Od jedrilice motornjak

Sve što želite znati o plastičnim brodovima

Moderatori/ce: riberer, teranavis, Moderatori

Re: Od jedrilice motornjak

PostPostao/la primorac » 12. 06. 2009. (11:10)

A forum se zove RibolovNaMoru.com......
Ne odlučuje onaj koji izlazi na referendum, nego onaj koji broji glasove.
primorac
Old Senior Member

Tip plovila: Kvarnerplastika Raša "UČKA"

PostPostao/la porer » 12. 06. 2009. (11:23)

tramontana je napisao/la:... ipak ti njega voliš ...

Ma sve je to uzalud stari moj, on ima jednosmjernu komunikaciju, samo odašilje svoje a ništa ne prima k znanju. A ma, što bi rekli... Sjetio sam se sad i onog vica kad Bepo viče kupaču 'Pazi pešekan!!!' :)
porer
Old Senior Member

Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: Drvena pasara 6.20

PostPostao/la mali od palube » 12. 06. 2009. (11:25)

Ajde da jednom istjeramo mak na konac. Prekopao sam svoje stare postove i pronašao sljedeće:

13.02.2009.
Godinama sam na brodovima imao plinske hladnjake. Što se sigurnosti tiče, kao i sve ostalo s plinom - treba napraviti dobro i nema problema. No, hlađenje je uvijek na brodu bilo li-la. Tamo negdje na početku sam mislio da je hladnjak neispravan, pa sam ga instalirao na dvorištu, na žarkome suncu i hladio je bez greške. Najvjerojatnije mu smeta ljuljanje. Na zadnjem sam ga brodu smontirao u WC kabini i stavio na kardan (da se ljulja). Mislim da su rezultati bili bolji, iako je opet imao svoje dobre i loše dane. Inače, vlasnik firme OMNIBUS, koja prodaje kompresorske hladnjake na 12 V je moj dugogodišnji prijatelj i nedavno smo razgovarali o tim hladnjacima. Nazivne snage kompresora su male, ali to zavarava. Kompresorski hladnjak na 12 V ne ide bez nekog ozbiljnijeg akumulatora i solarnog panela. Ili puno rada motora (vožnje). Budući da će moj brod više biti apartman na vezu, a manje prijevozno sredstvo, najvjerojatnije ću ponovno staviti plinski hladnjak, iako nisam baš najzadovoljniji. Ovaj put ću os ljuljanja hladnjaka postaviti paralelno s uzdužnom osi broda, pa možda i rezultati budu bolji. Razlika u cijeni hladnjaka je poprilična, pogotovo ako tome treba dodati i solarni panel.

17.03.2009.
Gašo, ne znam kakav alternator ima ova YAMAHA 25, ali 2x140 Ah je jako puno. Mislim da ću imati jedan akumulator od stotinjak Ah i to je sve. Malo svjetla, malo radio, malo TV. Hladnjak na plin, jer za ovaj kućni bi agregat morao raditi gotovo stalno, pa to ne dolazi u obzir.

21.05.2009.
Ma na svoju ruku...
Našao sam prilično dobar hladnjak na plin za 1800 kn. Od čovjeka koji ih servisira. Ima ih desetak kojekakvih za prodaju. Ovaj koji je meni zapeo za oko je širok 50 cm, visok 63 i dubok (os Z) 48 cm. Elektrolux, očuvan i očišćen. Iznutra zaista kao nov. Čovjek daje garanciju 2 godine.
Ali... mjerkao sam i mjerkao po brodu dva sata i nikako da smislim kamo da ga stavim. Imao sam i do sad na brodovima plinske hladnjake, ali manje i otvarali su se odozgo. Ovaj se otvara s prednje strane, na vratima ima nosač za boce, čak i utore za jaja. Sve kao paravi veliki hladnjak. Mogu ga postaviti na ležaj odmah na ulazu u kabinu desno, ali onda, ako želim zadržati ležaj moram svakako staviti samo kuhalište bez pećnice. Pećnicu nikad nisam imao na brodu i ne znam je li mi potrebna. S druge strane ti plinski hladnjaci su na brodu prilično mušićavi. Malo radi, pa malo ne radi. Kad ga smontiram u radionici i pustim u pogon, radi nekoliko tjedana bez greške. Ne znam smeta li mu na brodu veća okolna temperatura ili ljuljanje. Ovaj serviser kaže da se zamijene neki plinovi prilikom ljuljanja i da ga onda treba okrenuti naopako petnaestak minuta. I to sam radio prije (doduše ne petnaestak minuta). Onda opet neko vrijeme radi, pa odjednom prestane. Znalo se desiti da ujutrno nađem mineralnu napola zaleđenu, a nakon toga 2 dana ne radi.
Manji hladnjak i otvaranje odozgo znači i čuvanje hladnoće. Nije mi to važno zbog potrošnje plina (sasvim je zanemariva), nego upravo zbog te malo-radi-malo-ne-radi nezgodacije.
Eto, sad sam u sto muka. Inače ni za taj manji nemam baš neko dobro mjesto na brodu. Otvaranje odozgo traži i slobodan prostor iznad njega.
Ima li još netko plinski hladnjak na brodu i je li zadovoljan?

23.05.2009.
Kupio ja plinski hladnjak. Novi. Bit će u kokpitu, tako da me pretjerano ne zabrinjava zagirjavanje okolnog prostora. Smišljam kako ću ga smjestiti.
mali od palube
Senior Member

Tip plovila: Pasara Kosanović 500

PostPostao/la mali od palube » 12. 06. 2009. (11:32)

Dakle, jedino PITANJE u vezi hladnjaka koje sam postavio je bilo: Ima li još netko plinski hladnjak na brodu i je li zadovoljan?
Nije mi odgovorio nitko. Josip je odgovorio tako da sam zaključio kako on NEMA plinski hladnjak NA BRODU.
Koje su mane toga hladnjaka znam i sam i to iz višegodišnjeg iskustva. Iznad svih tih mana ima jednu vrlinu - košta 2400 kn (čini mi se da sam ga toliko platio). Kompresorski hladnjak sa solarnom ćelijom od 12000 kn na dalje. Koga ja to sad vrijeđam i omalovažavam, podcjenjujem i ne znam što sve ne u ovim citiranim postovima?
Rado bih povadio i neke tvoje postove u kojima me nazivaš kretenom, konjem i sl... ali moderatori su ih izbrisali. Dakle, porer... očito se, osim plovidbenim potrebama i razmišljanjima, jako razlikujemo i u poimanju pristojnosti u komunikaciji.
mali od palube
Senior Member

PostPostao/la tramontana » 12. 06. 2009. (11:34)

Ha, ha, ha, ... MoP, odličan si primjer našao :thumbup: :lol:

Pa to je baš ono što je porer i rekao: jednosmjerna komunikacija (jel' snijeg il' su labudovi? -
nit' je ...).
tramontana
Moderator

Tip plovila: MAESTRAL 6,70, kabina, natkabina i TORPEDO 24

PostPostao/la porer » 12. 06. 2009. (11:41)

porer je napisao/la:3. Frižider - pročitaj pod 1., klasičan primjer. Ljudima se jednostavno nije ni dalo pisati, objašnjavati zašto se ne uzima plinski na brod, nije se nikome dalo više govoriti ti da pročitaš stare postove prije postavljanja pitanja, zašto bi? Ionako si ti nakon postavljenog (opširnog) pitanja (u nadi da će se koja ribica i zaletiti tamo di brumaš) drugi dan napisao da si ga kupio. Kapiš?

Uzalud. :wave:
porer
Old Senior Member

PostPostao/la mali od palube » 12. 06. 2009. (11:49)

Da je snijeg, već bi okopnio, da su labudovi, ne bi sudjelovali na ovome forumu.
Jednosmjerna komunikacija?
Govorim da ću kupiti plinski hladnjak i da znam sve njegove mane. Detaljno opisujem što sam tijekom godina prošao s plinskim hladnjacima na brodu. Možda se netko tko čita ovaj forum upravo pita kako je to imati plinski hladnjak na brodu. Jasno sam napisao zašto će to opet biti plinski hladnjak. Zbog cijene. U odnosu na tu svoju cijenu, radi sasvim zadovoljavajuće. Preko noći uglavnom zaledi one kockice u plastičnoj kutijici na samome hladilu. Već je i to dovoljno za nekoliko hladnih pića preko dana.
Dakle, ja jednosmjerno pišem o svojim iskustvima s plinskih hladnjacima na brodu i o razlozima svoje odluke da opet kupim takav. Baš me zanima što bi o tim MOJIM iskustvima i MOJIM razlozima imao za napisati jedan dvosmjerni porer... ili ti?
Dakako, još uvijek me zanima i još nečije iskustvo s plinskim hladnjakom na brodu. Nisam pročitao još nijedno.
mali od palube
Senior Member

PostPostao/la mali od palube » 12. 06. 2009. (11:54)

Da... u diskusijama je odmahivanje rukom uz BAHATO hinjenje pametnijega uvijek onaj zadnji as iz rukava koji kao argumet pali samo kod onoga tko ga koristi. Di je zapelo, Porer? Zavaljujem na odgovoru oko kabla i kamerice, ali na temu hladnjak nešto smo zaštekali. Čega je ponestalo? Plina nije... eno ga hladnjak već tjednima hladi u radionici. Ponekad čak i zamrzne.
mali od palube
Senior Member

PostPostao/la porer » 12. 06. 2009. (12:23)

Ponestalo je tvojeg čitanja s razumijevanjem. To ti govorim već duže a i sad je to nastupilo. Probaj ponovo mada mi se više ne da. Ali hajde, pokušaj ponovo. Zašto ti u 24 sata nitko nije napisao ni riječi o svojim iskustvima s frižiderom?
porer
Old Senior Member

PostPostao/la lupis » 12. 06. 2009. (12:48)

porer je napisao/la: Sad ću ja opet kao ona plačipička lupis..

Nooo,noo.....ne se tako izražavati....
Sve su osobe i događaji izmišljeni.
Svaka sličnost sa stvarnim likovima i događajima je slučajna.
lupis
Old Senior Member

Tip plovila: Merry Fisher 625,Suzuki 115

PostPostao/la riberer » 12. 06. 2009. (13:37)

Vidim da vas ima nekoliko koji se ne slažete niti sa načinom pisanja maloga od palube, niti sa zahvatima koje on radi na transformaciji svoga broda, a ni izbor opreme i materijala nije naišao na veliko odobravanje.

Sama ideja je od početka bila intrigantna i nije naišla na razumijevanje, no on je tako odlučio i vidjeti ćemo ubrzo i krajnji rezultat ... bez obzira na sve. Bez obzira na sve ne brinite, to je brod koji mali od palube radi sam za sebe i nitko vas ne prisiljava da uđete jednog dana u njega ili ga koristite.

Dakle, on ga ne radi za vas, nego za sebe.

Do sada su svi imali priliku i vremena da upoznaju bolje autora ove teme i njegov način "rada". Svi oni koji žele dati neki savjet, primjedbu ili samo dođu na ove stranice da bi vidjeli kako se stvari razvijaju, su dobro došli, no sve one kojima su pisanje i način razmišljanja, vezani na uređivanje ovoga broda, iz bilo kojih razloga "uvredljivi, iritantni, protkani bezobrazlukom, bahatošću, ignorancijom, podcjenjivanjem" i ne znam ni sam čime sve još ne, molio bih da u buduće ovu temu poštede svojih postova.

Ne mogu shvatiti da se oni, koji su se izjasnili bezbroj puta o tome što misle o ovoj temi, prijeteći ignoriranjem i teme i autora, gotovo svaki dan, opet i opet, pojavljuju sa ponekim napisanim postom. S kojim ciljem?

Bilo bi puno lakše da jednostavno ne otvarate ovu temu, vi koje ona toliko iritira ... budite dosljedni pa ignorirajte kako ste obećali, napraviti ćete uslugu i sebi i drugima.
... al kad sam jednom diga jedra na laganoj buri oduševio sam se, poskočila je kao živo biće i počela rizat površinu mora ka vruća pošada maslac... by brule
... i nemoze svjetlo bit mobitel :(... by josey
riberer
Moderator

Tip plovila: Elan T-401 - Tomos 18

PostPostao/la porer » 12. 06. 2009. (13:48)

Čista dosada, eto. Ne uzimaj to previše k srcu :Drink27:
porer
Old Senior Member

PostPostao/la josip » 12. 06. 2009. (16:10)

MoP dobro znam kako se izvodi video nadzor, ali sam se prilagodio na tvoje želje odnosno na jeftine web kamere, iako ne znam od kolike koristi će ti biti ta kamera radi male rezolucije. Ali se bez problema može instalirati na daljinu od 20 metara bez dodatnog napajanja ako koristiš ovaj kabel :arrow: :arrow: :arrow: http://www.linea-nera.hr/shop/artikl.as ... -konektori .Provjereno , radi sve, od web kamere, tipkovnice, miša printera itd. jer mali HUB koji je na kraju takvog kabela sam pojačava signal i omogučava da se pređe narednih 5 metara ( tako možeš spojiti 4 takva kabela ). Može se web kamera pomoću usb kabela bez većih problema instalirati i do 60 metara, ali o tome sad nebih jer ti to nije ni potrebno.

Što se tiće hladnjaka, napisao sam da imam 2 plinska i da je to nužno zlo jer otkad posjedujem kompresorski ja sam se preporodio. Komplet oprema ( sa solarnom pločom, akumulatorom , reglerem, kompresorskim hladnjakom ) znaći sve tuto kompleto ali doduše polovno ( jako malo korišteno ) me je stajalo 3000 kuna. To ne koristim na brodu ali ne koristim ni kod kuće :!: :?:
josip
Old Senior Member

PostPostao/la josip » 12. 06. 2009. (16:55)

Možda ovako nešto bi bilo bolje :arrow: :arrow: :arrow: http://www.kupiprodaj.net/HR/oglas16724 ... m?showEdit a najbolje rješenje ti je već ponuđeno ( ali košta ) a ako to nečeš barem pokušaj nabaviti IP kameru jer češ imati odličnu sliku..
josip
Old Senior Member

PostPostao/la tg-boy » 12. 06. 2009. (18:09)

dome....volio bi da si u pravu....ali vrijednost postovanja treba zasluziti otvorenom komunikacijom a ne bahatoscu, ja sam prvi za nove ideje i rasprave sto je toliko bolje u diesel unutarnjem motoru od 4- takta vanbrodskom- koji se izmedju ostalog i ne mora ugraditi na krmu ........, zatim inox natkabina od cinimi se 49 kg- meni je to nemoguce, itd itd, puno vas clanova ovog foruma zasluzilo je moje postovanje ( dome, gaso, porer, skanap,trogiranin, udica, raptor, zabar,i sigurno sam zaboravio jos nekoga) iskrenim , nepretencioznim, uvjerljivim a ne striktno egzaknim matematičkim proračunima nego iskustvom i savjetom tipa to je moje misljenje a ne J::i se glup si ako ne napravis ovako stoga slazem se s porerom
MOP mi nije tip za kucno druzenje s njime- sad ce on odgovorit da mu do mog misljenja nije ni stalo i opet isto :clap:
Prije sam bio umišljen - sad sam savršen - bit će bolje
tg-boy
Old Senior Member

Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: galeb, volvo md11c

PrethodnaSljedeća

Natrag na Plastični brodovi

Trenutno korisnika/ca: Google [Bot] i 3 gostiju.