Evo je doslo vrime da napisem koju ric i obisin koju sliku.
Radovi su privedeni kraju, brod je opremljen i vise nego sam u startu plania, naravno zahvaljujuci tome sto znam s kim bankarim.
Opseg radova je bija puno veci od planiranog, tako sam zaplovija puno kasnije nego sta je planirano, al nikad nije kasno.
Sad da pisem sta sam sve radija, ma i ja sam pola toga vec zaboravija, al ova moja leidi je u potpunosi uredjena po mojoj viziji.
Evo za pocetak evo par slika koko je to izgledalo kad je dosla pocetkom drugog miseca i kako to izgleda danas.
Za pocetak unutrasnjost.......
A danas je ovako.....
Kuzina je vrlo funkconalna, ima sve sta je potrbno za visednevni boravak na moru, a brod je na sidru vrlo stabilan i nema straha za tecu na spaheru
.....
Ja sam odma u ovome komadu plastike vidija.......
........ovo...............................
Wc koji se pokaza ka vrlo korisan, mislim da ce jedan clan foruma to potvrdit....
U bocnu pregradu iza Wc skoljke uspija sam ugurat ovu policu, mislim da je vrlo korisna.......
Timunjersko misto je standardno......
Iako je prominjeno u odnosu sa tvornickom izvedbom.....
Skala i gavun ispod nogu je moja ideja i realizacija, bilo je tu igranja sa smolom i gelcoatom, brusenja i poliranja........ ovako izgleda konacni rezultat......
Stol u separeu, mahagoni spera obrubjena mahagoni kutnom letvicom, zalipljena epoxy smolom i sa donje strane ojacana sa sperom 7mm, par ruku laka, teleskopska noga tako da se po potrebi pretvara u klupu ili manj lezaj..... za sad je zgodan za vrime kuzinavanja, al zimi ce bit gust marendat u toplo....
Instalacija struje, mojih ruku djelo, par stotina metara pokositrene zice, 20 rasvjetnih tijela, sva sa LED izvorima svitla. Evo to ovako izgleda.....
Na krovu je 110w solarni panel, regulator za dva akumulatora i jako korisna stvar je ovi displej koji daje masu korisnih informacija...
Napon baterije, max i min, kolicina struje koju je regulator da u bateriju (za jednu i drugu bateriju),
Napon solara, struja punjenja, kolko Ah je solar da u baterije, temperatura u brodu i sat.
Jako korisna spravica, a jeftinija od obicnog voltmetra. Jedino za nju triba imat panel i odgovarajuci regulator.
Ovako izgleda po danu (e da ima masu prekidaca, al nebrinite snadjem se ja, znam tocno cemu koji sluzi
). Mnogi od vas ce rec ovo je tribalo bit vamo a ovo tamo,
al evo meni se bas ovako svidja...
Ovako izgleda po noci,
E da odma kazen, ako svitla smetaju za nocnu voznju .... ima jedan prekidac koji sva ta svitla ugasi ukolko smetaju.......
Lorance elite 5 dsi, nisam se jos dovoljno poigra sa sonderom, al bit ce vrimena i za to....
Nocna varijanta.....
Ovako izgleda po danu u GPS modu, propela 3x14x17 pun gas, 6000djira, brzina vidi se iz prilozenog,
25.7 cvorova........ oli ti nautickih milja na sat, ono 1milja 1852metra.....
Toliko o inerijeru, ova je izgledala prije prvog bacana, e da prvog bacanja u more......
Palo je i vaganja, brod i kamion 14540kg, s time da je kamion 12200kg, sto znaci da je brod sa punom opremom za djitu: puni tankovi vode i goriva, spiza tece posudje, konopi sidra, nesto ribolovnog alata a i onog drugog, i sve ostalo potrebno za visednevni boravak na moru....
E da da nezaboravim 3 kante od 12 litara prazne.....
Znaci 2340kg........ havaljujuc tome brod je vrlo stabilan na sidru, a u brzini sam izgubija koju milju....
Ovo je bija prvi dodir Mole sa morem,....
Nije dugo traja,
zahvaljujuc lose povarenom plasticnom rezervaru, koji je pustija vise litara benzine u kaljuzu, srica ja i Zore nismo pusili kad smo to skuzili.
Al ja sam popusija zivaca, nesto love i 7 dana odmora na brodu, Mladjo je napravija novi tank, ovi put od inoxa, pa je porinuce ponovljeno za 7 dana, ovi put bez slavlja i medijske pompe.
Naravno MRSovci su bili nazocni, ma bez njih nemos nista, e da veliko hvala za pumpu, kantu i svu pomoc.........
Nakon toga sve je islo glatko.......
Svi metalni djelovi su spojeni na cink protektor, al bas svi, cak i rukohvati.......
Ispod vodene linije je nakon matiranja naneseno 3ruke high protecta, pa na to 2ruke light primera, pa 1ruka hard raceing, pa 2ruke mille white........ dosta za ovu godinu........
Zahvaljujuc bennet hidraulickim flapsovima nikad nema velikoh propinjanja prove, cak i kad su skroz podignuti rade svoj posa, dosta su veliki prave slape, i na 12 cvorova brod moze biti skroz ravan.....
E da ugradjen je i auto tab retractor, komad elektronike koji cim se ugasi motor podigne flapsove, tako da nebi doslo do obrastanja hidraulicnog klipa ukolko ga se zaboravi uvuc.....
Ispod svake platforme nalazi se led svitlo 5w, zgodno za lignjolov ili nocno kupanje....
Spirun i platforme obucene su u tikovinu, Dome je krojija a ja lipija i fugira,
Ja bi reka bolje od umjetne tikovine ili gumiranog pluta, jbg je nesto skuplje......
Uljev goriva je smisten u motorni zdenac, dugo sam se mislija kako cu to rijesit, a onda sam na jednom damoru vidja njihov uljev, odnija Sini malo svog gelcoata, i napravili ljudi, cijena prava sitnica, a lipo figura......
Marsel nije ima u ponudi plasticne klupe, a kako sam stavija natezace i katanac na krmene gavune, tvornicke klupe mi nebi ni odgovarale, Mujo ih je napravija ka da su orginalne, u kantunu zarizane tako da se gavun moze otkljucat i otvorit i kad je klupa dignuta i kad je spustena.....
Stol je iz Unimara, Osculati, nije bas nesto, morat cu ga malo pojacat, vergulast je....
Mladjo je slozija nosac koji se na ovoj slici i nevidi, al cili stol stoji na stjenci od motornog zdenca, jednostavno se skida i moze se rotirat za 360.......
Svitala na brodu ima masu, sve skupa 20, ova svitle samo po podu, i odlicna su za nocni boravak na brodu, bilo za lovi ili za laganu cakulu i ispijanje bevande......
U kabini su 3 ovakve plafonjere, jedna iznad separea jedna iznad kuzine jedna iznad kreveta, jedna je u wc-u, a ima jos jedna mala iznad timuna.....ta sluzi za nocno citanje karata i orjentaciju pomocu mahovine.....
Na slici se vidi i solarni ventilator, koji vrti non-stop zahvaljujuci baterijama koje sluze za nocni rad...
Ka sta sam i prije spomenija na spirunu je malo tikovine za sminku, vodilica za sidro je kopija Marselove, kola su tokarena od teflona, vitlo je Lofrans Project X1 700W, sidro trefoil osculati 7,5kg, 50m pocincanog lanca 6tica..........
Vrlo sam zadovoljan kako sidro ide vanka, triba samo malo pricekat kad izadje iz mora i svaki put udje na pravu stranu......
Ovakva je situacija na krovu, i nema bas puno praznog mista, rool bar sa jarboletom, solar panel i solar ventilator....
Nema skakanja u more sa krova...... nema se di popet.......
Brisaci su na oba stakla, i naravno sistem za pranje stakla, jer kad more isprska bez pranja slatkom vodom nema pomoci, a puno je lakse stisnit prekidac nego polivat bocom vode kroz prozor....
Jel tako Jadranko???
Ovo je pogled po krmi pri nekoj putnoj brzini 18-20knot......
Sa brodom sam vrlo zadovoljan, bas ono sta sam tija, za sada su pale dvi manje djitice, jbg ogranicen sam na vikende, mislim da sam odradija nekih 9 sati voznje, prvi rezervar je porosen, prve lignje su uvacene..........
I praksi se je pokazalo da pozicija pumpe i plovka u kaljuzi nije idealna, i da je 70A automatski osigurac za vitlo slab pa je zamjenjen sa jacim........to su jedini problemi koji su se pokazali........
Vecina ovih poslova je bila za mene nesto novo. Prije ovoga sam opremija jednu pasaricu od 5m s kabinom, ona je sad u rukama novog vlasnika. A velika je razika izmedju nje i ove moje Mole.
Tija bi se zahvalit svim kolegama sa foruma koji su pomogli u ovome mome poduhvatu, svima koji su rijesili popuste.... za akumulatore, radio, nabavili pokositrene kablove, pomogli savjetima.....
Posebno Hvala MRSovcima,
Ruzi koji je dogovorija nabavu i montazi motora.......
Veliko HVALA barba Zori koji je prava inciklopedija brodogradnje, i ako sam se trudio nisam mu uspija postavit pitanje na koje nije zna odgovor......
Hvala i svim ostalim mestrima koji su uvik izasli u susret i odradili po prijateljskoj cijeni, a tu su Mladjo za inox, Joke za sve tapetarske radove, Dome za tikovinu, Mujo za klupe, i Igor za motor........
E da ne zaboravin, lezarina na suvom vezu kod Pjera, a za sva dizanja, spustanja i transport Mole zaduzen je bija legenda Joke........... a cuvali Kudro i Lily.........