Šta se lovi i kojim artom

Ostalo...

Moderatori/ce: riberer, Moderatori

Šta se lovi i kojim artom

PostPostao/la Bat » 09. 02. 2010. (23:48)

Ajmo ribari malo prste nažuljat tipkovnicom,šta se lovi i kojim artom.Da vidimo ima li ribe :?:
Malešan brod a i sto gre,kad se na idi on se raširi pari ka tanker od miljun tona i more mu puvat nosač aviona...
Bat
Member

Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: Nautika 650 K

Re: Šta se lovi i kojim artom

PostPostao/la franco » 10. 02. 2010. (18:15)

Da bi se ribar upustio u profi ribolovne vode treba zadovoljit par čimbenika,prema kojima će poslije odredit čime će se primarno baviti.Ti nazovimo nepisani zakoni su: Kakav brod imaš,koliko se njime moreš udaljit od obale,di ti se nalaze pošte za rad, ali ono šta je na prvom mjestu je tržište.Najlakše je ulovit ribu, treba tu istu plasirat na tržište, koje kod nas nažalost ne funkcionira, jer u sezoni kad moreš prodat i cipelu samo nek je par dana u moru,do ostalih 7-8 mjeseci di se moraš orjentirat na lokalno tržište.
E sada to za sobom povlači strategiju da se odlučiš prema mogućnostima šta raditi.OK sezona je, ukrcaš psare i udri po tvrdom dnu,jer tu je Škarpina,Jastog,Hlap,Sanpier i ostala kvalitetna riba,ali opet ulovljenu ribu treba sačuvat do prodaje, znači osim ulaganja u mriže treba uložit u led ili ledomat i frižider.I taman kad se uhodaš, eto ti jeseni,najboljem štajunu za lovit, a gostione zatvaraju. Bogu hvala ima ovih mladih nadobudnih ženskih koje će i kupit ribu,ali ti je sadašnja moda da to mora bit Brancin,Orada,Lignja odnosno kvaliteta ali da je velika riba da se "šinjore" ne muče sa kostima.Nažalost naše matere i none koje su nas odgojili na Menuli,Šparu,Salpi,Bukvi....njih više nema a frigana riba nema mista u našin novin kužinama,još ako se da ispeć u pećnici u foliji ajde, ali nedaj Bože smrdit sa friganjem.Malo je to čudno ali ove dvi pojave su usko povezane,jer nemoreš računat na par penzića koji će još uzet kil špara ili menule,treba se lovit svaki dan i prodavat svaki dan.Preostaje se udružit sa nekim koji ima banak u peškariji u većem gradu koji more progutat malo veću količinu ribe.E sada ti je on taj ( ili neki prekupac) koji ti dirigira šta mu ide,i ti moraš to uloviti.
Teško je savjetovat kojim alatom raditi jer trebalo bi poznavati teren,navike ljudi iz mista,koliko ti triba na poštu kakav "konfor" imaš na brodiću.Onda ko će ti pomoć radit jer uzaludno je krcat kilometre mriža ako ih nemoreš očistit i ostaju ti na brodu. I jedna jako važna stvar na kraju.Lovostaj i vrijeme kad su koje mriže zabranjene,jer uzaludno je sad radit gavunaru koja je trenutačno zabranjena,ili da računaš na poponu za sezonu kada ti je ona zabranjena do pol Šetembra.
Po meni bi tribalo ovako: Do sezone prostice i popone za sipu, litnje doba psara i barracuda velikog oka(45-50) jesen -zima popona, baligot,prostice.
Nadam se da sam nekome pomoga! Malo san bija dug ali .........................
Brod se rađa u šumi a umire u moru
franco
Old Senior Member

Vrsta ribolova: profesionalni
Tip plovila: Motosailer

PostPostao/la karamba » 10. 02. 2010. (22:15)

nisi bio dug ! odlično štivo .
tu je jedna velika istina a to je vrlo problematičan plasman ribe van sezone. Ta stavka ima i dobru i lošu stranu. Loša je što izbezumljuje svakog profi ribara koji nakon uspješnog lova nema di s ribom pa ide u bescjenje a dobra strana što se rijetki odlučuju na profi ribolov iz tog razloga čiji direktni ishod je više ribe u moru ;)
U.T.R. SMOKVA
----rent a boat----
karamba
Old Senior Member

Vrsta ribolova: mali
Tip plovila: 2bakan5 yam 40,60 ,galeon475yam70,sessa100

PostPostao/la ab ovo » 11. 02. 2010. (09:32)

Oba posta odlična. I točna. :clap:
ab ovo
Old Senior Member

Tip plovila: Učka-Yam 2t/4KS, Maestral 500-Yam 2t/6KS

PostPostao/la franco » 11. 02. 2010. (09:43)

Evo jednog primjera, u ovo vrime moglo bi se dobro radit i nešto zaradit sa zerima,oliga,girica.To je riba koju svi vole i koja uvijek ima svoju cijenu,spada u placu ribu lagana i za pojist i za spremit.Potreban alat mriža oližnica i jedna mala barčica kojom se more delat sam, idealna batana jer je plitka dna i more poć u dvajset centimetri vode.Važno je ljude naviknut i bit konstantan,jer onda se već zna kada i di je friška riba.Cijena je oduvjek bila dobra i sa dvi tri kašete lipa dnevnica.Vjerovali ili ne jeadn je moj prijatelj pred par godina loveći sa šel-om(kvadratni okvir između razapeta mreža, nadizna mreža) namlatio dnevno između 100-200kg pa se Vi mislite.Lovio je po rivi i svi su se ismijavali iz njega, ali kad su vidjeli rezultate...........psssst.
franco
Old Senior Member

PostPostao/la škampar » 11. 02. 2010. (10:08)

Kad več spominješ tog tvog prijatelja rećeno je da ste ga vi u Rovinju (zeznuli ,vaša policija)zbog lova u luci.I sad ga ganjaju di ga god vide?
škampar
Member

Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: elan 22 fl

PostPostao/la franco » 11. 02. 2010. (10:21)

To su njegovi problemi,ja san napomenuja da se tim alatom more lipo delat,a alat u pitanju je ZERER,nije napisano da se lovi u portu,nije zagovaran krivolov,već sve po propisu.Zabranjeno je i lovit na Brionima pa ljudi opet gredu,svaki se po sebi ravna i po svojim idejama. Sa druge strane ne branim čovika, ja za to nisam niti mi pada na pamet,ali nikom ništa nije ukra.On je taj koji je cili dan hodija po rivi gori doli,i on ih je i ulovija.Kome drago kome krivo,a institucije neka delaju svoje delo.
franco
Old Senior Member

PostPostao/la franco » 11. 02. 2010. (10:28)

škampar je napisao/la:Kad več spominješ tog tvog prijatelja rećeno je da ste ga vi u Rovinju (zeznuli ,vaša policija)zbog lova u luci.I sad ga ganjaju di ga god vide?

Prvo grih se povida- grišnika ne.
Drugo onaj koji ga je prijavija sigurno nije moga spat par dana od bisa i zavisti,a na kraju obavija je svoju građansku dužnost.
Treće, točno znan ljude koji su iza leđa čoviku srali " Vidi ga,ča ga ni sran to delat po rivi...." ali ih nije bilo pokle sran pitat šaku zeri za pofrigat(zapravo su svi pitali za ješku,ali niko nije moliva barku).
I na kraju "ki je bez grijeha neka prvi baci kamen"
franco
Old Senior Member

PostPostao/la karamba » 11. 02. 2010. (13:48)

mi znamo lovit gavune kad idemo na par dana negdi , i uvik volim lovit u luci . Lovio sam i lovit ču , smilo se ili ne . A tog pametnjakoviča koji je prijavio poštenog radnika bi ja stavio na goli otok . Uvijek oni koji prijavljuju imaju svoju puno mračniju pozadinu . Ja nerazumin da je nekog volja zvat policiju jer je čovik u luci hitil mrežu pet minuta i uvatil obed :thumbdown:
U.T.R. SMOKVA
----rent a boat----
karamba
Old Senior Member

Vrsta ribolova: mali
Tip plovila: 2bakan5 yam 40,60 ,galeon475yam70,sessa100

PostPostao/la franco » 11. 02. 2010. (13:52)

Uvatija je i više nego obed,ali zavist ljudska zavist to je smrtni grijeh,a takvih koji šeću rivon i samo čekaju da grintaju,brontulaju a nikad niš ne delaju nego ruke na leđa i loži po drugima pun mi ih je ........C
franco
Old Senior Member

PostPostao/la Bat » 11. 02. 2010. (14:28)

E takvih je i meni p....k,to su vam oni koji još uvik mislu da je onaj stari sistem, kad su dobijali određene poene za nekog prijavit i špijat.Ruke na guz**u i pocile dane ki galebi po mulima.A šta če te tako je i gotovo.Mi Hrvati smo poznati po zabijanju noževa u leđa,nečemo mi pomoći čoviku kad treba,nego mu se nasmijati i zajebavat ga.Svaka čast iznimkama,ima još uvik dobrih ljudi u svemu ovome...
Ma tija sam otvoriti temu da mi rečete lovi li se šta u mrižama.Evo kod mene nešto trilja,koja škrpina,zna se prevariti lubin i još koja orada.Sve u svemu ne lovi se loše.Bacam popone i prostice
Malešan brod a i sto gre,kad se na idi on se raširi pari ka tanker od miljun tona i more mu puvat nosač aviona...
Bat
Member

PostPostao/la MIKULA » 21. 03. 2010. (22:29)

Ja im nebi da ni da pišu niti ovu temu
MIKULA
Member

PostPostao/la Bat » 02. 04. 2010. (02:03)

Ma nemoj molim te,usput pozdrav svima na forumu iz Afrike uspija sam se nocas nekako konektirati.A kad ti to uspije u Africi onda je to super.
Pozdrav i jedva cekam povratak na Jadran
Bat
Member

PostPostao/la dm2jokes » 12. 02. 2011. (21:27)

Najlakse covjeka zajebat ali aj mu pomozi, e to je vecini tesko. Govnar zavidni mora prijaviti, trebao ga je baciti u more.
Inace, zgodna i poucna tema. :clap:
bolje mrtav pijan nego mrtav trezan
dm2jokes
New Entry

Natrag na Ostalo

Trenutno korisnika/ca: / i 4 gostiju.