Samogradnja 690

Sve što želite znati o plastičnim brodovima

Moderatori/ce: riberer, teranavis, Moderatori

Re: Samogradnja 690

PostPostao/la marinb.zd » 27. 06. 2014. (23:11)

Ma da naravno, moja greška ali coremat mi je nepoznat.
marinb.zd
New Entry

Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: primorka 630

PostPostao/la borro » 28. 06. 2014. (05:19)

Groff je napisao/la:Moje skromno znanje govori da roving nikako ne more bit prvi ni zadnji sloj, mora bit pokriven z matun, zato ti je najbolje stavljat naizmjenično, Mata, roving, mata.
Pozdrav !

kakva glupost!!! bez uvrede, al od kud crpite ove stvari i ideje?????
Chuck Norris Approved
borro
Old Senior Member

Tip plovila: deplasmanac Zampieri mare iz 1976g. + VP2002

PostPostao/la levan » 28. 06. 2014. (07:39)

U klasičnom kalupu rowing kao prvi sloj ocrtao bi kvadratiće na gelcoatu pa to ne ide :shh:

Za zadnji sloj ne vidim razlog zašto ne bi išao.
levan
Senior Member

Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: Jouet 920

PostPostao/la josme » 28. 06. 2014. (08:19)

marinb.zd je napisao/la:Toplinska izolacija mi je nepoznanica, odnosno ojačanje konstrukcije (jezgra)

1. Ovaj Teramant mi je zanimljiv, ali me je opet strah zbog tog posebnog ljepila koje treba stavljati. Zbog naknadnog stavljanja hoće li to sve prioniti kako treba.
2. Zanima ne Airex, ljepi li se on isto posebnim ljepilom ili se premazuje smolom i vunom, koja je ujedno i "ljepilo".
3. Na kraju najsigurnije rješenje mi izgleda kombinacija vune 250 g, 400 g, rowing i coremat. Dobijem jedno tijelo a ipak imam neku toplinsku izolaciju i čvrstoću.

Možete li mi reći nešto o tome, ako planiram staviti sedam slojeva po trupu, naravno na preklopima i više, kako bi Vi posložili slojeve.
Moja sadašnja razmiščljanja (Gelcoat u dva sloja + ispuna aerofilom po potrebi + dva sloja 250 g vune + Rowing + tri sloja 400 g. vune + završni roving.) Volio bi ubaciti Coremat ili nešto slično, ali gdje?

Termanto je ustvari isto što i Airex(komercijalni naziv)tj ekspandirana pjena...montira se ljepljenjem istom smolom kao i mat ,roving,coremat..
-sistem plastificiranja:gelcoat na dobro očišćenu površinu premazanu odvajačem,slojevi mata..preporučam na gelcoat najprije najmanje tri ruke što finijeg mata (250)onda staviš(preporuka) tzv kombimat (umjesto rovinga),nakon toga možeš mat 300 ili 400,sve šta staviš više fiberglasa(vune)povečava ti težinu pa računaj sa tim,stranice moraju biti čvrste ,jake i ne pretjerano debele..aerofil izbjegavaj on je samo za popunjevanje većih rupa,gelcoat u dva sloja super u tri još bolje..slojevi tanki inače puca,coremat ti je naizgled kao tkanina i njega mošeš stavljati na površine kao ojačanja umjesto termanta (štediš prostor)i lakše je raditi na zakrivljenim plohama...
... ajmo malo ... satnica.com ... povećajte si profit
josme
Old Senior Member

Tip plovila: luft-madrac

PostPostao/la Groff » 28. 06. 2014. (10:09)

borro je napisao/la:
Groff je napisao/la:Moje skromno znanje govori da roving nikako ne more bit prvi ni zadnji sloj, mora bit pokriven z matun, zato ti je najbolje stavljat naizmjenično, Mata, roving, mata.
Pozdrav !

kakva glupost!!! bez uvrede, al od kud crpite ove stvari i ideje?????

Iz tvoje glave sigurno ne! :thumbdown:
Groff
Old Senior Member

Tip plovila: Dalmatinka Suz 20, Kolibri Yam 2.5

PostPostao/la som » 28. 06. 2014. (11:41)

Boro pokri se usima.
som
Old Senior Member

Tip plovila: Galeb

PostPostao/la josme » 28. 06. 2014. (14:41)

...sunce...jaaaaaakoooo....mozak....piiiiiišti..sve je ispreturano....
....nije za zamjeriti.... :Drink40:
josme
Old Senior Member

PostPostao/la marinb.zd » 28. 06. 2014. (15:57)

Josme hvala na odgovoru za plastificiranje.

josme je napisao/la:...sunce...jaaaaaakoooo....mozak....piiiiiišti..sve je ispreturano....
....nije za zamjeriti.... :Drink40:

A pošto je ovako vruče, svima želim ledenu pivu u hladu.
marinb.zd
New Entry

PostPostao/la marinb.zd » 28. 06. 2014. (16:01)

Luka, hvala još jednom na avataru.
marinb.zd
New Entry

PostPostao/la M710 SEA PEARL » 28. 06. 2014. (17:19)

......... iz osobnog iskustva ti ne bi preporucija ...... kombimat ..... tesko je raditi s njim , narocito di su kantuni ......... :thumbup:
LONGLIVELEGENDARNI :Happy31:
M710 SEA PEARL
Old Senior Member

Tip plovila: MAESTRAL 710 - VOLVO PENTA D2-40

PostPostao/la luka » 28. 06. 2014. (17:27)

Nema na cemu Marine, napisao sam ti zasto nije mogla ispasti 100 % ista, dimenzionalno je skoro ista, onako kako si je ti nartao, ima razlike u provenom fleru rebara, neke mjere sam zaokruzio na punu vrijednost

slika

slika

slika

slika

slika

slika

slika

slika

slika

slika

slika
luka
Meštar kalafat

PostPostao/la 4ever » 28. 06. 2014. (20:50)

josme je napisao/la:
marinb.zd je napisao/la:Toplinska izolacija mi je nepoznanica, odnosno ojačanje konstrukcije (jezgra)

1. Ovaj Teramant mi je zanimljiv, ali me je opet strah zbog tog posebnog ljepila koje treba stavljati. Zbog naknadnog stavljanja hoće li to sve prioniti kako treba.
2. Zanima ne Airex, ljepi li se on isto posebnim ljepilom ili se premazuje smolom i vunom, koja je ujedno i "ljepilo".
3. Na kraju najsigurnije rješenje mi izgleda kombinacija vune 250 g, 400 g, rowing i coremat. Dobijem jedno tijelo a ipak imam neku toplinsku izolaciju i čvrstoću.

Možete li mi reći nešto o tome, ako planiram staviti sedam slojeva po trupu, naravno na preklopima i više, kako bi Vi posložili slojeve.
Moja sadašnja razmiščljanja (Gelcoat u dva sloja + ispuna aerofilom po potrebi + dva sloja 250 g vune + Rowing + tri sloja 400 g. vune + završni roving.) Volio bi ubaciti Coremat ili nešto slično, ali gdje?

Termanto je ustvari isto što i Airex(komercijalni naziv)tj ekspandirana pjena...montira se ljepljenjem istom smolom kao i mat ,roving,coremat..
-sistem plastificiranja:gelcoat na dobro očišćenu površinu premazanu odvajačem,slojevi mata..preporučam na gelcoat najprije najmanje tri ruke što finijeg mata (250)onda staviš(preporuka) tzv kombimat (umjesto rovinga),nakon toga možeš mat 300 ili 400,sve šta staviš više fiberglasa(vune)povečava ti težinu pa računaj sa tim,stranice moraju biti čvrste ,jake i ne pretjerano debele..aerofil izbjegavaj on je samo za popunjevanje većih rupa,gelcoat u dva sloja super u tri još bolje..slojevi tanki inače puca,coremat ti je naizgled kao tkanina i njega mošeš stavljati na površine kao ojačanja umjesto termanta (štediš prostor)i lakše je raditi na zakrivljenim plohama...

evo ako ce pomoc slikoviti prikaz ovoga sta ti je josme napisa
prva slika ima po redu, dvi ruke delkota,dvi ruke 250 mate,roving,opet dvi 250 mate,airex,dvi 300 i zavrsia sam sa mikro matom posto se radi o krovu ali u principu je to to :lol:
http://prntscr.com/3xfj7o
http://prntscr.com/3xfjip
ova slika ti je ojacanje sa corematom :thumbup: (krmeno zrcalo)
4ever
Old Senior Member

Tip plovila: adriatic790 m 34T

PostPostao/la josme » 29. 06. 2014. (08:37)

M710 SEA PEARL je napisao/la:......... iz osobnog iskustva ti ne bi preporucija ...... kombimat ..... tesko je raditi s njim , narocito di su kantuni ......... :thumbup:

..istina.. je malo teže ...ali ne toliko da se nebi preporučilo...treba znati kantune obrađivati ;) ...i sa običnim matom nije jednostavno... :wave:
josme
Old Senior Member

PostPostao/la zore70 » 29. 06. 2014. (19:21)

borro je napisao/la:kakva glupost!!! bez uvrede, al od kud crpite ove stvari i ideje?????

Boro nisi u pravu, rowing se nikad ne stavlja kao prvi sloj u kalup,niti ka drugi jer se stezanjem ocrtava na gelcoatu mreža rowinga.Kao zavrsni sloj nigdi nije problematičan,dapače.
Josme je lipo objasnija..

Jedna od najvaznijih stvari kod odlivanja je prvi i drugi sloj gelcoata i to strogo pazit na prašinu u kalupu.Posli prvog sloja mata na gelcoat obavezno detaljan pregled ima li mjehurića,nepokrivenih kantuna i sl. šta triba popravit.
Sve posli za popravit je patnja.

Rukovanje kombimatom,corematom i sl. nije nikakava problem ako se ispravno pripreme prijelazi i radijusi.Ako nije tako onda je frka "lomit" ih priko toga. i malo deblji-teži mat.
Nekidan smo ja i moj kumpanjo napravili natkabinu na brodu isprid radione direktno ukalupovanu na vertikalnim pločama da prati linije kabine.
Ni gel coat,ni mat ni coremat nisu se ocidili,napuhali niti su bili kantuni problem.

Malo pripreme,razmišljanja i sve šljaka a niko od nas nije profić u plastici,samo riba upalit glavu ;)
Albert Einstein je svojevremeno izjavija: "samo su dvije stvari beskrajne: svemir i ljudska gupost...ali za svemir nisam siguran"
PRIJATELJI SU BRAĆA KOJU SAMI IZABIREMO
zore70
Old Senior Member

Tip plovila: MARCO 810+VM MD704LH-200KS

PostPostao/la wahala » 29. 06. 2014. (21:15)

Bravo Marine, hvalevrijedan projekt :clap:

Posto sam i sam u preinakama slicnog trupa pokusavam po forumu saznat kako dodati ovaku kobilicu na trup, izraditi je posebno pa ju "zaljepit" ili ju napravit direktno na trupu :?:
wahala
New Entry

Tip plovila: Arima Sea Ranger 21

PrethodnaSljedeća

Natrag na Plastični brodovi

Trenutno korisnika/ca: mstim i 9 gostiju.