Postao/la dendo » 16. 04. 2015. (20:18)
Groover,gledajući prvu sliku sa kojom si otvorio temu vidim dva mala potencijalna problemćića a to su vertikalne cime(spojevi madira).Na prvom voju madira ispod cente cima je ispod prozora kabine a na drugom voju ispod cente cima je negdje oko zadnjeg ruba natkabine i ta izgleda još lošije od one gornje.Na klasičnim oplatama to su mjesta gdje prvo počinje popuštati i ako se ne sanira pravovremeno madir počinje truliti sa potencijalnom mogućnošću i potonuća(ako je ispod vl).Treba malo "potuckati" batićem i ako se čuje da zvoni šuplje staviti pažljivo još po dvije brokva u svaki madir(znači četiri po cimi),izbaciti van staru štupu i prekalafatirati na novo.Kalafatirati tu treba na tvrdo,znači nabiti štupu ko grota jer se madiri ne produžavaju kao što se šire,u moru.Potom preko štupe minij(olovni prah+laneno ulje ili gotov minij) pa potom meki kit "za lopaticu"
Pajole možeš napraviti od daske što je malo više posla ili od šperploče.Dobra daska je smreka,ariš,bor,hrast,mahagonij zavisi što ti je dostupno.Šperploča je provjereno dobra od breze ali preporučujem u tom slučaju proći je epoksijem dvije a na rubove tri ruke.Ako se ne zaštiti tako zna površinski sitno ispucati pod uticajem sunca ali strukturno ostaje homogena,ne raslojava se.
Banke i ormariće možeš od istog materijala kao i pajole.
Mislim da sam čak i sliku mojih pajola od breze objavio ovdje negdje u drvenim.Napravljene su 2005 i još su cijele a barka je otvorena.
Barka ti je super,po mom guštu.Čuvaj je,mazi i pazi.Ovako nešto je danas gotovo neponovljivo.Napisao si da ideš 7,probaj se samo sjetiti koja ti je snaga motora,ja otprilike znam ali zbog nekih drugih forumaša.
Moj dida je zna slikovito reć da bi mu bilo draže da mu tuče glava u rivu nego brod... by newarr