MALI RIBOLOV - Sačuvajmo stečeno pravo

Ostalo...

Moderatori/ce: riberer, Moderatori

Re: MALI RIBOLOV - Sačuvajmo stečeno pravo

PostPostao/la ceko » 04. 03. 2012. (09:55)

Prema tome.. :)
Muci, jebi i ki te ca pita!
ceko
Old Senior Member

Vrsta ribolova: mali
Tip plovila: maestral 500, elan 490

PostPostao/la dezutilo » 04. 03. 2012. (17:25)

Kad sam otvori ovu temu nisam misli da će se ovako brzo proširit... Bilo mi je jasno da će se najviše počet govorit da li mali ribolov treba ukinut ili ne!

Nije me bilo neko vrime pa sad čitam i vidim da zapravo svi love ribu, bilo profesionalni, mali ili sportski i svi su za očuvanje ribljeg fonda. Naravno nauštrb drugoga , jer ga smatra konkurencijom, pa će manje ribe njemu ostat.

Tada sam shvati da zapravo je najveći problem što je sve dopušteno svudi. Na cilom ribolovnom moru dozvoljeno je svima lovit i sa svim alatima koji su im dopušteni. Na taj način je i došlo do izlovljavanja cijelokupnog ribljeg fonda.

Pitat ću vas, jer neznam da li je tako bilo svudi na Jadranu, pretpostavljam da je, ali stariji će znat. Čuo sam da prije., osamdesetih , postojao je državni inspektor za ribarstvo pri općinama i taj je prema struci ima ovlasti uvidit lovostoje i zabrane lova na određenim terenima na određeni rok. Tako naprimjer kad bi na peškariji vidi gavune koji su u butargi zabrani bi stavljanje istih u promet iako nije bi lovostaj. Minjale su zone ribolova, pa tako tu u Korčuli, godinu dana se nije smilo lovit u škojima, nego Defora i prima Hvaru. Onda bi se zabranilo lovit Defora, a dozvolilo u škojima i tako naizmjence. Nisu postojale zone A, B C, ... Siguno je i tada bilo krivolovaca, samo tadašnji strah od "VRŠE" bio je malo veći nego danas od " HITROG" ili "JOSIPA JOVIĆA". Možda su i kazne bile strože, jer evo danas krivolovac bez iakakve dozvole, ulovljen po noći sa lampadinom i sigurno 20 kg riba prolazi sa 800 kuna kazne. To je vrijednost 5 kg te njegove zapljenjene ulovljene ribe. Već sutra opet je na istom škoju, sa novom puškom i lampadinom jer ribu koju prodaje vridi puno više pa se isplati riskirat.

Stroži zakoni, sistematsko čuvanje ribolovnih akvatorija uz lovostaje učinit će da bude ribe za svih. Reka mi je prijatelj , koji je kupi dozvolu za ribolov na Glavatu da se riba u ovih par godina zabrane ribolova( a dozvole otočanima - što smatram neispravnim), riba vratila u kraj. Šarge. pice ,kavale, crvene škrpine možeš lovit iz udice na 15 m dubine. U kraju kad roniš masu ušata, kantari... Tako nije bilo krajem 2006 kad sam zadnji put bi tamo, u kraju nije bilo nego samo lumbraka.

Po meni treba svima dozvolit da love po zadanim kriterijima, dopustit jednostruke mriže (200 m) jer su selektivni alat i neprofesionalcima( jer tako je bilo oduvik).

Treba dopustit obnovu ribljeg fonda tako da se izmjenjuju ribolovne zone kojih treba biti puno, puno više...

Najstrože kažnjavat prekršitelje.

Te naposljetku, ugostiteljima uvest fiskalne kase tako da im se ne isplati ribu kupovat na crno nego na peškariji uz račun. Ali ovo se ne će svidit ni profesionalcima.

TAKOĐER MOLIM ONE KOJE INTERESIRA OČUVANJE MOGUČNOSTI NEPROFESIONALCIMA RIBOLOV MRIŽOM DA SE JAVI S PRIJEDLOZIMA NA PP. KAD SVE SKUPIM

OBJAVIT ĆU TU PRIJEDLOG IZMJENE ZAKONA DA SE SVI SLOŽIMO I KRENUT U SKUPLJANJE PETICIJE.
dezutilo
New Entry

Vrsta ribolova: profesionalni
Tip plovila: MRKAN 27-samogradnja motosailor- Perkins 4.50

PostPostao/la komarčeros » 05. 03. 2012. (08:17)

:clap: :clap: :clap: :silent:
Hrvati iznad drugih Hrvata i time veci Hrvati od onih "drugih" po raznoraznim zaslugama, sve profesori prava, predstavnici ugnjetavanih, strucnjacu u brodogradnji, cuvaoci ribolovnih tajni, umjetnici u ocitavanju propulzije...
komarčeros
Member

Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: drvena pasara 6,5m DMB

PostPostao/la komarčeros » 05. 03. 2012. (08:45)

i misljenja san da mrize treba u potpunosti zabraniti,osim profesionalcima,a iste onda izloziti malo zescem nadzoru.
kakva tradicija??? to s mrizama je vise gadljivo postalo;nije isto more(ljudi) ka prije 100 god,a bogami ni alati,ni riba.
ne kazen ovo jer su mi mrize neka konkurencija,meni osobno ne smetaju,ali san misljenja da u ovoj kolicini u kojoj su kod nas zastupljene(mrize)uvelike smetaju nekim prirodnim ciklusima i migracijama morskih organizama.
znaci zabrana. :idea:
Hrvati iznad drugih Hrvata i time veci Hrvati od onih "drugih" po raznoraznim zaslugama, sve profesori prava, predstavnici ugnjetavanih, strucnjacu u brodogradnji, cuvaoci ribolovnih tajni, umjetnici u ocitavanju propulzije...
komarčeros
Member

Tip plovila: drvena pasara 6,5m DMB

PostPostao/la ceko » 05. 03. 2012. (13:25)

Ako si takvog mišljenja nemoj ni sudjelovati u temi.. ;)
ceko
Old Senior Member

PostPostao/la Inshoma » 05. 03. 2012. (13:33)

Malo je glupo da postoji tema u koju smiju biti uključeni samo podobni! Takva tema nije konstruktivna i nema smisla. Tako se vodi(la) naša država pa vidite gdje smo sada! :mrgreen:
Inshoma
Member

PostPostao/la teo_ribar » 05. 03. 2012. (14:30)

komarčeros je napisao/la:i misljenja san da mrize treba u potpunosti zabraniti,osim profesionalcima,a iste onda izloziti malo zescem nadzoru.
:

a šta fali da se stvari puste kako jesu.......pa onda SVE izložit žešćem nadzoru......ili ti stvarno vjeruješ ako bi se ukinuo MR da bi onda inspektori i policija imali puuuno više vremena za nadzor drugih???

e da je malo napravit anketu da se vidi koliko je tko na moru i koliko puta na godinu na nekoga dođe kapetanija/policija a o inspekciji da ne govorim
˝Nema veze kakav je zakon bitno je samo da ga ti i policajac koji te kontrolira tumačite na isti ili sličan način ˝ by: el passo

˝Ma nema problema ako ga zabrane (MR), važno je da kontrole ostanu iste.˝ by: ab ovo

˝Kuster , a da se prestaneš drogirat ?˝ by: Lady M
teo_ribar
Old Senior Member

Vrsta ribolova: profesionalni
Tip plovila: Adria 501...Yam 6ks 4T

PostPostao/la ceko » 05. 03. 2012. (17:23)

Inshoma je napisao/la:Malo je glupo da postoji tema u koju smiju biti uključeni samo podobni! Takva tema nije konstruktivna i nema smisla. Tako se vodi(la) naša država pa vidite gdje smo sada! :mrgreen:

Zato evo prvi post kojim je tema započeta:
dezutilo je napisao/la:Prijetelji forumaši mislim da nam je vrime se organizirati.

Pokušajmo napravit peticiju i poslat Vladi na razmatranje Prijedlog za izmjene zakona.

Ako mali ribolov ne postoji više nakon 2014, onda neka bar ostave po 100 M mriže rekreativcima ( kao što je dosad bilo u malom ribolovu).
Veličina oka od 10-40mm.

Naravno ne može se očekivati da će prihvatit jer bi bilo dosta novih rekreativaca, ali možda bar skinu dobni i dohodovni cenzus sa tradicionalnog obalnog ribolova i ne dirati nam stečena prava.

Molim Vas sve koje ovo interesira da mi se jave i dadu koji prijedlog ako imaju. Tablicu za skupljanje peticije ću poslati na e-mail pa skupite kod svojih poznanika i prijatelja koji će izgubiti pravo baciti mrižicu nakon 2014.

Također molim sve one koji su protiv prava na mali ribolov da otvore novu temu u kojom će se raspravljati za i protiv , a ovu temu ostave samo za riješavanje problema koji je naveden u naslovu.Pozdrav svima!

;)
ceko
Old Senior Member

PostPostao/la lara » 06. 05. 2012. (16:35)

Evo da i ja kažem svoje mišljenje.
Na žalost mislim da u našj državi kontrola apsolutno ne funkcionira.
Rekreativac sam i svjedok sam kilometara mreža, masovnog pobuka i izlova jata riba u mrijestu od cipli do arbuna i to sve na istu ovu dozvolu malog ribolova.
Pojedinci žive samo od toga. Državi ne plaćaju nikakva davanja, ribu stalno prodaju na crno.
Policija dolazi u mjesto i preskače hrpe mreža tih istih "malih ribara" i nitko ih ne kontrolira (svako uzima svoj dio kolača). Toga je puno manje na Kvarneru, ali spustite se samo malo prema Pagu, Zadru i dalje!
Upravo zbog toga mislim da je jedini način da se tome stane na kraj ukidanje dozvole za mali ribolov.
Onda ni oni koji su zaduženi za očuvanje reda na mogu ignorirati mreže koje su apsolutno zabranjene i nema opravdanja da je dužina mreže po zakonu ili je oko ovakvo ili onakvo.
Istina, ovako su kažnjeni i oni koji su ovu dozvolu koristili na propisan način, ali dok ova država ne profunkcionira kako bi trebala, bolje da i nema mreža kod onih koji nisu profesionalci.
lara
New Entry

Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: Učka 4,10

PostPostao/la ceko » 06. 05. 2012. (18:46)

Svjedoci smo svakodnevnih kršenja zakona o prometu na cestama.. Luđaci voze prebrzo, neoprezno i opasno.. Na cesti se zbog toga gine.. Naša policija samo nijemo promatra i kažnjava one poštene, a prave krivce pušta.. To sam vidio tu i tamo.. Tamo pogotovo! Zato dok ceste ne postanu ponovo oaze sigurnosti, neka se ukinu vozačke dozvole za osobna vozila.. Živio biciklizam i javni prijevoz! :crazy:
ceko
Old Senior Member

PostPostao/la el passo » 07. 05. 2012. (11:18)

Dezutilo je napisao da treba ako se ukine mali ribolov dati 100 m mreža rekreativcima. Pa gledajuči kuda ova rasprava vodi i iz iskustva na moru i onoga što znam o crnoj ekonomiji koja se provodi na moru od strane svih ribolovnih kategorija i dozvola, Moram se složiti sa njim uz jednu malu izmjenu. Trebalo bi dozvoliti ne 100m nego 1000 po dozvoli i jednu dozvolu za sve alate bez ograničenja težine ulova. Svi bi bili sretni i zadovoljni, barem par godina. Recesija bi privremeno nestala, a na ekonomiju i zapošljavanje ljudi bi također imalo utjecaja kad bi se nakon tih par godina počeli otvarati akvariji gdje bi svoju djecu vodili da vide kako izgleda riba. Forum bi bio pun slika trofejnih ulova od 20 deka.
Postoje samo dvije vrste forumaša. Oni koji sve znaju i oni koji misle da puno toga još moraju naučiti. Jedan mudar čovjek je zaključio....što više znam to sam više svjestan koliko neznam
el passo
Old Senior Member

Tip plovila: Bayliner ciera 2655 mercruiser 5.0 EFI bravo2

PostPostao/la ceko » 07. 05. 2012. (20:38)

Ma nije baš tako.. :)
ceko
Old Senior Member

Prethodna

Natrag na Ostalo

Trenutno korisnika/ca: / i 3 gostiju.