Korčulanka 1932.

Drveni brodovi, ponos i povijest naše brodogradnje

Moderatori/ce: riberer, teranavis, Moderatori

Re: Korčulanka 1932.

PostPostao/la franco » 16. 02. 2011. (11:35)

Buterfly je napisao/la:ako pitaš za ovog kalafata iz Korčule Žrnovske Banje ima 75 godina to mi je rod pa znam :wave: :wave:

Ako ti nije problem,pitaj jeli radio on ovaj brod. Nekad se je zvao "Vladobran" a kupio sam ga od Filipović I. Rađen u Banji 1973
Nemaš dopuštenje za pregledavanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
Brod se rađa u šumi a umire u moru
franco
Old Senior Member

Vrsta ribolova: profesionalni
Tip plovila: Motosailer

PostPostao/la kumpanjo » 16. 02. 2011. (12:20)

franco je napisao/la:
Buterfly je napisao/la:ako pitaš za ovog kalafata iz Korčule Žrnovske Banje ima 75 godina to mi je rod pa znam :wave: :wave:

Ako ti nije problem,pitaj jeli radio on ovaj brod. Nekad se je zvao "Vladobran" a kupio sam ga od Filipović I. Rađen u Banji 1973

Nije ga on radija sigurno ,ovaj je na Pelješcu, Jedini škver u Žrnovskoj banji( a radi još uvik), je onaj od brodograditelja Marina Šale i on je uz još jednog u Lumbardi posljednji nositelj korčulanske brodogradnje ;ovo ti je radija Marin sto posto.Taj sam brod viđa u Rovinju i ako se nevaram, jednom sam čak proša priko njega da došli na brod mog rođaka.
kumpanjo
Member

Tip plovila: Drveni brod 11m. BETA MARINE-90 hp

PostPostao/la kumpanjo » 16. 02. 2011. (12:29)

Suside ,ovdi se radi o Sardeliću ,Marin kupuje drvo ,a pošto znam i o onom kupljenom ne vodi baš računa , a uvjeren sam da bi se Marin ,a i Pero ,složija da ona gajeta nije korčulanka, Takav sam da mi sad vrag neda mira i skiniću ove slike pa ću poći pokazati Marinu ,da vidim šta će reći.
kumpanjo
Member

PostPostao/la Buterfly » 16. 02. 2011. (15:26)

franco je napisao/la:

Pita sam ga sagradio ga je za Barćota u korčuli pa ga je taj Filipović kupi u njega ako te što još zanima možeš ga zvat telefonom reka je. Ja ti mogu dat telefon na pp ako trebaš :wave: :wave:
Pametni ljudi uce na tudjim greskama, budale na vlastitim!!!
>Peliška jedra<
Buterfly
Member

Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: Antares 800 Nanni T-4 200

PostPostao/la franco » 16. 02. 2011. (16:41)

E prijatelju to je to.Zna san da je Barćot u pitanju ali zaboravljaju se imena.Baš mi je drago.Mislin da li ti rođak možda ima kakve slike dok je bila u izgradnji ili slike iz rade mladosti,mislin na brod
franco
Old Senior Member

PostPostao/la Buterfly » 16. 02. 2011. (17:05)

Prijo ja mislim da ti slika u izgradnji nema malo je foto aparata onda bilo evo ti broj telefona pa ga možeš pitat 020/721/245
inače ta je brodica dugo godina vozila goste korčula orebić bi je opituran u modru boju :wave:
>Peliška jedra<
Buterfly
Member

PostPostao/la franco » 16. 02. 2011. (18:59)

To znan, a znaš li možda rekord putnika ukrcanih i prevezenih? Ala reci baren otprilike
franco
Old Senior Member

PostPostao/la Buterfly » 16. 02. 2011. (19:11)

to ne znam ne radim u kapetaniji!!! :lol: :lol:
>Peliška jedra<
Buterfly
Member

PostPostao/la franco » 16. 02. 2011. (20:05)

E reka mi Ilija da mu je kapetan izbroja 104 komada,okrenija se i uteka da ne popizdi
franco
Old Senior Member

PostPostao/la gonič zmajeva » 17. 02. 2011. (19:00)

Odlična tema. Skandalozo kad si već pristupija studiozno drvenoj brodogradnji bilo bi dobro da skočiš do Betine i javiš se barba Šimi Šandriću. Po čovikovim se nacrtima i danas rade gajete i leuti. Vjerovatno je i sam sudjelova u promjeni trupa na gajetama kad su se pojavili prvi motori i kad je trebalo širit krmu. Barba Šime je u godinama ali je još uvik pri pameti. Ti si pisac i bilo bi stvarno lipo da ga malo ispitaš kad si već uša duboko u materiju o drvenim brodima. Kako mu je i otac bija kalafat ,a barba Šimu možemo nazvat samoukim inžinjerom, sigurno bi moga dat puno informacija.
Oni love jer ne znaju da tamo nema ribe :mrgreen: :mrgreen: by Šešula
gonič zmajeva
Old Senior Member

Tip plovila: Boston 13, mercury 25

PostPostao/la kumpanjo » 17. 02. 2011. (21:21)

gonič zmajeva je napisao/la:Odlična tema. Skandalozo kad si već pristupija studiozno drvenoj brodogradnji bilo bi dobro da skočiš do Betine i javiš se barba Šimi Šandriću. Po čovikovim se nacrtima i danas rade gajete i leuti. Vjerovatno je i sam sudjelova u promjeni trupa na gajetama kad su se pojavili prvi motori i kad je trebalo širit krmu. Barba Šime je u godinama ali je još uvik pri pameti. Ti si pisac i bilo bi stvarno lipo da ga malo ispitaš kad si već uša duboko u materiju o drvenim brodima. Kako mu je i otac bija kalafat ,a barba Šimu možemo nazvat samoukim inžinjerom, sigurno bi moga dat puno informacija.

Puno pozdrava,vidim da je ova tema mnoge zainteresirala.Ovako! pošto se raspravlja jeli famozna gajeta iz Korčule ili ne odgovor nećemo tražiti u Puli recimo ali ,a ni na Murteru već pobogu tako di sumnjamo od kuda je ; s Korčule! Potvrdu ovog citata s službenih stranica latinskog idra Murter možemo tražiti kod poštovanih brodograditelja. Ukratko :Obitelj Filipi došavši na Murter već svoju prepoznatljivu formu korčulanske gajete prilagodili su potrebama stanovništva ,pa je nastala robusna teretna gajeta jake kolumbe i rebara ,a gledajući forme njih dvije ,a to sam već dobro pokazao u prethodnim raspravama izgledaju gotovo jednako, i to je glavna preinaka ovog broda ,tražija se jaki brod ,postiglo se jakom konstrukcijom ,.Opisa sam prije uz par slika kakve su korbe korčulanskog tipa. Pojavom motora krma se nije širila(po toj logici danas više nebi postojale trogiranke -imaju usku krmu i u vrhu i na vodenoj liniji.) ni napogotovo u vrhu na vodenoj liniji možda malo ili niša već cijelokupno dno više nije ravo već dobiva lagani V koji je najizraženiji u zadnjoj trećini.jer je taj famozni motor tražija dubinu ne širinu, dubinu!(motor se ipak ugrađuje oko 1,5 do 2 m. od ašte pa zašto širati ionako široku krmu.)Pa na kraju ipak mislim da u definiranje nekog tipa broda netreba odgovor tražiti samo vani ,možda ipak santine kriju odgovor! Ovih dana ću znati konačan odgovor od gospodina brodograditelja iz Korčule ,čiji je otac također bio brodograditelj.
kumpanjo
Member

PostPostao/la gonič zmajeva » 17. 02. 2011. (23:07)

Kumpanjo neću vam činit paštroć od teme. S užitkom ću vas čitat i dalje. Samo sam htio natuknut Skandalozu da bi u barba Šimi sigurno našao odličnog sugovornika i čovjeka koji se jako dobro razumi u materiju. Inače šagume i nadzor za ove brode je vršija upravo barba Šime kao osamdesetogodišnjak.

brod.JPG
Nemaš dopuštenje za pregledavanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
Oni love jer ne znaju da tamo nema ribe :mrgreen: :mrgreen: by Šešula
gonič zmajeva
Old Senior Member

Tip plovila: Boston 13, mercury 25

PostPostao/la kumpanjo » 17. 02. 2011. (23:25)

gonič zmajeva je napisao/la:Kumpanjo neću vam činit paštroć od teme. S užitkom ću vas čitat i dalje. Samo sam htio natuknut Skandalozu da bi u barba Šimi sigurno našao odličnog sugovornika i čovjeka koji se jako dobro razumi u materiju. Inače šagume i nadzor za ove brode je vršija upravo barba Šime kao osamdesetogodišnjak.

brod.JPG

Ma ,sve ok! iskreno rečeno uvik me je Betinska brodogradnja više privlačila od drugih , zbog svoje prepoznatljivosti ta dva genijalna broda ,gajete a ponase leuta.I moj brod je tu gradjen, u papirima piše Tribunj , a najprije će biti uvala Sovlja godina 1972,neko mi je reka da je bija radjen za fratre na Prviću , a onda je ima puno podignutu provu ,kabina na sredini ( sistem kabine i nadkabine i krma kao kod plastičnog gradaca 5,80),kuverta od mahagonija,ja sam ga kupija u Trogiru i danas je nešto posve drugo , možda bi taj stari brodograditelj nešto ipak zna o njemu pretpostavljam jer je brod bija baš neobičan .
kumpanjo
Member

PostPostao/la josip » 18. 02. 2011. (10:14)

Tema je odlična , a goniću zmajeva :thumbup: , jer stvarno treba obići te stare meštre i nešto pokupiti od njihovog velikog znanja.
josip
Old Senior Member

PostPostao/la kalafat » 18. 02. 2011. (12:41)

josip je napisao/la:Tema je odlična , a goniću zmajeva :thumbup: , jer stvarno treba obići te stare meštre i nešto pokupiti od njihovog velikog znanja.

teško je od tih starih meštri ista izvuc od njihovoga znanja, cuvaju vecinu toga za sebe i nema bas puno koristi ispitivat ih znan iz osobnoga iskustva
iz motora gredu okrugli dimovi (torpedo dizel) - by Uroš
kalafat
Senior Member

Tip plovila: primorka630+60cm/ vidović 300

PrethodnaSljedeća

Natrag na Drveni brodovi

Trenutno korisnika/ca: / i 3 gostiju.