Obnova drvenih barki

Drveni brodovi, ponos i povijest naše brodogradnje

Moderatori/ce: riberer, teranavis, Moderatori

Re: Obnova drvenih barki

PostPostao/la porer » 17. 06. 2009. (12:33)

Meni će taj dio raditi doktor Milan (ako se odlučim na klasično, trenutno mi igra jedna verzija sa epoxidom, ne bih je sada tu razmatrao).
Nego kad se spominje katran, Hempel je radio nekakvu mješavinu epoxija i katrana. Probali smo iznutra s time piturati par starih barki, pokazalo se izvrsno! Već desetak godina ta boja je iznutra, drvo diše a boja je postojana, ma prva liga. Jedino Hempel to više ne proizvodi ali našao sam istu stvar kod jednog drugog domaćeg proizvođača (drito u tvornici, nema ga u maloprodaji). Dobit ću ovih dana uzorak pa ću ga isprobati, ako je to isto to hempelovo obavezno ga stavljam iznutra. Je li netko od vas to sreo prije?
Treba mi jači lanac, metar, metar i dvadeset najviše.
porer
Old Senior Member

Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: Drvena pasara 6.20

PostPostao/la tomi » 17. 06. 2009. (17:49)

halo jel ta barka gotova ili nije? zadnje mjesece samo čitam kako napraviti.pa koliko čitam kako,mislim da je barka gotova?
tomi
Old Senior Member

PostPostao/la ribarica » 17. 06. 2009. (18:19)

Daj koju fotku nabaci!!
ribarica
Old Senior Member

PostPostao/la porer » 18. 06. 2009. (07:21)

Pa napisao sam: viewtopic.php?p=41016&sid=723ddbdb1054f03f15fc99a938ae6787#p41016

Uostalom pizduni mogli biste se jedan put zaletiti do Pule pa dati ruku i osvojiti nagradni bon za janjetinu na porinuću slika
porer
Old Senior Member

PostPostao/la piškera » 18. 06. 2009. (08:00)

Čuj,na prvu mi nije izgledalo loše,neka kombinacija bitumena i kaučuka,ima miris nafte te se sporo suši,eto nakon što mi je pasara bila 7 miseci vanka,(naravno često bi uliva vode u nju),malo sam je pobrusija(podvodni dio),namaza primerom,pa malo proša sa ti silikonom i pitura 2 ruke kopera.
Kad je ušla u more,zatopila se u nekoliko sati,ne znam jel sam izbacija 200l mora,ali ipak moram zahvaliti korčulanskoj borovini od koje je napravljen brod.
...riči dide mog:upamti zauvik da u njima vire ni,nisu oni ka i mi ...
piškera
Member

Vrsta ribolova: profesionalni

PostPostao/la peškafondo » 18. 06. 2009. (20:29)

O ovom silikonu od Hempela sam cuo prije 15 dana u Super coloru u Puli.
Namjenjen je bas za podvodni dio umjesto kanape (?) :shock: .Meni je rečeno da je na bazi kaučuka? :wtf:
Zanima me misljenje vas koji ste ga koristili jer i mene ceka isti posao kalafativanja.
Stupu sam probao napraviti sam,mjesavina katrana,benzina (da ga otopi) i lanenog ulja
i tako se kanapa topila par dana.Nije bas to-to jer je razlika između stare original kanape i ove nove ta sta je stara puno finija,ima tanja vlakna i dosta tamniju boju.
Koristi se i spaga,i to ona koju u brodogradilistima pletu oko sajli (braga) za dizanje tereta.
Porer,znas mozda cijenu i velicinu pakovanja stupe u Trstu?

Ajmo sad drugo pitanje:

Na majerima sam nasao par čavla koji su sagnjili i sad vise nemaju glavu.
Koja je pomoc?
-kroz istu rupu probusit ono sto je ostalo od cavla i na njegovo mjesto staviti vidu ili ponovo cavao?
-vidu ili cavao do starog cavla,i ako se koriste cavli,koje staviti inox ili cincane za more?
Na more idem sam. Tako imam više prijatelja.
by ab ovo
peškafondo
Member

Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: drvena pasara bez kabine 4.8m

PostPostao/la peškafondo » 18. 06. 2009. (20:53)

piškera je napisao/la:Čuj,na prvu mi nije izgledalo loše,neka kombinacija bitumena i kaučuka,ima miris nafte te se sporo suši

Nisam vidio da si i ti napisao da je na bazi kaucuka.
Ti je taj silikon (kalafat-tako ga zovu) bio vec na brodu kad si ga vadio van ili si ga sad nakon 7 miseci
stajanja broda vani prvi put koristio?
Na more idem sam. Tako imam više prijatelja.
by ab ovo
peškafondo
Member

Tip plovila: drvena pasara bez kabine 4.8m

PostPostao/la Gaso » 18. 06. 2009. (22:34)

Ako treba kalafatat onda treba kalafatat konopom, neki onda preko konopa stavljajo slične "silikonce", znam i za neki sličan 3M, ali ne možeš bez konopa i samo ovim , to je previše riskantno i nesigurno i nije se pokazalo dobro rješenje.
Gaso
Old Senior Member

Tip plovila: Pasara i Betina 700

PostPostao/la legi » 19. 06. 2009. (07:00)

stare čavle ne diraj nego do njih,zabuši rupu i stavi nove,s tim da ako je korba loša,bolje je stavit inox vide jer će bolje povuć madir na mjesto,samo inox ima jednu manu,ako stegneš malo više zna puknut vida,bolje je stavit one vide koje imaju navoj samo na pol tijela,malo čudno da stupe nema nigdje za nać(raspitaj se malo okolo,kalafati ,škver,ja je uvijek dobijem)ako su jako suhi madiri dobar je staklarski kit onaj starinski,možeš ga dobit kod svakog staklara,i lipo pokitat njime,posle kad se zatopi,drvo ga samo istisne van....... :wave:
Ne lovim lignje
legi
Old Senior Member

Tip plovila: 2 drvene barke-torpedo i scam

PostPostao/la piškera » 19. 06. 2009. (07:49)

Nisam siguran da taj silikon (ajmo ga tako nazvat) može zaminit kalafatavanje,ne znam da bilo koji silikon može dugo trajat,pa makar ga platija i 500 kn,ali kad se dobro kalafata to je skoro za cili život.
Ja sam ga koristija jer je stari vlasnik nakrca puno kita između madira,a igrom slučaja i njemu je bija brod vanka dugo vrimena,pa je pametnjaković umisto da kalafata napunija kita i naravno kad se brod malo rasušija cili je kit ispa,doduše ne puno,ali na mistima oko 3-4mm,pa sam za ovu godinu na te veće fuge stavija taj Hempel.
Imam jedan savjet,kad vam se brod dobro osuši,piturajte santine 3-4 ruke,i odmah ulijte vode,neka bar donji dio ostane zatopljen,to sam ja napravija,Boga mi nije mi ža.
A ono što se tiče brukava,onako laički mislim da bi ih na bilo koji način vridilo pokušat izvaditi,jer ne znam kako spriječiti ruzinu da izbija na površinu :crazy: ,a isto tako smatram da čelična brukva za te stvari je bolja od kromove vide,ne znam možda grišim !!!??
piškera
Member

PostPostao/la cuvitar » 19. 06. 2009. (08:18)

piškera, to sa santinama stoji. ja sad čekam dat još jednu ruku gornje piture (jutros san da jednu, a prije toga 2 ruke uljane temeljne) i ulit vodu u santine, da se zatopi, a i da se ne rasusui opet dok ne popravina provu (jedno sedmicu dana).

jutros san prije pituravanja ona mista di su madiri malo vise zinuli zacepija sa staklarskin stukon (zamisan sa temeljnom uljanom) i to ce vanka samo prije nego ide brod u more. samo triba obrisat okolo prije pituravanja da ne povuce za sobon i pituru. nisan tija na kraju sve kalafatavat, jer ta mista inače kad stisne ne puštaju ni dz, pa računan da će se drvo ionako raširit i začepit. a ako ne zatopi u 3-4 dana, lako je skalafatat dok je još vanka...

a ruzinavu brokvu bi bilo lipo izvadit, da ne pusta vise ruzinu, ali to je uglavnom znanstvena fantastika. provaj je eventualno nasprejat u rupu sa onim hameritom sta ide na ruzinu, meni je par mista dobro zacepilo (a na mista jos pusta :) ) i malo dalje od nje stavitz inox vidu, ali... savjet - izbužat rupu da vida lagano ulazi, da se ne moraš mučit. jer drvo stisne pa će je uvatit kasnije, a ovako ako ideš u tvrso, pravi inox je dosta mekan, ap ti more i glava od vide se izist, nećeš je onda više izvidat (ne pitajte kako znam... :roll: )
cuvitar
Member

Tip plovila: drvena pasara, bez kabine. Farymann 6ks, zrak

PostPostao/la porer » 19. 06. 2009. (08:53)

peškafondo je napisao/la:Porer,znas mozda cijenu i velicinu pakovanja stupe u Trstu?

Ne znam, znam u Uljaniku :Cool34: Zezam se, dobit ću od frenda penzića, sinoć sam dogovorio.

Za taj silikon kalafat sam čuo, jedan me poznanik stolar uvjerava da se s tim kalafativao čitav brod ali nisam baš uvjeren. Koliko to košta u supercoloru?
porer
Old Senior Member

PostPostao/la piškera » 19. 06. 2009. (10:31)

Mislim da je negdi oko 50-60 kn,naziv je˝" 5000 proof",mislim da se tako zove i koliko se sićam ima samo crne boje,što je i logično.Preporuča primer za koper prije mazanja.Dugo se suši,te računaj da ga diže uljana pitura i nakon 3-4 dana.
piškera
Member

PostPostao/la porer » 19. 06. 2009. (12:04)

Našao sam. Zove se proof 10, od Hempela preporučena cijena je 51 kunu s PDV-om.
Upute:
http://www.hempel.com.hk/internet/hempe ... _67821.pdf

Meni to liči na razrijeđeni bitumen u kartuši za pištolj :)

Na linku dolje je Hempel jedinstveni maloprodajni cjenik za 2008. Cijene se nisu mijenjale tako da vrijedi i sad. Hempel svojim prodavačima daje rabat a cijena mora biti ovakva ma gdje kupovali. Provjerite, čisto da vas netko ne pravi budalom :)

http://www.rallus.hr/cjenik/HEMPEL%20Ma ... 202008.pdf
porer
Old Senior Member

PostPostao/la piškera » 19. 06. 2009. (20:35)

Je,je tako je,a što se tiče cijene moj porer kad utučeš u pasaru 5-6 tisuća eura onda par kuna nećeš ni gledat.Mislim da su marže više manje svugdi iste,ali mene više brinu cijene tkz. meštara,nekima je dnevnica i 2 tisuće kuna,ali sam ih zato brzo okanta,uvatiš se sam posla sa malo savjeta,potraje malo duže,ali se ipak napravi.Malo sam se maka sa teme,skužaj te
piškera
Member

PrethodnaSljedeća

Natrag na Drveni brodovi

Trenutno korisnika/ca: / i 2 gostiju.