Od jedrilice motornjak

Sve što želite znati o plastičnim brodovima

Moderatori/ce: riberer, teranavis, Moderatori

Re: Od jedrilice motornjak

PostPostao/la aladin » 18. 08. 2010. (14:15)

Gaso je napisao/la:Jedva čekam sledeči projekt, :thumbup: , drž se MoB. ;)

MoB?!?! :-D :-D :-D pa jos nije "over board" ali... nikada se ne zna :-D
aladin
Moderator

Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: Patrol 690, Yamaha F150

PostPostao/la Pape » 18. 08. 2010. (14:23)

aladin je napisao/la:

:lol: :lol: ...može i NoB narodnooslob...ovaj....Nobody over Board.....
Pape
Old Senior Member

Tip plovila: Jeanneau Islander 750, Perkins 4236

PostPostao/la Gaso » 18. 08. 2010. (15:28)

Pape je napisao/la:
aladin je napisao/la:

:lol: :lol: ...može i NoB narodnooslob...ovaj....Nobody over Board.....

Aladin, jedini si skužio :lol: :lol: ;)

Pa ajde, prestanite sa tom politikom, vidiš da ima samo svađe oko nje, držimo se mora i ribolova ;)
Gaso
Old Senior Member

Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: Pasara i Betina 700

PostPostao/la gonič zmajeva » 18. 08. 2010. (15:30)

[quote="mali od palube"]Eto, to su ti prekaljeni galebovi. Da se razumijemo, ovo "galebovi" ima sasvim drugi smisao od onoga uobičajenog.
Dakle, draga moja gospodo, moje je ime Mario Šarić, živim i radim u Sesvetskom Kraljevcu, broj mobitela je 098/282 557. Mobitel je u pretplati i imam isti broj već više od deset godina. Ako bilo kojega od vas uhvati nevera u Sesvetskom Kraljevcu ili se nađete u bilo kakvoj lošoj situaciji, nazovite me i skidat ću vam zvijezde s neba. To je, dragi moji galebovi, jedini ispravan stav i način. Onaj ribar s Paga, onomad u Novalji (kao, nažalost, i mnogi na ovome forumu) bio bi najsretniji da turisti svoje šolde lipo pošalju poštom i da se ne pate po putu i na moru. Mogu lipo sidit doma u hladovini i Juri, Anti, Bepini i ostalima samo poštom poslat svoje euriće...

Dakle...

Mop ti očito ništa ne razumiš. Brod nije kamion i more nije ledina ili livada. Možda ste vi ribaru spasili brod a možda i niste. On je po tvojoj logici treba tebi i taljanu donit kavu s malo mlijeka zaslađenu po želji i lagano natenane objasnit vam da nevera divlja pa ako bi bili ljubazni da se odvežete od njegovog broda itd. Umisto da se pokriješ ušima i rečeš je falija san ti i dalje tupiš po svome. Možda dosta ljudi na forumu nije vozilo kamione i ne zna šta je vozačka etika. E pa igrom slučaja ja sam deset godina sidija u kabini jednog MAN-a. Ta tri primjera koja si navea su sastavni dio šoferskoga života. Svaki od nas za volanon se sto puta naša u situaciji da triba pomoč nekome na cesti bilo lovon bilo šlepanjem bilo prijevozon. I velika većina je i pomogla. Da li ti misliš da ljudi sa foruma ne bi tebi priskočili u pomoć da ti je potrebna :?: . Da je trebalo spašavat budi siguran da bi ribar iz tvoje priče prvi skočija u pomoć. Ti ljudi šta su ti odnili sidro i pomogli ti se vezat i šta su skakali kad su vidili da ti treba pomoć to su ljudi sa foruma. Jako slična je etika i šoferska i pomorska. Samo za pomoć čoviku na moru ponekad se mora stavit glava u torbu jer more nije livada. Još nešto. Ti si na moru očito jako malo dana godišnje. Ne razumijem zašto ti je tako teško poslušat savjete ljudi koji od mora žive. Budi siguran da na forumu nema zloće i da sve što su te ljudi savjetovali učinili su to u najboljoj namjeri. Vodeći računa da ti boravak na moru bude što sigurniji i samim tim i ljepši. Želim ti mirno more i sigurnu i ugodnu plovidbu. Tebi i familiji.
Oni love jer ne znaju da tamo nema ribe :mrgreen: :mrgreen: by Šešula
gonič zmajeva
Old Senior Member

Tip plovila: Boston 13, mercury 25

PostPostao/la niksa » 18. 08. 2010. (17:12)

gavijal je napisao/la:hebala vas politika na forumu o ribolovu... nego MOP jesi šlepal brod nazad u Sesvete? Koliko te dodje prijevoz?

... da pratiš štoriju o Mop-a a ne politiku znao bi da je sad na lađi bratić, suvlasnik broda... :angel:
PLAĆAJMO POREZ DRŽAVI KOJU VOLIMO
niksa
Old Senior Member

Tip plovila: drvena plastificirana pasara bez kabine

PostPostao/la gavijal » 18. 08. 2010. (17:18)

ma pratil sam, ali sam se u ovih 2 soma strana pogubil , jebate i Gorski vijenac ima manje strana od ove teme..
gavijal
Senior Member

PostPostao/la Pape » 18. 08. 2010. (17:36)

gavijal je napisao/la:ma pratil sam, ali sam se u ovih 2 soma strana pogubil , jebate i Gorski vijenac ima manje strana od ove teme..

... : Laughing3: da gorski vijenac...jebate je si me nasmija...di si se toga sitija jebate... : Laughing4:
Pape
Old Senior Member

Tip plovila: Jeanneau Islander 750, Perkins 4236

PostPostao/la gavijal » 18. 08. 2010. (17:54)

Pape je napisao/la:
gavijal je napisao/la:ma pratil sam, ali sam se u ovih 2 soma strana pogubil , jebate i Gorski vijenac ima manje strana od ove teme..

... : Laughing3: da gorski vijenac...jebate je si me nasmija...di si se toga sitija jebate... : Laughing4:

Ma hiče me ova popodnevna smjena na poslu...da je malo dosadnija tema rekao bih u Registraturi ovak nek bude vijenac ;)
gavijal
Senior Member

PostPostao/la mali od palube » 19. 08. 2010. (07:42)

Bratiću uginuli akumulatori. Možda zato što su stari, a možda zato što to nisu startni akumulatori. Budući da je on na brodu još samo 3-4 dana, neće kupovati novi. Služit će se onim izvađenim iz auta.
mali od palube
Senior Member

Tip plovila: Pasara Kosanović 500

PostPostao/la Gaso » 19. 08. 2010. (11:19)

mali od palube je napisao/la:Bratiću uginuli akumulatori. Možda zato što su stari, a možda zato što to nisu startni akumulatori. Budući da je on na brodu još samo 3-4 dana, neće kupovati novi. Služit će se onim izvađenim iz auta.

Vjerojatno imaju nedovoljno punjenje, ako se sječaš kod razprave o izbacivanju unutarnjog motora, kazao sam ti da češ sa unutarnjim imat barem dovoljni alternator, koji je vijek veči od 40A.
Gaso
Old Senior Member

PostPostao/la berti » 19. 08. 2010. (11:30)

Gaso je napisao/la:
mali od palube je napisao/la:Bratiću uginuli akumulatori. Možda zato što su stari, a možda zato što to nisu startni akumulatori. Budući da je on na brodu još samo 3-4 dana, neće kupovati novi. Služit će se onim izvađenim iz auta.

Vjerojatno imaju nedovoljno punjenje, ako se sječaš kod razprave o izbacivanju unutarnjog motora, kazao sam ti da češ sa unutarnjim imat barem dovoljni alternator, koji je vijek veči od 40A.

Punjenje akumulatora je bolje radit sa što slabijom strujom, jer tako osiguravaš dugovječnost. A najbolje ih je dovoljno često nadopunjat, šta je najjednostavnije tako šta upališ motor i radi po ure -uru, malo ubiješ popodne oko lučice i oživiš bateriju, il neki kabeli s mula ..

MArko
berti
Member

Tip plovila: Beneteau 27

PostPostao/la Gaso » 19. 08. 2010. (11:36)

berti je napisao/la:
Gaso je napisao/la:

Punjenje akumulatora je bolje radit sa što slabijom strujom, jer tako osiguravaš dugovječnost. A najbolje ih je dovoljno često nadopunjat, šta je najjednostavnije tako šta upališ motor i radi po ure -uru, malo ubiješ popodne oko lučice i oživiš bateriju, il neki kabeli s mula ..

MArko

Samo nemožeš puniti sa alternatorom 13A, takvav kapacitet akumulatora. Sve što se slažem je sa ovom upaljenjem po ure - uru, ali to dobiječ max 13Ah ako, što je dovoljno za sonder, a ne za život 5djece i odraslih na brodu. A punjenje je ti u stvari ograničuje ugrijavanje akumulatora, ako se ne grije onda nema štete ako je struja nekoliko veča. Zato mi se najviše sviđaju AGM, koji mogu primit veliku struju. Trebao bi imat barem 20% A, alternator od brojke kapaciteta svih akumulatora.
Gaso
Old Senior Member

PostPostao/la macan » 19. 08. 2010. (13:47)

A jos mi je porer lijepo rekao za ovo stivo!
Prvo sam procitao ono o ulozi splita I dubrovnika u NOPu/NORu/NOBu/HOPu I onda sam nuzno dosao kod MOPa
Otvorio zadnju stranicu, pa 3 nazad, pa jos 3 nazad, pa jos 3
Definitivno sam za otkacene, ali nakon par stranica (negdje od 133-138, toliko sam uspio procitati) ovo davno pismo mi se stvorilo pred ocima:

Sve je u redu, draga Gerda!

Puno hvala na tvom lijepom pismu. Ne trebas se brinuti za mene. Sve je u redu. Kuham sam, i svakim se danom sve vise cudim kako to dobro funkcionira. U medjuvremenu mogu to i pojest bez da idem u bolnicu na ispumpavanje zeluca.

Jucer sam pekao krompir. Mora li se krompir cistiti? Dok se to peklo, otisao sam kupiti kruh. Kada sam se vratio, emajl u tavi se skroz otopio. Nisam mogao vjerovati da tako malo moze izdrzati. Dim u kuhinji se razisao u medjuvremenu, no macka je crna kao gavran i kaslje. Od tada panicno bjezi cim ukljucim kuhalo ili pocnem lupati sa tavama. Kako kao sto znas, moram najmanje jednom dnevno pojesti nesto toplo, macka se vise ne pojavljuje.

Reci, koliko se dugo kuhaju jaja? Kuhao sam ih dva sata no nikako da postanu mekana.
Daj mi napisi molim te, da li se zagoreno mlijeko moze jos za nesto upotrijebiti. Da li da ga stavim sa strane dok se ti ne vratis?

Imao sam lagani problem sa gulasom kada sam htio ugrijati konzervu. Nazalost je ekspodirala u mikrovalnoj. Vratasca od mikrovalne su izletila kroz prozor i unistila nas lijepi staklenik ... i prozor isto. Kako je prozor bio zatvoren (moram ga drzati zatvorenim kada kuham jer inace uvijek dodju vatrogasci), izletio je skupa sa stokom. Udarni val je bio strasan. Konzerva je izletila kao raketa prema gore, probila strop i pogodila 13-godisnju cerku gospodina Bauera, koji stanuje iznad nas, tocno izmedju nogu. Ona je upravo bila svirala klavir, no nije joj se nista desilo, ali ucitelj klavira je ostao bez 4 prsta.

Da li ti se vec desilo da ti se prljavo sudje upljesnivilo? Kako li je to samo moguce u tako kratko vrijeme? Ti nisi niti puna 4 tjedna odsutna. Iza sudopera stosta zivi. Odkuda dolaze samo svi ti gmizavci? Da li si ih mozda ti tamo ostavila?

Uglavnom, napokon sam se sabrao i isao oprati sudje. Draga, ne moj se molim te ljutiti i vikati, ali onaj dobar porculan od tvoje bake je polomljen. Izgledao je tako cvrsto da mi nije bilo ni na kraj pameti da nece izdrzati. Mozda su 1000 okretaja masine za rublje ipak malo previse.

Usput receno, i ona je isto pokvarena. Prilikom centrifugiranja je veliki noz za rezanje mesa malo ostetio bubanj ... i sada se nalazi u zidu .. noz, ne bubanj. Bubanj je probio 30cm zida od cigle i sada lezi bez veze negdje vani.

Dok sam jeo, zaprljao sam nazalost tepih u dnevnoj sobi i to sa sokom od paradajza. Ti si mi uvijek govorila da se sok od paradajza ne da nicim izvuci. Tu se varas draga moja, fleka je odlicno izasla, dlake od tepiha nazalost isto. Mozda ipak nisam treba uzeti nitrorazredjivac.

Frizider sam morao otopiti. Ti si uvijek tako nespretna, led se da odlicno odstraniti sa zidarskim cekicem. No, cudno, sada vise ne hladi nego grije. U svakom slucaju je meso dobro peceno a jogurt, sampanjac i mineralna su eksplodirali.

Draga moja. U cetvrtak sam zaboravio zakljucati stan. Mora da je netko bio ovdje jer nedostaju neki vrijedni predmeti, no, novac sam ne cini covjeka sretnim, kako ti to uvijek kazes. Ormar je isto prazan, ali, sigurno nije bilo puno u njemu jer ti uvijek kazes da nemas sto za obuci.

Kada sam jucer navecer htio nahraniti zeca, prevrnula mi se svijeca. Zec je sad bez dlake. Izgleda prilicno smijesno.

Ovim bio htio zavrsiti za danas. Sutra malo vise. Nadam se da uzivas u miru u ljecilistu i da se dobro odmaras.

puno lijepih pozdrava od Tvog Erwina !

p.s.

Kada je tvoja mama doznala za nesrecu, dobila je mozdani udar. Pogreb je bio jucer, nisam ti htio nista reci da se ne uzbudjujes bez razloga. Ipak si ti u ljecilistu i trebas se odmoriti.
iz Zenice vratio se ja
macan
Member

Tip plovila: fjord 25

PostPostao/la mali od palube » 19. 08. 2010. (14:09)

Što se tiče struje, vjerujem da su krivi akumulatori. Jednostavno su stari. Izlazni napon na kablovima od motora je malo iznad 14 V. Alternator daje 13.5 A. Znači li to da treba raditi 10 sati da napuni akumulatore od 135 Ah? Naravno, sve je to cca (deklarativne vrijednosti).
Istina, bratić se dva dana nije vozio, a njih četvero živjeli su na brodu i trošili struju (nemilice). No, kad je drugim akumulatorom upalio motor, pustio ga je da radi i puni stare akumulatore skoro sat vremena. Ugasio ga je i probao upaliti, ali nije uspio. Nazvao sam jednog susjeda (koji se slučajno i zove i preziva kao bratić) i taj je došao s instrumentom. Na akumulatorima manje od 11 V, a na alternatoru preko 14 V. Jednostavno treba novi akumulator. Mislim da će taj biti oko 100 Ah.
Što se tiče mjesta za vezanje u lučicama, i tu imam jednu otočnu priču. S Golog smo došli u Staru Bašku na Krku. Na Golom nam se strašno svidjelo. Lučica je (tada) bila sasvim pusta. Samo naša barka. Zgrade nekadašnjeg zatvora, neki duboki tunel... tako dubok da smo se našli u najmrklijem mraku i tu su nas ustrašile stotine svjetlucavih očiju. K'o u nekom horor filmu. Na kraju ispalo da su se ovce zavukle do kraja tunela i tu se sklonile od žege i pakla koji je vani izgarao.
Da ne duljim, dogovorili smo se da ćemo ostati na Golome neko dulje vrijeme i svaka 3-4 dana zapaliti barkom u Staru Bašku u nabavku namirnica.
Kad sam toga dana uplovio u nagužvanu lučicu u Staroj Baškoj, bilo je jedno jedino slobodno mjesto za vezanje. Naravno, odmah mi je bilo jasno da je "nečije", odnosno, da neki domorodac ovdje veže svoju barku i da je sad najvjerojatnije vani. Možda čak van iz mora, ali vjerojatnije na ribolovu ili kupanju s familijom.
Pustio sam krmeno sidro i vezao se na to mjesto. Ekipa je otišla tražiti neku trgovinu, a ja sam ostao u brodu. Kad je nabavka bila obavljena, Nada nas je sve pozvala na ručak u restoran iznad same lučice. Toga dana je slavila rođendan. Potražili smo mjesto na terasi s kojega se dobro vidi naš brodić. U pola ručka uplovio je neki drveni čamac u i odmah je bilo jasno da je mjesto "njegovo". Dražen i ja smo ustali i sišli do rive da maknemo brod i da se s ljudima dogovorimo da preko njegove barke kasnije uđemo u svoj brod. Bila su dvojica. Nisu imali ni sjekiru ni zolju, ali...

Nismo stigli izustiti ni "a"...

Nikad više nisam došao u Staru Bašku i nemam namjeru. I nikad mi neće biti jasna ta plitkost u razmišljanju. Možda smo u restoranu jeli baš ribu koju je on ulovio i prodao ugostitelju? Možda mu žena, kćer ili sestra tamo konobari ili kuha. Možda mu sin radi u trgovini u kojoj smo kupili namirnice i sokove za sljedeća 3-4 dana. Možda...

Kako tim ljudima to nije jasno!?

Ispred mojega salonu u Kraljevcu je žutim crtama označena staza za pješake. Svaki treći kupac koji dođe u salon parkira tako da mu pola auta stoji preko te staze. Pješak još i prođe, ali Goga ili Ines s kolicima moraju ga obilaziti s druge strane, uz sam kolinik jedne od najprometnijih cesta u RH.
Dakle, ti su ljudi došli od mene kupiti kuhinju i sad ću ja izletjeti iz salona sa sjekirom ili zoljom i porazbijati im farove? Jer sam ja popizdio i jer su oni već stoti koji su tako parkirali...

Bilo kako bilo, Ivo Andrić je rekao da su sve Drine na svijetu krive i da nikada nijednu nećemo uspjeti ispraviti, ali da jednako tako nikada ne smijemo prestati pokušavati. Zbog toga ja, eto, Malom Dabru pišem o svojijm doživljajima u Staroj Baškoj.
Zadnja izmjena: mali od palube; 19. 08. 2010. (14:15); ukupno mijenjano 1 put/a.
mali od palube
Senior Member

Tip plovila: Pasara Kosanović 500

PostPostao/la gavijal » 19. 08. 2010. (14:12)

ja jedva čekam MOPov iduci projekt!! A vi kak hocete ;)
gavijal
Senior Member

PrethodnaSljedeća

Natrag na Plastični brodovi

Trenutno korisnika/ca: Google [Bot] i 2 gostiju.