Obnova drvenih barki

Drveni brodovi, ponos i povijest naše brodogradnje

Moderatori/ce: riberer, teranavis, Moderatori

Re: Obnova drvenih barki

PostPostao/la Gaso » 23. 05. 2011. (22:56)

Papalina, iz kud si kopirao ove slike, dali ima nekakva dobra literatura na Hrvatskom jeziku u vezi drvenih brodova?
Gaso
Old Senior Member

Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: Pasara i Betina 700

PostPostao/la Papalina » 23. 05. 2011. (23:53)

Ove slike su iz knjige "Planking and fastening" by Peter H.Spectre....knjiga je na engleskom....a na hrvatskon nima ni jedne knjige o kalafatanju, odnosno gradnji i restauraciji drvenih barki i brodi.....na žalost
Papalina
Member

PostPostao/la topala » 24. 05. 2011. (06:42)

peškafondo je napisao/la:Ma i ja sam već koristio vide,ali me zanima kako i sa čim se brodi prečavlaju,sa inox ili cinčanim čavlima.

ja sam sad na zadnjoj barčici imao sr@**a s vidama zbog mog nemara- vidama sam pri dotezaju razbio madire.
vide 4x40-5x50 i 6x60 dakle okrugle mire su puno jeftinije- ja ih na veliko inače kupujem u bernera i wurta- ajde pošajem zestupnike ovih firmi da se logiraju pa da na forumu ponude svoju paletu od kroma
bude akcija gdje kupim vide od kroma jeftinije nego obične brokve.
-dućani-željezarije su preskupi i do 10x!!! skupji bar ovdje u korč.
topala
New Entry

PostPostao/la kumpanjo » 25. 05. 2011. (13:35)

Topala , čuja sam za te tvoje dobavljače , i znam neke koji ih od njih nabavljaju po povoljnim cijenama . Tu u Orebiću su vide od inoxa još skuplje do u K orčuli. Po mome iskustvu vida je bolja za madir zbog svoje trajnosti , jednostavnosti primjene itd. Samo se nebi baš složija s slikom gdje je prikazan kut pod kojim bušiti rupu kroz madir i korbu . Ja sam dosad prakticira bušenje u pravcu položaja korbe bez obzira na nakošenost madira . jer nastaje problem kod tankih korbi barki da ako ne pratičš svrdlom korbu vida će je probiti ili livo ili desno.Buža u korbi bi tribala biti po sredini , ni livo ni desno ni utreso,a slika pokazuje položaj vide ukoso? Do sada sam koristija vide koje imaju narez po cijeloj dužini i jednako dobro pritežu madir uz korbu kao i one s pola nareza kojima je i namjena pritezanje.Vida s punim narezom je po meni bolja jer drži narezom madir i neda mu neko veće pomicanje, dok madir pliva oko vide koja ima pola nareza . Dešavalo mi se da pukne glava inox vide radi jakog pritezanja. Ali neznam dali je to zbog toga što su tvrde,već bi reka da su mekane jer ako ti vrh kacavide u bušilici priskoči brzo izglođe glavu i takvu vidu možeš baciti ,znači da su mekane po nekoj logici.
kumpanjo
Member

Tip plovila: Drveni brod 11m. BETA MARINE-90 hp

PostPostao/la peškafondo » 05. 06. 2011. (21:30)

Evo zamjenjen nervolin.Malo sam je i obojao vani,ovu sedmicu će me zaj... vrijeme ,daju kišu tako da opet niš od bojanja.
slikaslikaslikaslika
Na more idem sam. Tako imam više prijatelja.
by ab ovo
peškafondo
Member

Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: drvena pasara bez kabine 4.8m

PostPostao/la peškafondo » 29. 06. 2011. (18:46)

Napokon je došlo i mojih 5 minuta :P
Voda stoji unutra 5 dana,više ne kaplje i sad ide ispumpavanje.
slika

Spremna za autodizalicu
slika

Porinuće je bilo jučer,uzela je koj litar mora ali ništa previše.Za dva- tri dana centriranje motora i to bi trebalo biti to za ovu godinu.
by ab ovo
peškafondo
Member

PostPostao/la Gaso » 29. 06. 2011. (23:32)

Ljep ti je brod, baš po mom guštu, 5.5m bi rekao na oko.
Gaso
Old Senior Member

Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: Pasara i Betina 700

PostPostao/la ceko » 30. 06. 2011. (07:03)

Lipo..
Muci, jebi i ki te ca pita!
ceko
Old Senior Member

Vrsta ribolova: mali
Tip plovila: maestral 500, elan 490

PostPostao/la peškafondo » 30. 06. 2011. (21:09)

Gaso je napisao/la:Ljep ti je brod, baš po mom guštu, 5.5m bi rekao na oko.

4,84 m, god 1978

ceko je napisao/la:Lipo..

Si možda proša danas do broda,pa da vidiš da li i moj još pliva? Jučer i danas nisam bija tamo,a možda malo pušta jer je bija dosta vani.
by ab ovo
peškafondo
Member

PostPostao/la ceko » 01. 07. 2011. (09:21)

Proša san jutros - sve je ok..
Muci, jebi i ki te ca pita!
ceko
Old Senior Member

Vrsta ribolova: mali
Tip plovila: maestral 500, elan 490

PostPostao/la peškafondo » 01. 07. 2011. (15:29)

:thumbup:
Hvala!
by ab ovo
peškafondo
Member

PostPostao/la luka » 01. 07. 2011. (22:58)

Mozda sam malo zakasnio sa kometrarom u vezi vida i brokava, ali za savjet i iskustvo nikad nije kasno. Uvijek sam prije za vide bilo mesingani ili inox nego za pocincane brokve, razloga mnogo, vida ima mnogo vecu sili cupanja nego brokva zvog samog svog izgleda, a i to joj je primarna prednost, kada pribijas broke rasreses po barke, jos ako su korbe tvrde, moras drzat kontru na korbe macom ili gredicim, broka zna da cijepa drvo, ajde i to se rijesi probijes prvo rupu manjim borerob pa onda pribijes broku, druga stvar dok pribijes pocincanu broku sa glave joj opane pola cinka, ako nemas bormasinu za zavidavanjezavidat puno vida da ti ruke opanu, ali moze posluzit i vijola. Tacno je da vide bolje vracaju madijere ali jedan savjet madijer bolje vratit strukum ili ga kailovati gredicom pa onda zavidavat vide, kad zavidate vide obavezno madijer lagano potuci cekicem da bolje legne pa onda doteci vide, a i ako kroz koji godinu treba nesto popravljat vide se mogu odvidati a broku kad ubijes u drvo tesko je izvaditi a da ne ostetis drvo. I jos jedan savjet dosta ljudi ne razmislja o tome kad mijesas dosta razlicitih materijala javlja ju galvanske struje i vide i broke pocincane brze propadaju, ali ima tu jedan mali paradoks ako stavite pocincanu broku i inox vidu, vida od inox-a pocinje da bali rdju, zato vam preporucujem da i ako je barka drvena stavite cink protektore, pa makar samo unutra poredjate dva tri komada izmedju rebara, jer morska voda je dobar provodnik i ti cink protektori ce pokuppiti galvanske struje, a i stare broke ce vam mnogo manje balit rdju.
luka
Meštar kalafat

PostPostao/la Mali Dabar » 04. 07. 2011. (21:44)

luka je napisao/la: zato vam preporucujem da i ako je barka drvena stavite cink protektore, pa makar samo unutra poredjate dva tri komada izmedju rebara, jer morska voda je dobar provodnik i ti cink protektori ce pokuppiti galvanske struje, a i stare broke ce vam mnogo manje balit rdju.

Kako si ovo zamislio ?
Cinkove samo brukvom pribiti za brod ili ?
Mali Dabar
Old Senior Member

PostPostao/la luka » 05. 07. 2011. (02:50)

Mozes ili pribijes ili zavidas nedje spolja na krmenu petu kolumbe ili ako drzis malo vede u santine samo ih poredjas da se vazda tocaju u malo vode.
luka
Meštar kalafat

PostPostao/la Mali Dabar » 07. 07. 2011. (22:04)

luka je napisao/la:Mozes ili pribijes ili zavidas nedje spolja na krmenu petu kolumbe ili ako drzis malo vede u santine samo ih poredjas da se vazda tocaju u malo vode.

Ovo mi ništa nije jasno. :mrgreen: i to nisam nigdi vidio.
Ima cink na krmi za bukulu,veliki,povezan je sa žicon.
Što bi još triba postavljati 2-3 svaki metar dva broda i sve to povezivati žicom ili ?
Santine su suve ka barut posebno liti,jedino zimi ima nešto posli kiše dok se pumpa ne upali,tako da to otpada.
Mali Dabar
Old Senior Member

PrethodnaSljedeća

Natrag na Drveni brodovi

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.