Ludar

Ostalo...

Moderatori/ce: riberer, Moderatori

Re: Ludar

PostPostao/la DAMIR » 02. 03. 2009. (23:34)

Vidi,ja sam debelo,debelo uvjeren u to kako je ludar zlo. Moje mišljenje dijele mnogi ovdašnji forumaši a i jako puno ostalih ljudi na moru koji znaju više i od tebe i od mene. A ti ako misliš drugačije,OK, tvoje pravo i niko te zbog toga ne napada. I neće. Ali, onda pokušaj nać negdi neke argumente koji idu u prilog tvojoj tezi o ludru ka dobrom i selektivnom ribolovnom alatu. Vidi ima li di šta pa nam daj ovde da ne bude samo rekla-kazala. Uvik se može povest rasprava o svemu, pa ako i odemo u OT, a idemo često, nikome neće past kruna s glave.
DAMIR

PostPostao/la Gaso » 02. 03. 2009. (23:44)

Ako se baca 100-ak kila ribe(ušate, salpe, bukve, ....) nazad u more, vozi u karjolama na smetište, stavlja ljudima na vrata kuče, jer je do smetišta daleko,..., ja ne vidim smisla takve tradicije. Več nekoliko godina nije bilo toga na Susku, ali se sječam kad je bilo.
Gaso
Old Senior Member

Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: Pasara i Betina 700

PostPostao/la DAMIR » 02. 03. 2009. (23:47)

Nema najvjerovatnije zato jer su pokupili skoro sve šta se moglo pokupit.
DAMIR

PostPostao/la tedanius » 02. 03. 2009. (23:54)

DAMIR je napisao/la:Vidi,ja sam debelo,debelo uvjeren u to kako je ludar zlo. Moje mišljenje dijele mnogi ovdašnji forumaši a i jako puno ostalih ljudi na moru koji znaju više i od tebe i od mene. A ti ako misliš drugačije,OK, tvoje pravo i niko te zbog toga ne napada. I neće. Ali, onda pokušaj nać negdi neke argumente koji idu u prilog tvojoj tezi o ludru ka dobrom i selektivnom ribolovnom alatu. Vidi ima li di šta pa nam daj ovde da ne bude samo rekla-kazala. Uvik se može povest rasprava o svemu, pa ako i odemo u OT, a idemo često, nikome neće past kruna s glave.

Prethodno, sam iznija stav da stručnjaci prvenstveno trebaju davati stav o meritumu stvari i ostajem kod toga, ako ti tako ne misliš, tvoje pravo. Još uvijek sam mišljenja da struka i doneseni zakoni na temelju njih su slabi pokušaj čovjeka da donese pravednu odluku kako urediti stvari oko sebe, ali do sada bolji način nije pronađen. Svi na ovom forumu iz onih "5 dossiera ludar", koji su iznijeti na ribljem oku, mogu isčitati puno i zauzeti svoj stav o temi ludar.

Audiatur et altera pars - Neka se čuje i druga strana
tedanius
Member

Tip plovila: Kuster 550 Cabin + Yamaha 100

PostPostao/la Jablan » 03. 03. 2009. (00:54)

Evo pročitao sam sve te tekstove i mogu reći da je sve to skupa vrlo žalosno.

S jedne strane je znanstvenik koji sjedi u kancelariji i iz cijelog svojeg znanja što je stekao tijekom života, svih pročitanih teorija, analiza, statistika i drugih podataka zaključuje da ludar nije štetan za riblji fond, što više možda čak i dobar, a s druge strane javljaju se mali ribolovci s mora, koji pokušavaju reći da teorija nije savršena i da praksa i ono što vide na moru nije isto što piše na papiru!
Znanstvenici tako nešto ne žele ni čuti, jer ovi mali nisu išli u visoke škole i ne mogu biti u pravu!

Da iza te titule zaista stoji veliki čovjek onda bi se upitao koji razlog grupa neznalica ima osporavati naučne radove renomiranih znanstvenika?
Odgovor bi mogao biti: Žele zaštititi more i ribe jer očito vide neke promjene koje se iz kancelarije ne mogu vidjeti.
I jednima i drugima bi trebao biti isti cilj, a to je zaštita mora. I sad umjesto da prevlada razum, znanstvenici saslušaju male ribare a ribari znanstvenike i da se razgovara o zajedničkom cilju i ono što nije dobro promjeni, ili izmjeni na bolje, ipak kao i u večini slučajeva pobjeđuje ljudska glupost, zavist i ego a to najviše utječe na broj riba i morski život, a ne ča Karamba tu i tamo malo prekorači kvotu :D
....i tad su došli popovi.... pa topovi.... pa lopovi...
Jablan
Senior Member

Vrsta ribolova: sportski

PostPostao/la gof1 » 03. 03. 2009. (01:27)

tedanius je napisao/la:
DAMIR je napisao/la:Vidi,ja sam debelo,debelo uvjeren u to kako je ludar zlo. Moje mišljenje dijele mnogi ovdašnji forumaši a i jako puno ostalih ljudi na moru koji znaju više i od tebe i od mene. A ti ako misliš drugačije,OK, tvoje pravo i niko te zbog toga ne napada. I neće. Ali, onda pokušaj nać negdi neke argumente koji idu u prilog tvojoj tezi o ludru ka dobrom i selektivnom ribolovnom alatu. Vidi ima li di šta pa nam daj ovde da ne bude samo rekla-kazala. Uvik se može povest rasprava o svemu, pa ako i odemo u OT, a idemo često, nikome neće past kruna s glave.

Prethodno, sam iznija stav da stručnjaci prvenstveno trebaju davati stav o meritumu stvari i ostajem kod toga, ako ti tako ne misliš, tvoje pravo. Još uvijek sam mišljenja da struka i doneseni zakoni na temelju njih su slabi pokušaj čovjeka da donese pravednu odluku kako urediti stvari oko sebe, ali do sada bolji način nije pronađen. Svi na ovom forumu iz onih "5 dossiera ludar", koji su iznijeti na ribljem oku, mogu isčitati puno i zauzeti svoj stav o temi ludar.

Audiatur et altera pars - Neka se čuje i druga strana

Suvislo je raspravljati da je struka ta koja je jedna od najmjerodavnijih u donošenju zakona,ali kako kažeš treba čuti i drugu pa i treću stranu i petu iz razloga da bi se što precizirali pojedini zakoni konkretno u ribarstvu.Evo uzećemo u obzir da je zubatac štetočina i da ga treba izlovljavati ali do koje mijere!?Koliko se može vidijeti stvaro stanje na terenu, u koje je izgleda nažalost upoznat mali br. stručnjaka,je alarmantno po pitanju "štetnih predatora" zašto neprihvatiti kordinaciju znanosti-profesionalaca-športaša-ekologa u stvanju što bolje slike o stanju.Jasno mi je da svako ima svoj interes al da me neko ubijeđuje da su predatori štetni za riblji fond mi je poput "igranja boga".Valjda bi struci trebalo biti jasno da su skoro svi organizmi u moru predatori(predator je životinja koja se hrani živim jedinkama drugih životinjskih vrsta) i da teza o spašavanju ušata,pirki,knezova i sl. nedrži vodu,šta ako te vrste počmu dominirati u pojedinim područjima gdje im nebude prirodnog neprijatelja (hrane se mlađju,ikrom naročito velikih rakova)!?
Bespotrebno je raspravljati na ovu temu svakom čovijeku je sve jasno(netreba imati titulu i predznak) kakva su staništa gdje rade slični alati.
Audiatur et altera pars
gof1
Senior Member

Tip plovila: trenutno bez plovila ;-)

PostPostao/la lupis » 03. 03. 2009. (08:54)

Ludar i zagonjica su tradicionalni načini "ribolova",prastari,u doba kad nije bilo motora....
Ljudi su na otocima odnečeg trebali živit u danima kad se možda i ne može na more barkom...

Zapitajte se što je bilo prije?Ovo nije slučaj kokoši i jaja!

Prije 50-100 godina je takav ribolov bio normalan,a sportski i ne znam kakav ne!

Prema tome,tu je jaaaako lako odredit što je suvišno!

Ne da branim danas način kako neki rade i ZAŠTO,ali netko je spomenuo u nekom vicu putnicu koja kad je ušla u već pretrpani autobus počinje vikat da se vrata zatvore!

Riba je uvik imala u prošlosti neka područja di je bila na dovoljnoj udaljenosti od ljudi,danas svatko može nakon pol ure vrimena vožnje potaracat najudaljeniju poštu.

Ako neke stvari treba zabranit i ograničit,onda su to one koje su najnovijeg datuma,pa prema najstarijima!
Sve su osobe i događaji izmišljeni.
Svaka sličnost sa stvarnim likovima i događajima je slučajna.
lupis
Korisnik baniran

Tip plovila: Merry Fisher 625,Suzuki 115

PostPostao/la Gaso » 03. 03. 2009. (09:03)

Ma to što ova današnja struka zagovara Ludar odnosno samo jedan kao stručnjak, ja ne vjerujem baš u njegovo stručnost. Zato je jedino pravilno, da RO zaposli nekog stručnjaka sa završenim fakultetom iz ribarstva, kao što traže u oglasu, samo zbog toga da če se čut pravih argumenta, a ne samo onaj u svakom odgovoru, "šta se vi bunite, koji niste završili fakutet iz ribarstva....", pa nek se taj podpiše nakon izjave RO, barem se nadam onda neke druge razprave sa strane Solda, barem malo više stručne.

Nitko me neče uvijeriti, da ima koristi od bacanja viška ribe nazad u more, to mi je več po "seljačkoj" pameti jasno, ruši se tako ekosistem u svakom primjeru.
Ma da se radi to zbog zarade, nekako razumijem, ali ako se riba ni ne prodaje, a takva količina se i ne može prodat na odručnim otocima, onda mi nije jasno ko ima korist od ludra. To mi je isto ko da sečeš drvo, čitavo šumo, napraviš za sebe zalihu, pa onda neznaš šta bi viškom i na kraju sve zapališ i onda čak neki stručnjak kaže da je to i dobro radit.

I nijo to zbog toga, što bi ja htio kao rekreativac više uhvatiti, nego mi se čini glupo ubijat životinje, ako se onda ne prodaju ili konzumiraju.
Ljudi su nekad tako lovili zbog potrebe za ribom, koju su kasnije svu konzumirali ali inače meni je ovakav sistem isto glup, ko po noči sa bocama i puškom, čak više zagovaram umjesto ludra to sa bocama, jer je više selektivno, u svakom slučaju ništa od toga nije dobro.
Gaso
Old Senior Member

Tip plovila: Pasara i Betina 700

PostPostao/la riberer » 03. 03. 2009. (09:53)

lupis je napisao/la:Ludar i zagonjica su tradicionalni načini "ribolova",prastari,u doba kad nije bilo motora....

... Ako neke stvari treba zabranit i ograničit,onda su to one koje su najnovijeg datuma,pa prema najstarijima!

Interesantan način razmišljanja ...
Do kada u nazad? Do koplja i udice od kosti? slika
... al kad sam jednom diga jedra na laganoj buri oduševio sam se, poskočila je kao živo biće i počela rizat površinu mora ka vruća pošada maslac... by brule
... i nemoze svjetlo bit mobitel :(... by josey
riberer
Moderator

Tip plovila: Elan T-401 - Tomos 18

PostPostao/la DAMIR » 03. 03. 2009. (10:11)

Lupis,ako već razmišljaš tako,daj mi reci zašto si onda ovde s nama? Po tvom ispada da bi nas sportske ribolovce tribalo ukinit i zabranit? Ili nije tako? :wtf:

pročitajte mišljenja i ostalih ljudi,neki su svjedoci iz prve ruke.

http://www.submania.hr/forum/index.php?topic=639.0
DAMIR

PostPostao/la lupis » 03. 03. 2009. (12:12)

lupis je napisao/la:
Ne da branim danas način kako neki rade i ZAŠTO

Damire ,evo citiram sam sebe,valjda ti se to omaklo kad si ovo pisao zadnje...

Iz prve ruke znam što je npr zagonjica,što bi se reklo usmenom predajom ...
U to vrijeme,prije 50-60 godina,ribe je bilo nedaleko naseljenih mjesta!

Barku nije imao baš svatko kao danas!A motor nije imao skoro nitko!O nekim takmičenjima s obale,roka,driftinga,kastinga,usidrene ili neusidrene brodice,sportskog ribolova nije bilo ni trc,podvodna puška nije postojala...,kao ni ronilačka odjela!O bocama nećemo ni počinjat!Na more se išlo kako bi se preživilo a ne iz zajebancije i objesti kao danas!

U nekom portu gdje je nekad bilo 50 barki danas ih je 500!

A o tome da svi želimo imat apartmane i terase pune strenđera koji vole papat ribu a s druge strane plačemo da se previše lovi nećemo!
lupis
Korisnik baniran

PostPostao/la DAMIR » 03. 03. 2009. (12:43)

Je,nekad je od tih 50 barki,svih 50 pošlo na more kad je bilo vrime zato jer su morali, nije bilo puno izbora. Danas ih od 500 izađe 20 a ostale služe ka uzgajalište pidoči i kamenica. Teza o apartmanima i strenđerima donekle i stoji,ali o njihovom papanju ribe bi se još moglo priču razvest nadugačko i naširoko. Čast Talijanima,oni su tu debelo na prvom mjestu. Ova ostala klijentela tipa Česi, Mađari, Slovaci, Poljaci, 'ercegovci i slični...rodijače moj, slanine i bilog luka, paštetica i slilčnih delicija su in još uvik krcati BMW-i i Mercedesi kojim dolaze na Jadran. Još jedni zapaženi konzumenti ribe su i Nijemci kojih imamo na Jadranu jedino u tragovima, tako da se njihova potrošnja može zanemarit.
DAMIR

PostPostao/la lupis » 03. 03. 2009. (13:06)

Dobro,možemo se složit da stvari nisu crno-bijele...,istina je negdi između...
Zaboravio si spomenut Slovence i domaće goste,vikendaše...,koji vole papat ribu..,nije to ništa loše nego se tu ipak više usta hrani nego nekada..

Na zagonjicu se išlo s nekoliko barki,u svakoj bi bilo po 4-5 ljudi,lovilo se za sebe,za svoje potrebe,nije se bacalo sigurno ništa u smeće!
Ne bi baš rekao da je danas manje barki na moru...,možda ih je manje isprid samog mjesta ali ih ima daleko više na daljim poštama,to se raštrka pa se ne dolazio toliko do izražaja...,jedno mjesto od 3000 tisuće stanovnika,imaš recimo tri glavne pošte,na svakoj ti je kad vrijeme dozvoljava od 15-25 barki..,a di su još oni što soliraju,oni koji mogu zapalit malo dalje....,jebi ga nekih stvari više nema ali smo dobili druge zauzvrat...za 50 godina će se netko čudit kako smo mi to danas sve poharali na svoj način...,o tome se radi!
lupis
Korisnik baniran

PostPostao/la DAMIR » 03. 03. 2009. (13:30)

Dobro,ja sam ovde uzeja ludar ka jedan od velikih devastatora mora, iako mislim da su koče zapravo puno gore. Koča ka koča nije neko veliko zlo ako ih nema puno ka šta ih ima. Pa onda kad svoju rabotu obavljaju na nezakonit način...e to je onda problem. Veliki.
DAMIR

PostPostao/la riberer » 03. 03. 2009. (14:19)

lupis je napisao/la:...
Na zagonjicu se išlo s nekoliko barki,u svakoj bi bilo po 4-5 ljudi,lovilo se za sebe,za svoje potrebe,nije se bacalo sigurno ništa u smeće!
Ne bi baš rekao da je danas manje barki na moru...,možda ih je manje isprid samog mjesta ali ih ima daleko više na daljim poštama,to se raštrka pa se ne dolazio toliko do izražaja...,jedno mjesto od 3000 tisuće stanovnika,imaš recimo tri glavne pošte,na svakoj ti je kad vrijeme dozvoljava od 15-25 barki..,a di su još oni što soliraju,oni koji mogu zapalit malo dalje....,jebi ga nekih stvari više nema ali smo dobili druge zauzvrat...za 50 godina će se netko čudit kako smo mi to danas sve poharali na svoj način...,o tome se radi!

Čitam i čitam i ono prije, no ne nalazim nigdje, kako bi to ti rekao lupis poantu. Koja je poanta? U vezi ludra, mislim.

Ludar je dobar, ludar nije dobar, jedemo previše ribe, treba ukinuti sportaše ... nisi mi jasan! Tko tu radi štetu?
... al kad sam jednom diga jedra na laganoj buri oduševio sam se, poskočila je kao živo biće i počela rizat površinu mora ka vruća pošada maslac... by brule
... i nemoze svjetlo bit mobitel :(... by josey
riberer
Moderator

Tip plovila: Elan T-401 - Tomos 18

PrethodnaSljedeća

Natrag na Ostalo

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.