Sve ovisi u kakvom je stanju laminat ispod gelcoata. Gelcoat je na mjestima ispucao, mislim da je nanešen u predebelom sloju, barem na tim mjestima gdje je pukao. Osim toga, u gornjem dijelu, ispod razme koja nije sanirana, laminat se na mjestima odvojio, tako da će ga tu trebati skinuti. Tek kad to otvorim znat ću na čemu sam. Brod sam vidio jednom, prije kupnje i još ga nisam prevezao. To mi je trenutno glavni problem. Tek kad ga dovezem i obavim detaljan pregled napravit ću plan sanacije i preuređenja.
Izgleda da tvoj brod nije bio dobro plastificiran, ako je več nakon 5godina tako. Meni ni na kraj pameti nebi došlo, stavljati na plastificiran brod gelcoat. Ako bi radio ulitak onda bi radio obavezno gelcoatom.
To trebaš sve skinuti, do plastike, kitati i PU pitura na kraju. A prije toga ponovno laminirati sa poliesterom i mato sva mjesta kdje se laminat delaminirao, bit če posla , samo nemoj gubiti živce
Svjestan sam ja da neće biti lako i da će biti dosta posla. Osnovni cilj mi je da na kraju budem zadovoljan. Obzirom da će troškovi sanacije trupa i postojećeg drveta biti mali u odnosu na ukupne troškove do konačnog uređenja, ne bih želio da na kraju, zbog male uštede u poslu ili novcu, ne ispadne kako treba. U ovoj fazi treba stvarno temeljito obaviti posao. Najgore bi bilo da se nekoliko godina nakon porinuća pojavi negdje vlaga ili osmoza. Proučavam i uspoređujem nekoliko varijanti rješenja, od različitih proizvođača opreme (npr. West System, International, Hempel i dr.). Imam još vremena za odlučiti. No, jedno je sigurno: gelcoat se mora skinuti u cijelosti, eventulano propalo drvo zamijeniti i ponovo laminirati sve što je propalo. I što je najbolje, svemu tome se veselim i jedva čekam početak, no trenutno mi je glavni problem dovesti, smjestiti i zaštiti brod. Do tada mi ostaje pratiti Ivin napredak. Pozdrav
Ive, jesi li kad vidio taj brod u vodi? Znaš li gdje je vodena linija, odnosno je li mu cijelo krmeno zrcalo iznad vode? Kabina i nadkabina izgledaju baš dobro, a mene za vrlo sličnu zafrkavaju da je "škatuljasta", "kašun" itd. Vidi slike na viewtopic.php?f=8&t=922&start=550 Kladim se da je i na ovome tvome brodu cijelo krmeno zrcalo izvan vode.
Nemoj se kladiti. Jel vidiš di je stavio onu planjku za spojler? Evo ti pravog motorsajlera,pa proučavaj do mile volje: viewtopic.php?f=8&t=234&start=150
triba spasiti svaki drveni brod, (svaka čast plastičnim), ako ga napraviš kako triba, a vidim da si zagriza i da će ispast kako triba, uživat ćeš u njemu više nego u bilo kojem novom, jer se sve i ne može kupiti (ma koliko šoldi imaš)
borgich je napisao/la:Nikako plastiku na drveni brod, upropastit ces ga
nije istina da ce ga upropastiti ako dobro plasticifira i ako da 2,3 ruke dobit ce dodatnu jacinu i drvo ce ostat zdravo moze jedino zatrulit ali za to treba godina