Ferdo je napisao/la:dendo je napisao/la:... Ferdo,što su to kladice?
Kladice su Domagojeve oblice.
![Presretan :D](./images/smilies/icon_e_biggrin.gif)
To kad ce se rezati iz oblica u prizme zavisi od dosta stvari (ovo sto pisem odnosi se na brodogradnju), presudan faktor je vrijeme (rok do kada gradja mora biti suva) ili nacin suselja. Sto su prizme tanje to se brze suse onom klasicnom metom na vazduhu, u hladovini, adekvatna priprema gradje za susenje... Nekada su mestri vrsili pripremu gradje, pa su se oblice kisale u more i po nekoliko godina, onda su raspilavale i dosusivale, prizme raspilane su ostajale da odleze, duzina toga mirovanja je zavisila od kapaciteta posla. Ja posto sam vlasnik nekoliko drvenih barak, nekih klasnicno pituranih nekih u epoxyju, ja gradju skupljam, mogu nabaviti i ovih egzoticnih drveca, ali ih izbjegavam, osim za palube. Svake godie nabavim po nesto od balvana murovih, i to se susi po konobama, nikad ih ne pilam u prizme, u prizme se raspulaju malo prije ugradnje, doduse dosta toga meni rodjak prikupi i vazda u madrac ispred kuce ima balvana ili u staru bistijernu koja se ne koristi. Tako kad mi u Genovu treba murovine ja posaljem kamion u Boku da docera, tako da je to gradja koja je po nekoliko godina lezala u more i minimum 5 godina odlezala u konobu. Dje skverovi imaju posla puno oni najcesce kupuju gotovu gradju.
Posto se ti bavis maketarstvom maketari imaju malo drukcije metode susenja, to su tanke i male prizme, pa oni tu imaju nekoliko metoda kako brzo drvo da osuse, mikrotalasna, tegle s alkoholom, zamrzivaci, tu ti bas nijesam vjest znam samo iz prica.
Pojedini mestri su gradili barke i od djelimicno prosusenog drveta i pokazale su se odlicno, samo u tom slucaju gradja se raspilavala isti dan kad se i ugradjivala, obradjivala i odma pituravala ili mazala lanenovim uljem, da nebi krenula vlaga naglo da izlazi iz drveta, onda drvo krene da puca, to se najcesce radilo na vecim drvenim objektima.
Domagoj koliko kapiram odje se radi o mankulima, pa njih ces vezat pasaicama za glave capula, ne treba ti to vezivat za madijere, dobra ti je ideja to napravit od jelovine za probu da se ne bi desilo da ih poslije ne mozes uvaliti,a ako kasnije podju use lako ces priteci pasaice, a oko njih dje prolaze kroz palubu ili razmu stavis siku, pa i ako urade malo to ce sika korigovati.
Ja bi cim iskidas prizme 2 cm preko mjere odma ih potopio u neku bacvu barem do maja mjeseca, pa ih onda susio na zrak.