Obnova drvenih barki

Drveni brodovi, ponos i povijest naše brodogradnje

Moderatori/ce: riberer, teranavis, Moderatori

Re: Obnova drvenih barki

PostPostao/la ab ovo » 15. 07. 2009. (11:08)

Ma i ja najviše volin tako zorom prije mora po smokvu, dvi ... ali smeta mi tu kamo raste.
Šta kad je ispilin? Skinut odmah koru? Obradit je odmah ili je prije osušit pa onda.... Ako možeš detaljnije malo. Hvala.
ab ovo
Old Senior Member

Tip plovila: Učka-Yam 2t/4KS, Maestral 500-Yam 2t/6KS

PostPostao/la štrop » 15. 07. 2009. (11:20)

Da raspilaj je, na debljinu di nema gropa digni koru i suši, kod sušenja moraš pazit da se ne suši prebrzo da ne ispuca, namaži je lanenin ujen i razređivačem i čekaj, po pravilu je na koliko centimetara debljine je raspilana toliko godina se suši, u modernim sušarama gdje se regulira vlaga par sati. To su mali komadi pa nije problem. Radi pa sam procijeni što i kako, moje sam prošle godine napravi od planike tvrđa je o čelika i to od opožarene i pokazala se je odlična, na istim mjestima česvina je davno istrulila u papar.
štrop
New Entry

PostPostao/la porer » 15. 07. 2009. (11:39)

ab ovo je napisao/la:smeta mi tu kamo raste.
Šta kad je ispilin? Skinut odmah koru? Obradit je odmah ili je prije osušit pa onda.... Ako možeš detaljnije malo. Hvala.

Ja sam rađe za onu verziju sa bićerinom pa makar je moram zaobilazit ;)
Treba mi jači lanac, metar, metar i dvadeset najviše.
porer
Old Senior Member

Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: Drvena pasara 6.20

PostPostao/la štrop » 15. 07. 2009. (12:08)

Slažem se, jedino zimicu odmah bi ispila !
štrop
New Entry

PostPostao/la ab ovo » 15. 07. 2009. (12:14)

Ako sam ja dobro shvatio: :Other13: Ko se misli ostavit alkohola mora najprije smokvu otpilit
ab ovo
Old Senior Member

Tip plovila: Učka-Yam 2t/4KS, Maestral 500-Yam 2t/6KS

PostPostao/la štrop » 15. 07. 2009. (12:21)

Upravo tako, jedino što preko godine popijem je kad izin svježe upranu smokvu pa onda bićerin hladne travarice to se nada opisat pa onda u barku ujutro kad more vonja po mladom siru.
štrop
New Entry

PostPostao/la Mali Dabar » 18. 07. 2009. (12:10)

Prije sto godina bilo je nemoguće dognat hrastovinu iz Slavonije to bi koštalo više nego deset brodova, a gradili su se trabakuli i logeri do 30 m sve se je raspilavalo ručno posebnom tehnikom, dricavalo i bušilo sve bez modernih strojeva i struje to su bili meštri i brodograditelji. Ja se tome divim i poštujem, da mi je danas doć u škver prije stotinjak godina i kojeg meštra pitat neke stvari što me sad zanimaju, neman od koga doznat.
štrop

E da je i meni popredikat sa tim ljudima.
Jesu bili meštri i gotovo. Uzalud nam tehnika i sve kada nemamao ruke.
Žalosno je što za 100 godin,a i manje nece ni biti drvenih brodi,osim ako kojeg scuvaju u muzeju.
Pozdrav svima,dosta ste mi pomogli. Ja sam relativno novi vlesnik drvenog broda,imam ga skoro godinu dana.
Prvo uređenje je bilo brzinsko da se ne rasuši,ali najesen ide detaljna obnova.
Koji misec preporucate da je najbolje vaditi brod vanka,i koliko može max.ostati vani da se puno ne rasuši.

pozdrav !
Mali Dabar
Old Senior Member

PostPostao/la zredd » 26. 07. 2009. (18:49)

Novi sam na forumu, pozdravljam vas sve i odmah postavljam pitanje.
Jedan mestar mi plastificira barku od 6m i uskoro se blizi kraj pa se postavlja pitanje bojanja.

S obzirom da ce kabina i natkabina biti bijeli, volio bih nadvodni dio do bude plav.
Znam da je bijela najprakticnija jer je njen toplinski faktor najmanji, a plava kao tamnija boja
"upija" vise topline. Postoji li opasnost da boja ili cak plastika popuca zbog mozda jaceg sirenja drva?
Volio bih cuti vasa misljenja, a pogotovo onih koji su imali osobna iskustva sa tamnijom bojom.

Mestar stavlja rowing, ne znam tocno koliko slojeva jer smo to davno dogovarali. Jos nije stavio zadnji sloj, no
spominjalo se ca 4 sloja.
Takodjer me upitao ciju boju zelim Hepel, Veneziani i sl. Cuo sam raznih misljenja, znam da je Veneziani skuplji,
ali vrijedi li tih para? U prethodnim postovima vidim da je Veneziani u prednosti.

Za pocetak ovih par pitanja
Pozdrav!
zredd
New Entry

Tip plovila: drvena pasara s kabinom i natkabinom

PostPostao/la Mali Dabar » 26. 07. 2009. (19:54)

Moj je brod plavi boja Hempel,dvi ruke.Ali je drveni.
Plava boja mi nekako izvuce brod i bolje mi izgleda,premda je bila sto puta zahvalnija za održavanje.
Na plavoj se vidi svaka tocka i sol ,a sa vremenom gubi sjaj.
Ima danas jako kvalitetnih boja,ovisno koliko si spreman potrošiti,toliko ce ti i trajati.
Ali vodi racuna da za 5 do 6 godina moraš ponoviti farbanje jer gubi dosta na sjaju posebno ako je jedna strana broda više izložena suncu od druge na vezu.
Mali Dabar
Old Senior Member

PostPostao/la Mali Dabar » 26. 07. 2009. (20:00)

Imam problem ! Vec duze vrime mi pušta dosta brod,danas sam sve pregledao i locirao mjesto gdje pušta.
Tocno ispod motora na spoju kolumbe i prve daske u duzini 20-tak centimetara,tece mali vodoskok :D
Bitce to motor razdrmao,drvo mi izgleda zdravo. Sve ostalo od prove do krme je zdravo i ne pušta ni kapi.
Kako bi to mogao sanirati da ne vadim brod vani još par miseci.
Hvala na pomoci !
Mali Dabar
Old Senior Member

PostPostao/la josme » 27. 07. 2009. (09:46)

Prva pomoć je silikon(dosta) + letvica na vide i što prije van na suho!!
... ajmo malo ... satnica.com ... povećajte si profit
josme
Old Senior Member

Tip plovila: luft-madrac

PostPostao/la franco » 27. 07. 2009. (10:07)

Jedino što ti sad preostaje da ti ne propadne godišnji je da uzmeš dvokomponentni kit koji služi za krpanje pod vodom i da time zapuniš rupu,ili starinski način a to je piljevina od pile tračne ili prašina koju skupiš u vrećicu od brusilice te time zapuniš rupu.Držat će do škvera.
Brod se rađa u šumi a umire u moru
franco
Old Senior Member

Vrsta ribolova: profesionalni
Tip plovila: Motosailer

PostPostao/la cuvitar » 27. 07. 2009. (11:20)

josme je napisao/la:Prva pomoć je silikon(dosta) + letvica na vide i što prije van na suho!!

Dabre, nemoj silikon za Boga miloga... bilo šta samo ne silikon. Drvo uz silikon izgnjije dok rečeš napolitanka!
za brod prikrpit ti je ili loj, ili staklarski štuk izmišan sa malo temeljne piture (ako ti je umokro, onda sa intonkon, ako možeš nać onega škverskoga, ove ekološke pi..arije danas su za niku stvar namazat da ne reste trava :) ) i to možeš onda i isa vanjeske strane ako moreš nać di ti ulazi more. samo, ako ti je makinja rastresla, onda bi tribalo vanka, pa... Zna se dogodit da kad se malo rasuši upadne mrva čega (drvo, stinčica...) između dasak, pa onda kad se stisne, tu ostane rupa i eto ti vodoskoka.

a s druge strane... sad moreš uredit fontanu u brod! :lol: 8-)
cuvitar
Member

Tip plovila: drvena pasara, bez kabine. Farymann 6ks, zrak

PostPostao/la josme » 27. 07. 2009. (12:55)

cuvitar je napisao/la:
josme je napisao/la:Prva pomoć je silikon(dosta) + letvica na vide i što prije van na suho!!

Dabre, nemoj silikon za Boga miloga... bilo šta samo ne silikon. Drvo uz silikon izgnjije dok rečeš napolitanka!
za brod prikrpit ti je ili loj, ili staklarski štuk izmišan sa malo temeljne piture (ako ti je umokro, onda sa intonkon, ako možeš nać onega škverskoga, ove ekološke pi..arije danas su za niku stvar namazat da ne reste trava :) ) i to možeš onda i isa vanjeske strane ako moreš nać di ti ulazi more. samo, ako ti je makinja rastresla, onda bi tribalo vanka, pa... Zna se dogodit da kad se malo rasuši upadne mrva čega (drvo, stinčica...) između dasak, pa onda kad se stisne, tu ostane rupa i eto ti vodoskoka.

a s druge strane... sad moreš uredit fontanu u brod! :lol: 8-)

Da me ne shvatite krivo(a cuvitar me je tako shvatio)napisao sam"prva pomoć"a ne popravak,za popravak treba barku van na suho i napravit kako treba(ne sa silikonom nego kalafatat)
... ajmo malo ... satnica.com ... povećajte si profit
josme
Old Senior Member

Tip plovila: luft-madrac

PostPostao/la Mali Dabar » 27. 07. 2009. (19:50)

Namazao sam s lojem odozdo i odozgo,i sada se smanjio dotok za više od devedeset posto.
To je sada dobro,samo se bojim da loj ne popusti ili da ribe ne izidu loj. :o
Sutra cu zaroniti pa probati malo pokalafatat,da budem sigurniji ,ako bude išlo.pa javim kakva bude situacija.
Mali Dabar
Old Senior Member

PrethodnaSljedeća

Natrag na Drveni brodovi

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.