Postao/la dezutilo » 04. 03. 2012. (17:25)
Kad sam otvori ovu temu nisam misli da će se ovako brzo proširit... Bilo mi je jasno da će se najviše počet govorit da li mali ribolov treba ukinut ili ne!
Nije me bilo neko vrime pa sad čitam i vidim da zapravo svi love ribu, bilo profesionalni, mali ili sportski i svi su za očuvanje ribljeg fonda. Naravno nauštrb drugoga , jer ga smatra konkurencijom, pa će manje ribe njemu ostat.
Tada sam shvati da zapravo je najveći problem što je sve dopušteno svudi. Na cilom ribolovnom moru dozvoljeno je svima lovit i sa svim alatima koji su im dopušteni. Na taj način je i došlo do izlovljavanja cijelokupnog ribljeg fonda.
Pitat ću vas, jer neznam da li je tako bilo svudi na Jadranu, pretpostavljam da je, ali stariji će znat. Čuo sam da prije., osamdesetih , postojao je državni inspektor za ribarstvo pri općinama i taj je prema struci ima ovlasti uvidit lovostoje i zabrane lova na određenim terenima na određeni rok. Tako naprimjer kad bi na peškariji vidi gavune koji su u butargi zabrani bi stavljanje istih u promet iako nije bi lovostaj. Minjale su zone ribolova, pa tako tu u Korčuli, godinu dana se nije smilo lovit u škojima, nego Defora i prima Hvaru. Onda bi se zabranilo lovit Defora, a dozvolilo u škojima i tako naizmjence. Nisu postojale zone A, B C, ... Siguno je i tada bilo krivolovaca, samo tadašnji strah od "VRŠE" bio je malo veći nego danas od " HITROG" ili "JOSIPA JOVIĆA". Možda su i kazne bile strože, jer evo danas krivolovac bez iakakve dozvole, ulovljen po noći sa lampadinom i sigurno 20 kg riba prolazi sa 800 kuna kazne. To je vrijednost 5 kg te njegove zapljenjene ulovljene ribe. Već sutra opet je na istom škoju, sa novom puškom i lampadinom jer ribu koju prodaje vridi puno više pa se isplati riskirat.
Stroži zakoni, sistematsko čuvanje ribolovnih akvatorija uz lovostaje učinit će da bude ribe za svih. Reka mi je prijatelj , koji je kupi dozvolu za ribolov na Glavatu da se riba u ovih par godina zabrane ribolova( a dozvole otočanima - što smatram neispravnim), riba vratila u kraj. Šarge. pice ,kavale, crvene škrpine možeš lovit iz udice na 15 m dubine. U kraju kad roniš masu ušata, kantari... Tako nije bilo krajem 2006 kad sam zadnji put bi tamo, u kraju nije bilo nego samo lumbraka.
Po meni treba svima dozvolit da love po zadanim kriterijima, dopustit jednostruke mriže (200 m) jer su selektivni alat i neprofesionalcima( jer tako je bilo oduvik).
Treba dopustit obnovu ribljeg fonda tako da se izmjenjuju ribolovne zone kojih treba biti puno, puno više...
Najstrože kažnjavat prekršitelje.
Te naposljetku, ugostiteljima uvest fiskalne kase tako da im se ne isplati ribu kupovat na crno nego na peškariji uz račun. Ali ovo se ne će svidit ni profesionalcima.
TAKOĐER MOLIM ONE KOJE INTERESIRA OČUVANJE MOGUČNOSTI NEPROFESIONALCIMA RIBOLOV MRIŽOM DA SE JAVI S PRIJEDLOZIMA NA PP. KAD SVE SKUPIM
OBJAVIT ĆU TU PRIJEDLOG IZMJENE ZAKONA DA SE SVI SLOŽIMO I KRENUT U SKUPLJANJE PETICIJE.