Viking 28 (ex "Leut")

Drveni brodovi, ponos i povijest naše brodogradnje

Moderatori/ce: riberer, teranavis, Moderatori

Re: Leut

PostPostao/la domagoj » 23. 03. 2011. (10:20)

Poslao sam odmah mail vlasniku i zamolio ga da mi da više podataka (ako je razumio moj engleski). Dobio sam i prvi (brzi)odgovor: brod je napravljen sedamdesetih godina za jedriličarski klub na Long Island-u. Ali za sada još ne znam gdje je rađen i tko ga je radio i po čijem projektu ili šagumima. Ne znam ni za svoj. Dobio sam još jednu uvećanu sliku krme. Brod je doslovno jednak. Ne samo kabina, nego i izvedba krme, pa čak i tabernakul za jarbol sošnog jedra.
Imam već otprije informaciju (neprovjerenu) da je na prijelazu sedamdesetih i osamdesetih godina u Betini rađena jedna serija brodova za izvoz u Ameriku, po nekom projektu (ne znam čijem) modificiranog leuta, rađenog kao jedrilica. Jedan od tih brodova je navodno i moj. Ne znam da li ima još takvih u Hrvatskoj, ja ga nisam vidio. No, ne znam u kojem je škveru to rađeno (ako jest), točno kad, koji meštar je radio i po kojem projektu.
Ne bi me iznenadilo da su projekt napravili amerikanci prema svojim zahtjevima za jedrenje na jezerima, ušćima rijeka i zaljevima s plitkom obalom, kojih tamo ima dosta, a ovaj brod je za to pogodan zbog plitkog gaza. Pretpostavljam da je odatle i izbor sošnog jedra.
Molio bih, ako netko ima neku informaciju ili trag da mi javi.
domagoj
Member

Tip plovila: Leut Viking 9 m, IMR M34

PostPostao/la porer » 23. 03. 2011. (10:31)

Vrhunski interesantna priča! Molim te javi što god novog otkriješ!
Treba mi jači lanac, metar, metar i dvadeset najviše.
porer
Old Senior Member

Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: Drvena pasara 6.20

PostPostao/la kumpanjo » 23. 03. 2011. (11:04)

Domagoj, izgleda da nemaš običan i bilo koji brod. Ako je ovo jedan od te serije -onda imaš doslovno kulturno blago!
Znači jedan od možda dva preostala broda specijalno i namjenski građena za određenog naručioca.Prema tome ovo nije bilo šta , trbalo bi stvarno pronaći kako su izgledali u izvornom izdanju i urediti ga tako kakav je bija.
Ovo nije bilo koji brod ovo je nešto s imenom i prezimenom!
A što se tiče oblika jedra znamo da je "naše" latinsko jedro kao i špicasta krma (gajete, leuti, gucevi ,trabakuli itd.) preuzeta od arapa,a uz nas to su prihvatili i ostali narodi mediterana. Jer je upravo ta krma bila posebno pogodna za jedrenje kako zbog manjeg otpora ,a posebno što je dopuštala brodu da se nagne doslovno do razme.
Dok je zapad bio skloniji sošnom jedru ,pa čak i oglavnom(bilo ih je svojevremeno i kod nas i to posebice na određenim tipovima brodova). i vjerujem da je u ovom slučaju sklonost odabrala tip jedra.
U svakom slučaju ,Domagoj svaka čast! kupnja i obnova ovog broda su pravi pogodak.
kumpanjo
Member

Tip plovila: Drveni brod 11m. BETA MARINE-90 hp

PostPostao/la Mali Dabar » 23. 03. 2011. (12:09)

Pratim ovu temu od pocetka. :thumbup:
Citam sada tvoj prvi post.
Ova dva broda stvarno isto izgledaju.
Sad bi trebalo dobro iskopati,kako-tko-koliko............ima još takvih brodova.
Obnoviti,tj.vratiti mu izgled onakvom kakav je bio. Ni slucajno rušiti i raditi nešto kako si zamišljao u prvom pisanju.
Mali Dabar
Old Senior Member

PostPostao/la Pape » 23. 03. 2011. (12:47)

...ja san pratija ovo od početka, nisan sudjelova, neman šta dodat, i iščekujen Domagoj svaku novu rič o brodu tvoju!

... :clap: :clap: :clap:
Pape
Old Senior Member

Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: Jeanneau Islander 750, Perkins 4236

PostPostao/la Bukh » 23. 03. 2011. (12:53)

nešto slično ima i kod nas. Betinski brod (gajeta) građen za ameriku.
Bukh
New Entry

PostPostao/la domagoj » 23. 03. 2011. (13:35)

Zna li se tko i kad je radio i za koga. Imaš li sliku?
domagoj
Member

PostPostao/la Ferdo » 23. 03. 2011. (15:21)

domagoj je napisao/la:... Dobio sam još jednu uvećanu sliku krme. Brod je doslovno jednak. Ne samo kabina, nego i izvedba krme, pa čak i tabernakul za jarbol sošnog jedra.
...

Ma, priča je izvrsna, za ne povjerovati! Ako ti nije problem, bi li stavio i tu novu sliku krme na forum?
Želim ti ugodan dan i uspješnu restauraciju broda.
Pozdrav,
Ferdo
Ferdo
New Entry

PostPostao/la Bukh » 23. 03. 2011. (17:43)

domagoj je napisao/la:Zna li se tko i kad je radio i za koga. Imaš li sliku?

Znam da je građen na kraju 60-ih godina u Brodogradilištu Betina. Slike nemam. Ni vlasnika ne znam. Godine nazad je ovaj brod bio na ``remontu´´ u jednome škveru i preuredili su ga. Nije to više isti brod. Ja se sjetim da su mu štelali provo i dignuli trup, skinuli jarbol i napravili novu kabinu. Kakav je bio prije se ne sjetim. Onaj koji mi ji pričao, da su ovi brodovi bili građeni za Ameriku možda je falio i može bit da je ovaj brod leut (i ne gajeta) jer je sličnih dimezija ka tvoj. Na oko bi rekao da ima 9 m.
Bukh
New Entry

PostPostao/la Karlo Yachting » 03. 04. 2011. (10:55)

jesi sazna što nvo o leutu. svih nas zanima priča tvoja tj. leuta

kako napreduju radovi, aj stavi nove slike

i dalje tako, hrabar si i dobar posao radiš
Karlo Yachting
New Entry

PostPostao/la domagoj » 03. 04. 2011. (19:03)

Sad već znam puno više činjenica nego prije neki dan, ali još ne znam cijelu priču.
Dakle, oba ova broda su izvorno potpuno jednaka, sve razlike su posljedica naknadnih preinaka. Pitao sam u brodogradilištu Betina, potvrdili su mi da su ti brodovi građeni u njihovom brodogradilištu. Sad je to sigurno. Ima još jedan takav brod u njihovoj marini, u vlasništvu je jednog Njemca, evo slika:
slika
slika
Vidim dosta sličnosti, ali se i razlikuju toliko da mi na prvi pogled nije palo na pamet da bi to mogao biti jednak brod. Čini mi se da je ovom trup malo povišen, ali ne mogu sa slike sa sigurnošću procijeniti. Morat ću ga ići pogledati.
Pitao sam naknadno još neke stvari, ali još nisam dobio odgovor, bit će tu još priče.
Vlasnik broda u Americi mi je poslao sliku jednog broda, za kojeg tvrdi da je također ovaj brod, samo preuređen.
slika
Brod je dobio nagradu za najbolju obnovu i preuređenje na Mystic Boat Show-u 2007. god. Doznao sam ime vlasnika, pokušavam uspostaviti kontakt s njim, mislim da bih od njega mogao dobiti još dosta informacija. Kabina je izmijenjena, ali trup ima formu kao moj, tako da bi to mogao biti isti brod.
domagoj
Member

PostPostao/la balun » 03. 04. 2011. (19:09)

Preljepi leuti :thumbup:
balun
Member

Tip plovila: Skandinavac 5m tohatsu 30

PostPostao/la domagoj » 03. 04. 2011. (19:19)

Očito su ovi brodovi rađeni serijski, spominje se naziv "Viking", ali to još provjeravam. Pitanje je i to da li su svi bili baš jednaki ili su se u nekim stvarima razlikovali, ovisno o zahtjevima naručitelja. Na primjer, brod na Long Islandu ima uvlačivu kolombu:
slika
dok je ja na svom nisam našao. Ali sam na svom uočio specifičnu izvedbu četiri rebra, upravo na mjestu gdje ovaj ima kolombu:
slika
Ova rebra se ne dodiruju na sredini, kao ostala, nego je ostavljen razmak nešto širi od kolombe, a uočljiva je i neka izvedba lastinog repa. Ove četiri rebrenice su nove i očito su rezultat neke preinake. Pitanje je da li je i moj brod izvorno imao kolombu i ako jest, kakvu? Između ostalog i to još moram istražiti.
domagoj
Member

PostPostao/la domagoj » 03. 04. 2011. (19:41)

balun je napisao/la:Preljepi leuti :thumbup:

Sad se postavlja i pitanje: da li su ovo uopće leuti? Ima elemenata forme i konstrukcije koji na to upućuju, ali se i po nekim elementima razlikuju od tipične konstrukcije dalmatinskog leuta. Na primjer, nemaju verzinu ili pasmo. Nemaju ni mrtvu bandu, špirun itd... Forma trupa je elegantnija od tipičnog betinskog leuta, a i laganije je građe, oplata je od borovine iznad, ali i ispod vodene linije (ili je ispod vodene linije ariš - ne mogu sa sigurnošću procijeniti).
Izvedba rebara je slična, kolomba i ašte su slične, onaj na slici s Long Island-a ima tipični karoc kakav imaju leuti i gajete, samo nema špirun, palubne spone se ukopavaju u kontraopas. Kod američkih ili engleskih brodova spone se ne ukopavaju, ili se samo djelomično ukopavaju, nego se učvrščuju na vrh rebra, a naslanjaju se na "policu", letvu učvršćenu za kontaopas ispod spona.
domagoj
Member

PostPostao/la domagoj » 03. 04. 2011. (20:25)

Čuo sam da ima jedan brod iz te serije u Zadru, ali je toliko izmijenjen i nadograđen da se uopće ne može prepoznati. Ne znam da li je to ovaj?
slika
Forma trupa odgovara, a ostalo ...
domagoj
Member

PrethodnaSljedeća

Natrag na Drveni brodovi

Trenutno korisnika/ca: / i 2 gostiju.