mali od palube je napisao/la:Zaboravio sam odgovor jekili...
Jekila, ja ne mislim da si ti budala. Ali jednako tako mogu (gotovo 100%) tvrditi da nikad s familijom nisi živio na malome brodu dva ili tri tjedna. Kad si sam i u ribolovu, veliki kokpit je zlatna stvar. Dovoljno ti je malo kabine da se skloniš od kiše i da za silu prespavaš negdje. Tu smo temu već prožvakali milijun puta, ali očito nije dosta, pa ću napisati još jednom. Velika je razlika u organiziranju broda koji služi za ribolov i povremena familijarna jednodnevna vozikanja i broda koji služi za dulji boravak obitelji na moru. O ovome prvome znam malo ili ništa, ali kad je riječ o brodu za obiteljski godišnji u trajnju od tri tjedna, onda svi ovi fetivi znalci ovdje imaju što naučiti od mene.
E, sad...
Podrazumijeva se da bih i ja u brodu želio veliki kokpit. Ali u tome omjeru kokpit/kabina, radije ću žrtvovati dio kokpita za kabinu, jer su moje potrebe jednostavno takve. I nije vruće. Kad je velika kabina i kad ima veliku bokaportu (moja ima dvije), nije vruće. Klinci su ovo ljeto bili ili u moru ili u kabini. Uglavnom su kartali i bučili.
Ova velika cerada na brodu je obična kamionska cerada. Radili su je majstori koji rade kamionske cerade. Ovdje oko mene ih ima barem pet. Ne sjećam se točno, ali koštala je cca 5000 kn. Po donjem rubu ima provučeno elastično gumeno uže. Uže iz cerade izlazi na krmi, na jednoj i na drugoj strani broda. Tu se može zategnuti. Kod zatezanja se toga užeta izvuče nekoliko metara. Ova moja je malo prekratka, pa će iduće ljeto na popravak. Ako se sve napravi s malo promišljanja, brod se može pokriti i na vezu. Treba samo smisliti bitve koje će ostati izvan cerade.
No hard feelings, al' mislim da ti nemaš veze o tome o čemu pišeš.
Nisam se javljao cijelo vrijeme jer još uvijek sumnjam da je sve to nekakva zajebancija, jednostavno ne mogu vjerovati...
Svejedno, kako god...
Nego, jesi ikad razmislio zašto su ti klinci bili u kabini... naravno, zato jer nigdje drugdje nisu ni mogli bit'. vanjski dio broda na suncu ti se toliko ugrije da je problem po njemu i hodat'. Valjda imaš i tapison po palubi, da ne peče
...
Sve mi se čini kao da ste ekipa koja bi najradije pod kuću stavila par bačava pa sve to preselila na more. A to ne ide tako, dragi...
Za razliku od tebe, moja familija (a vjerujem i familije većine kolega ovdje s foruma) su 90% dana van, u kokpitu, a jaaako mali dio provode u kabinama. Ima to i svoj razlog. To da nije vruće u kabini zaboravi. Pogotovo ako je uvjet da je kabina velika. Pa nije toliko velika da umanji utjecaj sunca koje u danu pošalje zemlji energije za cijelu godinu potrošnje cijelog čovječanstva. Tu, za tako nešto, treba ipak dobra izolacija, sve zabrtvljeno itd... Al' nećemo o tome, nije tema.
Pošto sam u cijeloj priči oko opremanja svog broda najviše pažnje posvetio ne komforu nego sigurnosti, i to promatranoj iz svih aspekata boravka na brodu, a dugi niz godina radio sam u poslu u kojem je sigurnost početak i kraj priče (bez i najmanjeg incidenta i dovođenja u bilo kakvu opasnost bilo koga od sudionika, da se već pohvalim), promatrajući te tvoje "doživljaje", ne mogu se oteti dojmu da ti zapravo nemaš pojma u kakvim si situacijama bio. Možda ti se čini kao dječja igra, mala ogrebotina na trupu ili slično, ali razlika između tebe s tom ogrebotinom i priglupog neukog turista koji se nasukao na neku hrid, možda i onog kojem je žena ispala pod brod (tvoji nećaci su bili u sličnoj situaciji
) je jako mala.
Neću reć da si glup, jer to zapravo i ne vjerujem. Sigurno si dobar i u poslu kojim se baviš, al' brate ostavi se broda, vidiš da ne ide.
Iznajmi brod tjedan dana (za cijenu tog svog mogli ste iznajmit pravi, siguran brod proizveden po svim zakonima i pravilima, godinama i bit mirni)...