Obnova drvenih barki

Drveni brodovi, ponos i povijest naše brodogradnje

Moderatori/ce: riberer, teranavis, Moderatori

Re: Obnova drvenih barki

PostPostao/la franco » 25. 01. 2009. (14:31)

Ako uzmeš kutnu brusilicu i staviš une lamelarne diskove onda nije teško i prednost je da brenerom ne izvlačiš vanka masnoću drva i ostat će ti lipo čiste i svitle a ne nagorene.Poslije triba opet malo počistit (mislin nakon paljenja)brusnim papirom.Ja bi ti savjetova nakon temeljne ili palubin ili Luxal miješan sa međupremazom.Ali uvijek bolje tri rijetke nego jedna ili dvi guste ruke.Međupremaz sam brzo suši i zato puca ali malo 10-20% razrijeđen onda radi sa drvon.Problem je u tome da je jedna pitura tvrđa a jedna mekša i tu dolazi do mreškanja i pucanja piture.
Brod se rađa u šumi a umire u moru
franco
Old Senior Member

Vrsta ribolova: profesionalni
Tip plovila: Motosailer

PostPostao/la piškera » 25. 01. 2009. (15:57)

Spomenija sam ti da imam onaj miniju prašku,imam ga i mislim ga iskoristiti,namazat ću ga 2 ruke,prvi malo riđe sa malo razređivača i kako si ti reka zagrijati ga.Možda bi tribalo dio koji je na samom dnu santina,tj. di se zadržava najviše masnoća,ostaviti sa samim ninijem ili naći nešto kvalitetnije.Ovo ti pišem,jer vidim po svom drugom brodu da sva druga pitura se guli,koja je poviše minija ili premazat sa nekom bojom koja nema laka u sebi.
Dobro ću santine "napiti",jer mi je sad šansa,ničeg u brodu nema,sve je vanka,usvari isti kao i tvoj,tako da je sad šansa da se pitura kako triba.
...riči dide mog:upamti zauvik da u njima vire ni,nisu oni ka i mi ...
piškera
Member

PostPostao/la porer » 25. 01. 2009. (17:46)

Kako bi bilo taj dio ispod motora i uostalom cijeli taj najniži dio di se skuplja kaljuža preći sa epoxijem razrjeđenim? I meni je motor sada vani, drvo tek trebam raditi pa skupljam savjete.

U ovoj staroj je bila neka masna boja na najnižem dijelu, to se nije moglo skinuti nikako, bilo je duboko upijena u drvo. Na slici to je ono narančasto:

slika
Treba mi jači lanac, metar, metar i dvadeset najviše.
porer
Old Senior Member

Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: Drvena pasara 6.20

PostPostao/la franco » 25. 01. 2009. (17:51)

Udari sa minijem u prahu a poslije sva pitura koja ti ostane zamišaj skupa i opituraj šantine
franco
Old Senior Member

PostPostao/la franco » 25. 01. 2009. (17:54)

To narančasto ti je minij u prahu i tamo di je on bija drvo ti je kao novo
franco
Old Senior Member

PostPostao/la raptor » 25. 01. 2009. (18:07)

Da,ono je minij Franko,i di je on nema truleži i štete :!: odlična stvar :thumbup:
raptor
Korisnik baniran

PostPostao/la piškera » 25. 01. 2009. (18:32)

je,je u pravu ste,di je god minij tu je sve ok,samo prema dosadašnjem iskustvu,bitno je šta više razridit prvu ruku,da upije šta više može,pa pšonovit još jednu,malo manje ritku.Ima samo jedan problemčić,a to je šta boja koja ima malo laka guli se sa vrimenom.
Ne znam onu tvoju sa epoxi,ipak je to "betoniranje" drva ,ne znam,ali nisam ljubitelj plastike u djelovima drvenog broda koji je u vodi.
piškera
Member

PostPostao/la raptor » 25. 01. 2009. (18:49)

Ma slažen se,koja plastika :o zaštitit drvo standardnim piturama a posli itako kad se štiva zamasti nema straja :!: Zašto je brod najzdraviji u štivi :?: masnoće,nafta,ulje itd...,neće tamo istrunut :mrgreen: A i u štivi najmanje pitura puca a poradi istih masnoća.Ja san ju popitura ima 4 leta i još je ka prvog dana ;) I dobro piškera veli,prvu ruku uritko da drvo što više upije a drugu stavit nijansu gušče.Dok drvo sadrži masnoće pitura drži,kad ostane bez počne otpadat odnosno ljuštit se.
Bivši vlasnik je pituru skida brusilicom :o pa je cija površina nazubljena i to se naravno vidi,e sad bi ja triba skinit brusilicom dva-tri milimetra da se ne vidi odnosno poravna oliti zagladi površina.To mi je šteta učinit jer bi skinia puno pa če se sa vrimenom i godinama poravnat :evil: Jednu stvar ča san uočija pri pituravanju,što je tanji premaz pitura duže traje i drži,tamo di je deblje napiturano pitura se ljušti i opada ;)
raptor
Korisnik baniran

PostPostao/la primorac » 26. 01. 2009. (08:32)

Tako je, Rap! Više puta, tanje maži!!! Stara regula, najviše vridi za lakiranje. Ne ostaju Valoviti tragovi od pinela, ravnomjerno se osuši...
Vidjeh jrdnog prijatelja, priko na Pelješcu, stavija na veliku kutnu brusilicu brusni papir 18, u tri minute skinija je svu pituru sa krmenog zrcala na drvenoj pasari. Kaže nemoj ovo ni pokušavati, jer triba baš iskusna ruka za tako nešto.
Plinski brener, rašketa, dlijeta i špatule, pa lagano. Nije loš ni onaj električni fen, puno teže će upaliti drvo neg plin.
Ne odlučuje onaj koji izlazi na referendum, nego onaj koji broji glasove.
primorac
Old Senior Member

Tip plovila: Kvarnerplastika Raša "UČKA"

PostPostao/la ribarica » 26. 01. 2009. (16:50)

franco je napisao/la:
ribarica je napisao/la:E moj Franko ti stvarno imaš tvrda jaja--čovik te pita kako može bit ko plastika kad mu poslje izbije na fuge sve vanka kad se drvo napije vodurine -a ti odgovoriš da treba brusit??? :shock: ma šta zaboga milog ima brušenje stim

Izbije mu vanka zato jer je drvo ostavljeno da se rasuši prije nego je zaštićeno bilo kojom piturom.Ako se drvo ogoli usred lit ili se to radi sada ima velike razlike.Drugo moraš dobit ruku kad kitaš da ne zapuniš previše.Treće treba vidit kako je kalafatano i da li je štupa nakon toga namazana.Ovisi kada je barka bila i prečavlana.Teško je nešto objasnit dok ne vidiš,to je kao da ti doktor daje dijagnozu putem sms.Treba prije vidit i onda liječit.A ribarica ako je drvo u škveru tretirano kako treba neće se napit vodurine, već će uzet vlagu u sebe.Ako nađem slike pokazat ću ti brod od 12 mt sređen ko plastika,ali ja sam takav i kad radim nije mi teško,meni govorim meni smeta čak i "narančina kora" kod pituravanju valjkom od spužve.
a aaaaaa teško te navuć :lol: :lol: prvo sam ti napisao ono što te ide pa sam kasnije promjenio post da te navučem da nastaviš sa takvim glupostima ---al il si me skužio il ti je moj "dobar prijatelj kopirao post pa poslao " ---e i njemu lip pozdrav u tuđini :twisted:,,, a ti frak pogledaj malo ča si mu odgovorio ---a je sad si se i izvuka.....
ribarica
Old Senior Member

PostPostao/la porer » 26. 01. 2009. (21:15)

ke kaco, niš ne kapim?!?
porer
Old Senior Member

PostPostao/la porer » 27. 01. 2009. (10:40)

Idem sutra u Zg, mislio sam kupiti par kila ovoga:

http://www.chromos.org/default.aspx?ID=180

Ali kaco, sad sam zvao da pitam za cijenu, kaže ne proizvodi se više, zabranjeno jer je štetno :(
porer
Old Senior Member

PostPostao/la piškera » 27. 01. 2009. (12:23)

Da naravno,kad je nešto ok,onda ga treba pod hitno zabranit i proglasit štetnim,koji su to majmuni.Zato je sve od Hempela super,ništa nije otrovno,jer ga platiš 30-40kn 5-6 puta,pa ponovno dogodine,itd.Malo ironično,ali je istinito.
Kako bi oni prodavali,kad mi ne bi kupovali smeća od piture,to je tako nažalost !!!
piškera
Member

PostPostao/la josip » 27. 01. 2009. (12:40)

Istoćno od nas se i dalje proizvode " stare " boje pa ko voli nek izvoli, ali dok se nešto ne zabrani nema kvalitetnijeg pomaka u proizvodnji " neotrovnih " a kvalitetnih kako boja tako i sveg ostalog. Kad su 2000 g. zabranili disk ploćice za vozila u kojima je ugrađen azbest, digla se frka, te smo godinu dvije na tržištu imali loše pločice, ali danas se pokazalo da su uspjeli i bez azbesta napravit kvalitetne pločice. Naravno kod drvenih brodova je to veliki problem, jer dok se pokaže dali je neka boja kvalitetna ili ne, mnogi će drvenjaci propasti :!: :?:
josip
Old Senior Member

PostPostao/la porer » 27. 01. 2009. (12:48)

Vidiš nije mi palo na pamet! Odmah zovem Novi Sad, ozbiljno. Da vidim izbor i cijene.
porer
Old Senior Member

PrethodnaSljedeća

Natrag na Drveni brodovi

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.