Postao/la domagoj » 02. 12. 2018. (16:35)
Nadovezujem se na svoj prethodni post.
Kad sam kupio ovaj brod, mislio sam da je riječ o jednom malo neobičnom leutu s kabinom, na kojem sam našao dijelove koji su ukazivali da je imao jarbol i bio opremljen kao jedrilica. Doduše, vrlo skromno opremljen, prema tadašnjim standardima i očito se nije puno vodilo računa o svojstvima broda pri jedrenju. Nema kolumbe ni centraboard-a, što neke (američke) verzije imaju. Imao sam neke informacije o tome da je ovo jedan od brodova iz serije Vikinga, koji su se u Betini radili za američko tržište. U međuvremenu, kad sam se malo više raspitao, shvatio sam da je ovaj brod stvarno rijetkost i nešto što vrijedi sačuvati i obnoviti što kvalitetnije.
Kad sam otvarao temu, nazvao sam je "Leut", jer je brod po dosta elemenata, od koncepcije do konstrukcije, imao dosta sličnosti s leutima, ne znajući o kakvom brodu se radi. Međutim, kad se usporede linije trupa, ovaj brod ima puno vitkiju liniju, jer nije namijenjen transportu ni ribolovu, nego prvenstveno kao jahtica (brod za razonodu) za tadašnje prilike.
Zato bih volio kad bih mogao promijeniti naziv teme u Viking 28. Ne znam da li je to moguće?