Maestral 700

Sve što želite znati o plastičnim brodovima

Moderatori/ce: riberer, teranavis, Moderatori

Re: Maestral 700

PostPostao/la Gaso » 29. 07. 2008. (14:47)

Ako očete iz maestrala napraviti poludeplasmanski brod raznim spojlerima itd...., onda najbolje je ništa stavljati. Samo ipak mislim da se tu radi o deplasmancu.
Ja sam u moju brodicu stavio na dno u kabini 100kg, ne u kobilicu(pošto je drveni), a to sam uradio da mi malo uroni krmo, Motor 80kg(više pozadi), ja 80kg i pomočni 15kg pozadi, pa sam tako izništio okretni momenat, sa tom olovom i brodica ima sad pravo poziciju, ko da nebi imala ništa ugrađeno.
Ako očete imati pravi deplasmanac, znam za jednu drvenu gajetu od 7m(prodaje se u Burzi, registracija SS), evo koliko je meni poznato ona ima 3.5t, i nije vergulasta, znači da bi moglo it u maestrala najmanje 500kg olova i još če bit vergulast, zavisi od visine ostalih stvari, rezervara,...., trebalo bi cijljat,da ima ovaj brod na kraju nekih 2.5-3t, pa če bit pravi, naravno ako se radi o deplasmanski plovidbi i motoru do 40ks.
Ovo olovno piljevinu, koju sam stavio to ti je granulacije 2-3mm, pa mogao bi na kraju sve i plastikom zalit. 500 kila te piljevine ti stoji u 5kanta 25L.

Isto sam testirao na plastični pasari Elan 5 metara, u kojoj ima mogučnost stavljanja vode u kobilicu, nekih 150L, i tek tada bio je to brod i išao na valove ko tenk.
Zato mi se 500kg za brod od 7m nikako ne čini veliko, nego minimum.
Gaso
Old Senior Member

Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: Pasara i Betina 700

PostPostao/la lupis » 29. 07. 2008. (18:00)

Unije,vidim da si se prripremio dobro za kontrolni,kad si spomenuo spojler,imaš kakvu ideju o nekom dijagrramu koij bi se odnosio na brzinu i potrošnju M700,a pogotovo me zanima ako utječe spojler zntno na potrošnju na dosad uobičajenim brzinama do 7 milja?

I meni se čini da je 500 previše,a ako se misli redovito brod natjeravat na 10 ili više milja to će "koštat"!
Za sad ne razmišljam o spojleru ozbiljno nego eto dok ste tu na forumu da izvučem što više ideja,ko će vas nać za godinu dvi kad unije zaplovi i amiklić1 uđe u radove(ili ako prije toga opet krepa forum :lol: ),
A ne razmišljam jer znam otprilike dokle ću se vozit pa mi ne znači ništa doć 10 minuta prije uz znatniju potrošnju!

Gašo,do u nazad pol godine sam se vozio na takvom brodu od 7 metara i 3 tone,drvenom,znaš i ti vjerojatno da se to ne može uspoređivat.Ja primjećujem razliku u korist drvenog po pitanju stabilnosti ali samo dok brod stoji,dok se krećeš po njemu,a za vrijeme vožnje s ovim mojim preko i uz valove nema neke razlike.
Na drvenom je svaka stvar "teška",sve je proporcionalno kontra jedno drugome(trup i nadgrađe),nije ko kod plastike da je samo na jednom mjestu nekakva"umjetna težina".
Sve su osobe i događaji izmišljeni.
Svaka sličnost sa stvarnim likovima i događajima je slučajna.
lupis
Old Senior Member

Tip plovila: Merry Fisher 625,Suzuki 115

PostPostao/la unije » 29. 07. 2008. (20:16)

uz težine koje idu unutra, motor, voda, nafta namještaj, oprema, akumulatori.....dodao bih najviše 150 kg ovih olovnih ploča na poziciju do prvog rebra u natkabini. spojler se "isplati" svakako. međutim ja nemam love sad za to kao i vremena, jer moram baciti brod u more zbog blizine gradilišta. neko rezervno mjesto nemam osim da odem 2 km od grada. te relacije spojler i ne najbolje se vide kod iste barke s istim motorom i naknadno ugrađenim spojlerom. pri većoj brzini od 4 čv spojler ima pozitivan učinak.
gašo ako staviš 500 kg u m700 dobit češ jedrenjak. moj slučaj opremljen prazan brod 1700 kg i još da ubaciš 500 kg :roll: dovoljno je staviti 150 kg u kobilicu a i to je previše. pogledaj proporcije m700. širok 270 cm !
unije
Korisnik baniran

PostPostao/la Gaso » 29. 07. 2008. (23:37)

unije je napisao/la:gašo ako staviš 500 kg u m700 dobit češ jedrenjak. moj slučaj opremljen prazan brod 1700 kg i još da ubaciš 500 kg :roll: dovoljno je staviti 150 kg u kobilicu a i to je previše. pogledaj proporcije m700. širok 270 cm !

Pa naravno, zato sam i pitao šta se želi postiči time, brod ko jedrenjak ili neki poludeplasmanac, koji ide 10-12NM. U tom slučaju ja nebi stavljao ništa, a spojler bi stavio sigurno. Samo dali onda ima smisla toliko prerađivati deplasmanski brod, umjesto da u startu kupimo več poludeplasmanski.

Lupis, ja sam pasaro stavio za primjer, pošto bez ovog balasta, ona lupa več po malim valovima i meni je to smetalo. Ali nekad sam več napisao, da dno kod ovih pasara nije dovoljno jako, da bi podnosilo pritiske valova, pa mi puknulo dno, dok sam natočio vode unutra, ali bilo je puno razlike, a brzina skoro ista.
Brod od 3 tone stavio sam za primjer samo toliko, da neče ko misliti, da če se maestral previše ukopati u more, za 500kg.
Gaso
Old Senior Member

Tip plovila: Pasara i Betina 700

PostPostao/la amiklic1 » 30. 07. 2008. (08:05)

Ma ne želi se dobit poludeplasmanac niti plovit 10-12 milja putne brzine. Za tako nešto, kako si i napisao, ne kupuje se M700 nego neki drugi brod.

Problem je u tome šta lagan brod zna bit vergulast, ljulja se i lupa na valovima. Triba ga opteretit upravo toliko da se malo "smiri" i ne lupa nego lipo provom napada val, a da mu se pritom ne smanji puno brzina.
Za tako nešto sigurno je najprikladnije otežati samo dno kobilice (profil s olovom je dobro rješenje zbog više razloga), a otežavanje broda balastom do rebara je kompromis koji težište podiže na višu razinu.

Mislim da puno više vridi 150-200 kg olova na samom dnu broda nego ista masa (pa i malo više) iznad kobilice pa do rebara. 500 kila je svakako puno. Time se dobije jako stabilan brod, al' radi se o kompromisu u odnosu na brzinu.

A koliko god mi govorili da je to deplasmanac i da se ne triba računat na neke velike brzine, da bi u tom slučaju tribalo uzet deplasmanca...., velika je razlika između 6 i 8 ili 9 milja putne ;) .
amiklic1
Old Senior Member

Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: Gull 745 / Yanmar 4JH4AE

PostPostao/la lupis » 30. 07. 2008. (09:06)

Htio si reć da bi u to slučaju trebalo uzet poludeplasmanca.....a?
Kad ti pogledaš podvodni dio maestrala, zadnji metar na krmi,pa on je rođen za spojler,formu već ima,relativno ravnu,ostaje samo propelu nekako uvuć,a kako se to ne može,onda dodaš spojler.I to je to,za razliku od npr adriatica koji je i na krmi podvodno bačvast!
Ili uzmi galeba.ča to je poludeplasmanac?Ako je to poludeplasmanska barka(bez spojlera),onda je i M700 sa spojlero!.Još ima limun krmu,ne znam,ja kad vidim onu platformu na vodenoj liniji na bilo kom brodu,za mene je to poluproizvod!
lupis
Old Senior Member

PostPostao/la unije » 30. 07. 2008. (09:41)

je i meni je to ružno za vidit a to i zovu skije...
unije
Korisnik baniran

PostPostao/la beba » 02. 08. 2008. (13:56)

evo u mene opet problemi.Jutros san sa majstorom stavija motor i centrira ga a kad san ga okrenija par puta zablokira je. Pop...ia san trenutno i u sebi reka ode 1000
eur. Odma san diga glave i iman šta vidit cilindar se napunija garežinom i ona mi je zablokirala klip tako što na jednom mistu nije moga gore od debljine gareži.
Odma san sve sta čistit i klipovi i cilindri su u odličnom stanju ali san primjetia na prvom cilindru da ima puno kamenca unutar kanala za hlađenje i da je jedan kanal
na glavi skoro začepija pa san ih odnija doma i lipo očistija sa solnom kiselinom. Zva san prijatelja da mi uzme u splitu dva dihtunga pa u ponedljak sastavljanje i
paljenje :(
beba
Senior Member

Tip plovila: maestral 710,marušić 580

PostPostao/la unije » 03. 08. 2008. (15:04)

...e vidiš beba kako ta moderna elektronika zna zajebavat ! :lol:
unije
Korisnik baniran

PostPostao/la primorac » 04. 08. 2008. (07:03)

unije je napisao/la:...e vidiš beba kako ta moderna elektronika zna zajebavat ! :lol:

Što se tiče moderne elektronike, imam neki osjećaj da tebe unije svrbi montaža ispušnog sustava.

slika

Dakle na slici je jedan kompletan sustav, kod kojega se slobodno može izostaviti prigušni lonac "Schalldampfer" i sifon. Jedini potrebni element je "wasersammler", koji ne dopušta kretanje vode nazad prema motoru. Izlaznu gumu montiramo na način da tvori "labuđi vrat" dakle gore do banka i onda dolje na izlaznu rozetu.
Ne odlučuje onaj koji izlazi na referendum, nego onaj koji broji glasove.
primorac
Old Senior Member

Tip plovila: Kvarnerplastika Raša "UČKA"

PostPostao/la unije » 04. 08. 2008. (07:14)

jasno da me svrbi. ovo šta si stavio na sliku je točno to što imam od komponenti samo je smeđe boje :)
profil 60 mm od vetusa. motor mi je na mistu i da bi zadovoljio uvjete ; donji rub ispuha van broda na zrcalu treba biti 5 cm od VL, zatim od auspuha na motoru do izlaza van broda 15 cm te da mi mufer i labudica prime tu količinu vode koja je u padu od sifona mi ne igra. da imam spojler ši on bi drža stabilno vodenu liniju, međutim ovako motor od 50 ks na 6-7 milja će mi zakopat malo krmu i auspuh će biti tu na VL. a ne volim ono prduckanje auspuha u moru. probat ću zamijeniti ova tri elementa sa onim kao kanister tipom koji se može rotirati i to mi igra ali je nešto skuplje...
unije
Korisnik baniran

PostPostao/la primorac » 04. 08. 2008. (07:47)

Ama to prduckanje ide na živce svakome, zato digni rozetu min 10 cm iznad VL, i nemaš brige. Neće se desiti ništa, to nema veze sa količinom vode koja se vraća nazad kad fermaš motor. Ja nemam ni sifon ni prigušni lonac sridnji pa se nečuje ništa, a krma minimalno utone uglavnom se ni u jednom režimu motora ne čuje ono pr pr pr...
primorac
Old Senior Member

PostPostao/la lupis » 04. 08. 2008. (10:37)

Lipo ti unije zamjeni taj tvoj novokomponirani motorić za jednu Rakovicu ili nešto slično od stare škole,s lipim dubokim karterom,pa će ti se svi ti centimetri "poklopit" sami od sebe!

A tek Amiklić,on ima ideju cijeli motor strpat pod noge!I onda će bit:"kako montirat auspuh?"

Na onoj slici krmenog zrcala vidiš koliko mi je rozeta iznad mora,mogu reć samo da uopće ne prducka,zvuk je konstantan jer se stvori "rupa u vodi" pri vožnji,a kod stajanja je isto jer je dovoljno visoko.

A i da prducka,taj zvuk ostaje iza tebe,tako da ga isto nije čut,jedino pri maloj brzini po mareti!
lupis
Old Senior Member

PostPostao/la primorac » 04. 08. 2008. (10:50)

Mogli bi napravit biznis: Lupis kupi ARANA, a uniju proda rakovicu, unije perkinsa uda amikliću, a miklić napravi od perkinsa generator, bez kopče, propelu natakne na elektromotor i izvede tiristorsko upravljanje da mu ne triba trolling ventil na kopči za panulavanje... :D :D :D
primorac
Old Senior Member

PostPostao/la nikola vl » 04. 08. 2008. (11:51)

ekipa pozdrav evo novi sam na forumu ali pomalo se snalazim. vidim da ste i vi veliki ljubitelji maestrala 700 kao i ja. mogu vam poslati slike kad se malo snađem jer je moj m700 zaplovio prije 3 dana :D
nikola vl
New Entry

PrethodnaSljedeća

Natrag na Plastični brodovi

Trenutno korisnika/ca: som i 2 gostiju.