navoje na bloku motora... Da su nas Japanci nekako gledali sa satelita, odmah bi nas ukrali! Trajalo je oko tjedan dana i svo smo to vrijeme živjeli na brodu, kuhali, kakili i spavali. I taj novi motor je (dakako) bio stari i s njim je ostatak ljetovanja bilo sto problema. Pa pusti semering na kopči i getriba se nalije vodom. Pa usred debelog mora na 3/4 gasa odjednom sve stane. Daj mjesta, svi u kabinu, daj rezervni motor, makni se, mali, samo smetaš... je..m ti motor i sve po spisku... a valja taman toliko da kida živce... vozi pola sata na rezervni motor... znam što je krivo!!! Lampica se upali PING!!! - otpojila se žičica na bosh pumpi (marinizirani golf).
mali od palube
Senior Member

Tip plovila: Pasara Kosanović 500

PostPostao/la franco » 20. 01. 2009. (07:18)

Šjor mali, stavi unutrašnji motor,jer ćeš time njegovom težinom dobit stabilitet i možeš skratiti kolombu.
U kanal kolombe stavi olovo ili klinker kugle(betoniraj ili plastificiraj da se nerolaju) i imaš iste karakteristike od prije pa možeš skinuti jarbol iako šteta jer ako ti već ne služi za jedrenje može ti uvijek poslužiti kao nosač ljetne tende na provi i krmi
Brod se rađa u šumi a umire u moru
franco
Old Senior Member

Vrsta ribolova: profesionalni
Tip plovila: Motosailer

PostPostao/la Gaso » 20. 01. 2009. (10:13)

mali od palube je napisao/la:...S vanbrodskim je puno lakše. Isperem ga, nalijem ulje u cilindre i ne razmišljam o njemu do sljedećega ljeta. Ako ima bilo kakvih problema s njim, rješavam ih bez presinga....

Nemoj nalivati ulje u cilindre 4T motora, to se kod 4T ne radi.
Gaso
Old Senior Member

PostPostao/la unije » 20. 01. 2009. (11:07)

mali od palube je napisao/la:...S vanbrodskim je puno lakše. Isperem ga, nalijem ulje u cilindre i ne razmišljam o njemu do sljedećega ljeta. Ako ima bilo kakvih problema s njim, rješavam ih bez presinga....

ovo je velika istina da kontinentalci plove sigurnije nego mi na obali. oni 11 mjeseci i 7 dana samo održavaju plovila, motore. provjeravaju jel sve u redu, koja je kompresija, impeler i akumulatori, ....ma sve što triba. nema tu greške. a mi tukci na moru plovimo sa akumulatorima na 11,5 volti, alternator malo puni malo ne, ulje u motoru minjamo na prvi limburga. praktično sve obrnuto održajemo brode 7 dana a plovimo 11 miseci i 3 tjedna i normalno da uvik nešto krepava. a di su tek sidra ? ovi kontinentalci imaju sve po peesu, a primorac ima ili jedno premalo ili jedno koje bi moglo usidrit emu maersk šta bi reka primorac :lol:
unije
Korisnik baniran

PrethodnaSljedeća

Natrag na Plastični brodovi

Trenutno korisnika/ca: / i 2 gostiju.