Gull 745

Sve što želite znati o plastičnim brodovima

Moderatori/ce: riberer, teranavis, Moderatori

Re: Gull 745

PostPostao/la amiklic1 » 18. 11. 2009. (21:45)

primorac je napisao/la:Miklić one gredice zaplastificiraj jednim slojem vune, kad ih izrižeš na miru. Prije malo zaobli kantune, a nije loše impregnirati ih smolom razrjeđenom stirenom.
BTW, graničnik za kormilo ti triba samo jedan, na onoj strani argolice di hidraulični klip maksimalno izađe.

plastificirat ću ih s dva sloja vune 450 i smolom, svakako. A i impregnirat ću ih prije toga temeljito, i pustit da to sve odradi koji dan... tako neće potegnit vodu.

kad se ne bi impregniralo, dogodi se lako da rad drveta razbije laminat kojim je omotano.

A graničnik... hm, da, vidiš, ima smisla.
hvala na savjetu. nisam na to mislio...
amiklic1
Old Senior Member

Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: Gull 745 / Yanmar 4JH4AE

PostPostao/la unije » 18. 11. 2009. (22:11)

primorac je napisao/la:
amiklic1 je napisao/la:
lupis je napisao/la:Ma jel ovo osmoza već ili sanjam?

slika

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Ne, to ti je prašnjava površina laminata preko koje sam namazao smolu, pa se vide te flekice. Slikano je mobitelom...
Flekice su tu zato jer sam slikao prije nego sam ispod vune istiskao zrak...

Ne boj se ti za osmozu na mom brodu, bolje svog provižitaj...

Čujem da je prisutna pandemija rupica na M-ovima :lol: :lol:

Osmoza je proces promjena unutar stakloplastičnog trupa. Naime, brodovi od stakloplastike izrađeni su od poliesterske smole ojačane staklenim vlaknima koja se impregniraju poliestarskom smolom i tako nastaju laminati. S vanjske su strane plovila zaštićena od vode završnim slojem - gelcoatom. Različite okolnosti mogu omogućiti da voda prodre u laminat i ondje stvori kemijsku reakciju. Naime, voda zaostala pri izradi trupa ulazi kroz gelcoat i u strukturi reagira s kemijskim komponentama stvarajući kisele spojeve. Oni stvaraju mjehuriće koji u završnom stadiju počinju pucati. Na gelcoatu tada nastaju krateri kroz koje je omogućen prolaz vode u laminate a trup počinje upijati vodu poput spužve. Osmozu ne prouzročuje uvijek voda izvana, nego je može izazvati i voda iz santine, pa je iznimno važno unutrašnjost brodskog dna držati suhim. :D
A ono je prašina, jer brod je nov, pa kad se sa odliva skida višak laminata /rubovi/, obično s rabi brusilica, a prašine bude na sve strane.
Miklić one gredice zaplastificiraj jednim slojem vune, kad ih izrižeš na miru. Prije malo zaobli kantune, a nije loše impregnirati ih smolom razrjeđenom stirenom.
BTW, graničnik za kormilo ti triba samo jedan, na onoj strani argolice di hidraulični klip maksimalno izađe.

ako prašnjavu površinu laminata (prašina poliestera) premažeš sa smolom onda se više NE VIDI ta prašina. ali dobro ja nemam iskustva u radu sa plastikom pa ne znam

ee ali ovo boldirano: da si slikao mobitelom dok još nisi istisnuo zrak eeeeeeeeeej
znači plastificiraš, napraviš polovično posal i mobitel u ruke i onda opet nastaviš sa istiskivanjem zraka. ma znaš šta nisam detektiv ali ovo ne drži vodu i očito je da imaš nekakav zrak u laminatu ;) lupis je opet u pravu i ovaj put veoma minuciozan :D

nadalje pitam se jeli ozbiljno misliš sa onom gredom koja će podupirati ljuljajući kokpit ?
unije
Korisnik baniran

PostPostao/la primorac » 18. 11. 2009. (22:20)

Lupis je minuciozno utvrdio da se radi o osmozi :Other54:
Ne odlučuje onaj koji izlazi na referendum, nego onaj koji broji glasove.
primorac
Old Senior Member

Tip plovila: Kvarnerplastika Raša "UČKA"

PostPostao/la amiklic1 » 18. 11. 2009. (22:22)

A ko bi tebi udovoljio :-)

Ne mislim ozbiljno s onom gredom, rekoh da je tek ideja, dugo će još proć dok sve sjedne. Ali nešto tako slično će bit. samo polako, triba sve upasat...

Nekakvo rješenje kao kod Kiane mi je prihvatljivo, kod njega je isto kutija motora unutar ovog prostora. Tako izoliram motor od svih drugih stvari ispod palube, šta bih volio...

A prašina nije na slici, nego laminat, samo šta je negdi bolje a negdi slabije vuna popila smolu (nova vuna koju sam stavio), najviše zato jer radim manjim komadima, pa se onda vide te fleke. Sutra nema fleka, nema frke. Toga me, već sam davno napisao, najmanje strah na brodu.

Znaš to sve jer si potrošio 300 kila smole i vuna na svoj brod. Ja još trošim 6 kila koje sam uzeo ;) ;)

Više me strah rupica :lol: :lol: . Al' kako polako pregledavam i radim po brodu, uvjeravam se da ih nema pa me i strah prolazi....
amiklic1
Old Senior Member

PostPostao/la unije » 18. 11. 2009. (22:33)

vidi amiko ja sam od tih 150 kila i učvrstio brod i izgrađivao dijelove broda da ne bi bilo zabune a ti si to dobio najvećim dijelom kroz kontraštampu.
velike pregrade koje su znaš sam kojih dimenzija ne možeš učvrstiti sa 80 deka smole i faculet vune zar ne ? kad nakrcaš brod junački i prođeš prvo jugo koje budeš "morao" proći onda se javi sa čvrstoćom svog trupa. nije zlato sve što sja ! vidim krcaš tih poličica, otvorića, pregradica a znaj ako to nije defešta uhvaćeno sa plastikom svaka počne svoju muziku svirati. dok je lađa na ledini sve izgleda bajno a dug je put do kraja priče...
unije
Korisnik baniran

PostPostao/la primorac » 18. 11. 2009. (22:46)

Baš se lipo sjaji ovaj Gull (kad nema rupica) :Claping21:
Ne odlučuje onaj koji izlazi na referendum, nego onaj koji broji glasove.
primorac
Old Senior Member

Tip plovila: Kvarnerplastika Raša "UČKA"

PostPostao/la unije » 18. 11. 2009. (22:55)

ajde da te strah rupica ne bi toliko toga zbuža samo za odvest vodu iz kokpita. :D
nego kako misliš zvučno izolirati motorni prostor ?
unije
Korisnik baniran

PostPostao/la lupis » 18. 11. 2009. (22:59)

amiklic1 je napisao/la: Ja još trošim 6 kila koje sam uzeo ;) ;)

Normalno da ih trošiš kad "racionaliziraš" "proizvodnju",he-he...,ako je Unije potrošio 300 kila znači da ih nema,da su negdi u brodu,a ti ćeš sa 6 kila smole i dva kvadrata vune "pojačat" cijeli brod....

Ma da sam na tvom mjestu,ne bi istiskivao taj zrak ispod vune,može dobro doć...
Sve su osobe i događaji izmišljeni.
Svaka sličnost sa stvarnim likovima i događajima je slučajna.
lupis
Old Senior Member

Tip plovila: Merry Fisher 625,Suzuki 115

PostPostao/la unije » 18. 11. 2009. (22:59)

zrak je najbolji izolator :lol:
unije
Korisnik baniran

PostPostao/la amiklic1 » 19. 11. 2009. (07:37)

unije je napisao/la:vidi amiko ja sam od tih 150 kila i učvrstio brod i izgrađivao dijelove broda da ne bi bilo zabune a ti si to dobio najvećim dijelom kroz kontraštampu.
velike pregrade koje su znaš sam kojih dimenzija ne možeš učvrstiti sa 80 deka smole i faculet vune zar ne ? kad nakrcaš brod junački i prođeš prvo jugo koje budeš "morao" proći onda se javi sa čvrstoćom svog trupa. nije zlato sve što sja ! vidim krcaš tih poličica, otvorića, pregradica a znaj ako to nije defešta uhvaćeno sa plastikom svaka počne svoju muziku svirati. dok je lađa na ledini sve izgleda bajno a dug je put do kraja priče...

Da, znam da si sve to radio, samo osvrt dajem na činjenicu da "downunder" ne možeš kupit ništa osim samog trupa i palube,a to mi, kad malo promislim i nije baš tako odgovaralo. Ovo se nešto plati al' ubrza rađu puno.

Sva kontraštampa debela je 6-8m, brod u kitu ovako kako sam ja uzeo težak je cca 1400 kg. Toliko o pojačanju.

Polica će nešto bit, a bit će cile plastificirane. ovo sam u bokovima jučer ulovio samo malo da ostane, pa ću sad dat dvi ruke 450-ke komplet s gornje i dvi s donje strane. To će, uz ovo šta sam stavio, bit i viška, al' od viška glava ne boli.
amiklic1
Old Senior Member

PostPostao/la amiklic1 » 19. 11. 2009. (07:43)

unije je napisao/la:ajde da te strah rupica ne bi toliko toga zbuža samo za odvest vodu iz kokpita. :D
nego kako misliš zvučno izolirati motorni prostor ?

Motorni prostor ću izolirat (bar je zasad takva ideja) pločama šperploče na koju će s unutarnje strane (prema motoru) bit zalijepljena višeslojna izolacija. Na dnu će te ploče upadat u malu U-profil, a na gornjoj strani će se vidat leptir vidama. Znači (govorim za bokove) odozgo ubaciš ploču, gornjom stranom malo nagnutu prema motoru, kad uđe u utor taj gornji dio nasloniš bočno i zavidaš. Stražnja će bit zalijepljena direktno na brod, a prednja će se postavljat slično kao i bočne, samo neće bit utora doli zbog nezgodnog oblika trupa koji bi trebalo prati, nego će se držat na dva mista. Ovi stupići koji će učvrstit palubu kokpita poslužit će i kao kantuni te kutije motora. na koncu, s gornje strane će jedna ploča sist priko svega, da uđe između ovih 2-3 cm, i to je to...

Sumnjam da će se i ovako motor jako čut, pa čak razmišljam o tome da pričekam jednu godinu i malo vidim kakva je buka, jer to možda i nije potrebno. ovi motori koje sam slušao baš na Gull-u nisu nešto bučni, a Jamar bi triba bit i nešto tiši od njih...
amiklic1
Old Senior Member

PostPostao/la amiklic1 » 19. 11. 2009. (07:47)

lupis je napisao/la:
amiklic1 je napisao/la: Ja još trošim 6 kila koje sam uzeo ;) ;)

Normalno da ih trošiš kad "racionaliziraš" "proizvodnju",he-he...,ako je Unije potrošio 300 kila znači da ih nema,da su negdi u brodu,a ti ćeš sa 6 kila smole i dva kvadrata vune "pojačat" cijeli brod....

Ma da sam na tvom mjestu,ne bi istiskivao taj zrak ispod vune,može dobro doć...

Ima kod mene tih 300 kila, kako ne? Meni ih je tare ugradio.

M700 je težak 660 Kg, moj je 1400 ovako s kontraštamprom.

M700 je s tih 300kg doša na najviše 1000 (nešto drveta uz tu smolu i vunu) a moj ne još jači za 400. Ok, i duži je to brod kod mene, nije mali ko M700 :lol: :lol: pa je to i razumljivo... Duži, širi ;) ;)

A zrak je izaša, nou frx.
amiklic1
Old Senior Member

PostPostao/la unije » 19. 11. 2009. (07:59)

koliko vidim ti si uzeo kit 1 plus lungarone, OJAČANJE i bokoštitnicu....prema cijenama koje su na netu to je cca 15 000 -16 000 eura ?? ili griješim
ja sam platio m700 7 k eu. s tim da mi je motorni prostor savršenstvo, potpuno uređen i izoliran od svega samo probij rupe i montiraj ga znaš i sam koliko si meštra platio da ti dođe ugradit motor. dobro, kontraštampa je skuplja od ovog kako sam ja sa šperom radio, ali svi tu vidimo da i kod tebe ima pojačavanja, polica, rađe ohoho. na rupice moga si zaboravio :D pričekaj godinu dok tvoj odradi sezonu i sunce ga malo ošine nemoj se iznenaditi koječemu. ....bella pitura bona figura.......
glede težine broda, slažem se da će tvoj biti teži i trebao bi biti, ali što će ti biti onda sa brzinom ? pa nemožeš imati brod tonu teži, sa tim daskama pardon daskastim trupom a da lijepo klizi kroz more. jesi vidio kako tuljani ili kitovi kliiiize kroz more. lijepa obla klasična forma :lol: ti brkovi, krila, daske, skije, to je sve kašunasto, ko da si lego kocke slaga...pa kako to može klizit kroz more ? toliko ćeš nakrcat brod a imat ćeš istu brzinu kao i m700 :(
a trošit više ;)
unije
Korisnik baniran

PostPostao/la marselomm » 20. 11. 2009. (18:56)

Evo slike one moje "fix" ideje sa ogradon izgleda nisan jedini pomislija na ovako nešto. Pitanje je kako se pokazalo.
Nemaš dopuštenje za pregledavanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
marselomm
Member

Tip plovila: Galeb

PostPostao/la unije » 20. 11. 2009. (23:45)

marselomm daj sliku ovog broda i gledano sa boka...
unije
Korisnik baniran

PrethodnaSljedeća

Natrag na Plastični brodovi

Trenutno korisnika/ca: / i 3 gostiju.