Maestral 700

Sve što želite znati o plastičnim brodovima

Moderatori/ce: riberer, teranavis, Moderatori

Re: Maestral 700

PostPostao/la unije » 03. 07. 2008. (20:22)

šta je ovi 4 o zada taj kao 6,75 m ?
unije
Korisnik baniran

PostPostao/la beba » 04. 07. 2008. (00:31)

3 i 4 odzada je isti brod i mislim da je to taj šta ga privatno neko radi
beba
Senior Member

Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: maestral 710,marušić 580

PostPostao/la marselomm » 04. 07. 2008. (14:37)

Jeli to radi onaj privatnik šta ste napisali gori broj od njega, ili to radi neki drugi privatnik
marselomm
Member

Tip plovila: Galeb

PostPostao/la amiklic1 » 04. 07. 2008. (17:38)

Jere Oreb ti može, po njegovim riječima, napravit' od maestrala šta god ti hoćeš. produžiti ga (uobičajeno se to radi u dužini od 80 cm na najširem dijelu broda, i preporučljivo je ako se kupuje novi brod da se ne spaja trup i paluba u tvornici radi lakše izrade), staviti spojler, s vratima iz kokpita, bez vrata, staviti krov, ovakav, onakav...

Sve ima svoju cijenu, dakako, a triba bit i malo logičan prilikom odabira željenih radova, kako se ne bi dogodilo da si više izgubio nego dobio.

Mislim da je onaj na slikama njegov, ali on zapravo vie ne izrađuje trupove jer ne može dobiti certifikat, nego samo radi preinake na original brodovima.
amiklic1
Old Senior Member

Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: Gull 745 / Yanmar 4JH4AE

PostPostao/la unije » 04. 07. 2008. (21:50)

.
Zadnja izmjena: unije; 04. 02. 2009. (00:11); ukupno mijenjano 1 put/a.
unije
Korisnik baniran

PostPostao/la amiklic1 » 05. 07. 2008. (19:16)

Ma ja ti većinom samo pišem svoja razmišljanja ovdje, i sumnjam da ću kad kupim brod ostavit' ga kod Oreba na dodatnim radovima. iako će izrada trajat' dosta, jedva čekam počet'.

Ima tu i previše posla...

A registracija tako produženog broja je jako teška, ako ne i neizvediva u zakonskom okviru, jer brod je dobio certifikat takav kakav jest, i svaka preinaka udaljava ga od originalne koncepcije, kako i fizičkih i maritimnih svojstava. zapravo, radi se o sasvim drugom brodu.

Hvala na dimenzijama klupa.

Kao "jednostavna" solucija, mislim da se može na bočne klupe stavit po 3 originalna pokoopca krmenog gavuna (po širini 30 +2,5+2,5 = 35, a klupa je 37 cm. dužina je 44, a tri komada su 132, tako da ostaje na krajevima i između poklopaca po cca 7,5 cm (bez kanala)). To bi znači bila tri poklopca bočnih krmenih gavuna sa svake strane. Poklopci su mali i bilo bi teško stavit' duge i velike stvari unutra, al' može se i jedan dugi napravit prekrajanjem jednog malog (uzeti krajeve pa izlaminirati dužinu na potrebnu).

U krmenom gavunu nalazit' će se cijevi i hidraulični cilindar upravljanja i još mnoge druge stvari, pa bi bilo pametnije pomno isplanirat' prostor unutar gavuna. Prolaz iz kokpita na spojler bi, kad malo bolje razmislim, bio gubitak dobrog i korisnog prostora u gavunu, pa je možda dobro rješenje samo malo upustiti krmeno zrcalo da se lakše prijeđe preko njega prilikom ulaska/izlaska (recimo do visine klupe).

Opet razmišljam i pišem odjednom :D ...
amiklic1
Old Senior Member

PostPostao/la unije » 05. 07. 2008. (20:49)

toliko sam bloka sa idejama uređenja svega i svačega da blejim u klupe i ništa. totalni block. stavit ću cijevi, auspuh i tank od vode i zaplovit pa neka vrimenom stvar sama od sebe dođe...
unije
Korisnik baniran

PostPostao/la unije » 05. 07. 2008. (21:13)

e da ovo sa upuštanjem razme kr zrcala je dobra stvar međutim pitanje je koliko čvrstoće cilog dijela trupa tako i estetike. ovi m 700 je skroz čudo od forme :) baza je kako kad prominiš kut gledanja minja se i cila tvoja percepcija broda. gledaš ga po provi jedan doživljaj, po boku drugi. ajde pod 45 od prove gledaš i krma se ne vidi, ajde pogledaj ga iz krmenog kvartila imaš osječaj da mu je guz**a prevelika. mrak, ludilo... imaš brodova koji su vitki i kako god gledaš su vitki ili recimo niki basetni debeli, pupasti, a ovi m700 totalno nešto drugo......... a je ga lupetan :) :)
unije
Korisnik baniran

PostPostao/la amiklic1 » 06. 07. 2008. (11:16)

Ma ne lupetaš baš, forma je ludilo, a pogotovo jer je to zaostatak iz nekih drugih vremena i načina planiranja i izgradnje brodova.

Danas to vie "ne prolazi". Današnji brodovi, oni koji se najviše prodaju (poludeplasmanci), zaprav, zbog maksimalnog pomicanja kabine prema provi, i nemaju prostora na provi. Mi smo jučer stali na provi starog maestrala 710, i bilo je tu 6 ljudi koji su se spremali izać priko špiruna. A mogli smo plesat'. Neman baš usporedbu sad prema novom, ali čini mi se da je isto dosta prostrana...

E, sad. To se očituje u (možda) manje prostora u unutrašnjosti, ali kad pogledam, recimo, Damor700, on je unutra uređen kao jedna prostorija. nema glave ni repa (po mom mišljenju i pogledu na pravilno planiranje unutrašnjosti broda kojim bi se JA služio).

Maestral, nadalje, ima gotove klupe u kokpitu, a neki ih nemaju. Ima to i prednosti i nedostataka. Po meni je najveći problem kašun motora u kokpitu, ali i to je iskoristivo ako se upotrijebi kao stol. Ipak, volio bih da ga nema, a stol bi ja lako napravio i organizirao.

Koliko viri Perkins od poda kokpita prema gore?

A šta se tiče upuštanja krmene stijenke, mislim da se dobra čvrstoća može postići i na ovaj način, i to ubacivanjem nekog U-okvira u bokove i donju stranu nakon izrade "prolaza", možda pojačani laminat ili inox kvadratni profil, pa sve izlaminirat kvalitetno. Mislim da bi stavljanje nekih vrata bilo potpuno nepotrebno, jer, iako bi se popravila estetika (naizgled bi bilo kao na originalu), komplicirala bi uporabu i prolaz.

Sad me zanima mogući način izrade špiruna s upuštenim sidrom, da je ispod razine palube i da ne smeta prolazu.

Mislim da je najbolje stavit motor vitla (naravno, onom tko ga želi i može imat :-) ) ispod provene portele, na način da se izlaminira "polica" u porteli, tako da jedna polovina bude podloga odnosno polica vitla, a druga da ostane za spremanje konopa. Potrebno je podilit' prostor i po visini, tako da ispod vitla bude odvojen prostor za lanac.

Vidim da damor700 ima kosu portelu na provi, pa bi možda dobro rješenje bilo i podijeliti taj prostor na tri dijela (ubaciti dva bočna, plića spremišta za sve i svašta. naravno, sve to traži dosta rada, a i stvara probleme oko organizacije i smještaja provenih bitvi, ali ideja je sto, i svaka valja. Sve ovisi o tome šta će ko za sebe odlučit'.

Puno opreme na brodu traži i puno spremišta, od bokobrana, konopa, sidara... a za sve to triba nać neko misto da je pri ruci, da ne smeta kad se ne koristi... sto čuda.

Dobra ideja mi se čini napravit' onakav krov kao na zelenom, samo da se može skidati, pa onda npr. u onaj duboki, prednji dio može se staviti sve bokobrane. Oni su najglomazniji i često se vide razna nezgrapna rješenja njihovog smjetaja. ma i ona ideja upuštanja krmenog zrcala i stavljanja nekakvog spremišta s inox prečkom... ma ima sto rješenja.
amiklic1
Old Senior Member

PostPostao/la unije » 06. 07. 2008. (22:05)

perkins četvorka je skoro 75 cm priko svega i ne mogu ti točno reći koliko viri u cm ali ako stavim usis zraka po krmi (trenutno je gore) onda je cca 15 cm od palube kokpita.motor je dug 95 cm preko svega.kasun motora meni paše savršeno jer mi triba za puno stvari. s gornje strane ću staviti plastificiranu kartu područja di plovim i po njoj će se moći gaziti, čistiti ribu, ručati....
unije
Korisnik baniran

PostPostao/la beba » 08. 07. 2008. (11:39)

ljudi evo neznam šta da kažem ali za sve one koji misle sami radit brod nek dobro promisle. Ja sam danas razmišlja da ga prodam i da nadodam love i kupim gotovog maestrala (čača i majka mi nedaju) Uglavnom kad sam sve pripremija jutros u tri ure (mrak) zaštitija i čeka
majstora u 4:30 kad je doša reka mi je da neče gori pituravat jer nije dobro pripremljen. Došlo mi je da zapalin sve :evil: Tako da sad
još dva dana moran drkat po njemu a živaca više neman(godišnji mi je isto kraju) :(
beba
Senior Member

PostPostao/la stana » 08. 07. 2008. (16:53)

Udri brigu na veselje, nemoraš ga ove godine bacit u more hahahaha
stana
Member

Tip plovila: Galeb 6,75 + sole diesel mini 33

PostPostao/la amiklic1 » 08. 07. 2008. (20:57)

E, moj beba.

pa nije brod kriv jer ga ti nisi pripremio. I, viruj mi, bolje da ga nije boja, jer riknilo bi to za par miseci ako nije dobra priprema..

Znan kako ti je, al' meni bi i na gotovom smetalo puno stvari pa bi ga iša prirađivat' i slično.

Zato ja kupujem novog M700.

Brod je nekidan naručen, mislim da 10-og osmog dolazi lova, a 15-ak dana kasnije i lova za novi Lombardini 2204 48/60. To je za početak i više nego dovoljno.

Onda će na red ostale stvari, pregrade, ponistre, palubna oprema, krov natkabine, ograda.

Dobra stvar je da je dogovorena danas takva plaća da roblema s lovom sigurno neće bit :D :D :D , a vrimena ionako uvik fali.

A meštri, čak i kad ih nađeš, ne mogu ili neće doć, pa vruće im, pa hladno ;)

Moja ideja je srediti prvo kokpit, gavune, krmeni dio općenito, tako da brod može drugo lito u moe čak i ako ne bude 100% gotov (šta sumnjam da će bit, zbog vrimena uglavnom)...
amiklic1
Old Senior Member

PostPostao/la unije » 08. 07. 2008. (21:19)

e Beba baš san ti gleda brod na google earth i stvarno se vidi da si lošu pripremu ima. :)
unije
Korisnik baniran

PostPostao/la beba » 08. 07. 2008. (21:43)

to je bila jutrošnja kriza a evo cilo popodne san na njemu i pod reflektorima uz pomoč brata(od kojeg inače neman koristi samo smeta) i prijatelja napravili smo puno posla pa čemo još sutra i prksutra i to bi bilo to. Sad ga nebi da za nikakve pare,mislim da svak dode u krizu kad se uvati ovih stvari.
Evo jedna nočna
slika
beba
Senior Member

PrethodnaSljedeća

Natrag na Plastični brodovi

Trenutno korisnika/ca: barba2 i 4 gostiju.