Od jedrilice motornjak

Sve što želite znati o plastičnim brodovima

Moderatori/ce: riberer, teranavis, Moderatori

Re: Od jedrilice motornjak

PostPostao/la mali od palube » 08. 04. 2009. (10:07)

O, dobar dan, raptore. Dugo se nismo čitali. Kako je, što ima u bespućima interneta?
mali od palube
Senior Member

Tip plovila: Pasara Kosanović 500

PostPostao/la lupis » 08. 04. 2009. (10:07)

mali od palube je napisao/la:E, prevario si se, Žabaru! Baš u tome i jest poanta (barem jedna od poanti). Što god da se desi s motorom, u roku od nekoliko sati mogu čak staviti i drugi i nastaviti ljetovanje. Možeš li to sa stabilnim dizelom?

Koliko motora rezervnih ti stane u to ruglo od broda?

Ovaj put se stvarno opraštam i to po zadnji put s ovom idiotskom temom,tako da što se mene tiče moreš pista i radit ča te volja,priču moremo nastavit jedino u 3D tehnici!
Sve su osobe i događaji izmišljeni.
Svaka sličnost sa stvarnim likovima i događajima je slučajna.
lupis
Old Senior Member

Tip plovila: Merry Fisher 625,Suzuki 115

PostPostao/la mali od palube » 08. 04. 2009. (10:15)

U brodu ću imati jedan mali. I poseban stalak za njega. A rezervnih velikih ima u dućanima koliko god mi treba. I u jednom danu dođu do čak i do već spomenutog Iža.
mali od palube
Senior Member

PostPostao/la Žabar » 08. 04. 2009. (10:23)

mali od palube je napisao/la:Ali možeš namotati konop oko elise. Možeš imati veći kvar na Ižu ili Molatu. Možeš imati i manji kvar ali na takvom mjestu da brod mora odmah van iz mora.

Za konop postoje sleckalice na elisi,koje ja nemam,jer sam zamotani konop uvijek uspio bez problema prerezati.
Kvar da bi brod morao iz vode mogu imati samo ako mi se razleti osovinski vod ili da probušim trup.

U 21 godinu promijenili smo tri motora.Moreš zamisliti koliko je to sati? A nikada kvara. Šta misliš zašto?
Žabar
Old Senior Member

PostPostao/la mali od palube » 08. 04. 2009. (10:34)

Onda sam baš ja valjda te sreće da sam u prljavoj lučici na Susku morao roniti sto puta ispod broda da izrežem konop. Glava, ramena, i leđa... sav sam bio plav k'o pisanica od antivegetativne boje.
U osovinskom vodu mi je pukla kajla. Kako je to moguće, nije mi ni danas jasno. Jednostavno se rasklolila i pola kajle je ostalo u osovini, a pola u prirubnici. Tako sam se vozio s malim gasom cca 2 milje do lučice. To je pojelo osovinu i razmrdalo bukulu koja je do kraja godišnjega puštala toliko da sam se bojao zaspati cijelu noć.
A kvarovi? Tvoj se, kažeš, nije kvario 21 godinu? Moj se kvario 21 puta u godini. Svaki čas nešto.
mali od palube
Senior Member

PostPostao/la Žabar » 08. 04. 2009. (10:39)

Kajla ti je vjerojatno pukla zato šta ti motor nije bio dobro pocentriran. Ili ti je otišao ležaj na osovini.

Ja kajlu nemam na prirubnici.
Žabar
Old Senior Member

PostPostao/la josip » 08. 04. 2009. (11:12)

MoP, počni Ti učiti OČENAŠ, moglo bi ti trebati
josip
Old Senior Member

PostPostao/la josip » 08. 04. 2009. (11:15)

Preporučio bih ti i da blagosloviš brod ( i predaš ga u ruke SVETOM NIKOLI iliti MIKULI ) pošto češ na njemu voziti nevinu dječicu.
josip
Old Senior Member

PostPostao/la josip » 08. 04. 2009. (11:22)

I sad ti dolaze najveći blagdani u KATOLIČKOJ CRKVI, pa barem se tih SVETIH dana strpi od nepotrebnog posla da ostaneš u milosti Božijoj.
josip
Old Senior Member

PostPostao/la mali od palube » 08. 04. 2009. (12:52)

Dobro je, Josipe, dobro je... svi smo vidjeli i možeš sad malo odmoriti.
mali od palube
Senior Member

PostPostao/la Žabar » 08. 04. 2009. (16:11)

mali od palube je napisao/la:A vanbrodski na krmi?
Otkad sam kupio ovaj brod razmišljam o stalku za vanbrodki motor. Već smo i neke šablone radili. Spojili smo timun radi stalka. Prve šablone ne valjaju, treba raditi nove. Stalak će biti od inox pločevine debljine 8 mm. To se tu kod nas u Zagrebu posebno naručuje i treba čekati nekoliko dana. Iznutra na krmeno zrcalo ide uplastificirano ojačanje i dvije inox šipke koje će to ojačanje koso povezati s kobilicom na dnu. Rasklopiva dizalica sa strane (da motor ne padne u more). Pa timun, pa komanda, pa sajle, pa ne valjaju jer su kratke, pa kriva sajla iz dućana, treba tanja, pa...
Sve to ti možeš napraviti bilo kad? Recimo kad se na Ižu zatekneš na godišnjem odmoru. Baš me zanima! Na Ižu se inox pločevina sigurno prodaje čak i u lokalnoj pošti. Dođeš i kupiš.

Pardonček,nisam ovaj tvoj post dobro shvatio...

Naime,na platformi imam nosač motora.Imam i hidraulični cilindar i cijevi.Na hidrauličnom timunu imam bypass ventile za te cijevi...
Imam i komandu za motor,fale samo sajle.
To je,doduše, bila stara ideja da rasturamo pomočni motor umjesto glavnoga prilikom panulanja.
Sada cilindar i cijevi stoje negdje u garaži,jer nam je tlaka stalno skidati i stavljati pomočni motor,pa i panulamo sa glavnim.Zato i nabijamo toliko sati.
Osim toga,T18 koji je bio namjenjen tome nam je netko ukro.

Vidiš,meni znači nije problem te dijelove staviti u brod i zmontirati ako zatreba pomočni,nego je cijela poanta u tome da mi NE PADA NAPAMET natandrkati bilo kakav vanbrodski motor i koristiti ga kao glavni pogon na svom brodu na đitama od 40 NM!!!

Mene nije strah ako motor stane po lijepom vremenu.Sa pomočnim se mogu došlepati do najbliže lučice,ali dalje ne mislim ploviti sa nikakvim vanbrodskim,rađe čekam da me netko odšlepa kući.

Najviše me je strah od bilo čega na moru da ne ostanem bez pogona u nevremenu.Zato sam i potrošio prošle godine 110000kn na novi motor.
Žabar
Old Senior Member

PostPostao/la mali od palube » 08. 04. 2009. (19:59)

Jednom sam u životu panulao i ulovio galeba. Nisam ga baš ulovio, jer je nakon nekog vremena pustio varalicu, ali sve je prije toga zamrsio. Ne znam kako to izgleda danas, ali prije su se vukle tri varalice odjednom. Najlon se granao na tri kraka nakon nekih 50 m. Svaki je krak bio različito opterećen olovom i išao na drugoj dubini. Ja sam malo brže vozio i onaj najlakši je isplivao na površinu. E... tu ga je majstor galeb spazio i obrušio se odozgo k'o mig 21.
Žabar, gdje je sad tvoj brod?
mali od palube
Senior Member

PostPostao/la Žabar » 08. 04. 2009. (21:23)

Brod je inače u Puli,a sada trenutno...
...ako je prognoza za 3 dana dobra,koliko poznam ujču,nebi se čudio da šlepa panulu negdje oko Unija.
Žabar
Old Senior Member

PostPostao/la mali od palube » 08. 04. 2009. (21:56)

Živi na moru. Kad bih ja živio na moru, imao bih drvenu barku. To će možda i biti kad prestanem raditi.
mali od palube
Senior Member

PostPostao/la Žabar » 09. 04. 2009. (16:34)

MoP,napravi ti ovu svoju barku kako treba,pa ti neće trebati drvenjača!

Je,moj ujča je u penziji,i kada se dogodi dobro vrijeme,on je bogtepitaj gdje sa njom,jer mu je samo to i ostalo u životu.
Sad je omatorio,pa se više ne usudi sam na duže đite i jedva čeka kada ćemo doči ja i buraz,ali to nije za ovu temu...

Cijela poanta od ovih 100 i kusur stranica je da se ne zajebavaš sa tim koritom i sa morom.Mora se netreba bojati,ali ga treba poštivati!
Ova tema mi je od početka vic,jebiga,mislio sam da se zajebavaš,a na kraju radiš sve ono što nikome nebi palo na pamet!
I zato,nemoj se zamarati sa krmenim sidrom,bolje ti je da razmisliš kako produbiti kobilicu!
Ajd,bar to napravi kad si sjebo cijelu konstrukciju,kvragu!

Jebo te 12 stupnjeva!
Žabar
Old Senior Member

PrethodnaSljedeća

Natrag na Plastični brodovi

Trenutno korisnika/ca: / i 5 gostiju.