Renoviranje podvodnog dijela - poliester vs epoksid

Sve što želite znati o plastičnim brodovima

Moderatori/ce: riberer, teranavis, Moderatori

Re: Renoviranje podvodnog dijela - poliester vs epoksid

PostPostao/la 4ever » 26. 04. 2023. (13:17)

U

...odlicno,kabinu dobro pobrusi i stavi topkot tako da bude zastita kako triba i iznutra
Vanjski dio ce ti bit lakse samo triaxsalom bez mate koju i ne vidim :lol: ,kad se radi sa epoxi smolom mozes biaxal na bijax stavljat bez mate :thumbup: :thumbup:
4ever
Old Senior Member

Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: adriatic790 m 34T

PostPostao/la peroLA » 21. 03. 2025. (12:30)

tema o mill nct priprema ponukala me da malo obnovim i ovu temu... slično smo pisali u temi za zeljeznu kobilicu što je otovrio ginkol.. tamo su se spomenule epoxi smole, tj premazi... e sad, za prve premaze, kad govorimo o plastičnom trupu, dugo su nam bili, osim kitova primarni light primer ili high protect, ili aqua stop... e sad imam par pitanja koja me muče oko svega toga:

1. DAli se kad stavrno epoxi smolom premazuje trup, ako da molim neku točno vrstu sa kojom da znam?
2. Dali ako imamo u planu kitat, je bolje pustit ruku epoxija prije kita ili poslije ili jedno i drugo?
3. Primjetio sam da netko namaže expoijem i metalne djelove npr, skrok osovine, pa preko primer, pa i koper, šta mislite o tome?

Generalno me tu buni to što je sam light primer na epoxy bazi pa zatšo onda koristiti jedno i drugo i mixat i duljit proces?

stavit ću i ovdje podpitanje tamo kod kobilice ekipa je rekla najprvo da se maže epoxi pa onda light pa pridružujem i ovo pitanje, i na kraju slično kao pod 3. ako je npr na kobilici nešto za pokitat a neće se komplet skidat, dali i tad ispod kita se stavlja epoxy i evenutalno antki koroziv? ako sam dobro shvatio epoxi će osigurati nepropusnost i bolje hvatanje light primera?
"Nadam se da se svi slažu da kod deplasmanskih plovila stacionarni motor s osovinom nema alternativu što se maritimnih svojstava tiče." by Juraj
peroLA
Old Senior Member

Tip plovila: Show29 - LDW1003M +Tender

PostPostao/la josey » 21. 03. 2025. (13:24)

peroLA je napisao/la:1. DAli se kad stavrno epoxi smolom premazuje trup, ako da molim neku točno vrstu sa kojom da znam?

trup? zasto? na trupu je gelcoat :wtf:

peroLA je napisao/la:2. Dali ako imamo u planu kitat, je bolje pustit ruku epoxija prije kita ili poslije ili jedno i drugo?

kitat sto tocno? trup ili kobilicu?
Pod ruku epoksija mislis na ruku epoksi smole pa epoksi kit?

peroLA je napisao/la:3. Primjetio sam da netko namaže expoijem i metalne djelove npr, skrok osovine, pa preko primer, pa i koper, šta mislite o tome?

Generalno me tu buni to što je sam light primer na epoxy bazi pa zatšo onda koristiti jedno i drugo i mixat i duljit proces?

stavit ću i ovdje podpitanje tamo kod kobilice ekipa je rekla najprvo da se maže epoxi pa onda light pa pridružujem i ovo pitanje, i na kraju slično kao pod 3. ako je npr na kobilici nešto za pokitat a neće se komplet skidat, dali i tad ispod kita se stavlja epoxy i evenutalno antki koroziv? ako sam dobro shvatio epoxi će osigurati nepropusnost i bolje hvatanje light primera?

hm...
pod epoksi mislis bas na epoksi smolu?
Da, mozes sa njom namazat celicnu kobilicu, ali prije toga kobilicu trebas obrusit do zdravog. I to ce ti "zaljepit" dobro
Zadnja izmjena: riberer; 21. 03. 2025. (17:29); ukupno mijenjano 1 put/a.
Razlog: Uređen citat
josey
Old Senior Member

Tip plovila: Drvenjača sa 120ks

PostPostao/la peroLA » 21. 03. 2025. (14:14)

1.ok očito na trup ne ide, ako treba kitat kita se epoxi kitom direkt zatim light ili high
2. odnosilo se na trup, očtio ne trepa odgovor pod1.
-za trup me najviše bunilo kad neko kaže da je zaštićeno epoxijem pa zato mi otvorilo pitanja...

ostaje za metalne djelove znači kad se očiste stavlja se da bolje primer stisne, npr kobolica, škrok...

e sad ako kobilcia je 90% ok i treba mi pokitat tih 10%, gjde ima malo hrđe, onda ide malo antikoroziv, pa eventualno expoxi smola ili odmah kit pa preko sve novi light primar... ja neću skidat sigurno do kraja jer za to nemam uvjete a i za 10% mi se čini da nije ni potrebno
"Nadam se da se svi slažu da kod deplasmanskih plovila stacionarni motor s osovinom nema alternativu što se maritimnih svojstava tiče." by Juraj
peroLA
Old Senior Member

PostPostao/la 4ever » 21. 03. 2025. (15:43)

peroLA je napisao/la:... è sad ako kobilcia je 90% ok i treba mi pokitat tih 10%, gjde ima malo hrđe, onda ide malo antikoroziv, pa eventualno expoxi smola ili odmah kit pa preko sve novi light primar... ja neću skidat sigurno do kraja jer za to nemam uvjete a i za 10% mi se čini da nije ni potrebno

......bas danas sam u marini radia jednu zeljeznu kobilicu koja je najprije ispjeskarena pa dvi ruke prajmera i tek onda epoxi kit
posli brusenja epoxi kita ponovo ide prajmer pa intonik
ako je ides brusit sta mozes,dovest ces je redu ali masu rupica ostaje nedirnuto i sa godinama naprave isti problem
Napomena nakon pjeskarenja ili brusenja kolumbe (cile) odma triba namazat prajmer ili sta vec oces ,naravno odmastit

.....sta se tice tvog slucaja dovoljno je ocestit malo vise od tih 10% i prajmer pa kit epoxi
Zadnja izmjena: riberer; 21. 03. 2025. (17:32); ukupno mijenjano 1 put/a.
Razlog: Uređen citat
4ever
Old Senior Member

PostPostao/la peroLA » 21. 03. 2025. (18:31)

Znaci ne treba mazanje epoxy smolom, ako ide light primer i kit, sad pitam i za kobilicu i skrok?
peroLA
Old Senior Member

PostPostao/la 4ever » 21. 03. 2025. (20:30)

peroLA je napisao/la:Znaci ne treba mazanje epoxy smolom, ako ide light primer i kit, sad pitam i za kobilicu i skrok?

.....nemogu ti ja rec nemoj ali po meni je to bacanje para jer ako i uvati pokazace ti dogodine na kojem rubu od tih 10 %
kolumbe
Skrok ti je mali,lipo ga obrusi i namazi prajmer i ne zamaraj se puno ,ne e njemu nista bit
4ever
Old Senior Member

PostPostao/la ginekol7 » 24. 03. 2025. (08:02)

Nakon brušenja/pjeskarenja željezne kobilice Rost remover a zatim Rost converter.
Prajmer-kitanje-prajmer,prajmer... ili kitanje-prajmer...
ginekol7
Senior Member

Tip plovila: Primorka, Yamaha 25 high trust

Prethodna

Natrag na Plastični brodovi

Trenutno korisnika/ca: / i 16 gostiju.