Trošak održavanja drvenog broda

Drveni brodovi, ponos i povijest naše brodogradnje

Moderatori/ce: riberer, teranavis, Moderatori

Re: Trošak održavanja drvenog broda

PostPostao/la dendo » 19. 01. 2014. (21:26)

Meštre Luka,svaku tvoju riječ potpisujem,nije bilo boljeg načina za opisati ono što i ja osjećam.Dodao bih samo jednu sitnicu da bi u onu konobu trebalo zamrznut i jednog kalafata jer kad budemo naložili i zadnji brod nestat će i ovih a nove ne bude imao ko stvoriti.
Za neka daljnja obješnjenja nemam baš previše volje jer ako neko to sam nije shvatio teško da će i mene poslušat.
Moj dida je zna slikovito reć da bi mu bilo draže da mu tuče glava u rivu nego brod... by newarr
dendo
Meštar kalafat

Tip plovila: Batana,Drvena Pasara 6,5

PostPostao/la riberer » 19. 01. 2014. (21:32)

Kad se već potpisuje, potpisujem i ja, a neću ni objašnjavati, iako mi je bila namjera, ipak je ovo forum o drvenim brodovima :D
... al kad sam jednom diga jedra na laganoj buri oduševio sam se, poskočila je kao živo biće i počela rizat površinu mora ka vruća pošada maslac... by brule
... i nemoze svjetlo bit mobitel :(... by josey
riberer
Moderator

Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: Elan T-401 - Tomos 18

PostPostao/la luka » 19. 01. 2014. (22:03)

Samo mi skoci pritisak, Kad vidim pojedine komentare. Ja sam odio u kupatilo na ogledalo da vidim imam li velike usi, jer sam izgleda magarac (u svoje ime) sto i dalje voljim drvene barke i brodove. Mislim da ovakva negativna propaganda nije dobra, sad bi mogo poc tano na onaj dio foruma o plastikanerima, kojekakvim kasunima od paste i ubjedjivati ljude da predju na drvo. Doduse bacim oko jer tamo ima "genijalnih" inovacija i par puta sam vodio zucnu raspravu ali u nekom drugoj oblasti.

Nista se ne mora, sem umrijet. A sto se brzine tice, kad me uvati luna od brzene s prijateljima ucim koji djir gliserom. Dok god je lijepo vrijeme za vikend, a poslom nijesam izvan Djenove ja isplovim, podignem jedro..... sto bi Seke rekla odmaram mozdane. U plasticne vergule od barak do 9 m ne ulazim iz principa to sam jednom dao rijec i toga se drzim. Imam barku u epoxyju koja 8 godina nije isla vanka, ni anti vegetativna nije mazana u tih 8 godina. A imam i dvije klasicno piturane, i javno garantujem da se moze barka piturat uljanom piturom (da nije bezbojni lak) i da se 4 godine ne mora pituravati, samo nakon 2 godine na jedan dan vanka da se obnovi podvodna, a itu ima rjesenja. A imam i plasticni brod sospsvene gradnje 15 m s kojim sam proslo ljeto izaso 7 puta, koji mi eto sluzi da kazem da ga imam, da placam porez na njega, vez ... i kosta me godisnje vise nego ostale 4 drven barke, a 100 puta ga manje koristim. Jer sa drvenom za isplovit odvezem dva konopa, deset vogadi na vesla i dignem jedro, a s brodom kad se sjetim koje sve ventile trebam pootvarat u subotu popodne prije nego isplovim uvati me mala snaga.
luka
Meštar kalafat

PostPostao/la luka » 19. 01. 2014. (22:22)

I samo da postavim jos jedno pitanje. Kad se bude na Korculu nalozio poslijednji drveni brod za Sv. Mikulu (Nikolu), ocemo li pocet nalagati ove plastikanere, ili ce drzava ili crkva dotirat neki skver da napravi drveni brod za tu priliku da se vjekovna tradicija ne ugasi ? Ajme koji ce to lijepi ugodjaj od mirisa biti kad se plastikaneri pocnu nalagati.
luka
Meštar kalafat

PostPostao/la riberer » 19. 01. 2014. (22:35)

Smiri se Luka, krivnja je djelomično i moja, jer nisam pratio temu cijelo vrijeme :oops:

U svakom slučaju, kad vidim one porerove slike ... ne znam, obuzme me neka tuga, drugačija ...
Vidio sam drvenih baki kako propadaju, blizu mora, u vrtovima, vidio ih i među maslinama daleko od mora, no žalost je tada bila puno manja, nego kada vidim ove slike. Znam da neće ploviti, znam da će, polako, ali sigurno propasti, istrunuti pod maslinama, no kraj im je ipak drugačiji. Možda je sve ovo samo moj egoizam, no tako nekako osjećam.
Na žalost, činjenica je, da prije ili poslije, svakoj barci dođe kraj, nije tu ništa čudno, one žive puno više nego ljudi, često i generacijama, no kada više ljudi nema, onih koji bi se o njima trebali brinuti, kada je teško popraviti uništeno, kada od nje premalo ostane da bi se moglo popraviti, na kraju ... barka umre ...
... al kad sam jednom diga jedra na laganoj buri oduševio sam se, poskočila je kao živo biće i počela rizat površinu mora ka vruća pošada maslac... by brule
... i nemoze svjetlo bit mobitel :(... by josey
riberer
Moderator

Tip plovila: Elan T-401 - Tomos 18

PostPostao/la jerga » 19. 01. 2014. (22:41)

Treba reći da osim što je drveni brod zadovoljstvo njegovog ponosnog vlasnika i kulturna baština po kojoj se svaki narod koji živi uz more posebno ponosi ili bi barem trebao. Kod nas se sve svodi na razinu pojedinca ili eventualno neke udruge, ali kad tad će i država to prepoznati, pišem to iz razloga što bi se tako mogao spasiti još koji nesretan brod koji propada iz financijskih razloga. Tko je bio u Norveškoj lako će zapaziti da taj izrazito pomorski orijentiran narod cijeni i poštuje svoje tradicionalne brodove kao pravo nacionalno blago. A standard im je takav da mogu kupovati svake godine drugi (plastični) brod, ali to im ne pada na pamet. Imati drveni brod tamo to je stvar ponosa i domoljublja ;)
ono čega nema to se ne kvari
jerga
Member

Tip plovila: Marinello Eden E-tec 115; pasaraElanYamaha6

PostPostao/la ivan3 » 19. 01. 2014. (23:08)

porer je napisao/la:
luka je napisao/la:Apelujem da se otvori jedna stranica, dje cemo svi stavit video snimke spaljenih sopstvenih drvenih baraka i brodova na dan Sv. Nikole, za spas dusa nasih kad kupimo plasticne i ovih sto ih vec imaju. :angel: " Posto i tako ne vrijede puno." I da vec jednom raskirstimo s tradicijom, prosloscu i precima. A administrator da ugasio ovaj dio foruma sto se odnosi na drvene brodove.
Ja cu jednu ipak ostaviti, spremit i konzervirat u konobu , pa cu za 20 godina napravit muzej mozda vise uzmem na ulaznice. :o

Svaku tvoju riječ treba podržat i i zapamtiti, ti si čovjek jedan od onih za koje sam ponosan što ih poznajem, makar i ovako preko foruma a nadam se da će doći dan da se i uživo vidimo. Duboko te poštujem.

X
Otra, dotra, utra, natra, potra, ustra, zatra, istra, satra, pritra, navrn'jo.
ivan3
Korisnik baniran

Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: Majama

PostPostao/la Mara iz staklenika » 20. 01. 2014. (08:06)

jerga je napisao/la: Tko je bio u Norveškoj lako će zapaziti da taj izrazito pomorski orijentiran narod cijeni i poštuje svoje tradicionalne brodove kao pravo nacionalno blago. A standard im je takav da mogu kupovati svake godine drugi (plastični) brod, ali to im ne pada na pamet. Imati drveni brod tamo to je stvar ponosa i domoljublja ;)

Norveđinima puno toga ne pada napamet ali naša sinsuštinu problema, standard, koji im omogućuje da imaju vrimena za skupi hobi.
Eto pogledajte one američke restauracije na NG lako je i njima obnavljati dičji auto na pedale i dat 5000 dolara , a ali kad treba sist i otić negde ne voze njega nego najnoviji Ševi, Lincoln , mi smo druga galaksija.
Volija bi i ija imat i ćać inu gajetu, i Graša , a imam to što imam, u gajetu bi uživa , s Grašom bi iša na ribe do Visa, Lastova, ko zna di ne bi, sve ima svoje, ali opet ja sumnjama da ovi što imaju samo jedan drveni malo ko ga ne bi minja za nešto skuplje kad bi moga, u malo slučajeva je to neka ljubav ili sentimentalni kakomoni vole reć.
slika
Mara iz staklenika
Korisnik baniran - dvostruki nick

Tip plovila: Gradac

PostPostao/la Mara iz staklenika » 20. 01. 2014. (08:18)

luka je napisao/la:Samo mi skoci pritisak, Kad vidim pojedine komentare. Mislim da ovakva negativna propaganda nije dobra....
U plasticne vergule od barak do 9 m ne ulazim iz principa to sam jednom dao rijec i toga se drzim..

Majstor si zanata ali ovo ti netreba.
slika
Mara iz staklenika

PostPostao/la jerga » 20. 01. 2014. (08:34)

Mare, ti stalno o šoldima , ali ljudi ti pokušavaju reć da nije u šoldima sve. Evo ja ti imam 2 barke, plastičnog gradca ka i ti i gajetu. A gradca ću prodati kako stvari stoje jer mi ne trebaju 2 barke. I radi šoldi, podrazumijeva se ;)
ono čega nema to se ne kvari
jerga
Member

Tip plovila: Marinello Eden E-tec 115; pasaraElanYamaha6

PostPostao/la porer » 20. 01. 2014. (10:03)

riberer je napisao/la:U svakom slučaju, kad vidim one porerove slike ... ne znam, obuzme me neka tuga, drugačija ...

Moram ja te slike malo pojasnit.

Prvo, Nenadova je kod prethodnog vlasnika totalno istrulila zbog nebrige. Nenad ju je kupio zbog papira i napravio novu drvenu, i dan danas plovi na njoj.
Drugo, moja je zapaljena iz razloga da je to bio jedini način da dobijem odjavu, imao sam velikih problema s papirima, porez se samo taložio a bivši vlasnik nije pokazao ni malo razumijevanja ni volje da riješimo problem.
Na kraju plovim u drugoj drvenoj i to je to... Ne bih volio da se ove moje slike shvate kao nekakva destrukcija, to je jednostavno bila sudbina tih barki, nažalost.
Treba mi jači lanac, metar, metar i dvadeset najviše.
porer
Old Senior Member

Tip plovila: Drvena pasara 6.20

PostPostao/la Mara iz staklenika » 20. 01. 2014. (10:57)

jerga je napisao/la:Mare, ti stalno o šoldima , ali ljudi ti pokušavaju reć da nije u šoldima sve. Evo ja ti imam 2 barke, plastičnog gradca ka i ti i gajetu. A gradca ću prodati kako stvari stoje jer mi ne trebaju 2 barke. I radi šoldi, podrazumijeva se ;)

:thumbup: najprije je zdravlje,posli su šoldi,a s njima dolazi i jubav i srića,ja dobro znam šta je Gradac naspram drvenog broda od 6 metri za more ,nemože bit trošak održavanja drvene pasare s kabinom i natkabinom ka za Gradac ili manja,to bi ja volija vidit,ni na godišnjoj bazi a di kad triba štogod prominit od drvenarije,to nemože svako pratit financijski zato najčešće brodi propadaju jer se radi najnužnije ili se sakrivaju mane a brod ide na prodaju,samo niko neće ni da kupi jer je to rupa bez dna,iman kolegu s posla on voli reć da nebi nikad da drvenu pasaru od 7 metri ća i da se ja mogu slikat pored njega na moru i ima pravo, a da bi ju prvom koji naiđe s 3000 eura,samo judi vide da to ne vridi te novce jer triba uložit što on nije ka i mnogi, i prije će uzet Gradac za 5-6000 kojeg možeš držat doma misecima na sigurnome kad je loše vrime,na kojeg potrošiš dvi kantice intonaka i malo režentaješ i to je to,a on će isto govoorit o ljubavi i kad mu brod potone,jer mu fali 2000 do neke plastične s kabinicom ka šta je moja.
Ja poštivam to i skidam kapu ljudima koji to stvarno i vole i znaju i imaju održavane brodi al velikoj većini ljudi je drveni kaić nužno zlo a neće priznat da se više nemože i normalno da je to onda "Ljubav",treba bit realan.
Još razumin ljubav za male kaiće s vanbrodskim makinama ,mali brod mala briga,toga ima, i to ide,nema osovinskog voda,nema puno toga od čeg boli glava i to se još nešto ka i cijeni na tržištu,ti za kaić od 5 metara s veslima dobiš isto ka i za pasaru od 7 s 30 godina starim dizelom, ovo veće s unutarnjim motorima i kabinama od tog svi biže to je "gledaj me ne diraj me ",ideš minjat Torpeda(imam ga i ja) ili još kakav stariji motor koji je u brodu oduvik i eto ljubavi koje minja motor na drvenome zna o čemu se radi.
Oću reć samo da ima judi koji to stvarno vole i nek me niko ne shvati krivo ima tu i dosta "ludosti" i virujen da je Luka sigurno jedan od njih ali naši ljudi ovdi u današnje teško vrime brkaju ljubav i mogućnosti,mnogi.
slika
Mara iz staklenika

PostPostao/la legi » 20. 01. 2014. (11:04)

Mara sto ljudi sto ćudi...nemoreš sudit samo po sebi,poštuj i druga mišljenja..
Ne lovim lignje
legi
Old Senior Member

Tip plovila: 2 drvene barke-torpedo i scam

PostPostao/la Mara iz staklenika » 20. 01. 2014. (11:24)

Evo ti ga na,odkud sad ti znaš da ja ne poštivam tuđe mišljenje,samo zato jer nemamo iste poglede?
Upravo tako,ja nisam ni u jednom postu napisa ni da mi je skoči tlak ni da neću nogom zagazit na nešto što mi nije po volji,ko tu čije mišljenje poštiva ili ne i ko razmišlja pomalo iracionalno dalo bi se diskutirat ali nepada mi napamet,mislin da sam sve napisa dovoljno razumljivo i da pritom nisam nikoga uvridija.
Ja se s nečijim mišljenjem mogu složit ali i nemoram,nema to veze s poštivanjem tuđeg mišljenja,isto tako sam i ja tebi moga napisat da poštuješ tuđe mišljenje pa nisam jer to što mislimoi drugačije nema veze s poštivanjem,ispada da se s nekim treba složit da bi se mišljnje poštivalo.
slika
Mara iz staklenika

PostPostao/la legi » 20. 01. 2014. (12:05)

Mara ladan san ko špricer,sve 5....imaš svoje mišljenje ja svoje...ko šta san napisa 100 ljudi sto ćudi....ti se drž plastike, mi ćemo drveta i mir u kući... :wave:
Ne lovim lignje
legi
Old Senior Member

Tip plovila: 2 drvene barke-torpedo i scam

PrethodnaSljedeća

Natrag na Drveni brodovi

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.