Galeb

Sve što želite znati o plastičnim brodovima

Moderatori/ce: riberer, teranavis, Moderatori

Re: Galeb

PostPostao/la lupis » 19. 09. 2009. (13:21)

baraba je napisao/la:slažem se s lupisom. (ovo je nekakva bolna poštapalica na forumu vidim. :D)

ajde u k......,slikaslikaslika
Sve su osobe i događaji izmišljeni.
Svaka sličnost sa stvarnim likovima i događajima je slučajna.
lupis
Old Senior Member

Tip plovila: Merry Fisher 625,Suzuki 115

PostPostao/la bajica » 19. 09. 2009. (14:35)

iako je pod temom galeb mislim da ovaj post nije off topic. pratim forum duže vrijeme jer razmišljam o kupnji broda.
stoji sve što ste naveli o cijenama,ali je veći problem KONCEPCIJA ovih brodica. i kad bi bile bitno jeftinije koncept je jako upitan.
da se razumijemo; poštujem napore domaćih mailih brodgraditelja, čak sam pristalica poludeplasmanaca (vidi moj avatar), ali upravo sam se vratio iz Šibenika sa sajma gdje sam se definitivno uvjerio. To nije to.
wearing shoes with no socks in cold weather
bajica
Member

Tip plovila: SAGA 26LS / Yanmar 4JH2-DTE 88Ks

PostPostao/la baraba » 19. 09. 2009. (15:24)

kakvu si ti koncepciju zamislio?
baraba
Member

PostPostao/la Nikša » 19. 09. 2009. (17:08)

Ni ja se ne bi naljutija na jednog menorkina ( mislim da je to tvoj avatar )ali....... sa cilog sajma moj je favorit Šibenik 800! I Zanze i Tare prodaju poluproizvode za puno novaca. Što se opreme tiće ja zadovoljan sa starim galebom, torpedom i spartanskom opremom u brodu, a sa takvim brodom sam preplovio puno, i po danu i po noći, i po vitru i bonaci....ja zadovoljan. Ali, valjda san ja takav, malo mi triba za bit sritan.......
...
O SVETI MOJ MIHOVILE
SAČUVAJ SVOJU DICU I NEDAJ SE,
ZA TE SE BORE, TVOJA SU SLIKA,
U NJIMA TUČE SRCE ŠIBENIKA,
...
Nikša
New Entry

PostPostao/la lošinj » 19. 09. 2009. (17:33)

Valjda će biti i koji izložen na Sajmu u Rijeci pa da još jednom puknem od smijeha pred njegovim cjenikom.
Ako je Galeb težak cca. 1000 kg tu je znači utrošeno max. 15 000 kn materijala pa ne može ga onda prodavat za 80 000kn,tako Grašo i Nerezine.Ispada da naš radnik ima satnicu kao onaj u Luxemburgu.a da ne pričamo o ostalim sitnim materijalima koji se naplačuju kao da ih je sama NASA proizvela.
Neki dan mi je prijatelj uzeo u Peveca DMB 12 ks za 12 000 kn.Imao je DMB 9 sa kojom je natukao preko 5000 sati u par godina i nikada ga nije ostavio na moru.
A onaj tko tuče godišnje puno sati i tako neće uzet Yanmara ili neki drugi finiji motor.
lošinj
Old Senior Member

Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: Marlin 16, Yamaha 40/70.

PostPostao/la bajica » 19. 09. 2009. (20:00)

nisam zamislio nikakav novi koncept. sve postoji. paradox je da su neki brodovi skandinavskog porijekla primjereniji mediteranu od naših (čitaj prozračniji, bolje osunčani, o ergonomiji i praktičnosti da ne govorim).
kako se sve vraća na cijenu mogu objasniti i kroz nju. ja sam na sajam došao u autu sa 9 air bagova, sav mogući hocus pocus elektronike,makinja dizel, pogon na sva 4 itd, na cesti 36 000 EUR. dokazana marka , izvrsna servisna logistika.

ovdje bi na brodu od 50,60 itd keka trebao sidit dok vozim na po stolice dok ljudi jedva da mogu proć kraj mene. unutra, u kapunjeri, odsječen od svega što čini đitu lipom. ok, tržište sve regulira, ako ima dovoljno ljudi koji to hoće platit fine with me.

brodovi su kao kuće, odraz jednog vremena. a vrijeme je danas tjeskobno, živi se brzo i skupo. to je točno kakvi su naši brodovi nove generacije. tjeskobni.brzi.skupi.
imaš na brodu sve , a u biti nemaš ništa kako treba. jednostavnije : jebali bi se a da im ne uđe.

napomena je da ja nisam ribolovac i dozvoljavam da sa tog aspekta ne znam sagledati problematiku. ali i u toj priči po meni je ovo koncept ubi sve i vrati se sam, dakle ,brzo do pošte, imaš sve šta ti treba i za više dana. ekipa i family su samo višak, osim ako se ne voliš znojit i udisat tuđe feromone.

guc forma mi se sviđa.
menorkin, e menorkin.......
wearing shoes with no socks in cold weather
bajica
Member

Tip plovila: SAGA 26LS / Yanmar 4JH2-DTE 88Ks

PostPostao/la baraba » 19. 09. 2009. (20:59)

ne možeš uspoređivati velikoserijsku proizvodnju pleha i elektronike (koja btw na moru ne bi izdržala niti 2 mjeseca) sa maloserijskom proizvodnjom (naših) brodograditelja ili proizvođača brodskih motora. koliko uopće košta kompletan motor tvog auta?
naravno da ćeš za brod strane proizvodnje dobiti više za istu cijenu. čudi me da naši brodograditelji uopće opstaju...

sa druge strane koje barke se uopće proizvedu u količini od parsto tisuća komada? koliko košta razvoj svake brodice, a naši maštoviti brodograditelji svake godine imaju po 1-2 nova modela? kako da zarade uopće?
kako da se isplati proizvodnja od max 10-20 brodica godišnje sa serijskom proizvodnjom jedne bavarije npr. koja godišnje proizvede 2500 jedrilica? hej, svi naši brodograditelji rade sa jednim kalupom. jednim. fizički (kemijski) ne mogu napraviti više od 2 odljeva mjesečno. ne možeš vaditi odljev iz kalupa dok se ne osuši.

nerezine si našao za usporedbu? koliko je napravio brodica u 2009? jednu? ili dvije? :problem:
baraba
Member

PostPostao/la lošinj » 20. 09. 2009. (07:35)

Neće ni prodavati više dok god ne postave realnu cijenu koju diktira tržište.
lošinj
Old Senior Member

PostPostao/la perinjoza » 20. 09. 2009. (08:07)

lošinj je napisao/la:Valjda će biti i koji izložen na Sajmu u Rijeci pa da još jednom puknem od smijeha pred njegovim cjenikom.
Ako je Galeb težak cca. 1000 kg tu je znači utrošeno max. 15 000 kn materijala pa ne može ga onda prodavat za 80 000kn,tako Grašo i Nerezine.Ispada da naš radnik ima satnicu kao onaj u Luxemburgu.a da ne pričamo o ostalim sitnim materijalima koji se naplačuju kao da ih je sama NASA proizvela.

Ne možeš ama baš nikako računati cijenu po toj formuli.
Zaboravljaš na hrpu novaca koja je uložena u sam razvoj proizvoda i koju treba povratiti, onda hala, struja, voda, komunalije, grijanje, porezi, prirezi, trošarine, PDV-i i da ne nabrajam još nedaća sa kojima se privatnici susreću svaki mjesec.

Da se razumijeno, nije da ih ja branim ali moraš malo gledati realnije
perinjoza
Member

PostPostao/la lošinj » 20. 09. 2009. (08:18)

perinjoza je napisao/la:
lošinj je napisao/la:Valjda će biti i koji izložen na Sajmu u Rijeci pa da još jednom puknem od smijeha pred njegovim cjenikom.

Ne možeš ama baš nikako računati cijenu po toj formuli.
Zaboravljaš na hrpu novaca koja je uložena u sam razvoj proizvoda i koju treba povratiti, onda hala, struja, voda, komunalije, grijanje, porezi, prirezi, trošarine, PDV-i i da ne nabrajam još nedaća sa kojima se privatnici susreću svaki mjesec.

Da se razumijeno, nije da ih ja branim ali moraš malo gledati realnije

Sve su to realne stvari,ali kada malo pogledaš koliko dođe satnica radnika vani,struja,voda i najam hale ispada da bi takav brod onda najmanje došao cca. 30 % skuplji u EU ,a ono obratno.
lošinj
Old Senior Member

PostPostao/la primorac » 20. 09. 2009. (08:19)

Lošinj, ne možeš kroz cijenu kilograma materijala određivati cijenu broda. Kg smole košta 23,70 kn sa PDV-om, kvadrat staklenog mata/rowinga cca 17 kuna, dodaj katalizator...

Ajmo sad procijeniti automobil, 500 kg lima, 600 kg plastike i 100 kg aluminija, sve skupa 36.000€ ?? A kad ga prime na otpad, daju ti 300 kuna????

Ili još ljepše, autobus, 11500 kg željeza i plastike, 1.000.000 €....

Treba napraviti prototip, usavršiti ga, izraditi kalup, itd itd...

A brodovi i brodice će se raditi i prodavati, pa kom pasalo kome ne
Ne odlučuje onaj koji izlazi na referendum, nego onaj koji broji glasove.
primorac
Old Senior Member

Tip plovila: Kvarnerplastika Raša "UČKA"

PostPostao/la lošinj » 20. 09. 2009. (08:39)

Ja nisam ni u jednom postu spomenuo auto tako da tu nema usporedbe.Ako ja nabavim smolu ispod 20 kn,onda mogu mislit po koliko ju oni nabavljaju.Razlika od 15 000 kn do 80 000 kn je velika.Ne kažem da je sve čista zarada,ali veliki dio je, koji po meni nije realan.Šta nije bolje spustit maržu i radit više plovila nego ovako po jedan ili dva,a neki još uvijek nemaju narudžbu kao npr. Nerezine!
lošinj
Old Senior Member

PostPostao/la primorac » 20. 09. 2009. (09:24)

Ma barem naprave brod, kojekakvi uvoznici robe široke potrošnje prodaju po 3 puta većoj cijeni od nabavne?!?
Ne odlučuje onaj koji izlazi na referendum, nego onaj koji broji glasove.
primorac
Old Senior Member

Tip plovila: Kvarnerplastika Raša "UČKA"

PostPostao/la lošinj » 20. 09. 2009. (09:41)

primorac je napisao/la:Ma barem naprave brod, kojekakvi uvoznici robe široke potrošnje prodaju po 3 puta većoj cijeni od nabavne?!?

Kada bi mi na brzinu zaradili puno love. :? :?
lošinj
Old Senior Member

PostPostao/la amiklic1 » 20. 09. 2009. (10:33)

Računica je tu jednostavna, i stvarno nije nikad teže bilo biti proizvođač.

Recimo da brod u kitu košta 70000 Kn (evo moj npr., samo trup i paluba). Mogu se izbacit dva u misec dana.

To je 140000 Kn, od čega državi ide 23%, odnosno 26178 Kn.

Na računu brodograditelja ostane cca 113000 Kn.

U ta dva broda utrošeno je cca 40000 Kn materijala (smola, mata, odvajači, gelcoat sam termant košta 50 Eur po metru, a di su alati i slično)

Znači, sad na računu proizvođača ostane cca 73000 Kn.

Sad uzmimo da ima 4 radnika i vlasnik (dva u laminarnici i dva u montaži, šta je minimum), i da im je plaća 4000 Kn neto. Bruto je u tom slučaju oko 6500, znači na plaće otpadne 26000 Kn.

Na računu proizvođača nakon isplate plaća ostane 47000 Kn.

Sad triba još uzet ostale troškove:
1. struja
2. voda
3. komunalije
4. porez na tvrtku
5. doprinos Obrtničkoj komori ili HGK (obrt ili doo)
6. spomenička renta
7. telefon
8. internet
9. održavanje internet stranice 8većina to nema)
10. amortizacija opreme (otplata kredita za vozila i alate i strojeve)....
11. reklamiranje po tisku i slično
12. zakup sajamskog prostora
13. svašta nešto...

pa ti sad budi proizvođač...

PS: Tare za gulla dobije klizna vrata natkabine po ISTOJ cijeni kao proizvođač po kojoj ih je Zadarplast prodao meni. To nema smisla. I odmah mora biti skuplji u startu.
amiklic1
Old Senior Member

Tip plovila: Gull 745 / Yanmar 4JH4AE

PrethodnaSljedeća

Natrag na Plastični brodovi

Trenutno korisnika/ca: / i 5 gostiju.