Betina 700

Sve što želite znati o plastičnim brodovima

Moderatori/ce: riberer, teranavis, Moderatori

Re: Betina 700

PostPostao/la kyosaki » 09. 10. 2010. (22:38)

Gaso je napisao/la:Kyosaki, baš zbog tako ravnog trupa, brod je stabilan, nije vergulast, prova se ne diže kao kod sličnih PD, i kad je jednom brod iz mora, lakše dobije brzinu. Ja mislim, da je baš zbog ravnog dna trup pogođen, ali ne dozvoljava dizanja prove, zato ti kod malih brzina brod gura more, da nebi bilo tako, imao bi problem kopanja krme, a vjerojatno bi mu trebala veča snaga za izglisiranje.

Možeš sa tim brodom bilokoje more, ali brzinom ne večom od 11čv, jer je prova tvrda i razbija val, baš zbog onog gore napisanog, za valove do 1m nije problem i večom brzinom.

Mislim da se ovdje više radi o kombinaciji ravnog dna i velike težine (za te gabarite), pa je zbog toga stabilan. Krmeni dio mi se sviđa...iako zbog takvog oblika ima loše upravljanje krmom, ali pramac je pretupast i mislim da bi bio bolji kao kod Raba 720. Istina zbog iznimno širokog pramčanog djela trupa lakše izglisirava, ali kako i sam kažeš na jačem moru moraš voziti 11 NM, koja je granična brzina, pa je i potrošnja velika.
kyosaki
Member

Tip plovila: Barracuda 470

PostPostao/la Bat » 09. 10. 2010. (23:02)

Toga sam se Gaso i boja,a reci mi tvoje misljenje ugradnje na bok.Pa lagano uz mrižu :?:

Zore nemoj mi se idit :problem:
Malešan brod a i sto gre,kad se na idi on se raširi pari ka tanker od miljun tona i more mu puvat nosač aviona...
Bat
Member

Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: Nautika 650 K

PostPostao/la Gaso » 10. 10. 2010. (00:52)

Kyosaki, koju razliku pramca vidiš između Rab 720 i B 720, skoro su isti, možda sa slika ne izgleda tako, više se razlikuju od 1/3 - do krme. To u vezi guranja mora je opčenito za ovakav tip broda, ako ima krmo takvu da ne roni, kad nesmije, znači da krma dosta fiksira provu, i ne diže se, nego kod brzine 16čv je gotovo u horizontali, zato dobije brod solidnu brzinu, ali zato, pošto se prova ne diže, malo više gura more kod manjih brzina, samo ovaj brod je napravljen za brzine krstarenja oko 16čv.
Jesi li ikad pokušao vozit krmom jedrilicom ili drugim sličnim brodom koji nema Z-noge, svukdje je isti problem, ne možeš manevrirati krmom kao u kaiču sa vanbrodskim. Ako nije brzina u pitanju, uzmi deplasmanac. Ove situacije kod ekstremnog mora i da trebaš ploviti brzinom 11čv su rjetke što je ipak skoro 2x brže od deplasmanca i garantiram ti da ni jedan brod dužine 7m na valovima od 1.5m ne može ploviti brže od 11čv. Večinom češ bit u mogučnosti plovit 16čv, tako da sad kod ovih par situacija potrošnja ne igra neke uloge. Ako očeš brz brod nemoj ni razmišljati o potrošnji. Da sam ja profi ribar pitanje dali bi izabrao PD brod, u svakom slučaju možda bolja opcija ova ribarska varianta koja se sad radi.

Bat, neznam sad kojim brodom si do sad dizao mreže, možda ni nečeš primjetiti razlike u manevriranu B700 i svog dosadašnjeg, ako ja pogledam moju pasaru sa kormilom, tamo je mogučnost vožnjom krmom još lošija i imam zaista veliku kormilo, to če najviše primjetiti oni koji su prije imali ili Z-nogu ili vanbrodski. Kod svih brodova sa kormilom i osovinskim vodom, vožnja krmom je uvijek problematična, ako imaš ovaj drveni koji je na tvom avtaru, onda mislim da nečeš primjetiti velike razlike vožnjom krmom, ipak mislim, da je najbolje koristi vožnju nazad samo za zaustavljanje broda, dok manevar radimo uvijek sa vožnjom naprijed, jer kormilo lošije sluša kad se plovi krmom. Mislim da bi bila bolja ugradnja sa strane što se manovre tiče, jer kad ploviš naprijed, kormilo dosta dobro sluša tako da tu neče bit problema, samo ja nisam nikada dizao mreže, pa nebi znao koji su moguči problemi ako je vitlo sa strane. Svakako za sporo manevriranje treba ti trolling, jer brod je brz kad ga ukopčaš.

Najbolje vam je da se odlučite, koja vam je ciljna brzina plovidbe, onda uzet u obzir za što vam brod treba, pa tek onda gledat design broda i ostalu šminku. Recimo profi ribaru če sigurno smetat kašun, dok ga ja oču imat u brodu. Nema smisla radit iz deplasmanca PD, pa i obrnuto, betina 700 je PD, za brzine iznad 16čv, stavljati manji motor od 150HP je glupost, pa tako i ploviti tim brodom ispod 16čv isto.
Gaso
Old Senior Member

Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: Pasara i Betina 700

PostPostao/la bofa » 10. 10. 2010. (09:57)

Ti hoces imat kasun u brodu, ma daj........
bofa
Member

Tip plovila: Sibenik 800 VM MR706LS

PostPostao/la Bat » 10. 10. 2010. (10:30)

Gaso fala ti na odgovoru,tako sam i otprilike mislio i sam.Na dosadašnjem brodu kojeg vidiš u avataru nisam mogao nikako digniti mrižu nego provom.Krmon nisam ni provao jer sluša samo u jednu stranu.Ljevokretni je propeler pa sam i znas sta je to.Provao sam jednom montažom vitla na bandu broda i nije bilo loše kad nema puno vitra i kurenta.Ali je drveni brod 8,5m i kad je kurenat jaki teško ga je vračati u pravac prema mriži.Mislim da bi Betina taj manovar provom puno bolje izvela jer je lakša i PD dno.
Uglavnom motirat ce mo tako pa če mo vidit.Još ču malo porazgovarat sa njima u Solinu pa če mo vidit šta i oni predlažu.
Meni Betina odgovara jer mi se ne vozi do Žirija sat i više vrimena a raditi če se o istoj potrošnji goriva kao i do sada sa perkinsom od 80Ks.Jer za mene je sada 7 do 8 NM maksimum i mogu ugraditi 200KS motor sve je uzalud.
A o radovima kad je brod na kraju drvo i plastiku neču ni uspoređivati.
Ja obožavam drveni brod,ali jednostavno nemam za drvo više vrimena.Da mi vrime to dozvoljava nikad ga nebi proda.
Jer moj drveni brod koje more podnosi to ne može ni B700 ni galeb ni Gull,u to sam sigurno uvjeren.
Malešan brod a i sto gre,kad se na idi on se raširi pari ka tanker od miljun tona i more mu puvat nosač aviona...
Bat
Member

PostPostao/la Bat » 10. 10. 2010. (14:24)

Vidim na stranicama manikele da ce napraviti i ribarsku verziju Betine 700,zna li netko kako ce to izgledati.
Ima neka skica ali ne vidi se na njoj nesto bas dobro
Bat
Member

PostPostao/la SEA » 10. 10. 2010. (14:37)

ono sta sam cua od Manikele ribarica ce imat ravan pod bez kasuna

ali nazvat Bobia i pitat sve sta vam triba

covik je ok ili skocit do Manikele i vidit iz prve ruke
SEA
Senior Member

Tip plovila: ACM 43 dynasty yanmar 6ly2 x2

PostPostao/la SEA » 10. 10. 2010. (14:44)

betinaši je napisao/la:Kyosaki,

Gašo je reka dio odgovora i ne kažen da nema pravo. Moji dojmovi su sljedeći šta se tiče brzine.
Kad ima mora vozin je od 10-12 milja i ide odlično. Tada joj val dođe na po broda i ne tuče i ne buba. Kad je mirnije vozin je 16 milja i super. U početku me nerviralo šta puno štrica i baca priko prove kod večeg mora ali to mora tako. Neki dan san se vrača s Kornata a do mene Damor furija 900. Mora ka u priči . Tip se teke kurč.... i nakon malo vrimena spustija je na 11 milja ka i ja. Reka mi je kasnije da mu je u brodu sve popadalo a brod je bija priliven. Nema tu puno pameti . Ovo je brod s kojin možeš i teže more ali polakše.
Baš me zanima je li i drugi vlasnici Betine ovako misle.
Pozdrav

o brzini i utiscima plovidbe po moru ja se slazem s tobom 100%
ali kad bude mora(ne malo more) ide to i ispod 10-12nm i poliva dosta samo svi brodi polivaju i padne brzina (nista to nije spektakularno)
a za brzinu navigacije 3000rpm 19nm 2800 17nm (iako ovisi o kurentu i vrimenu) ovo su bolji rezultati moze bit i sve po milju manje
SEA
Senior Member

Tip plovila: ACM 43 dynasty yanmar 6ly2 x2

PostPostao/la kyosaki » 10. 10. 2010. (15:23)

SEA je napisao/la:
ali kad bude mora(ne malo more) ide to i ispod 10-12nm i poliva dosta samo svi brodi polivaju i padne brzina (nista to nije spektakularno)

Ove godine sam se navozio sa Galebom iz 2006....znači klasični Galeb s motorom 50 KS, malo zagušenim (charter). Bilo je bonace, bilo maestrala, bilo bure, bilo juga. Par puta su me u čudu gledali kud isplovljavam, jer je jugo jačalo, a vani stanje mora 3-4. Ne mogu reći da nije ni osjetio valove, ali nikakvog zapljuskivanja kokpita. Po prozorima je bilo i brisač je non-stop radio, ali sam rijetko spuštao ispod 9 NM i često mi je falio jači motor, kad idem niz val, da ga mogu "zajašiti"...jer mi je falilo još 2-3 čvora.
Sve u svemu s tim trupom sam bio puno zadovoljniji, nego recimo s Adrijom 1002, ali ne mislim da je Galeb vrh i zanima me koji mi brod može ponuditi još ugodniju vožnju, uz nadam se, bolji konfor od Galeba...a da nije Rab 980 :D
kyosaki
Member

Tip plovila: Barracuda 470

PostPostao/la Gaso » 10. 10. 2010. (15:50)

bofa je napisao/la:Ti hoces imat kasun u brodu, ma daj........

Da oču imat kašun, pošto mi je ujedno i stol za marendu, stavit neki kofer gore sa ribolovnim priborom i koju pivu odložit na kasun.
Da ga nije, kokpit mi nebi bio tako funkcionalan, druga priča je za nekog profi ribara, koji treba radnu površinu, tamo če kasun smetat, ali zato če postojat radna verzija B700. Meni više treba kašun u funkciji stola, nego stol u kabini.

Sea, to što ti pričaš su ekstremni uvjeti, ja obično ne izlazim tad sa brodom, ali ako se jednom u 5g dogodi, da ču trebat vozit 6čv do porta proživjet ču. ;)
Gaso
Old Senior Member

Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: Pasara i Betina 700

PostPostao/la Bat » 10. 10. 2010. (17:55)

Evo ja sam i danas bija u điradi portom u Jadriji i tamo je vezana Betina od ode jednog forumaša pa sam je malo ono sa kraja još po ko zna koji put promatrao meni je to brod baš po mjeri.I mogu i pohvaliti i samu kvalitetu izrade.Ima u portu i Arausa i Gull 745.Slućajno sam vidija vlasnika broda od Arause pa sam malo procakulao sa njim i pogledao brod.Po mom mišljenju taj se brod ne može usporediti sa Betinom nikako.Sam vlasnik broda kaže mi da se zajeba samo tako.Na dosta mista po brodu mu je đelkot popuca i šta me je iznenadilo Arausa je veča od B 700 ali ja i vlasnik kad stanemo na bandu broda ona se naginje,a bome betina ne.Znam da je to različito dno pa je i to razlog.
Pogleda sam izvani i Gull 745.Ali meni se čini da ni on se nemože usporediti sa Betinom.
To je ono moje mišljenje koje sam ja sam vidio danas.Nisam se vozio u Betini premda možda mi se i to ostvari.Ode sam u kontaktu sa gospodinom sa foruma pa če mo vidit.
Do sada mi je betina 700 ono 99% da če mo zajedno ja i ona provesti dosta mog slobodnog vrimena.Pogledat ču ovaj tjedan kad odem u Manikelu i radnu verziju betine,ali ipak mislim da če izbor pasti na normalno kabina i natkabina.
A to o moru i probijanju valova i vitra,iznenadili bi se kad bi vidili sa čim ode ljudi odlaze cilu zimu po kornatima i po kakvom moru,pa isto ribare i plove-Za te brodove Betina je jahta.Zato je glupo komentirati kad je more 2 do 3 koliko ce milja ona ici u vitar.Nece sigurno 20,ali ce sigurno doci do odredišta sa jedim velikim guštom uz dobro crno vino,i klapskom pismom
Bat
Member

PostPostao/la lošinj » 10. 10. 2010. (17:57)

kyosaki je napisao/la:
SEA je napisao/la:

Ove godine sam se navozio sa Galebom iz 2006....znači klasični Galeb s motorom 50 KS, malo zagušenim (charter). Bilo je bonace, bilo maestrala, bilo bure, bilo juga. Par puta su me u čudu gledali kud isplovljavam, jer je jugo jačalo, a vani stanje mora 3-4. Ne mogu reći da nije ni osjetio valove, ali nikakvog zapljuskivanja kokpita. Po prozorima je bilo i brisač je non-stop radio, ali sam rijetko spuštao ispod 9 NM i često mi je falio jači motor, kad idem niz val, da ga mogu "zajašiti"...jer mi je falilo još 2-3 čvora.
Sve u svemu s tim trupom sam bio puno zadovoljniji, nego recimo s Adrijom 1002, ali ne mislim da je Galeb vrh i zanima me koji mi brod može ponuditi još ugodniju vožnju, uz nadam se, bolji konfor od Galeba...a da nije Rab 980 :D

I ja se vozio neki dan sa Yanmarom od 75 ks.Ide putna 10 i max. 12.Tip kaže da ako samo promijeni dizne i nešto sitno dijelova može ga podić na 100 i onda bi imao putnu od 12-13 i max. 15-16.
lošinj
Old Senior Member

Tip plovila: Marlin 16, Yamaha 40/70.

PostPostao/la Bat » 10. 10. 2010. (18:03)

Misliš li na Betinu :?:
Bat
Member

PostPostao/la lupis » 10. 10. 2010. (18:28)

gašo je naposao;"Da oču imat kašun, pošto mi je ujedno i stol za marendu..."

ma nemaš ti pojma o životu..., ti brodovi koji nemaju kašun ,imaju stol u "salonu",nema lipše nego sad u ovo doba za vrime lipog vrimena sidit u kabini ,jist i gledat u završnu obradu interijera kabine,ma milina...,pa mrvit po tepisonu...,srećom imaju vjerojatno i adapter pa se sve more usisačem Sloboda usisat!
Pa ja da imam takav brod ko ti qrac bi marendao vani na propuhu....,ne znaš ti ništa...,ne bi ja izlazio iz kabine uopće...,tako lipa kabina i puno plaćena pa ne bit u njoj maximalno...!!?!?!
Sve su osobe i događaji izmišljeni.
Svaka sličnost sa stvarnim likovima i događajima je slučajna.
lupis
Korisnik baniran

Tip plovila: Merry Fisher 625,Suzuki 115

PostPostao/la Bat » 10. 10. 2010. (19:25)

Ja ne razumin šta ste se toliko uvatili kutije od motora.Pa ona meni se baš dobro uklapa kad loviš pa ono uvik nešto imaš za ostaviti na njoj da ti je pri ruci.Betina je toliko dobra da joj kutija od motora uopče i ne smeta.Moga bi se i profesionalno bavit mrižama i sve to dobro ukoponirati da ti ona i ne smeta.Dapače služit če svrsi vidit če te kad moja bude gotova kako sve to dobro i dođe.
Bat
Member

PrethodnaSljedeća

Natrag na Plastični brodovi

Trenutno korisnika/ca: josey i 2 gostiju.