Gull 745

Sve što želite znati o plastičnim brodovima

Moderatori/ce: riberer, teranavis, Moderatori

Re: Gull 745

PostPostao/la madi » 26. 05. 2010. (07:04)

Statvena cijev kormila plastificirana do neprepoznativosti :)
Nemaš dopuštenje za pregledavanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
madi
Old Senior Member

Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: GULL 745 // Nanni 175ks

PostPostao/la madi » 26. 05. 2010. (07:54)

Dali je moguće sada barku "pofarbat" u plavo i kako s obzirom da je bijeli gelcoat.
madi
Old Senior Member

PostPostao/la amiklic1 » 26. 05. 2010. (12:13)

madi je napisao/la:Dali je moguće sada barku "pofarbat" u plavo i kako s obzirom da je bijeli gelcoat.

Ako baš želiš, to možeš napravit dvokomponentnom poliuretanskom bjom. Vidio sam AwlGrip na jednoj jedrilici, i izgleda MRAK! Poliran ko' klavir.

Ali, to i košta. Imaš i Veneziani i ostale proizvođače, o kojima baš i ne znam. Mislim da su svi dosta skupi. Ja sam o tome razmišljao kad sam kupio M700, al' svaki udarac npr. sidrom ili nečim sličnim u trup se vidi (koliko god boja bila čvrsta, opet se nakon godina pojave ožiljci...).
amiklic1
Old Senior Member

Tip plovila: Gull 745 / Yanmar 4JH4AE

PostPostao/la Trogiranin » 26. 05. 2010. (12:53)

Možeš brod piturat u šta te volja ! Lagano matiraš površinu, daš lightpraimer i onda boju koja te volja opališ preko , plava, crvena, ... Mada mislim da bi to bilo šteta radit na novi brod. Možda za tri-četiri godine kad malo izgubi sjaj i bude došlo vrijeme za eventualno poliranje pa onda, a sad :shifty: .... Na volju ti !
Još jedno dobronamjerno upozorenje jer imam loše iskustvo sa onim sistemom kormila. Naime moj brod je u jako tijesnom portu di je pet mula po dvadesetak brodi sa jedne i druge strane, pa je svako uplovljavanje i splovljavanje čisti reli.Obavezno otkini one graničnike lista kormila i napravi ih unutar krme di je hidraulika. Dva puta mi je pri šijavanju krmom konop od brodova priko puta moga kačija za njih, pa sam se jednom prilikom mora i kupat. Jedan put sam uspija odadit konop čakljom jer je zapeja samo na oni jedan klin, ali kad se nadija na oba ... Doduše i susjedi priko puta mene su malo kumovali tome, ali svejedno bolje je kad nema onih graničnika.
Također spominjao si snagu motora koji planiraš ugradit, pa će samim time propela bit pozamašnih dimenzija, te i tu predlažem malu korekciju . Naime ovaj savijeni profil stvara dosta turbulencija ispod propele kad je jedna od pala u donjem položaju. Provjereno, gleda sam sa ronilačkom opremom ispod broda u vožnji. Mogu se čak javiti i neželjene vibracije. Uglavnom sam ja to riješio na sljedeći način.

slika

slika

slika

slika
,a i kakav bi to lignjolov bio da se ne mora beštimat, te ja pitam ? BY zipi

Ovaj Trogiranin ...pa vidi mu lokaciju....,i ti bi njemu vjerovao..??...by LUPIS

Imat brod na livadi je isto ko i imat kravu, ne možeš plovit! ..... A KO BI DRUGI ..... LUPIS !!!
Trogiranin
Old Senior Member

Tip plovila: Galeb 6,75 Lombardini LDW 2204

PostPostao/la madi » 26. 05. 2010. (13:35)

Trogiranin je napisao/la:Možeš brod piturat u šta te volja ! Lagano matiraš površinu, daš lightpraimer i onda boju koja te volja opališ preko , plava, crvena, ... Mada mislim da bi to bilo šteta radit na novi brod. Možda za tri-četiri godine kad malo izgubi sjaj i bude došlo vrijeme za eventualno poliranje pa onda, a sad :shifty: .... Na volju ti !

U pravu si. Drugo moje pitanje kad sam dogovarao barku je bilo dali se može pobojat u plavo i Tare je odgovorio što i ti.

Trogiranin je napisao/la:Još jedno dobronamjerno upozorenje jer imam loše iskustvo sa onim sistemom kormila. Naime moj brod je u jako tijesnom portu di je pet mula po dvadesetak brodi sa jedne i druge strane, pa je svako uplovljavanje i splovljavanje čisti reli.Obavezno otkini one graničnike lista kormila i napravi ih unutar krme di je hidraulika. Dva puta mi je pri šijavanju krmom konop od brodova priko puta moga kačija za njih, pa sam se jednom prilikom mora i kupat. Jedan put sam uspija odadit konop čakljom jer je zapeja samo na oni jedan klin, ali kad se nadija na oba ... Doduše i susjedi priko puta mene su malo kumovali tome, ali svejedno bolje je kad nema onih graničnika.

Odgovor na ovo, čekamo "kretenativnost" :) (kreativnost) Miklica, s njim sam to već komentirao taj problem, onako kako je sigurno nće ostat.

Trogiranin je napisao/la:Također spominjao si snagu motora koji planiraš ugradit, pa će samim time propela bit pozamašnih dimenzija, te i tu predlažem malu korekciju . Naime ovaj savijeni profil stvara dosta turbulencija ispod propele kad je jedna od pala u donjem položaju. Provjereno, gleda sam sa ronilačkom opremom ispod broda u vožnji. Mogu se čak javiti i neželjene vibracije. Uglavnom sam ja to riješio na sljedeći način.

Na znanje primljeno :thumbup:
madi
Old Senior Member

PostPostao/la amiklic1 » 29. 05. 2010. (13:42)

Kaljužne pumpe i cijela instalacija su postavljene.
Imam 3 komada:

1. velika Rule3700, 14000 l/sat čiji plovak (Rule superswitch, 20A) je 3cm iznad plovka manje pumpe.
2. manja Jabsco commercial duty Water Puppy
3. ručna (Whale, 75 l/sat).
slika
slika

mali savjet svima koji opremaju brod: postavite nekakve držače ili laminirajte komade šperploče na putu kojim planirate vući crijeva, da ih imate za što uhvatit vezicama. ja to nisam napravio al' snašao sam se svakako. da radim opet, sigurno bih to napravio.

Postavlja se i plafon u natkabini, koji će se satojati od tri tapecirana panela između kojih će biti trake lakirane tikovine. Tikovina će biti i po obodu, osim na krmenoj strani. kad bude gotovo slikat' ću i stavit':
slika

Evo i šta se jučer radilo...
slika
Ups. kriva slika ;-). Al' ajde, 1,8 kg opet nije za bacit ;-)
amiklic1
Old Senior Member

PostPostao/la kk22 » 29. 05. 2010. (15:49)

:thumbup: svaka čast .
Za sve :clap:
Hrana je najbolje jelo.
Niti jedna bolest nije zdrava.
kk22
Member

Tip plovila: pasara učka 410, 78g.

PostPostao/la bofa » 29. 05. 2010. (16:01)

Evo da se javim ovdje iskljucivo da bi pohvalio amiklic, sjajna je stvar to sto sve objavljujes sve ovdje na forumu sa slikama, i tako pomazes nama koji smo u fazi uredjenja broda.
Jedno pitanje, gdje si kupio ovu gumenu spojku izmedje dvije flandje osovine i kopce?Inace sam vlasnik Adria 800
bofa
Member

Tip plovila: Sibenik 800 VM MR706LS

PostPostao/la amiklic1 » 29. 05. 2010. (19:47)

Hvala na komplimentima, al' isskreno, nije mi cilj pobrat lovorike nego pomoć' ljudima. Poslao sam dosta detalja na zahtjev ljudima, i nastavit ću to radit. Smatram da će najvažnije bit dat' objektivne ocjene broda nakon poinuća, pa onda opet nakon nekog vremena uporabe.

Inače, ona spojka je proizvođača IGP iz Splita.

Evo ovdje detalja:
http://www.igp-split.hr/

imaju već gotove s gotovo svim razmacima rupa na flanđama, pa ih pitaj...
amiklic1
Old Senior Member

PostPostao/la bofa » 29. 05. 2010. (20:06)

Ok hvala, malo cu bit dosadan pa cu te pitat kako ces rijesit prekidace za ove dvije bilge pumpe, hoces li imat dva originalna automatic switch ili ces nesto drugo radit, zahvaljujem
bofa
Member

PostPostao/la amiklic1 » 29. 05. 2010. (21:39)

Napravio sam pločicu (panel) na kojoj su dva prekidača, zujalica, prekidač za isključit zujalicu i sirena). s plovaka idem na releje, da kroz plovke vučem malu struju. Inače, problem s plovcima može bit električni luk koji se stvori kad pumpa počne radit, pa povuče jaku struju. onda kontakti plovka znaju zalipit 8rastale se od el. luka pa ostane uključena pumpa stalno, što isprazni bateriju, a onda znamo šta slijedi). zato ja imam dva releja 40A u natkabini iza pulta koji okidaju pumpe, a plovci okidaju samo releje. malo više posla, al' dosta kvalitetnija izvedba. Inače ne volim kroz kaljužu vuć' žice jače struje, ma koliko bile izolirane...

Evo ti slika panela kojeg sam napravio:
slika

kaljuža ima prekidač/osigurač uklj./isklj., a ručno pokretanje za provjeru je desno (taster).

Evo za svaki slučaj ako triba nekom i slika panela s prekidačima/osiguračima, voltmetrom i ampermetrom na boku ispod komande motora:
slika
Taster između ampermetra i volmetra je za pregled voltaže servisne i morotne baterije (default je servisna, taster prebaci na motornu). Ampermetar mjeri samo servisnu granu (motorna povuče jaku struju par sekundi pa onda ne vuče ništa).

na ovu izradu odlučio sam se najviše zato jer je ponuda u trgovinama jako slaba, a cijene za bezvezne proizvode jako visoke.

ovo je 2mm AlMg3 rezan CNC-om, 2*primer, 2*boja plus folija s natpisima preko.

Ovo hypeol što piše je ime firme koja će nakon izrade ovih mojih početi proizvodnju ploča svih vrsta (univerzalnih i po narudžbi).

Moje ploče su sive boje s crnim natpisima. Želio sam nekakav profi izgled, a mislim da sam i uspio dobit što sam zamislio.

Evo detalja kako je ispalo (napomena: još ima zraka ispod folije pa treba pričekat malo dok se sve slegne. sad izgleda da ima mrlja, al' pošto se folija lijepi tako da se sve nakvasi prije toga pa se onda pegla da izađe zrak, u početku ima još malo zraka):
slika
amiklic1
Old Senior Member

PostPostao/la Galun » 29. 05. 2010. (22:08)

ovo je bolesno,spaceshutell je goli kuuurr!
Galun
Senior Member

Vrsta ribolova: profesionalni
Tip plovila: Adriatik

PostPostao/la bofa » 29. 05. 2010. (22:56)

A sto da recem na ovo, divota, samo naprijed
bofa
Member

PostPostao/la Kiana » 29. 05. 2010. (23:31)

Citam te i gledam slike od pocetka. Za mene kazu da sam "udaren" na detalje (picajzla), ali boga mi ti si na kvadrat ( nemoj ovo shvatitti nikako drukcije, nego kao veliku POHVALU kako radis i opremas brod) Stvarno je gust gledati citati kako u koraku rijesavas stvari. Zato ti predlazem da na kraju lijepo povadis sav tekst i sve slike i sve to oblikujes u jednu malu brosuru za samoopremanje kit barki. Kladim se da nece biti samoopremaca koji je nebi htio imati (jasno, osim onoga koji je istog kova kao ti).
Jos jednom sve pohvale...
Radio ne radio svira ti radio...
Kiana
Member

Tip plovila: Adria 1002 - 2x Iveco Aifo 80 Ks

PostPostao/la Thomy » 30. 05. 2010. (06:46)

Uz knjigu-brošuru bi i DVD dobro doša sa svim slikama: :clap:

:wave:
...koliko moš baljezgat pizdarije...da ti je usta začepit... na guz**u bi progovorija....
Thomy
Old Senior Member

Tip plovila: Saver 19 Open, Yamaha 100

PrethodnaSljedeća

Natrag na Plastični brodovi

Trenutno korisnika/ca: Marinero336699 i 2 gostiju.