Sredjivanje Leidi 600

Sve što želite znati o plastičnim brodovima

Moderatori/ce: riberer, teranavis, Moderatori

Re: Sredjivanje Leidi 600

PostPostao/la mikula moli » 12. 05. 2012. (20:33)

evo doslo lipo vrime, pala je prva trodnevna djitica za prvi maja, a doslo je i vrime da se napravi sta na brodu..... ;)

kako nisam odavno, valjalo je cutit malo volj plastike, acetona i gelcota.....

tako da sam priuredija sidreni gavun, odnosno pregrada koja sam prosla godine napravija nije se pokazala u praksi, prostor za lanac je bija mali, pa kad bi diza vecu duzinu lanca tribalo bi ga koji put rukom rasporedit, sad bez greske more skupit svih 50m bez da ga se takne..... zahvaljujuci Fein multimasteru (oli ti ga multipraktiku) o kome se i pisalo na nekoj temi pilanje je bilo vrlo jednostavno a osjet plastike na kozi neprocjeniv, moram priznat da mi je falilo...... :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

jos vaznije je da je mola dobila pomocni motor, tohatsu 8hp 2 cilindra, ma uvalija mi ga jedan sa foruma ;)
tribalo bi i na njemu prominit propelu jer trenutmo je 8.5x7.5 , a bolje bi bila neka teretna 8.7x5.0
u svakom slucaju pun gas 5,5knot a mislim da bi bilo i bolje da motor moze uvatit vise djira.....
nosac je moja vizija tvornicke varijante, nesto drugaciji od orginala posebno po sistemu kacenja u gornjem polozaju..... kako je motor duga osovina nosac je za par centimetara visi tako da je upravljanje motorom nesto lakse, za sada se pokazalo dobro i propela ne vata zrak priko vala......

slika

slika

slika

slika

slika

slika
mikula moli
Senior Member

Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: Leidi 600 + Suzuki 140

PostPostao/la brko » 14. 05. 2012. (10:33)

Evo sad lipo možeš Marcelu prodati dizajn ; )
"Da je voda dobra žabe bi k'o krave bile"
brko
Member

Tip plovila: zasada "bez plovila"

PostPostao/la mikula moli » 14. 05. 2012. (14:57)

ovo je kopija marselovog nosaca, nesto promjenjena......
ima poprecnu cijev za koju se podize nosac.... i krakun za kacenje u gornjem polozaju poluautomatski ;) :D
mikula moli
Senior Member

PostPostao/la lvky » 14. 05. 2012. (21:02)

mikula, kako se učvrsti u donjem položaj, kada je motor u moru :think:
"Najveća draž braka je što bračne partnere prisiljava na -preljub" by Oscar Wilde
lvky
Old Senior Member

Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: beneteau antares 760, volvo penta 200ks

PostPostao/la tg-boy » 14. 05. 2012. (21:35)

poluautomatski to je kao ono klik kad dođe gori :D ... osobno bi to malo učvrstija zdravo seljački klasično -- ali virujen da je i ovako dobro nego samo malo liđerasto izgleda :wave: :wave:

tg-boy
Old Senior Member

Tip plovila: galeb, volvo md11c

PostPostao/la mikula moli » 14. 05. 2012. (23:11)

u donjem položaju nema di, provjereno.....

a u gornjem ga drži tondin od 15mm, dio koji prolazi kroz nosac je tokaren na 12mm, nebi reka da je lidjerasto.....
mikula moli
Senior Member

PostPostao/la tg-boy » 14. 05. 2012. (23:23)

ovako po slici nikad nebi reka da je 12mm --- sve pet :wave:
Prije sam bio umišljen - sad sam savršen - bit će bolje
tg-boy
Old Senior Member

PostPostao/la Trogiranin » 15. 05. 2012. (15:21)

Mikula znači kad voziš nema niti malo tendenciju da klizne uzgor bez ikakve blokade, štifta, vide i sl. ... ? :think:
,a i kakav bi to lignjolov bio da se ne mora beštimat, te ja pitam ? BY zipi

Ovaj Trogiranin ...pa vidi mu lokaciju....,i ti bi njemu vjerovao..??...by LUPIS

Imat brod na livadi je isto ko i imat kravu, ne možeš plovit! ..... A KO BI DRUGI ..... LUPIS !!!
Trogiranin
Old Senior Member

Tip plovila: Galeb 6,75 Lombardini LDW 2204

PostPostao/la mikula moli » 15. 05. 2012. (15:24)

vezen za pentu olujno sidro ili dva jupola pa vucen za sebom da nebi penta utekla gori ;) :think: :think:
mikula moli
Senior Member

PostPostao/la ceko » 15. 05. 2012. (21:48)

Trogiranin je napisao/la:Mikula znači kad voziš nema niti malo tendenciju da klizne uzgor bez ikakve blokade, štifta, vide i sl. ... ? :think:

Kad vozi napred motor vuče prema dole.
Muci, jebi i ki te ca pita!
ceko
Old Senior Member

Vrsta ribolova: mali
Tip plovila: maestral 500, elan 490

PostPostao/la tg-boy » 15. 05. 2012. (22:16)

he he --- trogiranin dati ću ti malo repeticija - dinamika - sila - moment, jeftino u favorita (jet-set) na piću, crtat ćemo na salveti he he ...... uključiti vijuge :D :D :wave:
Prije sam bio umišljen - sad sam savršen - bit će bolje
tg-boy
Old Senior Member

PostPostao/la Trogiranin » 16. 05. 2012. (05:37)

A štaš kad sam glup ! :oops:
Al ništa zato, vidim da je na forumu naveliko metastazirala pamet zadnje vrime pa ću se valjda nekako snać ... Uvik se nađe koja "dobra" duša da pomogne neukom !!! :problem:
,a i kakav bi to lignjolov bio da se ne mora beštimat, te ja pitam ? BY zipi

Ovaj Trogiranin ...pa vidi mu lokaciju....,i ti bi njemu vjerovao..??...by LUPIS

Imat brod na livadi je isto ko i imat kravu, ne možeš plovit! ..... A KO BI DRUGI ..... LUPIS !!!
Trogiranin
Old Senior Member

Tip plovila: Galeb 6,75 Lombardini LDW 2204

PostPostao/la Pape » 16. 05. 2012. (08:30)

...tija san metnit ispravak netočnog navoda na ovi zadnji post...al neču...
Pape
Old Senior Member

Tip plovila: Jeanneau Islander 750, Perkins 4236

PostPostao/la aladin » 16. 05. 2012. (08:36)

nemoj da nebi bilo....

slika
aladin
Moderator

Tip plovila: Patrol 690, Yamaha F150

PostPostao/la mikula moli » 25. 02. 2013. (15:49)

Evo da podilin sa Vama neke informacije oko grijanja na brodu....
Znam da postoji više tema o grijanju al ja bi volija da post ostane u ovoj temi jer ka i svi drugi radovi i ovo je drađeno na Leidi600..

Za početak ja sam se odlučija za grijač njemačkog proizvođača Eberspacher, malo manje poznatog kod nas jer kod nas se svaki grijač na brodu naziva Webasto.
Za ebera sam se odlucija jer je u tom trenutku bila neka akcija od 30% popusta. Kupljen je u firmi Klimamobil, gazda je bija naraspolaganju za svako moje pitanje a u ponudi ima svu dodatnu opremu za grijače...
Gleda sam ja i Webato, al nije mi se svidilo što mi svaki trgovac pokušava odma uvalit marine kit. Marine kit je masu skuplji i sigurno dobar dio stvari iz kita nebi iskoristio na brodu od 6m.
Da napomenem, sam grijač je uvik isti, nema nikakve razlike u grijaču kod marine verzije.

Znači moj eberspacher od 2,2kW (četri nivo izlazne snage 850-1200-1800-2200W) . Ovisno o snazi varira i potrošnja (0.1-0.15-0.23-0.28 l/h) Uređaj je došao u kompetu koji ipak ne sadržava sve, kod ebera se sve kupuje posebno a cijene su ka i kod drugih …boli glava....

Puno toga se moze napravit, tako i sam nosač...
Orginal je parstotina kuna, ovaj komad lima je bija 22kn u profilinoxa, malo zahebancije oko bušenja, prika ga je iskrivija…. i eto ga.....

slika

Cijev za usis zraka za sagorjevanje i cijev za ispuh ne dolaze u kompletu, flandja (prikljucak koji ide kroz trup) auspuha i priključak usisa se kupuje posebno.
Usis zraka za sagorjevanje je ovako izveden... Trosak zanemariv manje od 20kn....

slika

E auspuh je nenormalno skup, gleda sam i neke cijene po net al isto skupo. Kod nas je bija oko 700kn.
Zore mi je poklonija rozetu fi 90 od inoxa 316, kupija sam komadic cijevi fi25 i komadic fi35 i jednu šajbu. Ukupni trosak 18kn. Unutrašnju cijev je tribalo malo upresat sa 25 na 24 (hvala ekipi iz Arie)...
Auspuh sam napravija malo pod kutom tako da ga i zalije malo mora sve ce se izlit vanka.
Malo pilanja, malo varenja, malo poliranja i konacni rezultat izgleda ovako....

slika
slika

Kao mi je bilo bitno što manja visina za auspuh (da auspuh bude sto vise iznad vodene linije a opet da imamalo pada da bi kondezat i eventualno more izašlo vanka) napravija sam kolino za auspuh.
Može se kupit gotovi, može i sa priključkom za kondezat koji je bitan u slucaju da je grijač nizi od samog izlaza auspuha. Cijena opet par sto kuna.... Dva komadica cijevi jedan fi 25 drugi fi 26.8 jednog malo upresat na 24, drugog malo raspilat (trosak par kuna) jedna braga….. malo pilat, varit, polirat... i to je to....

slika

Za usis i distribuciju grijanog zraka korištena je rebrasta cijev fi60 troslojna (unutra aluminij, u sredini papir, a vanka pvc). Usis zraka je postavljen ispod već postojece rozete za ventilaciju. Od plastike sam izlija ovaj komad, opalija topcoat dvi vide malo sike i gotovo....

slika
slika
slika

U kabini ispod stola je postavljena rozeta za upuh na kojoj je može regulirat smijer puhanja...

slika

Kako su kod mene benzinski motori, postavljen je mali rezervar od 12l za naftu.

slika

Pumpa nafte... klipna…. Nije bas nečujna….. udari klipa se stalno čuju, kao metalno klepetanje, niži režim grijanja manje buke od pumpe…..

slika

Sa grijačemu kompletu dolazi mini regulator na kojeme se pali grijanje, regulira temperatura ili pali ventilacija.

slika

Ovaj uredjaj ima integriran senzor temperature na usisu zraka. Ukolko grijač iz kabine uzima zrak za grijanje onda se regulacije temperature vrši preko ovoga senzora.
Nedostatak ovoga rijesenja je da nema cirkulacije vanjskoga zraka pa se vlaga zadrzava unutar kabine.
Da bi postigao bolju ventilaciju, odnosno izbacivanje vlage van (sušenje) usis zraka je iz vani te je postavljen dodatni senzor za regulaciju grijanja.....

slika

Sva potrebna elektricna instalacija dolazi uz uređaj. Najveci problem je provuć kabele. Nakon toga zakrimpatb dva konektora (za miniregulator i senzor), postavit malu osiguračku kutiju, dva plusa i masu….

Na početku rada grijača se pali žarni trn, koji troši oko 100w struje. Nakon 60 sekundi pumpa počinje dobavljeti gorivo. 60 sekundi nakon što senzor plamena registrira plamen gasi se žarni trn. Cca 4 minute nakon početka rada grijač postiže punu snagu. Nako toga potrošnja struje ovisi o stupnju grijanja tj potrošnj ventilatora i pumpe (8-12-22-34W).

slika

Sam grijac je postavljen u gavun. Na stjenku trupa epoxy kitom je pricrscen komad plastike, na nju inox nosac pa grijac....

slika
slika
slika
slika

Snaga grijaca za ovu veličinu broda je više nego dovoljna, u par minuta postigne ugodnu temperaturu u kabini. Grijač nije apsolutno tih. Izgaranje tj plamena čuje se i na usisu zraka za izgaranje i na auspuhu. I količina buke ovisi o izlaznoj snazi. Kao dodatna oprema može se uzeti prigušivač za usis i lonac auspuha. A ka šta sam već spomenija i dobavna pumpa stvara buku. Kad su vrata zatvorena čujen samo pumpu, a ukolko grijač redi smanjenom snagom buka je minimalna, skroz podnošvljiva za spavanje u toplome.

Uz ovakav grijač boravak na moru i u najhladnijim danima je ugodan. Još je u planu izvuć jedan ispuh toplog zraka na krmu tako i da za vrime panulanja puše toplo pod nogama.
mikula moli
Senior Member

PrethodnaSljedeća

Natrag na Plastični brodovi

Trenutno korisnika/ca: dragger i 3 gostiju.