Obnova drvenih barki

Drveni brodovi, ponos i povijest naše brodogradnje

Moderatori/ce: riberer, teranavis, Moderatori

Re: Obnova drvenih barki

PostPostao/la porer » 23. 01. 2009. (00:25)

MAHOGANY
Treba mi jači lanac, metar, metar i dvadeset najviše.
porer
Old Senior Member

Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: Drvena pasara 6.20

PostPostao/la josip » 23. 01. 2009. (00:42)

u restauraciji te brodice se nigdje ne spominje laminat. Drukćije od tvog je da se brod raskalafata te se fuge oćiste i u iste se umeću drvene lajsne zalivene u epoxy ( od istog materijala kao i brod, tj. bor ).Mišljenja sam da takav naćin restauracije prekida u velikoj mjeri prenos raznih gljivićnih oboljenja drveta, životinjica , vlage i dr, sa jedne daske oplate na drugu .

Svi znaju da se epoxy koristi već godinama,( i da su epoxy i stakloplastika nebo i zemlja ) i našao sam puno brodogradilišta koja ga koriste, ali nemogu nigdje naći detaljan opis radova , jer ga nitko ne navodi.
josip
Old Senior Member

PostPostao/la porer » 23. 01. 2009. (00:48)

Prebaci na HRT 2, ima balet.
porer
Old Senior Member

PostPostao/la josip » 23. 01. 2009. (00:58)

Ma može i balet, to je najmanji problem , ali veći je problem što naši brodograditelji ćuvaju tajne bolje nego šiptari recepte za sladoled , pa ljudi svašta rade .
josip
Old Senior Member

PostPostao/la primorac » 23. 01. 2009. (08:26)

porer je napisao/la:MAHOGANY

1 PIESE PER YEAR
Ne odlučuje onaj koji izlazi na referendum, nego onaj koji broji glasove.
primorac
Old Senior Member

Tip plovila: Kvarnerplastika Raša "UČKA"

PostPostao/la porer » 23. 01. 2009. (08:27)

Pa tko krije znanje??? Gledaj, stavio sam na početku postupak obnove na tradicionalni način, Gašo je stavio isto to na moderni način. Nismo jedini koji tako rade, na ovaj klasični način u ovom trenutku na Jadranu se obnavljaju i održavaju klasične drvene barke. Na Gašin način također, tko želi kvalitetno plastificirati napravit će tako. Ljepše ili ne, kvalitetnije ili manje kvalitetno. Na stranu to što je Gašo perverzno pedantan i detaljist, to je njegova osobina , ne može svatko onako učiniti barku.
Tamo u temi Rovinjska batana na tvoja pitanja nas nekoliko ti je dalo odgovore (identične). Ti odgovori direktno su od ljudi koji su svaki dan na moru, koji se bave tim poslom iz hobija ili profesionalno, a ti ništa od toga ne prihvataš nego tupiš po svome.
E sad hajde ti meni lijepo objasni ovo:

josip je napisao/la:Ma može i balet, to je najmanji problem , ali veći je problem što naši brodograditelji ćuvaju tajne bolje nego šiptari recepte za sladoled , pa ljudi svašta rade .

Tko tu čuva tajne?
Koji ljudi svašta rade? Što rade?
porer
Old Senior Member

PostPostao/la piškera » 23. 01. 2009. (08:50)

Jutroooo PORER,

drago mi je da ima još "luđaka",tj. da nisam jedini koji uzme zapušteno i dovede ga u pravu lipoticu,neka,neka,lipo ti je vidit slike.
Daj mi samo reci,s čim si namaza santine kad si skinija pituru,koji prvi premaz ?
Ja sam do sad bija vjeran miniju za drvo sa dodatkom lanenog ulja,iza toga neki međupremaz često Hempelov ili ako mi se žurilo zamiša bi svu pituru šta ostane,računajući da je ispod pajola pa se ne vidi :clap: ,naravno sve jako dobro natopija,međutim tija bi se rješavat Hempela,jer mi se ne čini da je dadnje vrime baš dobar,a vidim da od Venecijana i Internacionala imaju dobre stvari baš za santine drvenih brodova.

Hvala
...riči dide mog:upamti zauvik da u njima vire ni,nisu oni ka i mi ...
piškera
Member

Vrsta ribolova: profesionalni

PostPostao/la Gaso » 23. 01. 2009. (09:32)

Pa šta tebi nije jasno šta je laminat, SMOLA + PLASTIKA= Stakloplastični laminat, u tom primjeru su koristili epoksy i staklenu mato, slično ko ja na kasunu.
Ali sam mnenja, da ako se plastificira trup i na kraju pitura, nema potrebe po epoksiu, nego polyester+staklena mata = Stakloplastični Laminat.
Sve što su oni uradili drugčije je da su stavili u rupe između mandira drvo, što opet mislim, da je totalno pogrešno, jer kad če drvo sa unutarnje strane dobiti vlago, mandiri če se stisnut, i ako ima između mandira epoksy i drvo, onda če bit velikih sila kad mandiri dobiju vlago, pa može doč do pucanja drva, to sigurno nije preporučljivo. Zato osu brodovi kalafatani, da se može to kompenzirati.
Predpostavljam, da ovi nisu znali kalafatat ili su pravili pametne, pa su to tako htjeli rješili. Pa ako imaš brod plastificiran samo izvana, i brod je napravljen od kvalitetnog drva, a ne neke jelovine, ma nema šance da če sta trulit, ovo trulenje i puno ovisi o kvalitetnom drvu.
Ako se plastificira u debelom sloju, ne treba epoksi, to sve - disanje, podnosi i jeftini poliester, samo treba biti u debelom sloju.
Gaso
Old Senior Member

Tip plovila: Pasara i Betina 700

PostPostao/la franco » 23. 01. 2009. (09:40)

Gaso prijatelju nisu mandiri već madiri ili madijeri mandiri su bili u Komandantu Marku Crveni m(u)andiri
Brod se rađa u šumi a umire u moru
franco
Old Senior Member

Vrsta ribolova: profesionalni
Tip plovila: Motosailer

PostPostao/la Gaso » 23. 01. 2009. (09:51)

Franco, nisam ti ja bio u JNA :D :D , pa zato i koja greška ali ipak mislim da se razumije šta sam htio reč inače sam ja iz SLO, pa me zato hebe malo hrvatski.
Pa i kad čitam kakvo hrvatsko literaturo i nije mi jasno što je ispravno, recimo, zungulin, zogulin, đogulin, vrtilica, vrtuljak, kurenat, korenat, anlaser, anaser itd...., i to u novinama i knjigama koje su lektorirane. Ali uzet ču na znanje. ;)
Gaso
Old Senior Member

Tip plovila: Pasara i Betina 700

PostPostao/la porer » 23. 01. 2009. (10:15)

Piškera, prvo je natopljeno sa lanenim uljem a zatim primer za metal, prva ruka rjeđe napravljen druga malo gušće. Taj primer nema ime, dobio sam ga dovoljno za nekoliko brodova iz jednog Jadranskog škvera. Pokazao se izvrstan.
porer
Old Senior Member

PostPostao/la primorac » 23. 01. 2009. (10:40)

Ove "bezimene" piture iz određenih jadranskih škverova su više nego fantastične. Tu u portu na jednom brodu antifouling "SIGMA" stoji već tri godine, samo se nakupe one tanke viseće zelene alge, koje se skinu spužvom..
Isto je peškan u jednom jadranskom brodogradilištu.
Meni nije jasno, zašto se piture te kvalitete ne mogu kupiti u slobodnoj prodaji ( čast "American paintu", čije se boje mogu kupiti u Splitu. Među inim, koristi ih Boeing za bojanje oplate aviona. Postoji i brodski program, je skup za popizdit, ali ne znam ima li boljih od njih).
primorac
Old Senior Member

PostPostao/la primorac » 23. 01. 2009. (10:58)

BTW, nekad se na čisto obrušeno oprašeno drvo mazao sloj petrolja, pa sloj razrjeđenog lanenog ulja istim petroljem, pa mix crvene temeljne za metal sa lanenim uljem,isto malo "tanje", a kučina za kalafatanje se umakala u smjesu laneno/temeljna...
primorac
Old Senior Member

PostPostao/la porer » 23. 01. 2009. (11:24)

Primorac sam si dao i odgovor na postavljeno pitanje zašto takvih pitura nema u slobodnoj prodaji. Normalno da ih nema, onda ti proizvođači ne bi prodali svake godine x litara loše boje nego svake 3-4 godine istih x litara kvalitetne ali ne bi mogli postići 3-4 puta veću cijenu. Kapiš?

Ovaj primer je super, a imam i škverskog kopera no njega ipak ne namjeravam staviti, to je onaj otrovni. Njega kad staviš miran si par godina ali nije bez vraga da su ga zabranili.
porer
Old Senior Member

PostPostao/la porer » 23. 01. 2009. (11:27)

primorac je napisao/la:BTW, nekad se na čisto obrušeno oprašeno drvo mazao sloj petrolja, pa sloj razrjeđenog lanenog ulja istim petroljem, pa mix crvene temeljne za metal sa lanenim uljem,isto malo "tanje", a kučina za kalafatanje se umakala u smjesu laneno/temeljna...

U prvom sloju čisti petrolej služio je isključivo kao insekticid a u drugom pak kao razređivač. No tada nisi imao izbor kao danas pa je bilo 'snađi se druže'.
porer
Old Senior Member

PrethodnaSljedeća

Natrag na Drveni brodovi

Trenutno korisnika/ca: / i 2 gostiju.