ARBA 500

Sve što želite znati o plastičnim brodovima

Moderatori/ce: riberer, teranavis, Moderatori

Re: ARBA 500

PostPostao/la mann3212 » 18. 09. 2023. (21:00)

street je napisao/la:
mann3212 je napisao/la:Pozdrav,

Nisam htio otvarati novu temu pa ću napisati u ovoj... Trenutno smo u potrazi za novom barkom sa kabinom i najviše nam je za oko zapela Arba 500, htio bi vas upitati kakva su vaša iskustva sa Arbom? Što god sam našao po forumu su postovi stari nekoliko godina. Na Krku ih ima dosta, u svakom mjestu se nađe koja, pa vjerujem da ih je dosta prodano po Jadranu i da netko ima nekakva iskustva.

Najviše bi me zanimalo kako se ponaša na moru, vidim da je većina ili 20 ili 40 konja, imate li kakve preporuke što se tiče motora? Brod će se koristiti za lokalne dnevne izlete/ribolov sa 3-4 odrasle osobe na brodu i nešto sitno opreme, kakvu brzinu mogu očekivati sa 20konja i opterećenim plovilom? Kakva je kvaliteta izrade i završne obrade, kako se barka drži kroz godine? Nisam još imao prilike stati na barku niti je izbliza pogledati(jedino sa rive), za to čekam sajam u Rijeci.

Proizvođač u svojim ponudama nudi ugradnju Yamaha motora, kako su vam se oni pokazali? Kako ide njihovo održavanje?

Hvala unaprijed na pomoći! :D

Da ces na njoj loviti s jos 2-3 ljudi, neces
Premali je to brod za lov, kojem 50%+ povrsine ode za provu i kabinu.
To ti je brod za jednog da lovi a eventualno jedan da se snalazi za silu i lovi naprijed
Eventualno 1-2 stapa na panuli u nosacima, a troje ljudi pije pivu i gleda
Radit u 2-3 na tako malom prostoru je nemoguce
Imao sam slican brod nekad prije s 40ks, u plovidbi 1-2 ljudi taman, sve vise od toga je posteno osjetio i putna brzina drasticno pada svakom kilom više

Sto se tice yamahe, imam je i samo preporuke

Hvala na odgovoru, svjestan sam limitiranog prostora pošto sam već nekoliko puta lovio sa istranke tako da znam što mi hoćeš reći. Na brodu će u iznimnim slučajevima najviše boraviti 4 osobe(odlazak na kupanje) pa me više zanimalo iz tog aspekta kako se brod ponaša u plovidbi, kakvu brzinu postiže sa 4 osobe i 20 konja.
mann3212
New Entry

Tip plovila: Bez plovila

Re: ARBA 500

PostPostao/la street » 20. 09. 2023. (04:40)

Meni je s 40 ks hondom bf, putna bila oko 17 cvorova s 1-2 ljudi bez da koljem motor. Isao je bas fino za tu namjenu.

Sto se tice broda u tipu Arbe.. (Mlaka, Arba, Leidi, Reful, Bakan ima ih -+ hrpa)

Služio mi je 9godina. Bio sam s curom na Visu, Hvaru, spavali za silu. Nije to to al posluži.
Išao sam stotine puta s njime na 2-3 dana loviti na Žirje, nije to to ,al posluži.
Da je skroz katastrofa, nije. Da je kako treba biti, opet nije.
KAd probaš bolje, tek onda vidiš koliko je loše, kao i sve u životu.

Moras znati da sam 99,99% vremena sam u brodu. Izlazim 4-6x tjedno na more ovisno o vremenu i ja mrzim loviti u dvoje.
Pa mozda s te strane nisam mjerodavan iako smo isli nas vise na hrpu izleta i lovili. Al na neki nacin je to zapravo patnja. Imas taj mali otvoreni dio gdje se sam nemas mjesta okrenuti kad sve postavis oko sebe, a ne daj bože da ti još netko pored tebe ruši i gazi sve to i smeta.

Kad idemo na Jabuku ili negdje dalje, idemo vecim brodom. Svaki brod ima svoju namjenu, a svi bi htjeli jednim brodom pokriti sve, a to sto prije se pomiris da je nemoguce tim bolje za psihu.

Što se tiče većeg broja ljudi...
išli smo par puta na koncerte na Zlarin, nas 4-5, isli smo na puno vecim okretajima jedva oko 10 cvorova putne i kopali krmu
Kako bi islo sa pola konja manje (20) strah me i zamisliti u mojim navikama i radijusu.

Pošte su mi prve dobre 6-8 milja, tamo onda od glave do glave imam 1-3 milje, obidem ih 10ak da nadem gdje radi riba i onda od tamo put doma.
Neki prosjek mi je 20-30milja ribolovni dnevni odlazak. Jedino na lignje mi je sve blizu. Kanjce, arbune i takvu ribu ne lovim, pa sam osuđen na dalje pošte.

Nekom je dosta i 4 ks i pasara za kupanje do prve vale ili vuci se standardni ribolov s 5-6cvora putne, da ne govorim vece udeljenosti vuči se s 6 cvorova putne.
Netko se tjesi da mu se ne zuri, neki mazohist mozda i uziva u tome, ja nakon 4 brza broda jednostavno to vise nit mogu niti zelim.
Za mene je neki goli minimum 13+ putne, 14-19 idealno.
Moj moto je uvijek bio da radije lovim za vrijeme dok drugi gmižu.
Tako da sve to sam mozes jedini za sebe procjeniti.
Po meni je to ok brodic za to sto ti treba, al 20ks mu je premalo za ono osnovno i ono na sto ti ciljas.

Najbitnije od svega, nismo svi isti, nemamo iste želje, nemamo iste potrebe, a nemamo i iste mogućnosti.
Na tebi je da sve to dobro odvagneš, probaš uživo i odabereš.
sretno :thumbup:
street
Senior Member

Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: Ribar 480

Prethodna

Natrag na Plastični brodovi

Trenutno korisnika/ca: / i 17 gostiju.