Evo da podilin sa Vama neke informacije oko grijanja na brodu....
Znam da postoji više tema o grijanju al ja bi volija da post ostane u ovoj temi jer ka i svi drugi radovi i ovo je drađeno na Leidi600..
Za početak ja sam se odlučija za grijač njemačkog proizvođača Eberspacher, malo manje poznatog kod nas jer kod nas se svaki grijač na brodu naziva Webasto.
Za ebera sam se odlucija jer je u tom trenutku bila neka akcija od 30% popusta. Kupljen je u firmi Klimamobil, gazda je bija naraspolaganju za svako moje pitanje a u ponudi ima svu dodatnu opremu za grijače...
Gleda sam ja i Webato, al nije mi se svidilo što mi svaki trgovac pokušava odma uvalit marine kit. Marine kit je masu skuplji i sigurno dobar dio stvari iz kita nebi iskoristio na brodu od 6m.
Da napomenem, sam grijač je uvik isti, nema nikakve razlike u grijaču kod marine verzije.
Znači moj eberspacher od 2,2kW (četri nivo izlazne snage 850-1200-1800-2200W) . Ovisno o snazi varira i potrošnja (0.1-0.15-0.23-0.28 l/h) Uređaj je došao u kompetu koji ipak ne sadržava sve, kod ebera se sve kupuje posebno a cijene su ka i kod drugih …boli glava....
Puno toga se moze napravit, tako i sam nosač...
Orginal je parstotina kuna, ovaj komad lima je bija 22kn u profilinoxa, malo zahebancije oko bušenja, prika ga je iskrivija…. i eto ga.....
Cijev za usis zraka za sagorjevanje i cijev za ispuh ne dolaze u kompletu, flandja (prikljucak koji ide kroz trup) auspuha i priključak usisa se kupuje posebno.
Usis zraka za sagorjevanje je ovako izveden... Trosak zanemariv manje od 20kn....
E auspuh je nenormalno skup, gleda sam i neke cijene po net al isto skupo. Kod nas je bija oko 700kn.
Zore mi je poklonija rozetu fi 90 od inoxa 316, kupija sam komadic cijevi fi25 i komadic fi35 i jednu šajbu. Ukupni trosak 18kn. Unutrašnju cijev je tribalo malo upresat sa 25 na 24 (hvala ekipi iz Arie)...
Auspuh sam napravija malo pod kutom tako da ga i zalije malo mora sve ce se izlit vanka.
Malo pilanja, malo varenja, malo poliranja i konacni rezultat izgleda ovako....
Kao mi je bilo bitno što manja visina za auspuh (da auspuh bude sto vise iznad vodene linije a opet da imamalo pada da bi kondezat i eventualno more izašlo vanka) napravija sam kolino za auspuh.
Može se kupit gotovi, može i sa priključkom za kondezat koji je bitan u slucaju da je grijač nizi od samog izlaza auspuha. Cijena opet par sto kuna.... Dva komadica cijevi jedan fi 25 drugi fi 26.8 jednog malo upresat na 24, drugog malo raspilat (trosak par kuna) jedna braga….. malo pilat, varit, polirat... i to je to....
Za usis i distribuciju grijanog zraka korištena je rebrasta cijev fi60 troslojna (unutra aluminij, u sredini papir, a vanka pvc). Usis zraka je postavljen ispod već postojece rozete za ventilaciju. Od plastike sam izlija ovaj komad, opalija topcoat dvi vide malo sike i gotovo....
U kabini ispod stola je postavljena rozeta za upuh na kojoj je može regulirat smijer puhanja...
Kako su kod mene benzinski motori, postavljen je mali rezervar od 12l za naftu.
Pumpa nafte... klipna…. Nije bas nečujna….. udari klipa se stalno čuju, kao metalno klepetanje, niži režim grijanja manje buke od pumpe…..
Sa grijačemu kompletu dolazi mini regulator na kojeme se pali grijanje, regulira temperatura ili pali ventilacija.
Ovaj uredjaj ima integriran senzor temperature na usisu zraka. Ukolko grijač iz kabine uzima zrak za grijanje onda se regulacije temperature vrši preko ovoga senzora.
Nedostatak ovoga rijesenja je da nema cirkulacije vanjskoga zraka pa se vlaga zadrzava unutar kabine.
Da bi postigao bolju ventilaciju, odnosno izbacivanje vlage van (sušenje) usis zraka je iz vani te je postavljen dodatni senzor za regulaciju grijanja.....
Sva potrebna elektricna instalacija dolazi uz uređaj. Najveci problem je provuć kabele. Nakon toga zakrimpatb dva konektora (za miniregulator i senzor), postavit malu osiguračku kutiju, dva plusa i masu….
Na početku rada grijača se pali žarni trn, koji troši oko 100w struje. Nakon 60 sekundi pumpa počinje dobavljeti gorivo. 60 sekundi nakon što senzor plamena registrira plamen gasi se žarni trn. Cca 4 minute nakon početka rada grijač postiže punu snagu. Nako toga potrošnja struje ovisi o stupnju grijanja tj potrošnj ventilatora i pumpe (8-12-22-34W).
Sam grijac je postavljen u gavun. Na stjenku trupa epoxy kitom je pricrscen komad plastike, na nju inox nosac pa grijac....
Snaga grijaca za ovu veličinu broda je više nego dovoljna, u par minuta postigne ugodnu temperaturu u kabini. Grijač nije apsolutno tih. Izgaranje tj plamena čuje se i na usisu zraka za izgaranje i na auspuhu. I količina buke ovisi o izlaznoj snazi. Kao dodatna oprema može se uzeti prigušivač za usis i lonac auspuha. A ka šta sam već spomenija i dobavna pumpa stvara buku. Kad su vrata zatvorena čujen samo pumpu, a ukolko grijač redi smanjenom snagom buka je minimalna, skroz podnošvljiva za spavanje u toplome.
Uz ovakav grijač boravak na moru i u najhladnijim danima je ugodan. Još je u planu izvuć jedan ispuh toplog zraka na krmu tako i da za vrime panulanja puše toplo pod nogama.