Obnova drvenih barki

Drveni brodovi, ponos i povijest naše brodogradnje

Moderatori/ce: riberer, teranavis, Moderatori

Re: Obnova drvenih barki

PostPostao/la cuvitar » 12. 07. 2009. (23:41)

štrop je napisao/la:Pozdrav !
Ovi zimu san bra borovinu i vuka batale s one bande od šiloka, nema drva do borovine za madire samo brat u stajun, u jenaru i liti na prvoj mini izmeju dvi Gospe (liti se guli kora zimi ne). danas oboriš, drugu setamanu se venta, treću raspilaje, četvrtu lancola na bandi, ne postoji zahvalnijega drva.
Više to niko ne radi, nažalost.

Pozdrav Štrop,

a kad se tako brzo borovina stavja za madir, oće li brzo molat smolu (ako se kratko suši)?
jer i ja se to ništo mislin upilat, jer su mi išla kvragu dva gornja provrna madira, a straj me kupit borovinu u butigu...
imaš kakovi savjet za tu smolu iz bora?
fala!
cuvitar
Member

Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: drvena pasara, bez kabine. Farymann 6ks, zrak

PostPostao/la piškera » 14. 07. 2009. (08:35)

Mislim da se te smole nećeš nikad rješit,a viruj mi i bolje,za to je to drvo po meni dobro za madire,eto moja pasara koju sam kupija i renovira,stara je 35 godina i još ima jako puno smole,a još nešto-ne boj se da će propasti dok je god smola u drvu.
...riči dide mog:upamti zauvik da u njima vire ni,nisu oni ka i mi ...
piškera
Member

Vrsta ribolova: profesionalni

PostPostao/la cuvitar » 14. 07. 2009. (10:24)

ma znan da je smola u drvu zakon, i to stoji.
nego, malo me brine kad je tako friška borovina, da ne poče izalazit smola kroz pituru prvih misec dan...
cuvitar
Member

PostPostao/la piškera » 14. 07. 2009. (11:01)

Ne bi ti zna reći,ja je nikad nisam vidija kod sebe da je prugala priko piture,iako je drvo dosta smolasto,ali ipak nije tako zeleno ,kako di kažeš iz butige,ne znam pitaj nekog pametnijeg.
...riči dide mog:upamti zauvik da u njima vire ni,nisu oni ka i mi ...
piškera
Member

Vrsta ribolova: profesionalni

PostPostao/la štrop » 14. 07. 2009. (13:19)

Kad se bor obori stavi ga se na kamenje tridesetak centimetara uzrak, nakon desetak dana izgubi na težini i, do 30% prilikon sušenja izajde i dosta smole, ostane onoliko koliko treba. Vrlo je važna pozicija di je bor bran, bolji je iz jako škrte zemje jer je gustog goda sporije reste, i naravno da ga mlati vitar da je žilaviji, bili bor ima i nekoliko varijacija najbolji je onaj što ima visoke grane ustvari manje je gropova. Raspilaje se odma nakon desetak dana je u protivnom umodri (počme se razvijat bakterija) i to nevalja jer ne traje dugo na brodu. Raspilane daske je najbolje zakišat umore nekoliko dana da se dobro operu od piljevine ili daske isprat vodom. Kad se malo prosuše odma na barku, naravno na dno, poviše peškaja mora se drvo osušit mora imat vlagu dvadesetak %, nakon par mjeseci ako se lipo prosušilo može i poviše peškaja, nesmije se naglo sušit da ne ispuca, za čuvanje drva dobro ga je zaštitit jakon dozon galice. Najbolje drvo za zatvorit barku je borovina bolja je od hrastovine, bolje prima pituru i barka se više nego duplo sporije rasušije.
štrop
New Entry

PostPostao/la cuvitar » 14. 07. 2009. (15:08)

Štrop, svaka čast.
zahvaljujem na detaljnom objašnjenju, sad mi je dosta jasnije.
meni je situacija da ga isto triba onda sušit par miseci, jerbo ide gori priko peškaja, dva gornja madira u samoj provi. a s obziron da bi to tribalo šta prije, provat ću nać ariša (znan da će me koštat... :shock: ), pa napravit od njega. Inače su mi na brodu madiri mišanca od borovine i ariša.
cuvitar
Member

PostPostao/la štrop » 14. 07. 2009. (15:52)

More, ariš je najbolje drvo, ali meni je nekako draže ovo naše još kad bi ti reka kraj koje je bašćine ubrat onda je to poseban osijećaj petat madir od svog drva razumiješ ?
štrop
New Entry

PostPostao/la cuvitar » 14. 07. 2009. (17:59)

je, istina...
a morat ću onda se zaletit na Šoltu, ispilat koji bor iza Vele Gospe... pa neka se najde za drugu godinu... :)
samo, ako gren brat u svoje, uglavnom je to sa vanjske bande, nije od bure. ;)
cuvitar
Member

PostPostao/la štrop » 15. 07. 2009. (08:52)

Najboje je iz defora od šiloka vrhunska borovina, reče jedan moj stari "ko vuna je" vrhunsko drvo. Prije stotinjak godina kada su se radili brodovi samo se je to bralo i upotrebljavalo, a godinama se dokazalo. Po pričama dvojice starih meštara radilo se ovako:
Madiri, cente,rasme, škafovi, lukoči=naša borovina,/ korbe,kvadar=murva najboje, a može i brist (postoje dvi vrste teži i lakši, teži je boji), /ašte,bite,škarmi = česvina,škarmadura=smokva/, jarbol, lantina,vesla=čempris, braculi=mindel,česvina/kolumba, korduni, baštingaji=hrastovina i prvi madir do kolumbe.
I završna obrada konzervirano drvo sa masti od slanih sardela. Tako se živilo !
štrop
New Entry

PostPostao/la primorac » 15. 07. 2009. (09:35)

Štrop :thumbup: svaka ti je na mistu, a za kišanje u moru, cili oguljeni trupci su se kišali i po godinu dana....
A daske sušile na šufitu isto koju godinicu. Mislim da si izostavija jasen iz (vrlo detaljnog) opisa.
Ne odlučuje onaj koji izlazi na referendum, nego onaj koji broji glasove.
primorac
Old Senior Member

Tip plovila: Kvarnerplastika Raša "UČKA"

PostPostao/la štrop » 15. 07. 2009. (10:32)

Da cili batali su se kišali dugo u moru ali od toga su odustali, jer se pokazalo da uleti morska biša, a more ubije šumsku,zbog toga su se kišali, zato samo pranje od par dana i gotovo, ispilano drvo može stajat jako dugo zaštičeno(modra galica ili nafta), ili treba stalno sa njim radit, dokaz, u starim kućama (u mojoj oko 150g staroj)drveni podovi su od borovine sa ničim se nisu pituravali nego samo gazili tj, strugali i tar godinama i naravno i fregali su se, i danas zdravi ko cekin mogu slobodno na barku. Da, jasen je dobro drvo pogotovo za vesla kaja su se u prošlosti radila i od borovine i bila jako dobra. Nabrojio sam drvo koje reste oko moje kuće jasen ne postoji. Kad ti nešto treba sagumu u ruku i tražiš u gori. Da tu je irok, tik, mahagon (mahagovno kako ga jedan moj zove)i ostala egzotika, to su novija drva uvozna koja su se kasnije počela upotrebjavat ali samo za određene stvari, napr. škaf i palube irok i tik, prije borovina, a nikako hrastovina, parapeti u kabinama mahagon (ima ga nekoliko vrsta u nas obično najgora klasa izagnje brzo kao beškot), htio sam napomenut samo ono što je bilo dostupno iz naše baštine, tu je još i zelenika, planika, koštil, rogač, maslina i druga manje poznata drva, dakako ariši sibirski, slovenski (ariši jedina crnogorica kojima otpada lišće), bosanski bor, mulika iz boke kotorske i tako, ali mene zanima kako sam reka naše drvo ispred kuće. Prije sto godina bilo je nemoguće dognat hrastovinu iz Slavonije to bi koštalo više nego deset brodova, a gradili su se trabakuli i logeri do 30 m sve se je raspilavalo ručno posebnom tehnikom, dricavalo i bušilo sve bez modernih strojeva i struje to su bili meštri i brodograditelji. Ja se tome divim i poštujem, da mi je danas doć u škver prije stotinjak godina i kojeg meštra pitat neke stvari što me sad zanimaju, neman od koga doznat.
štrop
New Entry

PostPostao/la ab ovo » 15. 07. 2009. (10:44)

štrop je napisao/la:škarmadura=smokva/

E da me neko pital od čega škermadure smokva je zadnje drvo ko bi rekal :oops: Štrope svaka čast! Objasni ili opiši malo kako. Imam smokvu koju moram skinut i trebaju mi škermadure.
ab ovo
Old Senior Member

Tip plovila: Učka-Yam 2t/4KS, Maestral 500-Yam 2t/6KS

PostPostao/la štrop » 15. 07. 2009. (10:46)

Da, da škarmadura od smokve, a koja je tvoja vrsta sušilica, bilica ili zimica ?
štrop
New Entry

PostPostao/la ab ovo » 15. 07. 2009. (10:47)

Mislim da je belica.
ab ovo
Old Senior Member

Tip plovila: Učka-Yam 2t/4KS, Maestral 500-Yam 2t/6KS

PostPostao/la štrop » 15. 07. 2009. (10:59)

To mi je najdraža vrsta ako raja šteta je pilat, meni je najdraže ujutro rano doć ispod nje i ubrat šaku smokava i onda trčat doma popit bićerin to nemore niko platit.
Moraš čekat stajun sječanj odabrat debljinu i gotovo, još ko ditetu mi je ostalo u pameti kako je jedan stari vesla a žena koja je bila sa njin u barci kvasila škarmadure meren da se sporije deru.
štrop
New Entry

PrethodnaSljedeća

Natrag na Drveni brodovi

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.