Pozdrav,
ovo je izvrsna tema u kojoj sam puno naučio u VEN-u 501 k i radi svega napisanog sam se i odlučio kupiti jedan takav. Sada sam ponosni i sretan vlasnik jednog primjerka.
Pišem jer će možda i moje zapažanje nekome koristiti.
Dakle, radi se o VEN-u 501k fly s 4t Yamahom 30 i još jednom pomoćnom od 4 KS koja je stalno gore,tendom od inoxa itd...
Nisam uzeo novog, nego jednog iz 2012. godine.
Ono što je interesantno je da sam s njim prije cca 10-ak dana, došao od Korčule do Paga za cca 20sati. Bila je to avantura i pol. Bilo nas je dvoje, 2 rezervoara od 25l i vozi miško. Spavalo se i na Paklenim otocima, proputovalo više od pola Jadrana i mogu reći da je VEN zadovoljio sve moje zahtjeve i potrebe.
Vozio sam koliko je more dozvoljavalo jer ne volim neugodnu vožnju niti nabijanje, tako da je bilo i sporih dionica ali i onih gdje smo jurili. Brzine su bile očekivane i sve kako je Slot naveo u svojim zapažanjima. Koristim priliku da mu zahvalim na iscrpnim tekstovima jer je pomogao u mojoj odluci za koju barku da se odlučim.
Koliki god valovi bili, a vjerujte da ih je bilo s južne strane Hvara poprilično, prilagođenom brzinom VEN je sve podneo izvrsno za moj ukus. Nisam imao sreće pa su me valovi tukli u pramac skoro cijelim putem, ponekad i lupali neugodno po dnu što me tjeralo da smanjim brzinu. Ali sam dobro znao što mogu očekivati i barka je to sve ispunila. Nisam očekivao čuda, koliko para toliko muzike. Također, znao sam sve i o federu koji naravno nije radio svoju funkciju jer sam sve već znao o barci
.
Nije sve bilo idilično, kad sam već iskren, moram priznati da sam u jednom trenutku stao na jedan otok jer nisam imao pojma više gdje sam i u prvu birtiju. Ispalo je da sam stao na Prviću, a morao sam saznati lokaciju da mogu odrediti gdje ću natankirati gorivo. Srećom, Vodice koje su bile u blizini, imaju benzinsku na rivi pa sam i to uspješno riješio.
Nije me more mazilo niti s vanjske strane Murtera a pri kraju puta me i bura uhvatila kod Zadra. Nisam uspio iz prve niti ući u podvelebitski kanal da dođem doma ali je stvarno puhalo, špricalo po meni a valovi su bili vrlo veliki. Ipak sam uspio
.
Mogu se pohvaliti da sam taj dan od Zadra do Paga s južne strane, osim jedrilica vidio točno 4 čamca. Svi su bili daleko skuplji i dosta veći od mene. Tu sam morao pričekati do drugog dana da se bura malo smiri pa ponovo probati ući u Podvelebitski kanal da dođem doma i uspio.
Ono što želim spomenuti je da sam se cijelo vrijeme osjećao sigurno, iako su me valovi ponekad valjali kao nikada do sada, a plovim 30-ak godina.
Brzina, sigurnost, potrošnja goriva je bila točno kako je i Slot naveo. Spavanje za dvoje bez problema iako još nemam srednju "dasku" da sve bude jedan veliki ležaj. Nema tog hotela koji može pobijediti noć na Paklenim otocima i pogled u zvjezdano nebo dok se izležavaš na klupi.
Uživam u njemu kao malo dijete i vozikam se okolo.
Pozdrav svima i ako imate pitanja slobodno pišite i pitajte.