ARBA 500

Sve što želite znati o plastičnim brodovima

Moderatori/ce: riberer, teranavis, Moderatori

Re: ARBA 500

PostPostao/la lošinj » 15. 06. 2009. (15:44)

INače je poznato za Honde da vole malo veče okretaje.A brzina od 11čv je tu negdje kada barka klizne i više ne gura more toliko.
lošinj
Old Senior Member

Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: Marlin 16, Yamaha 40/70.

PostPostao/la Robi » 15. 06. 2009. (17:16)

lošinj je napisao/la:INače je poznato za Honde da vole malo veče okretaje.A brzina od 11čv je tu negdje kada barka klizne i više ne gura more toliko.

ja nisam bas strucnjak u vezi plovidbe, pa mozda grijesim, ali logika i ono mrvicu znanja sto imam mi kazu da ova brodica plovi u deplasmanskom rezimu do kakvih 6 ili koju milju vise, pa zatim u poludeplasmanskom do 11-12, nakon cega se ocito smanjuje otpor i ona "klizne", sto bi trebalo biti glisiranje i ide puno brze. nazalost jos nisam u mogucnosti kupiti jaci motor, pa nemam argument za raspravu, nego samo ono sto sam procitao i cuo.

ne mogu sa sigurnoscu tvrditi, ali cini mi se da je Seth-ov prijatelj vozio tu brodicu sa propelom koja nije bas za nju pogodjena. ako se nekako "propinje" na punom gasu, mozda je zbog propele zafrkava prevelik moment (kao i u testu u BN), pa bi ili trebalo staviti drugaciju propelu ili polaganije dodavati gas. a i to da propela zapinje o platformu mi je strasno cudno jer mi ne idu u glavu kako je to uopce moguce. izmedju platformi ima poprilicno mjesta, pa je ili ta Honda krivo montirana, ili je mozda to neka starija inacica Arbe gdje su te platformne bile jos vece pa stvarno znale zapinjati za propelu.
Robi

PostPostao/la Gaso » 15. 06. 2009. (17:54)

Mislim, da bi za PD režim, trebala biti brzina barem 17čv na 4000 okretaja, a maksimalna nekih 24čv, sve brzine ispod mislim da nisu baš optimalne, jer kad se uhvati malo algi na trup, onda če puno trošit da ide 9čv. Znači po mome mišljenju odabir motora bi trebao biti takav, da se postigne max 8čv ili 24čv, zavisi o željama deplasmanski režim ili gliserski.
Gaso
Old Senior Member

Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: Pasara i Betina 700

PostPostao/la seth » 15. 06. 2009. (22:08)

NEmoj te me krivo shvatiti covjek koji je vlasnik je super zadovoljan jer nezna sta je trebao dobiti,a prodavac je ocito
nanjusio lovicu pa je fino nakitio brodis potrebnim i nepotrebnim.
Spojleri koji to nisu nego su kao sto ste i sami rekli krmene platforme u nikojem rezimu rada nemaju funkcije.
A propelu covjek razbija jer mu je komanda postavljena na krivo mjesto pa je krivo lovi i u voznji tilta motor.
Neznam na kojim ste se vi brodovima do sada vozili pa vam izglisiravaju na 11čv ja do sada nisam imao takva iskustva?
Sto se tice marina stora sve sto je sam kupio u tom ducanu pokazalo se za skovace ,a placeno suhim zlatom i mogu reci da
nisam malo stvari kupio sto za sebe sto za druge kojima sam dotjeravao barke
seth
New Entry

PostPostao/la Robi » 15. 06. 2009. (23:45)

seth je napisao/la:NEmoj te me krivo shvatiti covjek koji je vlasnik je super zadovoljan jer nezna sta je trebao dobiti,a prodavac je ocito
nanjusio lovicu pa je fino nakitio brodis potrebnim i nepotrebnim.
Spojleri koji to nisu nego su kao sto ste i sami rekli krmene platforme u nikojem rezimu rada nemaju funkcije.
A propelu covjek razbija jer mu je komanda postavljena na krivo mjesto pa je krivo lovi i u voznji tilta motor.
Neznam na kojim ste se vi brodovima do sada vozili pa vam izglisiravaju na 11čv ja do sada nisam imao takva iskustva?
Sto se tice marina stora sve sto je sam kupio u tom ducanu pokazalo se za skovace ,a placeno suhim zlatom i mogu reci da
nisam malo stvari kupio sto za sebe sto za druge kojima sam dotjeravao barke

Seth,

na internetu se sugovorniku ne trebas obracati sa "vi", nego smo svi po defaultu na "ti".

Nije da bi zelio braniti proizvođača, iskreno nije me uopce briga za njega, ali tretman koji sam ja dobio pri narudzbi te brodice je bio sasvim drugaciji. Rekao mi je gdje nabavlja dodatnu opremu, i gdje je mogu i sam dobiti u Splitu i po kojoj cijeni (tenda, sjedalica, komande), cak mi je rekao ako hocu novu Hondu 40 KS da mi moze srediti nekakav popust od normalne cijene.
Znaci sve na brodu osim motora, komandi, sjedala i tende je standardna oprema koja se isporucuje sa brodicom.
Brodicu sam mu platio gotovinom, pa pretpostavljam da bi mi pokusao "uvaliti" nesto da mu je to praksa. Jedino sto sam dozivio je bilo par sitnica koje mi je stavio na brodicu gratis, i nesto popusta kada mi je dovezao brodicu u Split iako sam bio vec prije pristao na dogovorenu cijenu.
mozda sam u krivu, ali cini mi se da dosta negativno gledas na tu brodicu iz nekog razloga. bio bi ti zahvalan kada bi mi konkretno i detaljnije objasnio da je "vlasnik zadovoljan jer ne zna sto je trebao dobiti". ali drzimo se konkretnih stvari, ne osobnog ukusa.

spojler iliti krmena platforma sprijecava ukopavanje krme. da je tome tako, vidi se i iz testa u BN, gdje cak preporucuju XL osovinu, a kako krmeno zrcalo nije nista vise nego na ostalim brodicama te vrste, jedini zakljucak je da su te platforme zasluzne za uzgon zadnjeg kraja. pretpostavljam da i sam znas da kod deplasmanaca pri brzini u miljama vecoj ( plus koja milja) od duzine broda izrazene u metrima dolazi do ukopavanja krme. dodavanjem platforme produzi se vodena linija i brzina brodice, a time je i sama brodica mrvicu stabilnija, jer se ovdje ipak radi o šešuli od 5 metara. a kako smo i prije utvrdili korisna je, tu su i skale za izac iz mora, a na drugu stranu ide nosac pomocnog motora.

ako je problem u komandama kao sto kazes (iako te nisam najbolje razumio sto je tocno krivo postavljeno), tada nije u redu tvrditi kako platforme ne valjaju ili kako je na brodici sve krivo postavljeno, kao sto si napisao u nekom od predhodnih postova. u svakom slucaju, tada se treba obratiti onome tko je to ugradio i traziti da to popravi o svom trosku, ili nadoknadi stetu.

ja do sada nisam vozio brodove, osim starih drvenih i plasticnih pasara kada sam bio mladji i nesto jedrenja kada sam bio puno mladji. ovo je prva brodica u mom vlasnistvu, a ovo sto pisem se temelji na informacijama koje sam procitao i cuo. nazalost kako imam motor od samo 15 KS i sa njim taman uhvatim 11 cvorova, ne znam sto se dogadja preko te brzine, osim onoga sto su mi neki drugi vlasici Arbe 500 i proizvodjac rekli. nije da bas vjerujem ljudima zbog "lijepih ociju", ali za sada nemam razloga sumnjati u proizvodjaca, jer mu se takva vrsta sale moze gadno obiti o glavu. tu sam i stavio tablicu brzine i broja okretaja motora, pa slobodno to pogledaj i daj svoj komentar. napomenuo sam vec da nisam strucnjak u tom podrucju, ali isto tako drago mi je kada je sugovornik objektivan i moze mi konkretno i argumentirano ukazati na neki problem ili moje neznanje.

za Marina Store se djelomicno slazem sa tobom, ima smeca koje puno kosta, barem prema onome sto sam ja kupio ili gledao. ali takodjer ima i kvalitetnih stvari za pristojnu cijenu a i stvari male i srednje kvalitete i iste takve cijene, sto opet netkome odgovara. njihova je prednost sto se sve da naci na jednom mjestu i sto mozes sve potraziti po katalogu (iako i u njemu postoje artikli koji nikada nisu krenuli u prodaju).
Robi

PostPostao/la seth » 16. 06. 2009. (08:22)

Ma ne gledam ja negativno na brodicu samo me smeta sto se ne kaze kako je to nije gliser i nemoze se pricati o glisiranju
sa tom brodicom.
Gledam negativno ukupno na nasu malu brodogradnju jer do sada sam vidio samo negativne stvari u nasim brodicama,od kojih imam uvid u Bakana stari model ,kusteru ,arbu Marka pola sve su to poluproizvoidi pogotovo prvi modeli onda preko nasih iskustava poslje poboljsavaju stvari na plovilu,a sve pod parolom kao to su jeftini brodovi (osim marka pola) za kojeg se moze kupiti dobra aprea od 10 metara i mogla bi ga pojesti.
seth
New Entry

PostPostao/la tato » 16. 06. 2009. (12:35)

Arbu sam vidio na sajmu male brodogradnje, dvije su bile, i svidjela mi se. Platforme su praktične.
Jedino nisam siguran za nosač pomoćnog motora je li prenisko na platformi, praktički je u moru.
Gledam si kupit nešto brže od istranke za sljedeću sezonu, a da je sličnih dimenzija.
Jedan od favorita mi je i Arba, gledam i Bakana 5, Gringa 500 kabin, i odnedavno me zainteresirao Belingardo 570 cabin fish. Svi su različite koncepcije, ali odgovaraju mi cijenom i gabaritima, te brzinom.
S tim da na Arbu može i manji motor od 40 ks, a na ove druge minimum 40 ks, a još bolje ako je malo jači.
Arba 44500 kn
Bakan 51000 kn
Gringo 73000 kn
Belingardo s motorom Yamaha 40/60 118000 kn

Bakan bi s istim motorom bio nešto jeftiniji, a sa 40 ks osjetno jeftiniji. Gringo je najskuplji ali mi se jako svidio, a mislim da se može dobiti popust. Nije vsak sa istom serijskom opremom, a cijene dodatne im se međusobno razlikuju, pa
bi se razlika povećala ili smanjila.

Arba je OK, ima mjesta, dobro razmješteno sve, najsporija od navedenih što je i za očekivati, ali i najjeftinija.
Ni u jednom od navedenih se nisam vozio, još to da obavim i da mi kažu najpovoljniju cijenu koju mogu dobit, pa ću se počastiti nečim od ovoga, ukoliko se ne zainteresiram za neki drugi model.
tato
New Entry

Tip plovila: Saver Manta 600 Cabin fisher, Učka 410

PostPostao/la perinjoza » 16. 06. 2009. (12:46)

tato je napisao/la:....

.....

Znaš li koliko dođe samo Yamaha 40/60 ?
perinjoza
Member

PostPostao/la Robi » 16. 06. 2009. (13:00)

seth je napisao/la:Ma ne gledam ja negativno na brodicu samo me smeta sto se ne kaze kako je to nije gliser i nemoze se pricati o glisiranju
sa tom brodicom.
Gledam negativno ukupno na nasu malu brodogradnju jer do sada sam vidio samo negativne stvari u nasim brodicama,od kojih imam uvid u Bakana stari model ,kusteru ,arbu Marka pola sve su to poluproizvoidi pogotovo prvi modeli onda preko nasih iskustava poslje poboljsavaju stvari na plovilu,a sve pod parolom kao to su jeftini brodovi (osim marka pola) za kojeg se moze kupiti dobra aprea od 10 metara i mogla bi ga pojesti.

naravno da to nije gliser, trup je nekakva "mišanca", unaprijeđeni "klon" stare istranke. brodica namijenjena odlasku na kupanje i ribolovu, bez prevelikih zahtjeva, relativno male cijene i male brige (troskovi odrzavanja)...

i ja sam vidio na dosta mjesta da su prvi modeli nasih brodograditelja obicno puni nedostataka, i da na kraju kupac stvarno dobije poluproizvod koji se kasnije usavrsava. ali smatram da se sada vec moze bez problema kupiti brodica ove klase a da je sasvim OK.
Robi

PostPostao/la tato » 16. 06. 2009. (14:02)

perinjoza je napisao/la:
tato je napisao/la:....

.....

Znaš li koliko dođe samo Yamaha 40/60 ?

U cjeniku Yamahe piše da je 53000 kn, a pretpostavljam da se bar u vrijeme sajma može dobiti kakav popust, ali onda idu još i troškovi ugradnje za koje mislim, možda i pogrešno, da su na Belingardu uračunati.
Ako jesu, cijena je OK, plus još skalice, tenda, nosač pomoćnog, možda još koji dodatak. Bar pretpostavljam ako ide s motorom da ide i akumulator i razvod struje u tu cijenu, ali možda i ne ide, nisam još pitao.
tato
New Entry

Tip plovila: Saver Manta 600 Cabin fisher, Učka 410

PostPostao/la mario » 16. 06. 2009. (15:10)

Moj prijatelj je kupio Arbu 500 i Hondu 40KS prošle godine i totalno je razočaran. Prilikom proizvodnje falili su nagib krmenog zrcala koje stoji preokomito, a i motor udara u one čudne platofome. Trenutno je brod je na svojevrsnoj rekonstrukciji ... totalna katastrofa....
(P)loviti se mora!
mario
New Entry

Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: Antares 8s Nanni 200

PostPostao/la Robi » 16. 06. 2009. (16:44)

mario je napisao/la:Moj prijatelj je kupio Arbu 500 i Hondu 40KS prošle godine i totalno je razočaran. Prilikom proizvodnje falili su nagib krmenog zrcala koje stoji preokomito, a i motor udara u one čudne platofome. Trenutno je brod je na svojevrsnoj rekonstrukciji ... totalna katastrofa....

Pozdrav,

daj mi malo vise detalja, zanima me ovaj problem. Sto tocno mislis kad kazes da je krmeno zrcalo "preokomito"? Zar krmena zrcalo ne bi trebalo biti okomito u odnosu na vodenu povrsinu, pa potreban nagib sam podesavas na nosacu motora?
Sa kojim dijelom motor urada u platforme (propela ili nesto drugo)? O kakvoj se rekonstrukciji tocno radi, i koje je godine ta Arba proizvedena (ne kupljena nego proizvedena)? Da li ima duze platforme (40 cm) ili one krace?
Bas cu nazvati proizvodjaca i raspitati se malo o ovom problemu....
Robi

PostPostao/la tomi » 16. 06. 2009. (17:14)

Robi je napisao/la:
mario je napisao/la:Moj prijatelj je kupio Arbu 500 i Hondu 40KS prošle godine i totalno je razočaran. Prilikom proizvodnje falili su nagib krmenog zrcala koje stoji preokomito, a i motor udara u one čudne platofome. Trenutno je brod je na svojevrsnoj rekonstrukciji ... totalna katastrofa....

Pozdrav,

daj mi malo vise detalja, zanima me ovaj problem. Sto tocno mislis kad kazes da je krmeno zrcalo "preokomito"? Zar krmena zrcalo ne bi trebalo biti okomito u odnosu na vodenu povrsinu, pa potreban nagib sam podesavas na nosacu motora?
Sa kojim dijelom motor urada u platforme (propela ili nesto drugo)? O kakvoj se rekonstrukciji tocno radi, i koje je godine ta Arba proizvedena (ne kupljena nego proizvedena)? Da li ima duze platforme (40 cm) ili one krace?
Bas cu nazvati proizvodjaca i raspitati se malo o ovom problemu....

evo napokon pravog pitanja,ali ne za nas forumaše.to je pitanje za konstruktore koji takve brodice konstruiraju,proizvode i stavljaju u prodaju.a kod nas ti dođe otprilike isto: dvadeset sam godina uzgaja kumpire i više ne ide,ali idu brodice,e sad ću ja kumpiraš proizvoditi brodice,eto to ide tako nekako.a kad bi barem kopirali ono šta je do sada u svitu dobro ispalo ne bih im ništa reka,ali oni su lumeni koji iz korijena mijenjaju nautiku.valjda lumeni očekuju neku nagradu (ionako ne razlikuju provu od krme),ako ne za uspjeh onda za najgori rad :lol:
tomi
Old Senior Member

PostPostao/la Robi » 16. 06. 2009. (17:55)

tomi je napisao/la:
evo napokon pravog pitanja,ali ne za nas forumaše.to je pitanje za konstruktore koji takve brodice konstruiraju,proizvode i stavljaju u prodaju.a kod nas ti dođe otprilike isto: dvadeset sam godina uzgaja kumpire i više ne ide,ali idu brodice,e sad ću ja kumpiraš proizvoditi brodice,eto to ide tako nekako.a kad bi barem kopirali ono šta je do sada u svitu dobro ispalo ne bih im ništa reka,ali oni su lumeni koji iz korijena mijenjaju nautiku.valjda lumeni očekuju neku nagradu (ionako ne razlikuju provu od krme),ako ne za uspjeh onda za najgori rad :lol:

taman sam napisao odgovor, i kod postanja sve nestane.... :evil:

dakle, ne da mi se paušalno "braniti" proizvođaca, ali smatram da ga se ne bi trebalo niti pausalno napadati i implicirati da je uzgajao kumpire prije nego se dao u brodogradnju. znaci trebaju nam sve cinjenice na okupu, pa onda mozemo eventualno dati takvu ocjenu.
bas cu nazvati proizvodjaca i raspitati se o ovome, a isto tako se nadam da cu i dobiti odgovor sto to tocno i gdje zapinje od onih koji pisu o tom problemu. zelio bi izbjeci moguci problem u buducnosti sa mojom barkom kada kupim veci i jaci motor. takodjer cu i izmjeriti sirinu Honde 40 kod propele i pete motora i usporediti sa sirinom prostora izmedju platformi.
nekako mi je totalno glupo da proizvodjac koji i sam vozi takvu barku, svjesno prodaje nesto gdje postoji problem, jer bi ga to moglo totalno pokopati.
ne ide mi u glavu gdje bi motor mogao zapinjati za platforme. jedino sto mi pada na pamet (ovo je samo pretpostavka) je da mozda kod Honde zakretanje ne prati os, nego joj mozd atreba vise prostora, sto proizvodac nije uzeo u obzir pri izradi, nego se ravano porema nekom drugom vanbrodksom motoru.

u svakom slucaju, prodiskutirati cemo o ovome, cim budemo imali malo vise informacija. znas i sam da ljudi ponekad (ne tvrdim da je tako u ovom slucaju) malo preuvelicaju stvari i prikazu ih onakvima kakve nisu, pogotovo kada se radi o "necijem prijatelju koji ima tamo nesto".
Robi

PostPostao/la magic » 17. 06. 2009. (07:57)

Imam Arbu 500 sa Yamahom 25 4t već tri godine i jako sam zadovoljan. Naravno kao i kod svih stvari uvijek može biti bolje, ali osim par sitnica koje se očituju u završnoj obradi, sve ostalo jako dobro.
Inače je i prodajem :D , ali ne zato što nisam zadovoljan, nego zato što bi uzeo nešto veće za vikend obiteljska krstarenja, iako mi je žao prodavati je.
magic
New Entry

PrethodnaSljedeća

Natrag na Plastični brodovi

Trenutno korisnika/ca: Google [Bot] i 9 gostiju.