Pozdrav svima,
Zanimala bi me iskustva ljudi koji imaju kombinaciju Kuster 15 i Yamaha 9.9/15/20.
BARKA -> Ko ne zna o kojoj barci govorin neka pođe na stranice škvera -
http://www.skver-kustera.hr - na tim stranica se lako navegaje pa možete pogledat sve specifikacije barke. Ja dalje u tekstu govorin o osnovnoj verziji. Znači bez ikakve dodatne opreme.
MOTOR -> Motori o kojima govorin su redom F9.9FMHL, FT9.9GEL, F15CMHL,F20BMHL. Ode bi tio napomenit razliku između drugog po redu motora koji je FT. Nešto sam tražio i googlo ali mi to baš i nije jasno(High thrust).
Od kad san prvi put vidio barku usiklo mi se slika u glavu kako bi barka tribala izgledat. Ima finu liniju. To je to što se estetike tiče a sve ostalo je vrh. Velika radna prova. Škafet koji se more dizat. Mista u barci koliko te volja. Ja osobno ne bi tio jači motor od 20 niti bi tio ikakvu konzolu u sredini. To mi je previše. Ali u zadnje vrime su mi se javile neke nedoumice/pitanja.
1) Čito sam post na ovom forumu vezan za razlike između deplasmanca, poludeplasmanca i glisera i mogo bi reć(iako me malo strah jerbo san pročito svih 30 i nešto strana toga posta) da je ovo poludeplasmanac. Ja san se naučio na ovu barku koju mi stari ima(Marušić pasara 440 yamaha 5 2t) i naučio san se na njenju izuzetnu stabilnost. Ta barka je deplasmanac. Dosta ljudi govori kako poludeplasmanci i nisu nešto pretjerano stabilni na moru. Ne kažen sad da se izvrću ili tako nešto nego me čisto zanima na što se tu misli? Na koji način nisu stabilni. Naravno da ga neću vozit 15 milja po žestokom maestralu!!! Da li se barka ponaša ko pasara kad se spusti gas? Kakva je na bočnim valovima? Kakva je kad valovi udaraju u krmu? Sa trenutnom barkom po najžešćen maestralu meni se gušt vozit kad mi maestral ide u krmu
2) Također me zanima ona kadica di doje motor. Koliko je to u biti hendikep kad se stavlja motor sa ručicom? Je li se čovik triba dobro protegnit. Niki dan san vidio dva kustera u Splitu i čini mi se da nije tako strašno ali bi ipak tio čut od nekoga ko ima motor sa ručicom na ovoj barci.
3) Koliko ova barka brzo more ić sa kombinacijama 9.9(F/FT)/15/20. Težina same barke je malo jače od 300 kg. Pošto ja uvik iden udvoje na barku onda se još triba dodat 200kg. Pa rezervar od 20l. Pa vesla, sidro, konopi, škarmi. Amo reć nekih 550 kila ugrubo.
Eto nadan se da san dao dovoljno informacija