Postao/la Gaso » 23. 01. 2009. (09:32)
Pa šta tebi nije jasno šta je laminat, SMOLA + PLASTIKA= Stakloplastični laminat, u tom primjeru su koristili epoksy i staklenu mato, slično ko ja na kasunu.
Ali sam mnenja, da ako se plastificira trup i na kraju pitura, nema potrebe po epoksiu, nego polyester+staklena mata = Stakloplastični Laminat.
Sve što su oni uradili drugčije je da su stavili u rupe između mandira drvo, što opet mislim, da je totalno pogrešno, jer kad če drvo sa unutarnje strane dobiti vlago, mandiri če se stisnut, i ako ima između mandira epoksy i drvo, onda če bit velikih sila kad mandiri dobiju vlago, pa može doč do pucanja drva, to sigurno nije preporučljivo. Zato osu brodovi kalafatani, da se može to kompenzirati.
Predpostavljam, da ovi nisu znali kalafatat ili su pravili pametne, pa su to tako htjeli rješili. Pa ako imaš brod plastificiran samo izvana, i brod je napravljen od kvalitetnog drva, a ne neke jelovine, ma nema šance da če sta trulit, ovo trulenje i puno ovisi o kvalitetnom drvu.
Ako se plastificira u debelom sloju, ne treba epoksi, to sve - disanje, podnosi i jeftini poliester, samo treba biti u debelom sloju.