dimulius je napisao/la:Kolika je duzina trupa dalmatinke (adria 590)?
Kolika je duzina dalmatinke (sa spirunom i VB motorom) preko svega?
Dalmatinka je 590 bez špiruna, meni je bitna mjera preko svega, ali bez motora. I tu je onaj Antares 600 prevelik sa svojih 6,30m bez đpiruna, s tim da on ima i preveliku širinu za moj vez. Pa to nebi nikako. jer...predugačak i preširok.
Dalmatinka je sa špirunom možda 6,20, neki kažu i 6,10. Što mi je granično, tj malo prelazi granicu, ali je osjetno uža. DTako da mi je dalmatinka bila nategnuta gornja granica. A ideal mi je 5m preko svega, samo u 5m preko svega nikako ne mogu dobiti ono što želim. Pa zbog toga idemo gore po ljestvici, i srećom postoji antares 550, koji ima sve što tražimo, uključujući i dimenzije, pa i financije...
Za sad mi je Antares 550 jedini koji smo našli a da nam je svaka stavka iz liste želja ili potpuno ispunjena, ili prihvatljivo ispunjena. Sada je samo ostalo naći dobar primjerak s, meni, prihvatljivom cijenom.
Nema ih puno na prodaju, to je treća generacija Antaresa, ide od 1990-2001, većina primjeraka na prodaju je 1995-1999. Nakon toga ide 4ta gen, to je već Antares 5.80, ali izgleda da su imali rupu u proizvodnji između 2011 i 2013 kod modela ispod 6m. Jer 550 je išao do 2001, a 580 je išao tek od 2013, barem koliko sam uspio naći, i onda su to osjetno više cijene.
CIjene su u odnosu na oglase koje vidim sa datumima od pred 2-3 godine skuočile nevjerojatno. Ali takva je situacija, tu nema pomoći. U francuskoj ih ima puno, ali većina ih je sa motorom od 50ks, što mi je prihvatljivo ako ne nađem neki sa jačim motorom već ugađenim. Ali opet, radije npr 60 ks neki noviji EFI motor, nego kakav 80-90ks sa karburatorima stari. Ok, ovisi i o cijeni na kraju, ali govorim generalno koja mi stavka kod traženja ima malo veći a koja malo manji značaj. AKO je cijena s motorom iz npr 1995 dovoljno niska da otvara mogućnost za financiranje drugog, novijeg, motora u nekom kraćem razdoblju, onda zašto ne. Ako nije...onda radije već s ugrađenim novijim, modernijim motorom.
Imam već nekoliko ponuda, pa treba sad to malo sve proučiti, istražiti, pa odlućiti, jel se ide na neku od njih, ili se traži dalje. Vidjet ćemo kad sve na miru usporedim, popišem pluseve i minuse, kao i usporedba financija, pa će onda slika biti jasnija.
Ne otklanjam mogućnost da se pojavi još koji model koji bi pokrio sve zahtjeve i želje...ali do sad ga nisam našao, a nije da tražim od jučer. A i dosta sam detaljan u pregledavanju, i pretraživanju, i imamo specifične uvjete koje brod mora zadovoljiti, i jednostavno u toj veličini i financijama za sad je Antares 550 model kojeg bi trebalo nadmašiti.
Aquamar 17 s Evinrude 75/90 je na prodaju/zamjenu, a tražim mrvu veće, "obiteljski" visoke bande, dobra ograda, bitno da bude za min 6 ljudi reg. I da ima klabinicu, maksimalne duljine preko svega 6m, ali bolje i manje. Po svemu navedenom trenutni cilj je Antares 550.