Viking 28 (ex "Leut")

Drveni brodovi, ponos i povijest naše brodogradnje

Moderatori/ce: riberer, teranavis, Moderatori

Re: Leut

PostPostao/la franco » 24. 05. 2009. (10:28)

U Istri raste hrast koji nije crnika već,recimo običan hrast koji je toliko tvrd da je težak za bilo koju obradu,gust jer raste na škrtom terenu i sam po sebi je težak mislim kao težina.Recimo moj stari je napravio palubu od njega ali vjeruj mi da je dan danas žut ko cekin a na brodu je od 79-80 godine.Problem je šta taj materijal puno "radi" i onda treba biti stalno mokar.Od toga hrasta napraviti rebra je zakon samo za bušenje treba posebno svrdlo jer kod bušenja za čavle,skaču iskre.Rješenje je napraviti svrdlo od kišobranske žbice.Ha naši stari meštri koje oni ideje imaju.
Brod se rađa u šumi a umire u moru
franco
Old Senior Member

Vrsta ribolova: profesionalni
Tip plovila: Motosailer

PostPostao/la domagoj » 24. 05. 2009. (12:27)

josip je napisao/la:Osobno bih se obratio drvnoj industriji " SPAČVA " Vinkovci, koji striktno vrše siječu Hrasta LUŽNJAKA u najpogodnijem trenutku, te posjeduju i najmodernije sušare drveta u ovom djelu Europe.

Ja imam rodbinu i prijatelje u Slavoniji (majka mi je iz Bošnjaka, koji su na samom rubu Spačve) i mogao bih doći do kvalitetne hrastovine, vjerojatno po povoljnoj cijeni, ali kad sam otprilike specificirao sve potrebe, meni treba otprilike 1/2 m3 i to u različitim dimenzijama. Za tako malu količinu jednostavno se ne isplati gnjaviti ljude, organizirati prijevoz (željeznica je istina jeftina, ali treba na obe strane organizirati prijevoz, ukrcaj i iskrcaj). Međutim, kvaliteta bi mogla biti razlog zašto bih se i na to odlučio, ako ovdje ne nađem dobro drvo.
domagoj
Member

Tip plovila: Leut Viking 9 m, IMR M34

PostPostao/la legi » 25. 05. 2009. (07:37)

naši stari meštri i kalafati su rezali črniku,samo po zimi i to se točno znao dan kad će se poć rezat,nakon toga se drvo potapalo u more i tako se toćalo barem godinu dana,a onda posle piljenja,još sušilo pod krovom,samo u hladu i na zraku još toliko,za korbe se tražilo prirodno krivo drvo koje je onda lakše oblikovat i puno je jače i ne puca(oni koji su ronili oko uvale krušija na plavniku sigurno su vidjeli trupce koji su godinama već potopljeni,nema ih ko više vadit ni pilit,nažalost u krku su svi stari meštri partili,tako da ti nema ko više promijenit madir )nadam se danas izvuć barku van,samo je vraški vruće za pituriju,a i rasušit će brzo.....
Ne lovim lignje
legi
Old Senior Member

Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: 2 drvene barke-torpedo i scam

PostPostao/la josip » 25. 05. 2009. (07:48)

U Ninu ima još uvjek jedan meštar koji na taj " stari " naćin pravi kajiće. Obavezno drži drvo u moru jednu godinu da sazrjeva. Nekad su se ljudi striktno držali tih pravila što si naveo, ali danas ljudi nemaju vremena za takove izrade ili popravke , a izgubljeno na kvaliteti takove stare izrade kompenziraju kvalitetnijom zaštitom drveta.
josip
Old Senior Member

PostPostao/la porer » 25. 05. 2009. (07:53)

Ovaj fantom radi to i sada:

slika

Cijelu zimu šeta sa šablonima po šumi (ima nekakvo pravilo prema mjesecu kada će sjeći) pa siječe krive grane koje mu pasaju pa ih toća, suši, reže na tračnoj pili, ma čuda. Zna radit, još kad bi i volio bio bi 5+ :)
Treba mi jači lanac, metar, metar i dvadeset najviše.
porer
Old Senior Member

Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: Drvena pasara 6.20

PostPostao/la franco » 25. 05. 2009. (09:40)

Samo treba pazit da se trupac ili daske toćaju u bočatoj vodi ili mora biti pokriveno muljem jer ako je čisto more onda je u roku misec dana pun crvi
Brod se rađa u šumi a umire u moru
franco
Old Senior Member

Vrsta ribolova: profesionalni
Tip plovila: Motosailer

PostPostao/la josip » 25. 05. 2009. (13:20)

To nisam znao
josip
Old Senior Member

PostPostao/la pero » 25. 05. 2009. (14:43)

porer je napisao/la:Ovaj fantom radi to i sada:

slika

Ahahahha Mil.. Legenda :thumbup:
pero
Old Senior Member

Tip plovila: Pasara Tomos 4

PostPostao/la porer » 25. 05. 2009. (14:49)

gull je napisao/la:Ahahahha Mil.. Legenda :thumbup:

: Laughing3:

http://www.lidl.hr/cro/home.nsf/pages/c ... Muske_gace
porer
Old Senior Member

PostPostao/la pero » 25. 05. 2009. (14:58)

Ahahahahahahahaa pa nema jaceg u Istri za drvene barke i brodove ! a moramo mu kupit par gacica rezervnih :lol:
pero
Old Senior Member

PostPostao/la josip » 25. 05. 2009. (15:08)

Pa nije valjda da čovjek nezna naplatiti svoje znanje i rad. Ako je tako prava šteta jer će brzo odustati. Osobno da ga poznajem bih vrlo rado proveo koji tjedan radeći snjim, a naravno i odlazeći u šumu u trenucima dog bira komade drveta. To znanje je takorekuć izumrlo te valja iskoristiti svaki trenutak sa ljudima koji žele to svoje naučeno i stečeno znanje prenjeti na druge.
josip
Old Senior Member

PostPostao/la pero » 25. 05. 2009. (15:21)

Josipe nema problema,ako treba upoznacemo te sa njim :thumbup:
pero
Old Senior Member

PostPostao/la porer » 25. 05. 2009. (15:22)

Ma zna on naplatiti, ne brini, samo je malo previše boem.
Tako je jednom prilikom upao u nezgodnu situaciju koja je kombinirala njega do koljena u moru, mokre gaće di se sve ocrtava i grupu debelih njemica na plaži : Laughing4: To se jednostavno ne može opisati koji je to smijeh bio : Laughing3:

slika
porer
Old Senior Member

PostPostao/la neno67 » 15. 09. 2009. (02:25)

Brod ima lijepu formu, a vidin da ti imas volje, bit ce to lijepi brod. Malo mi je zao da je plastificiran jer kazu ljudi: "Dok je drva u sumi i brod je nov" Ja iman losa iskustva sa plastikon i ove zime konacno cu je se rijesit. Vec dugo vremena planiran dignut plastiku sa kuverte jer drvo dela, plasticetina se odlijepi od podloge i voda i more idu soto i drvo truli. Onda san drvene pasaice zavidaval po rubovima, nastojeci fermat tu plastku ali nema srece od tog dela. Istina, plastika moze pripomoc i ustedit koji solad ali na kratke staze. Nebi te htio obeshrabrit ali to je moje misljenje. Kad je korito vec plastificirano, nastoj svakako plastificirat kopit. Pod svaku cijenu cantina ti mora bit suha inace bit ce tuge za 4-5 godina.
Pozdrav i trdo spreda
neno
neno67
New Entry

PostPostao/la domagoj » 15. 09. 2009. (20:08)

Prošlo je dugo toplo ljeto i sad počinjem raditi na brodu. Kabinu i kuvertu sam još na proljeće skinuo, sve očistio, pokrio brod i ostavio da se sve preko ljeta osuši. Sad sam u fazi struganja i brušenja stare piture sa madira i rebara. Ide sporo, ali ide. Smetaju rebra, sad sam tek svjestan koliko ih ima: 32, svako treba ostrugati, obrusiti, očistiti. Ova faza sanacije je važna, jer ono što sad ne napravim dobro, kasnije će biti puno teže ili čak nemoguće.
Jasno mi je da santine moraju biti suhe, hvala na brizi.
domagoj
Member

Tip plovila: Leut Viking 9 m, IMR M34

PrethodnaSljedeća

Natrag na Drveni brodovi

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.