Gull 745

Sve što želite znati o plastičnim brodovima

Moderatori/ce: riberer, teranavis, Moderatori

Re: Gull 745

PostPostao/la unije » 15. 10. 2009. (21:25)

da,svakakvog svita ima...biće se ofendrio zbog NŠ...a reka je kako će stavit brod pod niku ceradu
unije
Korisnik baniran

PostPostao/la amiklic1 » 15. 10. 2009. (21:54)

A je, tebi ću reć šta san radio :D

Dašta san nego radio. Otvorio san podu u NK i pokuša nać misto i položaj za smještaj dviju baterija, ali teška je to misija. Iako se prostor čini ogroman, dvije kartonske kutije skrojene na mjeru pokazale su da jedna stane, a druga jako teško.

Planirao sam stavit ovo:
http://www.rollsbattery.com/pdf/pdf_rolls/t12136m.pdf , a sad ću kalkulirat drukčije.

Najvjerojatnije će baterije sa strane motora (jedna sa svake strane), pa možda stavim i jače. Možda ovo:
http://www.surrette.com/pdf/pdf_rolls/t12250m.pdf

Garancija 7 godina, snage za lansirat motor na misec, puuuno rezervnog kapaciteta...

Punjač će bit' Quick, mislim ovaj http://www.starmarinedepot.com/Quick+Sw ... r+500.html

Onda ću ubacit i bojler. Motor grije vodu dok radi, a može se napajat i s kopna. Zgodna stvar za oprat ruke i oprat se malo kad roniš zimi. A ja ronim zimi. (sad će me ona dva razapet opet... :lol: )

Onda san izmirio sve gavune kako bih i to iznio svekolikom pučanstvu, da vidimo "di nema mista", al' zaboravio sam papir na brodu.

Pa sam obložio i zadnji dio frižidera poliesterskim pločama, i skrojio okvir poklopca frižidera, a poklopac sam prikrojio da stane guma (brtva) na njega.

Pa sam onda probio dvi rupe šaluperom iz motornog prostora u kobilicu, malo sredio te otvore da mogu sutra namazat top-coatom.

Onda san otiša po plastificirane longarine, pa dogovorio dostavu narudžbe od prošlog tjedna (dolaze opet neke stvarčice),
napravio šagume podova bočnih spremišta i pregrada iz NK u bočna spremišta.

Donio san dvi table šperploče 4mm za obloge k i nk te par desetaka kvadrata skaja sa spužvicom.

Sutra idem po šperploču 12mm i po samoljepivu izolaciju za k i nk, koju ću zalipit prije stavljanja obloga.

To sve planiran napravit do kraja miseca, a i motor će dotad bit u brodu. Onda me čeka malo više pravog posla nevezano uz brod, i to desetak dana najviše...

Onda početkom 11.miseca ide ugradnja prozora, drvenarije iznutra, WC itd...
amiklic1
Old Senior Member

Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: Gull 745 / Yanmar 4JH4AE

PostPostao/la Nino » 16. 10. 2009. (00:06)

Zrak za sagorijevanje priblizno ide 4,5m3 po KS na sat.
Za odvodjenje topline oliti ventilaciju prostora motora ide koliko i za motor.
Brzina ma kakva bila radi podtlak iza zrcala. Veca brzina veci podtlak.
Nemore se racunat priko djiri i taktova usisa (npr zrak za ispiranje cilindara fali, ...)

A sad:
Amiklicu svaka cast na volji i zivcima. Ovo stivo sta ga cinis cekan ka i neke kolumne po novinama.
Steta sta nije samo to za citanje nego moran citat i neke druge komentare kojima i nije misto tu.
Ali tako to ocito mora bit...
Sve u svemu nadan se samo da ces sa pisanjen izdrzat do porinuca. Strasno dobro :thumbup:
Ja cu bit toliko slobodan da ti se javin na PP (kad se vratin sa veeelike ladje) jer me interesira ta ledenica sta si radija.
Volija bi malo o tome popricat ako budes tada od volje.
Samo naprid...
Piscare necesare est
Nino
Member

PostPostao/la unije » 16. 10. 2009. (07:08)

a vidim nije bilo tu puno posla ;) sve neka šetnja i mjerenje i razmišljanje . ča bi bilo da nemaš kontraštampu, cili dan bi sidija na banku i razmišlja. sad vidiš kako ti je to bila dobra odluka.
dvi stvari me zanimaju:
koliko vidim stavio si frižider u bočne boksove u kabini, da li si planira staviti nekakav stol u kabini ? i sam sam bio u jednoj varijanti za takvu opciju (poz. frizera) ali me to stalno otvaranje poklopca frižidera odvratilo od ideje. pitam te zbog tih kušina koji će doći iznad. kad sam na moru svaki čas otvaram frizer za ješku, za staviti ribu unutra, za pivu, za ovo za ono...

druga stvar je to zagrijavanje i to nije loša ideja dapače, ovi vikendaši koji idu na more od 15.7. do 15.8. čast izuzecima ne doživljavaju radosti izlaska iz mora tem 8 stupnjeva kao i spavanje u takvoj kabini. ma nije ni to neka velika nevolja, ali stavio bih jedan mali radijator koji bi bio vezan na mješalicu motora i također dok motor radi grijanje je tu. dobro je to svakako radi vlage. taj mali radijator bi stavio u provu.
unije
Korisnik baniran

PostPostao/la amiklic1 » 16. 10. 2009. (07:34)

unije je napisao/la:a vidim nije bilo tu puno posla ;) sve neka šetnja i mjerenje i razmišljanje . ča bi bilo da nemaš kontraštampu, cili dan bi sidija na banku i razmišlja. sad vidiš kako ti je to bila dobra odluka.
dvi stvari me zanimaju:
koliko vidim stavio si frižider u bočne boksove u kabini, da li si planira staviti nekakav stol u kabini ? i sam sam bio u jednoj varijanti za takvu opciju (poz. frizera) ali me to stalno otvaranje poklopca frižidera odvratilo od ideje. pitam te zbog tih kušina koji će doći iznad. kad sam na moru svaki čas otvaram frizer za ješku, za staviti ribu unutra, za pivu, za ovo za ono...

druga stvar je to zagrijavanje i to nije loša ideja dapače, ovi vikendaši koji idu na more od 15.7. do 15.8. čast izuzecima ne doživljavaju radosti izlaska iz mora tem 8 stupnjeva kao i spavanje u takvoj kabini. ma nije ni to neka velika nevolja, ali stavio bih jedan mali radijator koji bi bio vezan na mješalicu motora i također dok motor radi grijanje je tu. dobro je to svakako radi vlage. taj mali radijator bi stavio u provu.

Znaš da cili dan radiš pa na kraju kad se osvrneš dok odlaziš imaš osjećaj da nisi ništa radio. Krojim ploče poliestera van broda, kod radione, pa imam osjećaj da sam 100 puta sašao i ponovno se popeo na brod.

A ostale stvari isto. Akumulatore sam pokušavao upasat u kobilicu jedno sat-dva, bez uspjeha. Imao sam više modela i mjera, pa sam za svaki radio šagum od kartona... na koncu sam odustao jer čak i ako nekako stanu bit će teško dostupni i neće oba moć izać iz prostora bez pomicanja drugog.

Evo, kad sam se naspavao ideja je malo sazrila, ide voda s jedne a baterije s druge strane motora.

Sad bi trebalo laminirat postolja za to. Ima u Tare kupit gotova polica koja se Crestomerom zalijepi baš na tu poziciju, nekih 25cm širine i 1m dužine, s gornje strane gelcoat. Mislim da bi obe bile cca 100 Eur, pa sad i o tome mislim.

Šta se tiče frižidera, znaš da se većinu vremena ne sjedi u kabini nego vani. da, bit će stol unutra, ali mislim imat jedan stol kojem bih ploču po potrebi premještao vani u kokpit i unutra, da ne kompliciram sa smještajem dodatne ploče iz kopkpita ako bih imao dva. Nosač na ploči će bit postavljen asimetrično, na 1/3 širine, tako da ga mogu više ili manje odmaknit od bočne klupe. kad sjedi netko na bočnoj klupi onda onaj dio od 1/3 okrenem prema njoj, a u ostalim prilikama prema boku okrenem 2/3 ploče. Taj stol će bit i dio podnice ležaja, kako je uobičajeno, ali na bokovima klupa bit će još dva komada od drveta koji će se podizat tako da se proširi krevet (mogu dobit širinu do 140cm na taj način).

A za zagrijavanje ću stavit Webasto. Ima ih ponekad kupit po oglasima, cijena je cca 200-300 Eur za komplet s elektronskom komandnom pločom, pa će to sigurno unutra.

Vidio sam nedavno i rješenje za hlađenje kod jednog čovika, ali nisam siguran isplati li se to radit. Nije komplicirano. Uzeo je mali inox hladnjak, veličine cca 15*30cm, kao mali hladnjak grijanja u autu, i spojio ga na način da mala pumpa kroz njega povlači more. S jedne strane tog hladnjaka je 12cm ventilator (kao iz kompa) i on puše preko hladnjaka u kabinu. More je cca 27-28 stupnjeva ljeti,. šta znači da ohladi i zrak. Kao neka improvizirana klima za male brodove. Smija san se kad san vidio, ali radi stvarno. Ja puka od smija jer san mislio da se čovik zaje_aje, a on mrtav ozbiljan me gleda. A neugode....
amiklic1
Old Senior Member

PostPostao/la unije » 16. 10. 2009. (07:48)

koje si akumulatore odlučio staviti ?
glede plovidbe ti pucaš litnji lov, a zima ? sad su dva do 3 miseca kad je pravi ribolov, od liganja, komarče do ostalog. tako da se neće baš puno sjediti vanka.
teško ćeš izvesti stol koji bi pasao i u kabini, kao dno kreveta i vanka u kokpitu, aj baš me zanima inače brod se ljulja to znaš i sam i triba to dobro fiksirat u pod inače se znaju te nogice i slomit.
tamo na radarima sam nešto nažvrljao, ali ponovit ću ukratko, imam 2x110 olovne baterije i za ove višednevne đireve, mislim da trebaju baterije 2x180 Ah.
pogotovo kad je dan kraći a to je sada kad se lovi. liti se pune malo motor malo solar i to radi ali ćim je dan okračao gotovo je. sunce zađe u 4 popodne solar radi do 2 kada puni oko 1,5-2 A i to je to. a sve ti drugo radi. pošto u tom boksu di su mi sad aku baterije ima dovoljno mista (hehe velik je to brod) stanu i ove velike bez straja
unije
Korisnik baniran

PostPostao/la amiklic1 » 16. 10. 2009. (14:10)

unije je napisao/la:koje si akumulatore odlučio staviti ?
glede plovidbe ti pucaš litnji lov, a zima ? sad su dva do 3 miseca kad je pravi ribolov, od liganja, komarče do ostalog. tako da se neće baš puno sjediti vanka.
teško ćeš izvesti stol koji bi pasao i u kabini, kao dno kreveta i vanka u kokpitu, aj baš me zanima inače brod se ljulja to znaš i sam i triba to dobro fiksirat u pod inače se znaju te nogice i slomit.
tamo na radarima sam nešto nažvrljao, ali ponovit ću ukratko, imam 2x110 olovne baterije i za ove višednevne đireve, mislim da trebaju baterije 2x180 Ah.
pogotovo kad je dan kraći a to je sada kad se lovi. liti se pune malo motor malo solar i to radi ali ćim je dan okračao gotovo je. sunce zađe u 4 popodne solar radi do 2 kada puni oko 1,5-2 A i to je to. a sve ti drugo radi. pošto u tom boksu di su mi sad aku baterije ima dovoljno mista (hehe velik je to brod) stanu i ove velike bez straja

Stavit ću AGM baterije. One jedine mogu služit' i za start motora i za servisne bat.

Računam na 2*200 Ah, ali trebaš znat da ti iz svojih olovnih možeš izvuć jako malo struje jer ih možeš ispraznit do cca 70% napunjenosti, a ja AGM mogu ispraznit do 30% napunjenosti. paralelna usporedba kapaciteta ni izdaleka niej moguća. Teška tema :-)

Stol koji će bit imat će u podu stopu u koju se utakne noga, a ista takva stopa će bit i u kokpitu. Znači uzmeš ploču i nogu i prebaciš u kokpit.

Jedino me puca napravit i stopu i nogu jer ovo šta se prodaje mi se sve čini nekako slabo, jadno i tanko.

Uglavnom, šta se tiče olovnih baterija, ovakav je odnos napona i stanja napunjenosti baterije:
slika

Problem s Gel baterijama je šta moraju bit punjene strujom koja je najviše "C20" strujom, ili 5% nazivnog kapaciteta (!!!), a regulator alternatora baš i ne osjeća na taj način, odnosno prilagođen je olovno kiselinskim baterijama, pa onda trošak skupe Gel baterije bacimo u brzo smanjenje kapaciteta .

AGM se pune jednako kao i olovno kiselinske, pa je to i njihova ogromna prednost za uporabu u plovilima. Čak neke AGM baterije možete punit 4*strujom nazivnog kapaciteta bez uništenja, za posebno brza punjenja. Opet, kabeli ne mogu podnijeti te struje, pa to nije priča za nas. Znači 100Ah bateriju punite sa 400A strujom.

Također, AGM se mogu praznit' do 60%, (neke i do 80%) prije ponovnog punjenja, a GEL

Po meni, ako uzmemo u obzir da bi svatko trebao izračiunat bilancu snage i potrošnje/punjenja baterija na svom brodu (ili to netko drugi treba napravit za njega), najvažnija stvar koju nakon toga treba gledati je broj ciklusa za koji je baterija predviđena. To znači koliko puta se može potpuno isprazniti (do sigurne razine, dakako) prije nego rikne.

Također, ako baterije praznimo do 50% napunjenosti one će trajat' dvostruko duže nego ako ih praznimo do 20% napunjenosti. A ako ih praznimo samo do 80% napunjenosti trajat će 5 puta duže nego da smo ih praznili do 50%.

zato ja planiram stavit veće baterije, da se prazne do dobre, dosta visoke razine napunjenosti, i da dugo traju. Ove šta ja planiram iomaju garanciju 7 godina, a to govori dosta.
http://www.eastpenn-deka.com/assets/base/0139.pdf
amiklic1
Old Senior Member

PostPostao/la amiklic1 » 16. 10. 2009. (14:11)

Nino je napisao/la:Zrak za sagorijevanje priblizno ide 4,5m3 po KS na sat.
Za odvodjenje topline oliti ventilaciju prostora motora ide koliko i za motor.
Brzina ma kakva bila radi podtlak iza zrcala. Veca brzina veci podtlak.
Nemore se racunat priko djiri i taktova usisa (npr zrak za ispiranje cilindara fali, ...)

A sad:
Amiklicu svaka cast na volji i zivcima. Ovo stivo sta ga cinis cekan ka i neke kolumne po novinama.
Steta sta nije samo to za citanje nego moran citat i neke druge komentare kojima i nije misto tu.
Ali tako to ocito mora bit...
Sve u svemu nadan se samo da ces sa pisanjen izdrzat do porinuca. Strasno dobro :thumbup:
Ja cu bit toliko slobodan da ti se javin na PP (kad se vratin sa veeelike ladje) jer me interesira ta ledenica sta si radija.
Volija bi malo o tome popricat ako budes tada od volje.
Samo naprid...

Samo se javi , nema frke.
amiklic1
Old Senior Member

PostPostao/la tomi » 16. 10. 2009. (18:15)

a jabi ga najprije m 700, a sada galeb, a nikad kraja.jedno pitanje: ŠTA KUPUJEŠ POLUPROIZVODE?
tomi
Old Senior Member

PostPostao/la unije » 16. 10. 2009. (20:00)

daj od tih agm baterija stavi neku adresu ili da ih kupimo zajedno pa bi pa neki popust ?
unije
Korisnik baniran

PostPostao/la amiklic1 » 16. 10. 2009. (20:31)

tomi je napisao/la:a jabi ga najprije m 700, a sada galeb, a nikad kraja.jedno pitanje: ŠTA KUPUJEŠ POLUPROIZVODE?

Nijwe poluproizvod nego roh-bau ;) ..

nego, evo me s broda, otiša san malo radit poslije radnog dana koji me satra...

Evo rupe u podu natkabine šta san je otvorio pokušavajući smjestit baterije unutra. Ispalo je da stane samo jedna, pa će taj prostor sad bit iskorištena za nekakvo korisno spremište.
slika

Završio sam i oblaganje i fugiranje unutrašnjosti frižidera. Pošto radim brod u boci moram prvo završiti unutarnji dio (polovicu prema boku broda) i onda polako prema otvoru. Evo kako sad izgleda unutrašnjost
slika

A ovo je poklopac koji sam dobio i uredio
slika

Stavio sam i poklopac provenog gavuna i bravicu/podizač. Evo sliek iz noćne smjene
slika
slika

Ondas sam prionuo postavljanju izolacije na bokove natkabine i kabine. Nije debela ali znači nešto... Samoljepiva je pa nije problem popstavit, jedino je važno prije odmastit i očistit površinu na koju se lijepi da ne bude prašnjava. Čistio sam koncentriranim alkoholom i pustio da se osuši.
slika

Onda sam otvorio gornju ploču kuhinje i postavio kuhalo i sudoper. Ovo nije konačno jer gore ide Kerock ploča, ali otvor moram napravit ranije da po njemu ocrtam na ploči di se reže. Unutra me iznenadilo koliki je prostor. OGROMAN!...
slika
slika
slika
amiklic1
Old Senior Member

PostPostao/la unije » 16. 10. 2009. (20:46)

prostor je ogroman, ali neće biti baš tako dugo. kad počneš razmišljati gdje će ti ići odvod lavandina već smanji taj prostor na 50 % ;)
zatim izgradnja police/stalaže/ormarića gdje ćeš držati posuđe to ti smanji još na pola i ostane još samo pola :D
poklopac provenoga pika mogao si napravit da se otvara prema boku, ovako mislim da nije praktično. ako dižeš sidro na ruke i slažeš konop ili sidro unutra gazit ćeš po poklopcu...
unije
Korisnik baniran

PostPostao/la lupis » 16. 10. 2009. (20:54)

unije je napisao/la: ako dižeš sidro na ruke i slažeš konop ili sidro unutra gazit ćeš po poklopcu...

jebemu mišića...,jesi brz....,ovo je ko najbrži prst,he-he...,nekst kvešćn...
Sve su osobe i događaji izmišljeni.
Svaka sličnost sa stvarnim likovima i događajima je slučajna.
lupis
Old Senior Member

Tip plovila: Merry Fisher 625,Suzuki 115

PostPostao/la unije » 16. 10. 2009. (21:12)

to si ga ti htio pitat aj priznaj :D ?
unije
Korisnik baniran

PostPostao/la unije » 16. 10. 2009. (21:15)

nego di će ići plinska boca ?
unije
Korisnik baniran

PrethodnaSljedeća

Natrag na Plastični brodovi

Trenutno korisnika/ca: Google [Bot] i 5 gostiju.