Betina 700

Sve što želite znati o plastičnim brodovima

Moderatori/ce: riberer, teranavis, Moderatori

Re: Betina 700

PostPostao/la marin » 15. 03. 2011. (13:19)

Rafter je napisao/la:
mezopulenat je napisao/la:... pa bih s toga htio pitati pojedince koji pitaju o plovidbi na moru 4 ili 5 jesu li ikad bili u prilici bit na takvom moru a ako jesu da mi navedu koga su vidili oko sebe ....

.... pogotovo vezano za voznje po moru 4,5,6...i to neznam kojim brzinama...ugl. da ne idem previse siroko ...

evo mezopulenat i rafter, volija bi da precizirate ko i di u ovoj temi spominje mora 4,5 i 6 ?
marin
Old Senior Member

Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: Ocqueteau 735, Kuster 15

PostPostao/la mezopulenat » 15. 03. 2011. (13:48)

ivano je napisao/la:Evo ne mogu izdržat a da ne kažen dvi ,tri riči: Ljudi moji ne postoji na kugli zemaljskoj ni brod,ni auto ,ni motor,ni avion da je idealan ,svaka stvar ima dobre i lose strane samo sta je kod nekih vise dobrih a manje loših i obratno da sad ne dužim! Ja san kupija betinu da je uopce nisan prova kakva je na moru ,čim je izašla odma san sinja da ima plitki v za razlku od drugih pd i zna san da će vise lupat nego neki drugi brodi bez da mi je to iko reka !Ali zato ima dosta dobrih strana,da ih sad ne nabrajam jer je sve vec rečeno. Brod san uzeja za gustat sa famijon i za poć na ribe sa ekipon jer san cili život uz more i na moru i svasta san doživija . Većina nas je po moru kad je lipo vrime (i ja isto) a kad te uvati nevrime prilagodi se druže inače si na....... ako se ides tuć sa moren ! Da zaključim po meni je betina jedan od naj lipsih i najpristupačnijih brodica od 7 m.kvaliteta izrade vrhunska! A za ovo sta je nemos vozit 17 nm.po moru 4 to me uopće nije briga :lol: :lol: :lol:

Pozdrav, evo sta sam tia reć da buduće i sadašnje vlasnike betine 700 ne treba ni brinit šta ne mogu vozit 17 čv po moru 4, jerbo to ni neki puno veći brodi ne mogu a ni ne preferiraju.
mezopulenat
New Entry

PostPostao/la Rafter » 15. 03. 2011. (14:10)

dimulius je napisao/la:
gonič zmajeva je napisao/la:Ne kužim kako možeš sr@t ljudima po proizvodu a nisi se nikad vozija s brodom.

Ne zelin ja nikome uzimat kruv.
Reagira san samo zato sta se je nastupilo sa "brod je cudo".

Ponavljam, dajem samo svoje vidjenje dna.
Moguce da sam totalno u krivu i volija bi da me se razuvjeri.
U Splitu sam, slobodan sam svako popodne poslin 17:00, a suboton i nediljon moze i kroz jutro.
Molim samo da ne bude bonaca, jerbo to nema smisla.
Donit cu i bocu vina (crnoga).

gonič zmajeva je napisao/la:Usporedi cijenu Betine sa konkurencijom od 7 metri. Možeš uzet i kit za 97 iljada s PDV i kad sve ugradiš ispadne skoro mukte sa Torpedom ili Rakovicon :thumbup: .

400.000 kuna je puno novaca.
Cijena ne bi bila nista veca ni da se napravi bolje dno.
Mozda bi trosija 2 deca po milji vise i ne bi ostvariva 23 milje po bonaci.

gonič zmajeva je napisao/la:Brzina i stabilnost su toliko dobre da komodno možeš dignit brod na 17 putne i ić šetat oko broda.

Po kalma bonaci da. U to ne sumnjam.
Ravno dno mu nedvojbeno osigurava stabilnost kad ga ugazis i onda ljudi recu - stabilan je. Pustimo mi takvu stabilnost.

gonič zmajeva je napisao/la:Drži pravac ka nijedan brod u klasi i puno bolje od nekih većih i razvikanijih modela.

U redu.

gonič zmajeva je napisao/la:Dno broda je napravljeno pod kutem od 6 stupnjeva i radi toga je najbrži i najstabilniji u klasi.

Prednosti takvog (ravnog) dna su:
brzina (po bonaci)
stabilnost (u mirovanju)
potrosnja goriva (po bonaci)

Mane su:
brzina (kad ima mora)
potrosnja goriva (kad ima mora)

gonič zmajeva je napisao/la: Komodan, lip i sve šta ti proizvođač montira je vrhunske kvalitete.

S ovim se apsolutno slazem. Brod je solidan i cvrst.

gonič zmajeva je napisao/la:Malo o vožnji po valovitom moru. Ako ne želiš razbit brod s nijednim nećeš vozit brzo u val. Ni s Leidi ,ni s Patrolom, ni s Fjordom , ni s Bostonom i na kraju ni s Gudom jer će ti pajoli bit razbacani po kabini ;) . Na forumu bi svi tili imat profi pilotine, da mogu izać na veliko more. Prošetaj danas uz more jedino su trajekti vanka. Ustvari prošetaj po Zenti, Firama i Bačama kad god oćeš i baci pogled na pučinija. Nigdi nikoga.
Kad bi ima love i mislija se između najboljega Passata sa svon mogućon opremon i skromno uređene Betine, uzeja bi brod a ne auto :lol: . Isto vridi i za konkurenciju. Opet bi kupija Betinu.
P.S. Iman malog Bostona i nalazim mu par mana. Sedmici ni jednu ;)

Pita san te na cemu temeljis stav da Betina ima dobro dno. Jesi se vozija s njom po iole valovitom moru?
Imas li filmic s voznje po popodnevnom maestralu (zvuk ukljucen ako nije problem)?

Marin,

u ovom postu se govori o konstrukciji dna te njegovim manama i prednostima koje su sigurno točne ali dali su bitne to je druga stvar...po mom mišljenju B700 nije konstruirana da tuče veće valove pa čak kako se negdje spominje more 2-3 što ako se nevaram može visina vala varira od 0.3-1.0 metra visine sa nekakvim velikim brzinama... B700 je brodica napravljena prije svega za uživanje u moru i poć na ribe..a ne glisiranje i divljanje po valovima bili oni 2,3,4,5 ili 6 nije bitno .. za svaku od tih stanja po meni treba prilagoditi plovidbu uvijetima... hoću reći da B700 sigurno može ići i 17Cv po nekom jačem moru samo dali je to potrebno...da netko glisira kroz valove od 1. metra sa brzinom od 17Čv sa brodicom koja nije konstruiran za to, te da se nakon toga izvuče zaključak da ta brodica nije dobra jer to ne može s lakoćom i još oz to jako puno troši u takvim uvjetima :crazy: :crazy: to po meni nije mana brodice nego njene karaktereistike koje treba uvažavati... za takvo more i takav način plovidbe postoje posebno konstruirani brodovi koji to lakše podnose uz naravno manju potrošnju :wave: :wave: a kad "ima mora" ja nebi ni izlazio vani osim ako mi to nije posao, u ostalom kao i 95% vlasnika brodica, odeš na pivu ili kavu i čekaš da se smiri:thumbup:
Rafter
Senior Member

Tip plovila: Naval19

PostPostao/la marin » 15. 03. 2011. (14:38)

Mezopulenat i rafter, tu ste se raspisali na osnovu teze da bi neko tija glisirat na moru 4 i 5, a ko je to ikad napisa ja vas opet pitan ?

Evo, mene je zanimalo isto kao i dimuiliusa da li ta betina može relativno ugodno vozit npr. 12-15 milja na uobičajenom popodnevnom ljetnjem maestralu, koji se može definirat stanjem mora od 2-3. Jer ako je ta i takva betina poludeplasmanac od 7 m, onda bi ja očekiva da to možda može, s obzirom i na to da košta 50,60 ili više keka eura, i da piza toliko i toliko i da ima takve jake motore ?
Ako pak nemože, kao što čujem i razabirem, onda u redu, to je to, i ja idem dalje u svojoj potrazi, stvarno ne vidin razloga da se iko nalazi uvrijedjenim.
marin
Old Senior Member

PostPostao/la Rafter » 15. 03. 2011. (14:58)

Marine,

apsolutno se slažem s tobom, ali ja nisam mjerodavan da kažem dali Betina može ili nemože nešto jer nisam vlasnik te brodice.. s druge strane napisao sam da po meni to nije brodica za te stvari i kad bi je kupovao u obzir bi uzeo i tu stavku kao što si ti to upravo napravio... da je 50-60k eura puno novca sigurno da jest... ali opet se vratimo na staro da svatko sebi traži brod kakav mu odgovara... koliko sam ja shvatio iz postova vlasnika brodice i onih koji su se vozili na njoj vožnja kakvu bi ti htio s njom možda i neće bit tako ugodna bez obzira što ona košta npr 60k eura :thumbup:
ne ljutim se ja niti sam uvrijeđen niti preferiram Betinu kao nešto extra za razliku od ostalih u toj klasi tako da mi je svejedno..samo sam htio realno sagledati situaciju a to je da očito Betina700 nije namjenjena za ugodnu vožnju po popodnevnom maestralu pri brzini od cca 14 Čv radi kao što je netko naveo plitkog V trupa pa dosta lupa o valove... ali moj savijet je da prije nego keširaš 60k eura odeš i probaš :thumbup:
Rafter
Senior Member

Tip plovila: Naval19

PostPostao/la Gaso » 15. 03. 2011. (15:16)

Kako SEA kaže tako je.
Može brod 11-12čv po svakom moru, može i više, i vjerujem da je slično sa svim brodovim u toj klasi(Grašo, Damor, Betina, Pičuljan .... ) samo zašto bi to netko radio, pošto previše nabija na val i vožnja nije ugodna. Sad če netko kazat da može neki deplasmanac npr. gajeta po svakome moru, da ali ona ima deplasmansku brzinu od 6čv, stavi B700 na brzinu 11čv i ide ljepo preko svakog vala. Pa ako imaš gliser od 7m, onaj isto neče moči preko vala od 1.5m brzinom od 20čv ili više, previše če ga nabijat, kad dođe na val. Možeš to jedino sa jahtom od 15m i više i prave težine, a ne brodom od 7m po valovima od 1.5m. Dok sam ja plovio iz Splita do Suska, pratio sam Aladin, tek toliko, da nebi bili neki ektremni uvjeti, dok smo plovili između otoka i cjeline, bilo je par sati more cca 3, dobro su se pjenili valovi, dok je moje mišljenje, da ovdje između Pašmana i Zadra po kanalu nikada nema nešto ozbilnije, ima na Susku u prosjeku puno više jakog mora. Ja koristm brod večinom za prijevoz, kad brod od Jadrolinije ne dođe na otok a to je u slučaju jake bure ili juga i dogodi se dosta često, pogotovo zimi, inače idem Jadrolinijom, osječam se sigurnim po bilokojem moru, sad kad smo sredili brisač stakla :lol: Nitko od ljdudi, kojih ima puno u takvim slučajevima, kad ostanu na otoku ili Susku ili ML, koji su se vozili tim brodom, nije se osječao ugroženim, kad smo plovili po jačem moru i nisu ni toliko navikli na more, pošto sami nikada nisu imali broda. Neznam sad što za vas znači Maestral o kojem pričate, na Susku je ljeti svaki dan maestral vjerojatno veči nego između otoka u dalmaciji jedino na vanjskoj strani otoka može bit slično, Susak je potpuno otvoren za maestral, ja vozim tim maestralom bez problema i večim brzinama, ali to znači od prilike da se valovi tek počnu pjenit, znači na granici, takav maestral puha skoro svaki dan ljeti popodne, tako da zbog toga nikada maestrala nisam ni spomenuo, jer to za mene nije neki ozbilan vjetar, ja govorim o jačem moru, u slučju neverina, bure i juga, kad brod od Jadrolinije nemože plovit tim uvjetima, npr. oni u unutrašnjosti oko Krka ili između otoka ni neznaju o čemu pričam, jer tamo nema nikada takvog mora.

U vezi snimka ove B700, mislim da flapsovi nisu potrebni, pa da bi bolje bilo imat veče kormilo, u ovom slučaju donji kraj kormila ide do 3/4 propelera, dok, bi trebao bit ispod propelera koji cm, to smo kod moje korigirali, pa tako kormilo još više sluša.
Gaso
Old Senior Member

Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: Pasara i Betina 700

PostPostao/la teranavis » 15. 03. 2011. (15:20)

Zamolio bih da odgovore, mišljenja i iskustva o ovom brodu daju samo bivši ili sadasnji vlasnici ovog broda koliko bi se i ti odgovori ,kritike i pohvale mogli smatrati mjerodavnim te te da oni koji nisu niti nece imati niti kontakt sa tim brodom ne komentiraju taj brod kako oni koji traže neki podatak ,detalj ili karakteristike broda nebi imali krivi dojam i sliku o ist0m
1) predstavi se i ispuni rubriku “Lokacija”
2) koristi “Pretražnik”
3) slikaj ribu bez krvi i tamo gdje je ulovljena, ne u kuhinji...
4) upute za postavljanje fotografija: KLIK
5) citiranje postova
6) o problemima porazgovaraj najprije sa moderatorima putem pp-a
teranavis
Old Senior Member

Tip plovila: damor 800 fjaka

PostPostao/la kyosaki » 15. 03. 2011. (15:44)

Maestral je osvježavajući sjeverozapadni vjetar koji u toplim danima puše s mora na kopno.

Javlja se uglavnom ljeti i puše samo uz obalu i rijetko dopire dalje od 20 M prema unutrašnjosti i strogo je prizemni vjetar (do 300 m visine). Počinje puhati oko 10 sati. Oko 14 sati maestral postiže svoj maksimum i uvijek završava prije zalaska Sunca (obično do 18 sati). Maestral prati lijepo vrijeme i pri tome znatno ublažuje ljetnu sparinu. Normalno puše kao slab vjetar (do 4 Bf). U Tršćanskom zaljevu je najslabiji, prema jugu sve jači, a u Otrantskim vratima dostiže jačinu 6-7 Bf, uz dosta teško more. Olujni maestral (tzv. maestralun) javlja se kao posljedica prolaza frontalnih poremećaja. Maestral na našoj obali puše uglavnom iz NW, skreće do WNW, a kod albanske obale i do SW. Na talijanskoj obali smjer mu je prosječno E, a negdje i SE i najjači je oko 16 sati, a često se nastavlja i noću kada se javlja jače valovito more. U toku dana maestral mijenja svoj smjer udesno, tj. za suncem. Maestral često prate kumulusi lijepa vremena.

i još bi dodao ovo:

Na južnom Jadranu maestral je izraženiji nego na sjevernom, te počinje ranije puhati. Tijekom kolovoza u vanjskim kanalima južnije od Hvara, u popodnevnim satima može dostići brzinu od 20 do 35 čvorova, što je posebice izraženo na Bolu na Braču i Vignju na Pelješcu, gdje se svi surferi kojima je stalo do prestiža dolaze iskušati.

Dakle sada možemo razumijeti zabrinutost nekih kako će se Betina 700 ponašati pri plovidbi uobičajenog ljepog ljetnog sunčanog dana.
Svaka mikrolokacija zahtjeva određene karakteristike broda i slažem se da Betina 700 nema mana nego karakteristika. Te karakteristike će nekome za podneblje, gdje će je koristiti i način na koji će je koristiti potpuno odgovarati (recimo Gaši, gdje je maestral vrlo blag....osobno iskušao prošle godine), a nekome drugome neće i taj će trebati naći odgovarajući brod za svoje potrebe.
Stvarno ne vidim razloga da se javno iznesu karakteristike (ne mane) svakog broda, pa da se svatko zna odlučiti za brod koji mu odgovara...jer je preskupo uočiti neke karakteristike broda koje ti ne odgovaraju nakon kupnje.
kyosaki
Member

Tip plovila: Barracuda 470

PostPostao/la marin » 15. 03. 2011. (15:51)

bravo kyosaki, evo, sve si lipo napisa
marin
Old Senior Member

PostPostao/la josme » 15. 03. 2011. (15:58)

Ovo je off topic dio:
kyosaki je napisao/la:Maestral je osvježavajući sjeverozapadni vjetar koji u toplim danima puše s mora na kopno.

Javlja se uglavnom ljeti i puše samo uz obalu i rijetko dopire dalje od 20 M prema unutrašnjosti i strogo je prizemni vjetar (do 300 m visine). Počinje puhati oko 10 sati. Oko 14 sati maestral postiže svoj maksimum i uvijek završava prije zalaska Sunca (obično do 18 sati). Maestral prati lijepo vrijeme i pri tome znatno ublažuje ljetnu sparinu. Normalno puše kao slab vjetar (do 4 Bf). U Tršćanskom zaljevu je najslabiji, prema jugu sve jači, a u Otrantskim vratima dostiže jačinu 6-7 Bf, uz dosta teško more. Olujni maestral (tzv. maestralun) javlja se kao posljedica prolaza frontalnih poremećaja. Maestral na našoj obali puše uglavnom iz NW, skreće do WNW, a kod albanske obale i do SW. Na talijanskoj obali smjer mu je prosječno E, a negdje i SE i najjači je oko 16 sati, a često se nastavlja i noću kada se javlja jače valovito more. U toku dana maestral mijenja svoj smjer udesno, tj. za suncem. Maestral često prate kumulusi lijepa vremena.

i još bi dodao ovo:

Na južnom Jadranu maestral je izraženiji nego na sjevernom, te počinje ranije puhati. Tijekom kolovoza u vanjskim kanalima južnije od Hvara, u popodnevnim satima može dostići brzinu od 20 do 35 čvorova, što je posebice izraženo na Bolu na Braču i Vignju na Pelješcu, gdje se svi surferi kojima je stalo do prestiža dolaze iskušati..

A ovo je bilo sasvim dovoljno u raspravi:

kyosaki je napisao/la:Dakle sada možemo razumijeti zabrinutost nekih kako će se Betina 700 ponašati pri plovidbi uobičajenog ljepog ljetnog sunčanog dana.
Svaka mikrolokacija zahtjeva određene karakteristike broda i slažem se da Betina 700 nema mana nego karakteristika. Te karakteristike će nekome za podneblje, gdje će je koristiti i način na koji će je koristiti potpuno odgovarati (recimo Gaši, gdje je maestral vrlo blag....osobno iskušao prošle godine), a nekome drugome neće i taj će trebati naći odgovarajući brod za svoje potrebe.
Stvarno ne vidim razloga da se javno iznesu karakteristike (ne mane) svakog broda, pa da se svatko zna odlučiti za brod koji mu odgovara...jer je preskupo uočiti neke karakteristike broda koje ti ne odgovaraju nakon kupnje.

Molim vas da ne pravite ovdje diplomske radnje o valovima i vjetrovima te da malo pripazite na pisanje jer ste pomiješali offtopic sa dobrim razgovorom..
A nešto je i šteta obrisati...
... ajmo malo ... satnica.com ... povećajte si profit
josme
Old Senior Member

Tip plovila: luft-madrac

PostPostao/la 4ever » 15. 03. 2011. (16:31)

koliko ste toga napisali o moru i brodu pari da smo u japanu i da je tsunami svaki dan popodne tako da ga ne triba ni vozit prije lita a i filmic bi bia uzaludan
4ever
Old Senior Member

Tip plovila: adriatic790 m 34T

PostPostao/la Gaso » 15. 03. 2011. (16:43)

Onaj ko dnevno plovi po Maestralu 20 - 35čv i želi ploviti brzinom 17čv i više taj treba gledat brodove klase Šibenik, RAB 830 o još veče brodove, samo nema ništa od toga za 60.000€, možda se ovdje daje ljudima pogrešan osječaj, da če neki manji brod oko 7m plovit bez lupanja po valovima od 1.5m 35čv i to brzinom od 20čv. Najbolje uvijek prije kupnje probat brod na moru, pa se odmah vidi, dali je to kako se očekivalo inače bezveze komentirat, ako niste bili na brodu u slučaju tog Maestrala.
Zadnja izmjena: Gaso; 15. 03. 2011. (16:50); ukupno mijenjano 1 put/a.
Gaso
Old Senior Member

Tip plovila: Pasara i Betina 700

PostPostao/la marin » 15. 03. 2011. (16:49)

gaso, ovde je bitnija visina vala od brzine vitra, visina i kratkoća vala je uglavnom ta koja odredjuje situaciju
marin
Old Senior Member

PostPostao/la marin » 15. 03. 2011. (16:51)

josme je napisao/la:Molim vas da ne pravite ovdje diplomske radnje o valovima i vjetrovima te da malo pripazite na pisanje jer ste pomiješali offtopic sa dobrim razgovorom..
A nešto je i šteta obrisati...

josme, nekad je poetika bitna da se naglasi poanta, ovde je sve bilo na svom mistu po meni
marin
Old Senior Member

PostPostao/la 4ever » 15. 03. 2011. (16:53)

ma prijatelju pustia sam slike toga broda i tema je krenila nizbrdo radi toga sta ne moze glisirat po valovima i sta sad,svi koji ga imaju najbolje ga prodat.Ovaj brod je kupija covik koji od mora zivi i kojemu je to more i kupilo dobar dio broda tako da cisto sumnjam kako nije zna sta radi i sve sta je na njemu radia i ulozia nije zato sta to ima u katalogu i na slikama
4ever
Old Senior Member

Tip plovila: adriatic790 m 34T

PrethodnaSljedeća

Natrag na Plastični brodovi

Trenutno korisnika/ca: Google [Bot] i 2 gostiju.