Obnova drvenih barki

Drveni brodovi, ponos i povijest naše brodogradnje

Moderatori/ce: riberer, teranavis, Moderatori

Re: Obnova drvenih barki

PostPostao/la porer » 22. 01. 2009. (21:06)

Tomi amico, ka di si do sada? Ovdje je neizdrživo! Da ni muškata ne znan kako bih preživija. I na avataru mi se diga koliko sam nabrijan na uve furešte - eko ti stranica dr. Gaše pa uživaj. Ostali tišina, barem 10 dana da van ne čujem glas dok sve napamet ne naučite.

http://gaso.moj-album.com/album/9214569/
Treba mi jači lanac, metar, metar i dvadeset najviše.
porer
Old Senior Member

Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: Drvena pasara 6.20

PostPostao/la josip » 22. 01. 2009. (22:17)

Pregledano je sve Gašino i momak radi OK , ali ovaj naćin je ipak drukćiji te ako je netko radio nešto poput ovog nebi bilo loše da kaže svoja iskustva. :arrow: :arrow: :arrow: http://www.wood-powerboats.com/restauracija :!: :!: :!:
josip
Old Senior Member

PostPostao/la porer » 22. 01. 2009. (22:53)

Luzeru ja sam u Begeču bio. Više puta. Blatnjava bačka selendra. Hajde mi sada objasni koji je cilj postavljanja tog pitanja - reklamiranje firme ili početak rasprave o primjeni dunavske tehnike na moru?
Posebno me se dojmilo ovo na naslovnici:

1 PIESE PER YEAR

ili ovo:

MAHOGANY

slika

: Laughing4:

Tko ne vjeruje nek provjeri : http://www.wood-powerboats.com/restauracija
porer
Old Senior Member

PostPostao/la Gaso » 22. 01. 2009. (23:21)

Nije ova restaracija ništa drugačija od moje. Drven brod plastificiran i to je to.
Osobno mislim, da nije baš pametno plastificirati mandire od punog drva, to se radi ako je brod več za spalit i u tom slučaju osobno mislim, da ga bolje spalit ili čitavo drvo promjenit. Josip, moja brodica je bila plastificirana več prije moje kupnje. Drvo u svakom slučaju radi svoje. Svejedno je bolje, da drvo pustiš i ne plastificiraš, ako je barka rađena na klasični način, mandiri od punog drva.
Ako bi ja radio potpuno novi brod, radio bih ga tako, da bi plastificirao, ali onda bi ga radio slično kao su ovi na ovom linku radili onaj gliser, znači od špere, i turci puno koriste tu tehniku, kdje laminiraju sa 4-5mm špere u par slojeva, pa onda na kraju stave mato i epoxy.
http://www.youtube.com/watch?v=hctvrogbE5Q
Špera ti je u svari laminat i onda ne diše, ko puno drvo, tu mislim, da neče bit nikakve štete sa plastifikacijom, ali da se plastificira stara drvena brodica, nisam baš uvjeren, da je to najbolje rješenje, jer i kod mene ako pogledaš, krmu sam trebao promjenit. Zato mislim, da je plastifikacija pametna samo ako se radi o šperi, zato sam ja za kabino i kokpit koristio šperu, pa onda nju plastificirao, pošto je več sve ostalo bilo i sad je održavanje isto ko na plastičnom.
Šta se ovih brodova koji su iz špere i na kraju laminirani epoksiem i na kraju lak, tu ipak je malo više održavanja nego ako staviš neko bjelo PU pituro, pošto se svaka greška vidi, zato bi trebao svake dvije godine obrusit čitav brod sa papirom 360(suho), pa stavit dvije ruke novog PU laka. Po uputama Veneziania, ako se tako radi, brod bri trebao zadržat sjaj, ali to važi samo u slučaju da je laminiran epoksiem. Opet ako se desi koja nezgoda ili pukotina, ili epoksi laminat da se ošteti to treba odmah srediti i popraviti, inače če furnir na šperi promjenit boju. Ja imam tako urađene klupi i kasun i nakon dvije godine sve je u istom stanju ko da sam jučer radio. Sad ču u prvoj prilici obnovit završni lak, na bogled mi se čini, da još nebi trebalo, ali za svaki slučaj, da mi UV ne ušteti epoksi.
Ako staviš bjelo PU boju i svake godine staviš malo voska, trebala bi izdržati nekih 10g, ali opet u tom slučaju ako ti nije bitan izgled drva, pa da ga ne bojiš sa bezbojnim lakom, onda mislim da je ipak bolje imat plastični brod i dodaš koji drveni dodatak, pa če isto bit ljep.

Zbog svih mogučih problema sa truljenjem plastificiranog broda, ako ti je bitno što manje održavanja, zašto nebi uzeo neki kvalitetan plastični trup, staviš balast u kobilicu, pa kabinu i kokpit radiš od drva-špere po tom sistemu ko ovi. Ako ti je i to previše za održavat, tu mislim na obnavljanje laka na lakiranim djelovima, kabina i ostali dodatci, pa za takve primjere postoje plastični brodovi izrađni iz laminata i glecoata, neznam zašto bi komplicirao, da središ brod kako sam ga ja, a tu mislim na brušenje i kitanje, ....., tu ima toliko posla, da se sigurno ne isplati, zato kažem uzmi neki brod u kitu, pa središ unutrašnjost u drvu, kako želiš, ili kupiš drvenjaka u dobrom stanju promjeniš trulo drvo, obnoviš pituro i voziš dalje.
Jednostavno, ko neče održavat drvenog broda neka uzme plastičnog. :!: Ako se koristi brodom samo godišnji odmor, tu ima samo jedna opcija - PLASTIČNI BROD, jer inače čete pola godišnjeg potrošiti sa brodom vani i raditi, ipak treba se on sušiti, ...., pa tek onda započnu radovi.
Zašto sam ja kupio plastificiranog je puno razloga, a največi je bio vez, ako tražiš nekakav sličan brod sa kabinom, moja preporuka je da uzmeš oko 6m i ne manji.
Malo je uprljan, ali imam ga za ribe a ne za šminku :D
http://www.youtube.com/watch?v=zCvAoX6N ... annel_page
Zadnja izmjena: Gaso; 22. 01. 2009. (23:26); ukupno mijenjano 1 put/a.
Gaso
Old Senior Member

Tip plovila: Pasara i Betina 700

PostPostao/la porer » 22. 01. 2009. (23:26)

Gašo sve stoji jedino se ne bih složio oko treće stavke.
porer
Old Senior Member

PostPostao/la Gaso » 22. 01. 2009. (23:28)

Neznam na koju 3. misliš :D
Gaso
Old Senior Member

PostPostao/la josip » 22. 01. 2009. (23:30)

porer je napisao/la:Luzeru ja sam u Begeču bio. Više puta. Blatnjava bačka selendra. Hajde mi sada objasni koji je cilj postavljanja tog pitanja - reklamiranje firme ili početak rasprave o primjeni dunavske tehnike na moru?
Posebno me se dojmilo ovo na naslovnici:

1 PIESE PER YEAR

ili ovo:

MAHOGANY

slika

: Laughing4:

Tko ne vjeruje nek provjeri : http://www.wood-powerboats.com/restauracija

Ne znam zbog ćeg LUZERU, osobno u srbiji nisam bio još otkad sam odslužio jna, a ni ne planiram, a i reklamiranje mi ne pada na pamet, pogotovo bilo koje istoćne firme , a također nevidim zašto bi ovo bila dunavska tehnika. To sam postavio kao drukćiji naćin sređivanja drvenih brodica sa epoxy , jer ništa drugo nisam mogao naći gdje bi se nalazio bilo kakav opis uređenja, osim što sam pronašao nekoliko naših firmi koje samo navode da rade sa epoxy smolama a o postupku nigdje ni rijeći. Ako ti posjeduješ nešto takvo od naših firmi stavi na forum a ovo nek se slobodno briše.
josip
Old Senior Member

PostPostao/la Gaso » 22. 01. 2009. (23:36)

Imaš i u Hrvatskoj:
http://www.enavigo.hr/
Gaso
Old Senior Member

PostPostao/la porer » 22. 01. 2009. (23:37)

On buru ni volija, sinjor đojs je volija oštarije:
http://www.youtube.com/watch?v=4eumNiMrK84
porer
Old Senior Member

PostPostao/la josip » 22. 01. 2009. (23:43)

Gaso je napisao/la:Imaš i u Hrvatskoj:
http://www.enavigo.hr/

Ma nezanima me west sistem, ona stranica nije postavljena s naglaskom na west sistem nego restauracija starog drvenog broda.
josip
Old Senior Member

PostPostao/la Gaso » 22. 01. 2009. (23:47)

Onaj Simeon - gliser ne baš.
Gaso
Old Senior Member

PostPostao/la porer » 22. 01. 2009. (23:48)

porer
Old Senior Member

PostPostao/la josip » 23. 01. 2009. (00:05)

Gaso je napisao/la:Onaj Simeon - gliser ne baš.

Gašo simeon tu nije bitan već u rubrici restauracija onaj stari drveni brod.
josip
Old Senior Member

PostPostao/la porer » 23. 01. 2009. (00:07)

Oni sa MAHOGANY?
porer
Old Senior Member

PostPostao/la Gaso » 23. 01. 2009. (00:14)

Pa neznam šta je tamo kod one restauracije broda tako posebno, pa imaš takvih brodova, izvana plastificiranih u svakom portu.
Obična plastifikacija, smola-mata-pitura, a meni ne izgleda to ništa drugačije nego sam ja radio.
Ili možda misliš da ljudi prvi put čuju za Epoksi ovdje, imaš toga napisanog u nekim uputama koliko očeš.
Znači West te ne zanima, ali epoky laminat da, neznam sad ni ja šta bi tih napisao.
Gaso
Old Senior Member

PrethodnaSljedeća

Natrag na Drveni brodovi

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.