Sređivanje ženinog broda :)

Sve što želite znati o plastičnim brodovima

Moderatori/ce: riberer, teranavis, Moderatori

Re: Sređivanje ženinog broda :)

PostPostao/la vipko » 22. 04. 2013. (10:31)

Vec sam uzeja 2 važa Hempela, jedan hard racing i jedan mille dynamic. Pa cu prvo tvrdi pa meki.

Nego da vas pitam. Kako sam brusija brod na mistima sam vidija osmoze dosta, a na nekim cak do plastike odvojen primer, pa sam to sve lipo pribrusija te djelove di se vidi plastika. S cime bi bilo dobro to premazati (light primer?)?

Isto tako mi kaze jedna osoba da ce mi to ok biti za jednu sezonu, ali navodno da se brod treba do plastike obrusiti pa onda ga ostaviti 3-4 mjeseca vanka (!?!) da se susi, pa onda kompletnog s primerom proci? Sta vi kazete?
vipko
New Entry

Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: Merry Fisher 925

PostPostao/la josme » 22. 04. 2013. (13:03)

vipko je napisao/la:
...... brod treba do plastike obrusiti pa onda ga ostaviti 3-4 mjeseca vanka (!?!) da se susi, pa onda kompletnog s primerom proci? Sta vi kazete?

To bi bilo po pravilnoj proceduri...ali ako je malo osmoze,ispirati slatkom vodom(jednom dnevno) barem tjedan dana...dobro osušiti...kitati ili po potrebi plastificirati...prajmer...pa pitura...ili samo pokrpati pa slijedeće godine ponovo...
... ajmo malo ... satnica.com ... povećajte si profit
josme
Old Senior Member

Tip plovila: luft-madrac

PostPostao/la zaratino81 » 22. 04. 2013. (20:44)

josme ti je dobro reka, samo bi još doda da posli kita i plastike ide gelcoat i tek onda primer u 3-4 ruke. prije nego stisne zadnja ruka primera skroz, namaži koper. ja ne bi ni stavlja tvrdi nego samopolirajući mille dynamic u 2-3 ruke.
zaratino81
Member

Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: Drvena pasara 6,5 m VM 6 kW

PostPostao/la vipko » 07. 05. 2013. (10:21)

Brod izvanka sredjen i vracen u more ovaj vikend. Znaci jedna ruka Hard Racinga i 2-3 ruke Mille Dynamica. Propela i kormilo Velox i primer i intonak. Cink protektori svi promjenjeni.

Evo slika porinuca broda :)

slika

Sad je brod u moru, i idemo dalje s sredjivanjem iznutra.

Evo prva stvar sta bi mi trebala skinit sve rukohvate i obrusit, piturat i lakirati, ali na par nosaca rukohvata sam vidija da je se onaj glatki niklovani premaz odvojio od ostatka i sad to ruzno izgleda. Novi komadi dojdu po 130-150kn/kom pa sad bi trebalo ne ispadne ne isplativo. Jel znate jel neko to moze ponovo niklovat da ok izgleda? Evo na slici zaokruzeno je taj dio koji je otisa, a tamo livo ima jedan dio koji je jos uvijek ok.

slika
Zadnja izmjena: Administrator; 08. 05. 2013. (16:51); ukupno mijenjano 3 put/a.
Razlog: Link ne radi
vipko
New Entry

PostPostao/la vipko » 08. 05. 2013. (16:47)

Znaci niko nezna kako ovo rijesit? Naravno kvazi rijesenje je i sprej srebrani, ali nece bas previse izdrzati na suncu/soli plus nece biti onako polirano :)
vipko
New Entry

PostPostao/la šetač pasa » 08. 05. 2013. (17:00)

vipko je napisao/la:Znaci niko nezna kako ovo rijesit? Naravno kvazi rijesenje je i sprej srebrani, ali nece bas previse izdrzati na suncu/soli plus nece biti onako polirano :)

Kako ne bi znali. Evo jedna od mogućnosti. Sad to trpi jedno vrijeme i daj dimenzije tog dijela. Ja ću ti ovaj vikend ili sljedeći najkasnije pogledat u podrumu jer mislim da mi je ostao jedan takav dio. Samo ne znam kojeg je promjera.

A možda još neko ima takav dio viška pa ti se javi prije. :wave:
"Ja se ne slažem niti s jednom riječi koju si izgovorio, ali ću do smrti braniti tvoje pravo da ih izgovoriš." - Voltaire
Što više upoznajem ljude, draži su mi moji psi.
šetač pasa
Old Senior Member

Vrsta ribolova: mali
Tip plovila: Ven 590 Z

PostPostao/la vipko » 09. 05. 2013. (17:05)

Thx na dobroj volji. Sutra cu otic i skinuti ili onaj ili sve ostale pa cu vidit u kakvom su stanju ostali nosaci. Mislija sam da ima neko jednostavno rijesenje ko sta se odnesu stvari za pocinčat, tako ima i za niklovat :)
vipko
New Entry

PostPostao/la vipko » 03. 12. 2013. (12:30)

Pozdrav svima,

Evo da ne mislite da je tema zamrla ili da je se odustalo od sredjivanja broda - nije bas :)

Na brodu je se radilo od 4 do 7 miseca, onda smo ga malo koristili kroz osmi i deveti misec, onda nam je dosla nova bebica u kucu i sad je brod opet na vezu. Generalno je se jaaaako puno toga napravilo, i posebno cu objasniti sto smo radili, popraceno slikama ofc :)

E sad jedna stvar zasto se javljam. Sada namjeravam poceti dalje raditi na brodu, ove stvari iznutra.

Jedna od stvari sto sam radio je komplet nova kontrolna tabla. Pola instrumenata nije radilo, par je bilo tako pohabano i izbljeđeno da kao da nisu radili, i neki su radili. Te koji su radili sam i dalje spojio da rade, dosta sam ih kupio novih (temp rashladne tekucine, pritisak ulja, razina goriva (prije je se mjerila razina goriva s metlom zabit u tank i vidit koliko jos ima, sada smo ugradili plovak i instrument da nas postedi toga) i sl.). Problem mi je đirometar.

Kada sam to sve rastavljao dooobro sam pazio na konektore i kako na koji nacin prenosi informacije od sonde do instrumenta (sajla, cjevcica s tekucinom, cjev s uljem pod pritiskom, elektro i sl.). Đirometar je stari na sajlu. Prije je malo radija malo nije radija. Ali iskreno govoreci vise je radija.

Nakon sto sam ovo sve napravio, testirao sam brod do boli, i 5-6 sati se vozili, i na 3500 bi malo okrenili (djirometar je do 4000), sve da vidim jel dobro spojeno ovo. I sve je pokazivalo da je super. I tako je to radilo mjesec dana. Jedan dan smo se vozili po poprilicnoj neveri brod je skaka po valovima poprilicno (najblize sceni das boot, kad pice na povrsini po neveri) i u jednom trenu djirometar je pocea skakati. Nevezano za broj okretaja motora. Ako motor radi na minimumu, on opet skace tipa od 0 do 1500. Ako radi na 2000 djiri, opet skace mozda nesto vise, a mozda ne. Nafrljim ga do 3500, opet isto skace.

Ajde me malo prosvijetlite i dajte kakav savjet :)

Hvala unaprijed!
vipko
New Entry

PostPostao/la Grinteša » 03. 12. 2013. (16:58)

Reci mi molim te jeli služe ćemu ovi bočni stabilizatori šta idu s jednu i drugu stranu kobilice, odnosno, smanjuje li šta valjanje po boku?
Grinteša
Senior Member

Tip plovila: Gajeta 8.30 m (plastificirana) IMR 34

PostPostao/la lopi » 03. 12. 2013. (18:18)

Kako si rjesia plovak u rezervaru?
Jesi li ga ugradia na postojeci uz neke preinake ili kupia novi rezervar s vec instaliranin plovkon :?
lopi
Member

Tip plovila: Elan 20 cc

PostPostao/la vipko » 03. 12. 2013. (21:58)

@Grintesa: Ja nebih znao jer je to postavljeno prije mog vremena na brodu, ali zena koja je cijeli zivot na njemu kaze da je se dosta osjetilo kada su postavljeni oni bocni stabilizatori. Tako da eto, ona ce to najbolje znati.

@lopi: Sam sam to rijesio. Tank je veliki od neke tvrde i debele plastike (bas tank goriva). I onda lagano dremelicu sa produzenim nastavkom (da mi nije elektromotor i eventualno iskrenje blizu plinova gotiva), usisivac da mi skuplja prasinu, i lagano krug napraviti. Nakon toga je sve bilo jednostavno.

@ostali: Ajd jel moze neko pomoci s ovim problemom s đirometrom?
vipko
New Entry

PostPostao/la vipko » 01. 07. 2014. (14:09)

Evo radovi na brodu se primicu kraju, za ovu sezonu smo rjesili kuzinu, prozore sve prominili, i neke sitnice oko elektrike.

Generalno sav posao smo sami odradili, osim sto su mi stari i brat bili pomoc brusit i pituravati par puta kad je brod bija vanka, ali osim toga sve sami.

Dakle ovo je ukratko sto smo napravili na brodu.

- kompletno brusenje i pituravanje iznutra, te lakiranje drvenih djelova
- kompletan tapacirung poda i zidova
- izrada novog unutrasnjeg i vanjskog stola
- kompletna kablaza, struja i rasvjeta skinuta i zamjenjena s novom, rasvjeta je komplet LED
- zamjenjena vanjska signalizacijska svijetla (pozicije i vršno)
- nova strujna kutija s sklopkom i osiguracima na bitnim potrosacima i sekcijama (mala struja)
- nova strujna kutija s 3 sklopke (motor, potrosac, premost) (velika struja)
- nova kutija za radio, zvucnike, solarni regulator i par utičnica, takođe zvučnici promjenjeni unutra stavljeni klasicni auto zvucnici pa dok dur dur, a vani stavljeni brodski zvucnici
- nova kužina (ploča, kuhalo, sudoper, spina)
- svi plasticni otvori/rozetne za zrak zamjenjeni za inox
- sve cijevi vode zamjenjeni, nakon tanka dodan brojač protoka vode da znamo stanje u tanku vode (2 su tanka u seriju, pa mi plovak nije bas igrao), tank komplet dezinficiran i nakon toga 4 puta full napunjen i ispran, te dana voda iz zentine spine di ulijem vodu, i voda iz tanka na kemijsku analizu u veterninarski institut. Voda i u zenti i u tanku prolazi sve inspekcije
- dodan T ventil koji jedan dobija vodu iz tanka s pitkom vodom, a drugi iz mora. Zakretanjem ventila biramo oce nam biti morska voda ili pitka. Zgodno dođe kada se pere brod s tušem ili na sudoperu se pere suđe s morem, a samo s pitkom se razenta
- dodan tuš
- dodana Jabsco pumpa za pumpanje vode u tuš i špinu
- zamjenjena stara manualna wc skoljka, za elektricnu
- dodan plovak u tank s gorivom
- napravljena komplet nova kontrolna tabla s postojecim instrumentima, novim instrumentima i jos nekim đinđama
- dodana kompresorska sirena
- dodana TV/radio antena
- prominjeni kompletni prozori
- prominjene brtve na prednjim prozorima koji se otvaraju
- servis motora napravljen (prominjeno ulje, 3 filtera goriva i 1 filter ulja, provjerena rashladna tekucina, nastimani ventili)
- analogni autopilot (koji se zakaci na kormilo, i na sebi ima kontrolne botune), sam dogradio s wireless modulom tako da sada i na kontrolnoj tabli imam kontrole +-1 +-10 kao i mali privjesak za kljuce s ove iste 4 kontrole, tako da mozemo sidit na provi, i ako treba korekcija puta napraviti se, netriba se ici na kormilo, nego s wireless privjeskom se to napravi
- nove skale na krmi za ulazit u more
- Solar i regulator punjenja
- 1 startni (90Ah) i 2 servisna (110Ah svaki) akumulatora i baterijski izolator izmedju njih i solara i alternatora
- i jos sigurno par stvari koje se nemogu sad sitit :)

Sad jos dogodine imamo u planu neke sitnice, koje ne uzimaju vrijeme toliko koliko su financijski teske, ali bez problema mozemo i bez toga jer su to cisto fun stvari :) Al otom potom... Sa sada je brod dovoljno sređen za nase potrebe i prohtjeve :)

Evo sa zasda par slika, nasao sam slike koje sam onda hvatao kada smo sredjivali brod, pa sam pokusa sto blize toj poziciji uhvatiti i nove:

Tabla s instrumentima:

slika

slika

Mala kabina, podnica se digne i onda se ima cila povrsina za krevet, spuzve su sa strane koje u biti upadnu u sredinu

slika

slika

Mala kabina, drugi kut

slika

slika

WC:

slika

slika

Kuzina:

slika

slika

Velika kabina:

slika

slika

Velika kabina drugi kut, pogled na strujnu tablu:

slika

slika

Velika kabina, radio pozicija:

slika

slika

I za kraj jedna fotka izvana :)

slika
vipko
New Entry

PostPostao/la gof1 » 01. 07. 2014. (14:49)

Dobar posao :thumbup:
gof1
Senior Member

Tip plovila: trenutno bez plovila ;-)

PostPostao/la putnik » 01. 07. 2014. (14:53)

Jako lijepo, odmah se vidi koliko je volje i vremena uloženo! A sada uživajte u plovidbi :thumbup:
putnik
Senior Member

Tip plovila: Sunbird Corsair 150

PostPostao/la dendo » 01. 07. 2014. (20:26)

Vipko,lijepo si to sredio :clap: ! Meni je interesantna i ona tvoja susjeda s lijeva pa ako ti nije teško,nabaci par sličica kad budeš u prilici.
Moj dida je zna slikovito reć da bi mu bilo draže da mu tuče glava u rivu nego brod... by newarr
dendo
Meštar kalafat

Tip plovila: Batana,Drvena Pasara 6,5

PrethodnaSljedeća

Natrag na Plastični brodovi

Trenutno korisnika/ca: / i 2 gostiju.