Betina 700

Sve što želite znati o plastičnim brodovima

Moderatori/ce: riberer, teranavis, Moderatori

Re: Betina 700

PostPostao/la SEA » 17. 08. 2010. (18:13)

Thomy je napisao/la:
SEA je napisao/la:
a propela je stigla danas za thruster s postarinom 280kn djeluje jednostavno za prominit

Isto triba zaronit...
Koja ti je lokacija...kad nije Brazil.
:wave:

kad sam doma onda je st ali samo 4 miseca inace obala Vitorije
sutra se roni ali iman ideju donit ekipu i u frizideru iman kasetu male karlovacke(kapi za oci) i sist ih na krmu
prova bi tribala izac vani (barem se nadam a moga je Bobi i koje kilo plastike manje stavit na brod tago da bude lakse minjat propele od thrustera s ekipom na krmi uz karlovacko

Hvala Gasi na objasnjenju ulja su mi jasna ali nikakom ne shvacam da taj motor u autu ima potpuno drugo ulje a sad ide ulje od radnih strojeva (dali nas varaju jedni ili drugi)
SEA
Senior Member

Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: ACM 43 dynasty yanmar 6ly2 x2

PostPostao/la SEA » 17. 08. 2010. (18:14)

SEA je napisao/la:
Thomy je napisao/la:
SEA je napisao/la:
a propela je stigla danas za thruster s postarinom 280kn djeluje jednostavno za prominit

Isto triba zaronit...
Koja ti je lokacija...kad nije Brazil.
:wave:

kad sam na godisnjem onda je st ali samo 4 miseca inace obala Vitorije
sutra se roni ali iman ideju donit ekipu i u frizideru iman kasetu male karlovacke(kapi za oci) i sist ih na krmu
prova bi tribala izac vani (barem se nadam a moga je Bobi i koje kilo plastike manje stavit na brod tago da bude lakse minjat propele od thrustera s ekipom na krmi uz karlovacko

Hvala Gasi na objasnjenju ulja su mi jasna ali nikakom ne shvacam da taj motor u autu ima potpuno drugo ulje a sad ide ulje od radnih strojeva (dali nas varaju jedni ili drugi)
SEA
Senior Member

PostPostao/la Gaso » 17. 08. 2010. (20:32)

U autu ima drugi režim rada, temperature na kraju mogu bit čak -20°C zato trebaš 10W-40, dok na brodu ne pade skoro nikada ispod -5°C, pa je bolje 15W-40, kod radne temp. je u isti SAE 40, to ti je u vezi viskoziteta. U autu treba motor izdržati i 5000 okretaja, dok na brodu ti radi 3600. Kod auta isti motor na autoputu troši 10l/h, kod broda 20l/h, tako da je
zaista pod opterečenjem i možeš ga smatrat radnim strojem. Isto ti je kod auta, ako voziš zaista sportski, za taj slučaj ti je bolje imat vrhunsko sintetičko ulje, dok ako voziš ko penzioner bolje neko polusintetičko ili mineralno, kod polusintetičkog češ malo smanjit potrošnju, dok če mineralno imat najbolje podmazivanje, ali češ ga trebat češče mjenjat, barem na 10.000km. Svako ulje ima svoju namjenu, ovisi o radnom režimu motora, ako češ sam kupovat ulje, samo se drži uputa nanni, koje API oznake treba imat ulje.
Gaso
Old Senior Member

Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: Pasara i Betina 700

PostPostao/la Nino » 17. 08. 2010. (21:30)

Nije sve samo u viskozitetu (uglavnom je), ulje medju ostalin i "pere" motor, odrzava alkalicnost, hladi motor itd itd sve se to uzima u obzir pri preporuci ulja. Radna temperatura motora igra, kontinuirano ili promjenljivo opterecenje, a ima i soli u zraku pri usisu a bogme i vlage (a ona sa sumporom tvori sumporastu kiselinu), a kondezacija, a koliko je sumpora, pepela i ostalog u gorivu... bla-bla-bla
Nije rijetkost da nam na pumpe uvaljuju svaka smeca od goriva.
Zato su sinteticka i polusinteticka ulja u prednosti nad mineralnima jer su ciljane mjesavine raznih kemijskih spojeva, aditiva...(naravno i veceg raspona viskoziteta) ali su i puno skuplja.
Vazno je da ulje i ostane "zalipljeno" (opet aditivi) na lezajima jer ne zaboravimo da se lezaji najvise trose pri pokretanju motora jer se vrte "u suvo" dok se nedignu djiri i pumpa ne digne tlak i stvori uljni film.
Ovo je ipak prekompleksna tema za tipkat. :thumbup:
Piscare necesare est
Nino
Member

PostPostao/la SEA » 18. 08. 2010. (07:40)

ulje za radne strojeve 34kn litra ulje za turbo auto motore od 50kn litra ?
koje ulje onda preporucate ?
konkretno Gaso sta ti stavljas ili ljudi koji imaju slicne motore ajmo ima tu i servisera koji bi mogli rec ric.
Zore?

ja znam da sam prvo td auto alfu s wm motorom s 15-40w uljem unistia turbinu ali nije bila hladena vodom
svi kanali ulja su bili zastopani s garezi jer je razvijala visoke temperature na kojima je gorilo 15-40w mineralno ulje
posli s polu sint 10-40 w i polu generalne motra i reparacije turbine tribali su dani posli izmjene ulja za kontaminirati ga (ulje u karteru) dok mineranlo bi trenutno postajalo crno. :wave:
SEA
Senior Member

PostPostao/la zore70 » 18. 08. 2010. (08:10)

Sea..u sve motore baze Toyota...Nannije...Yamahe...Yanmare..propisali su ulje 15W40..nije mi baš bistro zašto..ali radi mira u kući i radi toga da mi sutra neki tovar ne kenja zašto san mu stavija skuplje 10W40 ulje,ili da se nedaj bog šta desi pa eto izgovora.....držim se naredbe po knjizi proizvođača motora:thumbup:

Svima stavljam Mobil Delvac MX SAE15W40 ulje pa san miran..bili je i drugih marki ali sa Mobilom iman najbolje rezultate...

Kod VM Motora preporuka je ulje 10W40 i tu stavljam Mobil Super 2000-Semi Syntetic i prst u uho :thumbup:
Albert Einstein je svojevremeno izjavija: "samo su dvije stvari beskrajne: svemir i ljudska gupost...ali za svemir nisam siguran"
PRIJATELJI SU BRAĆA KOJU SAMI IZABIREMO
zore70
Old Senior Member

Tip plovila: MARCO 810+VM MD704LH-200KS

PostPostao/la Gaso » 24. 08. 2010. (00:37)

Ako pogledaš u upute:
http://www.nannidiesel.com/images/stori ... %20ENG.pdf
Vidjet češ da je viskozitet propisan 15W-40, koji je gotovo kod svih brodskih motora, osim VW, ali tamo je zadnja tehnologija, koja se koristi u automobilima, dok su pravi brodski malo više radna i provjerjena varianta.
U uputama ti stoji zahtjevan API, znači koje dodatce ima ulje i dali je za turbino itd..., preko toga vidiš za koji motor je ulje, to što je več Nino kazao i bitni su ovi dodatci jednako ko sam viskozitet. Za Jadran bolje je 15W-40 od 10W-40, jer temperatura ne ide često ispod -5°C, pa kod temp. hladnog starta ima pravi viskozitet, dok 10W je više tekuč, kod iste temp od 15W. Šveđani trebaju livat čak 5W-40 u isti motor. Za Nanni T4-165 je:
API CD
a to je minimum, koji treba zadovoljavat ulje, sa boljim uljima sa drugim dodatcima od toga nečeš ništa pametnog postiči, samo ču bit skuplja.
Što znače ove oznake imaš ovdje:
http://www.calsci.com/motorcycleinfo/API.html
Svako bolje ulje to bi značilo CE, CF, ..., ova desna slova idu po redu, znači minimum ti je D, a može bit E, F, G, H itd..., svako od ovih boljih ulja može bit u ovom motoru, ali ne lošije od minimalnog zahtjeva, CD, znači nesmiješ livat CC, CB, CA. CD je več namjenjen za turbinu, dok CC nije.

Sad izabereš nekog proizvađača ulja, kojeg očeš, pa pogledaš dali odgovara ulje, znači API CD ili bolji.
Ako pogledaš ovo ulje koje zore predlaže:
http://www.mobil.com/USA-English/Lubes/ ... 15W-40.asp
koje ima API CI-4 PLUS, CI-4, CH-4, CG-4, CF/SL, SJ
znači čak do CI-4 Plus, a ti trebaš CD, D - je puno prije I u abecednom redu, to znači da če ovo ulje bit više nego dovoljno, ali sa strane Nanni, bitno je da zadovoljava minimalno CD ili bolje, več sa CD oni garantiraju da če motor radit kako treba.

Ja livam u sve motore 15W-40, pa imam isto za sve motore, traktore itd..., livam Castrol TXT, ali se više ne proizvodi, kad ču potrošit staru zalihu, pa ču potražit nešto drugo. Kod LDW 502 recimo preporučuje se ulje TOTAL Rubia 4400 15W-40, koje ima API CG-4/SJ , znači čak treba za ovaj motor nešto bolje ulje od onog koje ima Nanni kako minimum u uputama, jer CG je izza CD.

Pa ja se nadam da su u uputama propisali pravi minimum, pa da znaju šta rade. A i ulje treba proči testove, da dobije certifikaciju API, MIL, VW, ACEA itd..., pa i tamo ne vjerujem da ne lažu u vezi kvaliteta ulja. Ovu što su kod Nanni propisali, dobro bi bilo i ulje ispred 20godina, jer CD standard se više ne proizvodi.
Gaso
Old Senior Member

Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: Pasara i Betina 700

PostPostao/la betinaši » 12. 09. 2010. (12:26)

Vlasnik sam BETINE 700 od kraja šestog miseca.
Učinija san od tada 80 sati po svakakvom moru pa iman razloga tvrditi- brod je odličan.
Znan da novi kupcima nije lako. Uvik se traži informacija više a nije je lako dobit.
Nije ni meni bilo. Oni koji imaju neki brod nisu često objektivni pa iako ima mana kriju ka da je to njiova greška.
Evo javija san se i šaljen slike.
Rado ću svakom odgovorit na sva pitanja.
A sad , adio -iden na more.
betinaši
Member

Tip plovila: betina 700

PostPostao/la Dalmato » 12. 09. 2010. (16:32)

Zanima me zašto nisu stavili dužinu trupa 6,99 nego 7,05,bilo bi jeftini vez u lučicama,trošarine,godišnja davanja,itd,....?
Život pojednostavniti do maximuma...
Dalmato
Member

Tip plovila: damor 700

PostPostao/la Bat » 17. 09. 2010. (10:52)

Pozdrav ljudi evo i ja se mislim uzeti betinu 700 idem je gledati sad u ponediljak,da li netko ima ovaj brod,ako ima kakva su iskustva :?: Ja se kopkam oko betine 700 i Graše 23.Ali nekako srce vuce Betini.
Malešan brod a i sto gre,kad se na idi on se raširi pari ka tanker od miljun tona i more mu puvat nosač aviona...
Bat
Member

Tip plovila: Nautika 650 K

PostPostao/la Dalmato » 18. 09. 2010. (07:13)

Bat je napisao/la:Pozdrav ljudi evo i ja se mislim uzeti betinu 700 idem je gledati sad u ponediljak,da li netko ima ovaj brod,ako ima kakva su iskustva :?: Ja se kopkam oko betine 700 i Graše 23.Ali nekako srce vuce Betini.

čuo sam od dosta ljudi da je betina bolja od graše....
Život pojednostavniti do maximuma...
Dalmato
Member

Tip plovila: damor 700

PostPostao/la Bat » 18. 09. 2010. (11:27)

I ja sam tako čuja ali ni jedno nisam vidija uzivo,sad ovaj tjedan iden u Solin vidit Betinu 700.Meni je moram priznat predivan brod,i velicina mi odgovara eto samo me zanima kako se ponasa na vitru
Malešan brod a i sto gre,kad se na idi on se raširi pari ka tanker od miljun tona i more mu puvat nosač aviona...
Bat
Member

Tip plovila: Nautika 650 K

PostPostao/la betinaši » 19. 09. 2010. (21:17)

Ima san dosta brodova pa mogu usporediti.
Bili smo ovo lito sa tri boda na vijađu.Sidilo je u krmi Betine 8 ljudi,
ilo i pilo. Stavin jedan rasklopni stol a kašun služi za odlaganje boca , teća...odličan
Bija s žnon po 3-4 dana, spava se super. Kuva se odlično. Možda je za velikog čovika zahod mali pa kolinima tučeš u vrata.Odličan
Evo u zadnjih misec inezivira ribolov i opet...odličan. Tri čovika love tunjon ka bog. Panula.. super i opet odličan.

UKRATKO:
Mane.. ima ih ali su zanemarive i ne utiču kod korištenja broda ili možda malo....npr. veči gavun za plin.
Brave za sve gavune sa istin klučen.Ograda u kokpitu krača šta znači završiti je iza bitve.Bolji inox( brzo dobije patinu),
stabilniji stol u salonu, hidraulični nosač za kutiju motora.
Ovo su moje primjedbe šta ne znači i da bi drugima smetalo.

dobre strane:: e sad bi se dalo pisati na dugo.
Uglavnom brod je pogođen i mislin da će dugo biti hit.
Svaki dan iman rezloga za reći da nisan falija- jer ipak veliki su to šoldi .
Ljubav prema ovom brodu je bila na prvi pogled a Bobi i njegov brat su ljudi koji ulivaju povjerenje.
U početku san mislija , svak svog konja fali , ali sve više san siguran da su brača svjesna koji posal su napravili.
Sve ovo i pišen da pomognen ljudima koji se odlučuju za kupnju broda.
Zapamtite : Ako van se Bobi u početku učini ignorirajuće šutljiv to nije zato šta je pripotentan nego čovik zna kakav mu je brod i zna da je kvaliteta odlična.
U slijedećm mom javljanju opisti ću od početka prvi susret s BETINOM , odluka , kupnja,izgradnja,
porinuć, pot do kuće i...
SVima puno pozdrava
betinaši
Member

PostPostao/la betinaši » 19. 09. 2010. (21:36)

Zaboravija san slike
Nemaš dopuštenje za pregledavanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
betinaši
Member

PostPostao/la betinaši » 19. 09. 2010. (21:40)

I još
Nemaš dopuštenje za pregledavanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
betinaši
Member

PrethodnaSljedeća

Natrag na Plastični brodovi

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.