Re: REFUL 490 sea - Bakan (vrijede li hvalospjevi)
Postao/la Trlja » 04. 01. 2011. (01:56)
Plankton!
A kako bi usporedio maritimna svojstva Kustera sa Bakanom ?
(Možeš mi odgovoriti pod temom gdje se govori o Kušteru)
Pozdrav,
Trlja
Ne bih previše uspoređivao ni ova dva broda koji su po meni totalno različiti, ipak:
Bakan je cijelih 30cm veći i širi ,a svak zna da je na brodu svaki cenat važan i sam osjećaj kad uđeš na Bakana je u odnosu na Kušteru, kao da se radi o puno većem brodu.
Bakanu nebi falilo koje kilo plastike više, meni se u vožnji bolji pokaza kada bi u brodu bilo nešto mriža i 2-3 čovika, manje bi lupa a na brzini ne bi puno gubija.
Kuštera je pak kako je manji i više osjetljiv na teret, i raspored istog. Npr. brzina kada sam sam cca 23nm, sa 3 osobe cca 15nm i td.
Kušter po meni i nije za velike četvorotaktne motore, prijatelj ima istog sa hondom 40 ks (motor cca 90 kg, akumulator, konzola i dr. što ja uopće nemam) rezultat kad smo bacili utrku, vozili smo potpuno isto i nije me moga prić.
Ja sam dopunac imam dosta mriža , i za ribolov mi je bolji Kušter od Bakana , jer ima dosta prove za rad općenito mi je za ribolov bolji, ali za razliku od Bakana, idealan je za 2 osobe sve više je previše.
Kušter je vergulastiji, primjer uhvatila me bura prošle god., bili smo dvojica, boca plina, feral i dr. oprema. Brzo se digla velika bota, val nas je zdrma u provu sve je poletilo i mi i arta na bok, more se počelo prilivat priko bande jedvo smo se škapulali. Sa Bakanom nikad nisam ima osjećaj da bi se mogao privrnut, a sa Kušterom mi je to često na nekoj granici.
Primjer : po jakom jugu kada se vraćam kući to je vožnja u po krme ako se vozi brže Kušter sa svojom oštrom provom
( sikira prova) jednostavno zaore izgubi brzinu i ukopa se u mistu. Imaš osjećaj da je kao podmornica i da će svaki čas zaronit ružan osjećaj, dok je Bakan doslovno na istim valovima vozio bez problema punim gasom.
Konzola je po meni totalno nepotrebna stvar smeta kod ribanja u komunikaciji prova krma a i na vesla možeš onda zaboravit što su kod ovih brodova neizastavni dio opreme .
Bakanu za veslanje konzola nije smetala dok Kušteri mislim da konzola smeta.
Kušter ima na krmi dovoljno mjesta tako da uz mog tohatsu-a 25 ks bez problema zavidam i pomoćni motor za panulu ili kad iden dalje. Ovo sve je moj osobni utisak i iskustvo.