A ni prikolica se ne računa ako je strana zastava i
bez papira...
Za brod možeš kemijat svašta ali sve je to za vraga,ima ih na svakom koraku a ko ima papire za prodat taj pita kesu..
Jednom mom poznaniku je izletila "prilika" za sličan brod od 7m za 1500e
bez motora a papire sličnog broda nije moga naći ispod 3000e.
Plus mogući rizik da neko u kapetaniji ima dvi čiste u glavi pa skuži..a onda javi carini..poreznoj..pa policiji....a disu onda snovi...u Remetincu..
bez broda,love i čista obraza
A oni motor na krmi sudeći po slikama i godinama vridi koliko ima kila na vagu puta cijena aluminija na otpadu..
Ima takvih "prilika" stalno..njemci,austrijanci i slični kad skuže da ima se barka ne isplati prodavat,vozit nazad doma,registrirat i plaćat davanja velikodušno našim ljudima "ustupe" za malo love pokretni problem...
Ima potencijala...ali samo ima..nažalost
Dobro razmisli..jer kad sve zbrojiš...moglo bi zabolit...
Imaš i opciju da pokušaš prijavit samogradnju,ako koga znaš u kapetaniji...ali onda triba nacrte radit,pokušat izbjeć nadzor u toku gradnje,nabavit falše račune materijala..opreme..ko će ti danas ić u taj rizik..pdv..inspekcije...atesti..
I povrh svega dosta rada...ostvarit snove a ne imat mirne snove
A motor..a trošarina na ukupnu cijenu broda i motora na koju su sada posebno oštri...morat će neko to doć procijenit pa kad skuži da je brod star ka metuzalem a ti prijavija samogradnju..
Da mi ga sad neko parkira isprid vrata...iskreno,zahvalija bi mu se...na žalost,realnost..evo sličan friški primjer:
Danas me zvalo par ljudi intervenirat za jednog lika koji je kupija kit brod,izračuna dobitnu kombinaciju pa kupija auto za par sto e sa motorom,marinizira doma sam,okrpija motor ,sam ugradija i eto sad nevolje...kako to registrirat...obiša par kapetanija a oni vidi čuda ne žele čuti...nego postavljaju čudna pitanja..
-ko je marinizira motor,jeli ima ovlaštenje,atest...kakav je motor..ko ga je reparira..kako..jeli ovlašteni servis ili neki Mate iz kvarta
bez firme i računa..
-ko vam je ugradija motor u brod...ima li atest od HRB-a
-ugrađena oprema na motoru..odakle vam to,disu računi,tipski atesti..
-elektroinstalacija..ista priča...
-plus..jako bitan detalj..javite se na poreznu upravu jer to više nije kit korito nego ima "dodatnu" vrijednost pa bi tribalo platit i trošarine na ukupnu procjenjenu vrijednost...a vi nemate nikakve dokaze,papire..
Od mene se tražilo bokunić falših računa za šaku kuna za marinizaciju,motor i ugradnju jer ništa od registracije broda iz snova...moš mislit koji biznis..nek mu tetka to napravi
Uglavnom,da su manje nepravilnosti,možda bi i prošlo ali više ima bit da ne ide...a i pravo je,koliko god nepopularno..zribalo bi za sve bit isto..
Albert Einstein je svojevremeno izjavija: "samo su dvije stvari beskrajne: svemir i ljudska gupost...ali za svemir nisam siguran"
PRIJATELJI SU BRAĆA KOJU SAMI IZABIREMO